گزارش مکتوب... ظرفیت مناسب آذربایجان غربی در تولید قارچ
با توجه به توسعه واحدهای تولید قارچ در آذربایجان غربی و موقعیت ممتاز مرزی ،حمایت از این واحدهای تولیدی موجب افزایش ارزش افزوده اقتصادی در بخش کشاورزی استان خواهد شد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما ،ءقارچ جایگزین مناسبی برای پروتئین حیوانی محسوب می شود که سرشار از پروتئین، انواع ویتامین ها، املاح و آنتی اکسیدان ها است و با دارا بودن طعم، بو و بافت مطبوع طرفداران بسیاری دارد. در آذربایجان غربی هم، اگرچه پرورش قارچ سابقه چندانی ندارد و قدمت آن به سال های پس از انقلاب برمی گردد، ولی در دهه اخیر با رشد قابل ملاحظه ای همراه بوده و توانسته گام های بلندی در این عرصه بردارد.
یکی از کارشناسان کشاورزی در ارومیه می گوید: از مزایای کشت و پرورش قارچ های خوراکی، امکان پرورش آنها در اتاقک ها یا سالن های سربسته است، به خصوص در مواردی که هدف صرفه جویی در استفاده از مکان باشد.
مهندس سیدی می افزاید: در سالن های پرورش قارچ می توان بیشترین میزان محصول را در واحد سطح نسبت به سایر سبزیجات و گیاهان گلخانه ای تولید کرد، و با توجه به رشد بسیار سریع قارچ های خوراکی پرورش قارچ دکمه ای بسیار مفید و پرسود است.
وی ادامه می دهد: تولیدکنندگان از کاه گندم برای تولید قارچ دکمه ای و از کاه غلات و حبوبات، برای تولید قارچ صدفی استفاده می کنند که با توجه به موقعیت کشاورزی استان، تهیه این مواد برای تولیدکنندگان کم هزینه است و همچنین تولید قارچ و به کار گیری مواد زائد کشاورزی در تولید آن یکی از بهترین راهکارهای ایجاد فرصت شغلی جدید و ایجاد جاذبه در روستاها و تامین پروتئین گیاهی است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی می گوید: 85 واحد گلخانه ای انفرادی با مساحت 26 و 6 دهم هکتار در سطح استان وجود دارد و 20 هکتار از این میزان در زیرکشت است.
کریم زاده می افزود: 61 واحد از این واحدها خاکی و 24 واحد هیدروپونیک است.
وی با اشاره به اینکه 12 واحد قارچ خوراکی فعال در استان وجود دارد اضافه کرد: ظرفیت اسمی واحدهای قارچ خوراکی استان دو هزار و 520 کیلوگرم است که در حال حاضر با ظرفیت تولید سالانه یک هزار و 847 کیلوگرم فعالیت می کنند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی با اشاره به اینکه یکی از استراتژیهای جهاد کشاورزی حمایت از کشتهای متراکم برای افزایش و تثبیت تولید در فصول سال است، اضافه کرد: با راه اندازی 5 واحد گلخانه ای جدید در استان، مساحت گلخانه های استان از 26 و 6 دهم هکتار به 285 هکتار افزایش می یابد.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی می گوید: از این تعداد واحد تولیدی چهار واحد در ارومیه، چهار واحد در خوی، یک واحد در پلدشت، یک واحد در شاهین دژ، یک واحد در نقده و یک واحد در سردشت فعالیت میکنند و مازاد تولید این واحدها به کشورهای عراق و آذربایجان صادر میشود.
قربانی می افزاید: آب و هوای مناسب و کوهستانی آذربایجان غربی و فراوانی دانش آموختگان رشته کشاورزی، شرایط مناسبی برای تولید قارچ در این استان فراهم کرده است و بیشتر تولیدات قارچ استان به صورت تازه خوری مصرف می شود و مابقی هم برای تهیه فرآورده های خوراکی به کارخانه ها ارسال می شود.
یکی از عمده مشکلات برای قارچ های تولید شده در استان، نبود بازار سازمان یافته اى است و حتى براى صادرات آن هم بازاریابی مناسبی انجام نشده است تا تولیدکنندگان قارچ با توجه به ظرفیت هایی که وجود دارد به تولید روز افزون قارچ خوراکی بپردازند.
آقای رستم زاده از صاحبان گلخانه تولید قارچ در اورمیه می گوید: نبود سامانه توزیع در استان، بازاریابی قارچ را با مشکل مواجه کرده است.
او می گوید: بازاریابی برای محصولات تولیدی قارچ ضروری است و ایجاد سیستم های مناسب و پیشرفته سردخانه ای و ارتقای امکانات حمل و نقل به افزایش صادرات این محصولات می انجامد.
کارشناسان معتقدند تولید قارچ به دلیل نیاز به فضای کم، نیاز به سرمایه کم، راندمان بیولوژیکی بالا و ظرفیت بالای صادرات محصول از جمله صنایع تولیدی است که جذابیت فراوانی برای سرمایه گذاران دارد.
به عقیده کارشناسان صادرات قارچ در استان نیازمند فرآوری و تجهیزات حمل و نقل است ولی از آنجاییکه صنایع تبدیلی قارچ به اندازه کافی و متناسب تامین نشده است، صادرات این محصول هم تحت تاثیر قرار گرفته است.
با توسعه و گسترش واحدهای تولید قارچ در آذربایجان غربی و با توجه به موقعیت ممتاز مرزی با کشورهای عراق، ترکیه و جمهوری آذربایجان، حمایت از این واحدهای تولیدی موجب افزایش ارزش افزوده اقتصادی در بخش کشاورزی استان خواهد شد.