پخش زنده
امروز: -
معاون اول رئیس جمهور در مراسم گرامیداشت روز آمار و برنامهریزی با اشاره به ضرورت حفظ منابع کشور تأکید کرد: باید بتوانیم از منابع مادر و معنوی کشور درست استفاده و از اتلاف سرمایههای اجتماعی و فرهنگی جلوگیری کنیم.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا وسیما ؛ اسحاق جهانگیری با تأکید بر لزوم برداشتن گامهای لازم در فرایند برنامه ریزی افزود: در برنامه ریزی نخستین گام ایجاد تصویری روشن از واقعیات جامعه است تا برپایه آن نیازها و تنگناهای اساسی کشور شناسایی شود و بتوان برای از بین بردن و یا کاهش آثار آن برنامه ریزی کرد.
وی اظهار داشت: نقش اطلاعات صحیح آماری در اینجا روشن می شود و باید اذعان کرد که برنامه ریزی صحیح نیازمند داشتن تصویری مناسب از واقعیات جامعه است و این واقعیات بدون وجود اطلاعات صحیح و آمار دقیق امکان پذیر نخواهد بود.
معاون اول رئیس جمهور با اشاره به حضور صاحبنظران و کارشناسان حاضر در جمع گفت: در این نشست همه اتفاق نظر دارند که توصیف واقعی و تبیین این مسئله که ما در کدام نقطه قرار داریم و به کجا خواهیم رفت و همچنین اینکه چگونه این مسیر را بپیماییم ، تنها برپایه آمار و اطلاعات صحیح امکان پذیر خواهد بود.
وی افزود: نه تنها جمعیت بلکه اقتصاد، صنعت ، کشاورزی و خدمات نیز نیازمند آمار و شاخص های منظم آماری است و حتی در حوزه فرهنگ ، سیاست ، علم و اجتماع نیز نیازمند آمار دقیق هستیم.
جهانگیری گفت: زمانی که از آمار سخن می گوییم منظور ما راستگویی برپایه آمار است نه آمارسازی.
وی تاکید کرد: بنای دولت تدبیر و امید توصیف وضع گذشته ، حال و آینده کشور بر مبنای واقعیات آماری است که بر مبنای علمی تولید و پشتیبانی شده است.
جهانگیری اظهار داشت: هدف دولت این است که همگان بدانند که چه داریم و چه نداریم و چگونه می توانیم با مشارکت همه شهروندان بر مشکلات غلبه کنیم و با استفاده فرصت های پیش رو ، تهدیدها و آسیب ها را از بین ببریم.
معاون اول رئیس جمهور خاطرنشان کرد: آمار و شاخص هایی مبنای کار خواهد بود که اولاً از دانش و تخصص بیرون آمده باشد و ثانیاً از مرجعیت رسمی برخوردار باشد.
جهانگیری تشخیص درست نیازهای آماری، تولید بهنگام آمار و کیفیت دادههای به دست آمده را سه مؤلفه مهم کارآیی سازمان آمار کشور دانست و اظهار داشت: در فقدان چنین نظامی، تصمیمگیریها از تفکر و تحلیل های آماری فاصله می گیرد و به سوی حدس و گمان پیش می رود.
وی اضافه کرد: نتیجه این تصمیم گیری ها نیز تابعی از شانس و اقبال خواهد بود و آثار آن نه تنها متوجه فرد تصمیم گیر در همان مقطع زمانی نخواهد شد بلکه ممکن است سال های سال یک جامعه ، کشور و یک منطقه را به خود سرگرم کند یا به سوی بحران بکشاند.
معاون اول رئیس جمهور افزود: علاوه بر آمارهای مرسوم باید نیازهای دیگری را هم اضافه و به تحولات جهانی و تغییرات جامعه خود به صورتی جدی توجه کنیم.
جهانگیری اظهار داشت: براساس تغییراتی که در جامعه به وجود می آید باید شاخصه های متناسب با آن را به وجود آوریم و با استفاده از آن، فرصت های جدیدی را که برای جامعه ایجاد می شود مشخص کنیم و با بهکارگیری آن با آسیب های جامعه آشنا شویم و برای مقابله با آن برنامه ریزی کنیم.
وی خاطر نشان کرد: برای مثال امروز در جامعه با موضوعی به نام اقتصاد مقاومتی روبهرو هستیم که باید به این نکته توجه کنیم که اقتصاد مقاومتی را با کدام شاخص ها ارزیابی کنیم که متوجه شویم اقتصاد مقاومتی چگونه انجام شده است و ارزیابی در این زمینه خوب بوده است.
جهانگیری گفت: در خصوص مسائل اجتماعی این موضوع پیچیده تر است و در طرح سوم توسعه، طرحی به نام پیمایش ملی ارزش ها و نگرش ها مورد توجه قرار گرفت که در دو دوره دیدگاه های ملت ایران در زمینه مسائل مختلف اجتماعی از دین و دینداری تا مسائل جاری کشور ارزیابی میشد و مسئولان براساس این اطلاعات به برنامه ریزی می پرداختند.
وی اظهار داشت: اما متأسفانه در مدت چند سال این طرح به جای اصلاح، متوقف شده است.
جهانگیری تاکید کرد: اما باید بگویم در دولت جدید وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مجدداً در تعدادی از شهرها این کار را شروع کرده است و در مسیر طراحی و گسترش این طرح هستیم.
وی خاطر نشان کرد: باید با یک چارچوب علمی و بدور از پیشداوری ، یک برنامه صحیح داشته باشیم تا دولت بتواند با چشمی باز به برنامه ریزی بپردازد.
جهانگیری افزود: البته آمار و شاخصها نباید فینفسه هدف قرار گیرد و به عنوان مهمترین نیاز امروز ایران، برای چالشهای متعدد پیش رو در زمینههایی از محیط زیست تا خشکسالی، بیکاری، مسئله ایرانهراسی و ناامنی در منطقه و همچنین دهها موضوع جدی دیگری که وجود دارد برای شناسایی این آسیب ها و حرکت به سمت آینده روشن، نیازمند برنامه ریزی دقیق هستیم.
معاون اول رئیس جمهور تاکید کرد: باید بتوانیم از منابع مادر و معنوی کشور درست استفاده و از اتلاف سرمایه های اجتماعی و فرهنگی جلوگیری کنیم.
وی خاطرنشان کرد: ثروت کشور را نباید در معرض دست اندازی افراد و گروه ها قرار دهیم و برنامه ریزی یعنی هنر استفاده از محدودیت زمان و منابع.
معاون اول رئیس جمهور در بخش دیگری از سخنانش با تاکید بر توسعه کشور در چارچوب قانون و برنامه ریزی بدون مداخلات سلیقهای گفت: برای دستیابی کشور به سعادت باید به صورت علمی با برنامه ریزی و قانونمند حرکت کنیم و این ضرورت در دوران پساتحریم ضرورت جدیتری دارد.
جهانگیری افزود: در ابتدای کار دولت تدبیر و امید با مسئله پرونده هستهای مواجه بودیم.
وی با اشاره به اینکه در موضوع هستهای همه اهداف دشمنان علیه ایران و ترسیم کردن چهرهای ترسناک و خشن و معرفی کشورمان به عنوان عامل ناامنی در منطقه بود، گفت: یکی از راه ها این بود که دولت خودش را با شعار سرگرم کند و دشمنان نیز این اهداف خود را دنبال کنند.
معاون اول رئیس جمهور افزود: راه دیگر این بود که وضع را خوب ببینیم و برنامه ریزی و هدفگذاری شود که دولت این راه را انتخاب کرد.
جهانگیری گفت: دولت برنامه ریزی کوتاه مدت کرد که براساس این برنامه ریزی دستاوردهای هستهای حفظ، حقوق هستهای ملت ایران تثبیت و تحریم های ظالمانه نیز برداشته شود.
وی افزود: هدف گذاری دولت این بود که با مذاکره، تعامل، استدلال و منطق به این اهداف برسد و برای تحقق آن نیز تیم مذاکره کننده قوی انتخاب شد و امروز می توان گفت که مذاکرهکنندهای مثل آقای ظریف در سطح بین المللی منحصر به فرد است.
جهانگیری گفت: بر این نظر بودیم که باید حرکت به گونه ای شروع شود که همه همراهی کنند که در رأس این همراهی، هدایتهای رهبر معظم انقلاب و پس از آن سران قوا، شورای عالی امنیت ملی و سایر نهادهای اثرگذار بود.
وی با اشاره به اینکه در روند مذاکرات، ریز مذاکرات به رهبر معظم انقلاب و سایر نهادهای مسئول ارائه می شد، افزود: نتیجه مذاکرات طوری شد که کشور ایران در مقابل سایر قدرت های جهانی به نتیجه ای رسید که هیچ کس، از جمله برخی جریان های مقاومت منطقه به ما نگفتند که بد عمل کردید و همگی اذعان داشتند که این توافق قدرت ما را بالا برد و عظمت ایران بالا رفت.
معاون اول رئیس جمهور تصریح کرد: با توافق هستهای، ایرانهراسی به ایراندوستی تبدیل شد و این توافق دستاورد ملت ایران، حکمت رهبر معظم انقلاب، تدبیر رئیس جمهور و تیم مذاکرهکننده قوی کشورمان است و صبوری ملت ایران در رأس همه این دستاوردها بود.
جهانگیری گفت: بعد از برجام نیز شفافترین کار انجام شد و ترجمه فارسی متن آن در اختیار همه نهادهای مسئول از جمله مجلس شورای اسلامی قرار گرفت و مجلس نیز ساعت ها و روزها روی آن کار کرد و رسانه ها هم از جمله روزنامه ها و صدا و سیما درباره توافق گفتند و نتیجه این شد که در شورای عالی امنیت ملی که سران کشور عضو هستند تصویب شد و در مجلس شورای اسلامی نیز با رای بالا به تصویب رسید و رهبر معظم انقلاب نیز بر آن مهر تایید زدند و همه نظرسنجی ها حاکی از موافقت اکثریت قاطع مردم با توافق هستهای است.
وی خاطرنشان کرد: هر که قانون مدار است هم اکنون این قانون و نظر مردم، ولایت و در جهت منافع ملی و اخلاق سیاسی است و اقتضا می کند که درباره آن بد صحبت نکنیم و دل مردم را خالی نکنیم.
معاون اول رئیس جمهور تصریح کرد: دولت با رعایت الزامات تعیین شده ازجانب رهبر معظم انقلاب اسلامی مصمم به اجرای برجام است و البته این الزامات که برخی از آنها مانند تغییراتی در آب سنگین اراک و یا رعایت شرایطی ازجانب طرف مقابل است خیلی سخت نیست.
جهانگیری گفت: رهبر معظم انقلاب گفته اند که شما وقتی اقدامات خود را انجام بدهید که طرف مقابل وظایف خود را انجام داده باشد زیرا ما به آنها بدبین هستیم به همین دلیل ما نیز منتظر می مانیم که آنها عمل کنند و سپس عمل خواهیم کرد.
وی افزود: همانطور که دیدید اتحادیه اروپا به صورت کتبی نقض تحریم های ایران را تصویب کرد و شورای امنیت سازمان ملل نیز نخستین بار در طول فعالیت خود با صدور قطعنامه ای همه قطعنامه های قبلی علیه ایران را لغو کرد.
معاون اول رئیس جمهور با اشاره به اینکه باید از فرصت برجام برای حل مسائل کشور استفاده کنیم، گفت: هم اکنون با نسل جوان بیکار مواجهیم و مسائل اقتصادی مردم را رنج می دهد و با رگ و پوست خود آن را حفظ می کنیم.
جهانگیری ادامه داد: اگر راه گذشته دنبال می شد امروز حتی یک بشکه نفت هم نمی توانستیم صادر کنیم اما ما راه حل مشکل مردم، جامعه و اقتصاد را پیش گرفتیم.
وی با تاکید بر اینکه در دوران پساتحریم هم فرصت و هم تهدید پیش رو داریم، افزود: مهمترین کار دولت در دوره پساتحریم اجرای اقتصاد مقاومتی است و برنامه های خوبی نیز تهیه شده است و امیدواریم با کمک نخبگان و جامعه دانشگاهی بتوانیم بر مشکلات غلبه کنیم.
جهانگیری همچنین در ادامه با تاکید بر اینکه مرکز رسمی تولید و انتشار آمار در کشور مرکز آمار ایران است و داده های آماری این مرکز در دولت مورد استفاده قرار می گیرد، گفت: دستگاههایی که آمار تولید می کنند باید خود را تطبیق دهند.
وی افزود: آمار را باید کارشناسان با داده های علمی تولید کنند و این آمار ملاک برنامه ریزی ها به ویژه در تدوین برنامه ششم توسعه است.