به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما بورس فعالان بازار سرمایه در هفته ای که گذشت مشغول ارزیابی پیامدهای واقعی و ملموس اجرایی شدن برجام بودند، رویکردی که رفتارهای احساسی و هیجانی کمتر نقشی در ان داشت گواه این مدعا رفتار متین و باوقار شاخص های بورس و نرخ ارز و سکه در بازار است.
این روزها هیجانات زود گذر قادر به تحرک انان نیست .
*رشد 27 درصدی میزان معاملات
بورس تهران در هفته ای که گذشت پذیرای 125 هزار خریدار بود که این خریداران 445 هزار دفعه اقدام به معامله کردند عملکردی که نسبت به هفته ماقبل رشدی 27 درصدی داشت .
معاملاتی که طی آن هفت میلیارد سهم به ارزش 12 هزارو 900 میلیارد ریال داد و ستد شد.
ارزش این معاملات در مقایسه با هفت ماقبل معادل 19 درصد افزایش داشت.
رشدی که منجر شد تا شاخص کل بارشدی سه هزار واحدی بر روی 66 هزار و 562 واحد بایستد یعنی رشدی معادل 4.8 درصد.
بررسی صنایع از نظر ارزش معاملات نشان می دهد صنایع خودرو، بانکها و پتروشیمی ها با اختصاص 21 ، 16 و 10 درصد رتبه های اول تا سوم را خود اختصاص دادند ، این صنایع در هفته ای که گذشت 47 درصد ارزش معاملات را در اختیار داشتند.
*سهامداران حقیقی یکه تاز میدان بازار سرمایه
روح بخش سخنگوی شرکت بورس اوراق بهادار تهران می گوید : بررسی معاملات به تفکیک حقیقی و حقوقی نشان می دهد در هفته ای که گذشت اشخاص حقیقی 66 درصد موقعیت های خرید حضور داشتند و در بخش فروش نیز این افراد 60 درصد فروش را در اختیار گرفتند.
وی می گوید : به این ترتیب امارها نشان می دهد که کفه تغییر حجم خرید به سمت افراد حقیقی متمایل شده به عبارت دیگر در خالص تغییر مالکیت تغییر از افراد حقوقی به سوی افراد حقیقی بوده و حدود 650 میلیار ریال از ارزش مالکیت افراد حقوقی کاسته شده و به افراد حقیقی افزوده شده است.
به این ترتیب بورس تهران اخرین روز کاری خود را در هفته ای که گذشت اینگونه سپری کرد ، در این روز 1.5 میلیارد سهم به ارزش 2981 میلیارد ریال در 96 هزار دفعه مورد مبادله سرمایه گذاراران قرار گرفت و شاخص کل بر روی 66هزار و 562 ایستاد .
واقع گرایی ، سرلوحه کار بورس
سخنگوی شرکت بورس اوراق بهادار تهران می گوید : بورس دو هفته پیش از قبل از اجرایی شدن برجام رشد پیوسته ای را اغاز کرده بود که بعد از اجرایی شدن برجام این افزایش شدت گرفت که بخشی از این رفتار نشانی از رفتار هیجانی بازار بود و با نزدیک شدن به پایان هفته روند منطقی و متعادلتر شد.
وی چشم انداز پیش روی بازار سرمایه را روندی متعادل و مثبت ارزیابی می کند و می افزاید : انتظار از بازار در هفته پیش رو ادامه روند مثبت و رفتار منطقی سرمایه گذاران است ، چراکه با وجو اخبار خوشایند بازار سرمایه از نتایج و پیامدهای اجرایی شدن برجام و برطرف شدن ریسک سرمایه گذاری به دلیل لغو تحریم ها و همچنین تعیین تکلیف نرخ خوراک پتروشیمی ها کمتر از اعداد و ارقام مندرج در صورتهای مالی شرکتها و اثار مثبت این امر در صورت های مالی ، داشتن چشم اندازی مثبت در شاخص ها طی هفته پیش رو دور از انتظار نیست.
روحبخش معتقد است : علاوه بر این برخی شرکت های خودروساز در صدد گسترش فعالیت های بین المللی و تعامل با شرکت های خارجی هستند که این امر بر روند رو به رشد بازار بورس تاثیر گذار است.
*برآیند حرکات مثبت تا پایان سال
مهرداد خالقی از تحلیلگران بازار سرمایه هم می گوید : پس از حصول توافق در تیر سال جاری ، در عمل به واسطه تشدید ریزش قیمت نفت و کالاهای دیگر در بازارهای جهانی شرایط مناسبی را تجربه نکردیم؛ روزها یکی پس از دیگری در حال سپری شدن بود و تقریبا خیلیها دیگر از برگشت بازار نامید شده بودند.
با شروع دی ماه و زمزمههایی از کاهش نرخ بهره بین بانکی و همچنین در پیش بودن اجرایی شدن برجام و لغو تحریمها کم کم کفه تقاضا در بازار بهبود یافت و بازار ابتدا به سراغ نمادها و صنایع کوچک رفت و کم کم یخ بازار آب شد و با ورود نقدینگی به رگهای بازار شاهد رشد دسته جمعی نمادهای بازار بودیم، سپس با مشخص شدن نرخ خوراک پتروشیمیها که بیش از 28 درصد ارزش بازار بورس را تشکیل میدهند به باقی نمادها پیوستند و به این ترتیب پس از ماهها، بغض بازار ترکید و حالا چند روزی است که شاهد گامهای 1000 واحدی شاخص کل هستیم.
وی می گوید : در مقطع کنونی سهامداران به استقبال آثار رفع تحریمها میروند؛ رفع تحریمهایی که بیشتر آثارش در میانمدت و بلندمدت قابل مشاهده خواهد بود تا کوتاهمدت!
به اعتقاد این تحلیلگر به هر حال بنگاه های اقتصادی دیگر به خرید مواد اولیه با قیمت بالاتر نیستند از طرف دیگر، بازگشایی السی موجب می شود تا شرکتها فرصت تامین مالی با نرخ پایین داشته باشند و به این ترتیب مشکل کمبود نقدینگی بسیاری از شرکتها میتواند حل شود.
وی می افزاید : همه این موارد در نهایت به کاهش بهای تمام شده شرکتها و در برخی موارد باعث افزایش مبلغ فروش شرکتها به واسطه افزایش ظرفیت تولید منجر میشود.
این تحلیلگر بازار سرمایه در این حال می گوید : باید توجه کرد که هنوز بخشی از بازار درگیر افت قیمت محصولات خود در بازارهای جهانی هستند. هنوز نرخ سود بانکی 20 درصد است بنابر این از بازار نباید انتظارات عجیب (خصوصا در کوتاهمدت) داشت.
وی می افزاید : به نظر میرسد تا چند روز آینده به واسطه قرار گرفتن شاخص در محدوده مقاومتی شاهد روزهای پرعرضهای در بازار سهام باشیم، حتی ممکن است پس از این رشد تند و تیز، بازار بهصورت موقت چند روزی را استراحت کند.
خلیلی می گوید : به نظر میرسد برآیند حرکات بازار تا پایان سال صعودی خواهد بود؛ در صورتی که شاخص بتواند به مرور سطح 66هزار و 500واحد را پشت سر بگذارد در قدم اول میتواند تا 68700 واحد و سپس حتی 70500 واحد رشد داشته باشد.
* سوداوری در بورس بدون تحمیل تورم به اقتصاد
کیوان شیخی تحلیگر بازار سرمایه به خبرگزاری صداوسیما می گوید: بازار سرمایه با توجه به سوداوری و سرقفلی مثتبی که می تواند برای سرمایه گذاران ایجاد کند نه تنها موج صعودی خواهد داشت بلکه قادر به جذب نقدینگی سایر بازاراها است و این بازار تنها بازاری است که رشد ان منجر به تحمیل تورم به اقتصاد ملی نخواهد شد ولی هرگونه رشد در دیگر بازاها منجر به کاهش قدرت خرید و افت ارزش پولی ملی خواهد شد.
وی با تاکید بر لزوم نگاه بلندمدت به بازار سرمایه از سوی فعالان بورس می گوید : آینده متعلق به شرکت های بورسی است و بازارهای موازی هیچ شانسی برای جذب سرمایه ندارند لذا فعالان اقتصادی اگر به فکر اینده سرمایه خود هستند باید از ورود به بازارهایی مانند ارز ، سکه و مسکن پرهیز کنند چرا که این بازارها دیگر کشش برای افزایش قیمت ندارند.
شیخی معتقد است : شرایط تحریم منجر شد تا بسیاری از صنعتگران تکنولوژی های خود را ایرانی کنند و دوران پس از تحریم فرصت مناسبی برای روزامد کردن تکنولوژی هاست چراکه در شرایط کنونی محدودیتی برای نقل و انتقال بانکی و فاینانس وجود ندارد و فرایند روزامد سازی با کمترین هزینه انجام می شود ضمن اینکه امکان جذب سرمایه گذاری نقدینگی خارجی هم وجود دارد.
وی می افزاید : ورود سرمایه گذار خارجی و مشارکت در شرکتهای بورسی و غیر بورسی از دیگر ویژگی های جدید اقتصاد ایران است چراکه ایران پتانسیل های خوب دارد که همه کشورها می توانند از این پتانسیل ها استفاده کند از ان جمله می توان به بخشهایی از اقتصاد اشاره کرد که تاکنون به انها توجه کمتری شده است بخشهایی مثل صنعت گردشگری، صنعت خودرو سازی، قطعه سازی و حمل ونقل که چشم انداز درخشانی پیش رو دارد.
*معرفی بازار سرمایه ایران در عرصه بین المللی
محمدرضا محسنی مدیرعامل شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار به خبرگزاری صداوسیما گفت : برای شناسایی بازار سرمایه ایران در عرصه بین المللی در اردیبهشت سال آینده اولین اجلاس جهانی بازار سرمایه را برگزار خواهیم کرد و از تمام سرمایه گذاران خارجی و متولیان بازار سرمایه در این اجلاس دعوت می کنیم.
وی با اظهار امیدواری از رونق بازار سرمایه در روزهای آینده گفت: مردم در چند روز اخیر رغبت خوبی به خرید و فروش نشان دادند و ما امیدواریم هرچه به پایان سال نزدیک می شویم این فزونی عملیات بیشتر شود.
وی در مورد تعداد کدهای سهامداری خارجی تا پایان آذرماه گفت: 505 کد سهامداری داریم که 394 عدد از آنها حقیقی و 111 مورد حقوقی است و همچنین کدهای سهامداری خارجی ایجاد شده در آذر ماه 18 مورد بوده که ده مورد آن حقیقی و هشت مورد حقوقی است.
محسنی افزود: ارزش خرید و فروش سهامداران خارجی در آذرماه امسال 42 میلیارد ریال ارزش خرید و 102 میلیارد ریال ارزش فروش بوده است.
محسنی تعداد کل کدهای فعال را 6 میلیون و 655 هزار و 884 عدد اعلام کرد ور افزود : هشت میلیون و 736 هزار و 427 کد وجود دارد که نسبت به سال گذشته نزدیک به 900 هزار عدد اضافه شده است.
*لغو تحریم ها و جهش بازار سرمایه
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی پیش بینی کرد با آغاز لغو تحریم ها، بازار سرمایه با جهش در جذب منابع خارجی روبرو شود.
غلامرضا مصباحی مقدم معتقد است : در شرایط فعلی این زمینه و این ظرفیت وجود دارد که سرمایه گذاران خارجی بیایند و البته با رعایت حد و حدود آن در بورس ما سرمایه گذاری و سهام شرکت ها را خریداری کنند.
وی ادامه داد : یکی از چیزهایی که اهمیت پیدا می کند، آن بخش هایی است که به خاطر عدم رونق بازار بورس دچار رکود و وقفه شده اند و تا قبل از این، دولت نمی توانست سهام این شرکت ها را به بازار عرضه کند.
مصباحی مقدم گفت : حال با توجه به تقاضاهای خارجی ، واگذاری شرکت ها و سهام دولتی می تواند رونق و افزایش پیدا کند و به این وسیله، بازار سرمایه هم با جهش در جذب منابع خارجی، روبرو خواهد شد و باید مراقب باشیم که در دام ارزان فروشی نیفتیم.
این نماینده مجلس می افزاید : در بازار سرمایه هم مدیریت این بازار باید توجه کند که اقدام شرکت های خارجی در خرید سهام بورسی ایران به اتفاقی که در مالزی رخ داد و جورج سوروس آمد و آنجا سرمایه گذاری کرد و بعد هم سرمایه خود رابیرون کشید و بازار را با شکستی سنگین روبه رو کرد، منجر نشود.
وی در این حال بر ضرورت شناخت بیشتر و آموزش این ابزار جدید در بازار تاکید کرد و گفت: فعالان بازار سرمایه باید بازار آتی ارز را به درستی بشناسند و به تجربه این ابزار در بازارهای جهانی اشنایی پیدا کنند.
همچنین سازمان بورس و شرکت های بورسی لازم است در این خصوص اطلاع رسانی بیشتری کنند تا به مرور زمان برای این ابزار جدید فرهنگ سازی شود.
هفته آرام بازار ارز ، سکه و طلا
بیت لفته دبیر کل کانون صرافان ایرانیان به خبرگزاری صداوسیما می گوید: نرخ ارز در هفته ای که گذشت بازار ارامی داشت و کنش گران بازار ارز با توجه به اخبار برجام و بهبود شرایط عرضه و متعادل شدن تفاضا قمیتها روندی متعادل طی کردند به طوری که قیمت دلار در پایان ساعت کاری روز پنجشنبه به سه هزار و 610 تومان رسید که در مقایسه به نرخ ابتدای هفته - 3670 تومان - رشدی اندک داشت و این ناشی از برطرف شدن هیجانات روانی بازار بود.
وی در پاسخ به این سوال که در هفته گذشته شاهد پلمب تعدادی از صرافی های غیرمجاز و تشدید حضور دلالان در بازار ازاد ارز تهران بودیم ایا می توان بین این دو واقعه ارتباط برقرار کرد ؟ گفت : حضور دلالان در بازار ارز پدیده ای نیست که در روزهای اخیر به وجود امده باشد و نمی توان رابطه ای بین این دو واقعه ایجاد کرد.
بیت لفته با اشاره به برنامه راهبردی بانک مرکزی برای تک نرخی شدن ارز و گسترده شدن حوزه فعالیت صرافی ها گفت : صرافان اماده اجرای سیاستهای ابلاغی بانک مرکزی هستند و سازو کار لازم در قالب شرکت های تضامنی یا شرکت های سهامی خاص برای حضور در بازار ارز مهیاست.
روز پنجشنبه در اخرین روز فعالیت بازار ارز در هفته ای که گذشت هر دلار امریکا در صرافی های تهران 3610 تومان خریداری و3623 تومان فروخته شد.
این نرخ ها برای هر یورو 3960 و 3975 تومان و برای برای پوند انگلیس هم 5100 و 5150 تومان بود ، هر درهم امارات هم 983 تومان خریداری و 992 تومان فروخته شد.
کشتی ارای رئیس اتحادیه طلا و جواهر هم در زمینه وضعیت بازار سکه و طلا در هفته منتهی به امروز جمعه دوم بهمن به خبرگزاری صداوسیما گفت : در یک هفته گذشته قیمت طلا تحت تاثیر لغو تحریم ها و برجام بود .
وی می افزاید : قیمت دلار در اوسط هفته گذشته تحت تاثیر لغو تحریم ها زیر 3600 تومان رسید ، این کاهش قیمت ارز و ثبات قیمت طلا باعت شد تا قیمت هر قطعه سکه به 916 هزار تومان کاهش یابد .
کشتی ارای می گوید : طی چند روز اخیر به دنبال افزایش قمیت جهانی هر اونس طلا از 1089 دلار در ابتدای هفته به 1100 دلار در کنار افزایش قمیت دلار به بالای 3610 تومان سبب شد قیمت هر قطعه سکه دوباره به مدار قیمت 931500 برسد.
هر گرم طلای 18 عیار نیز در طول این هفته نوسان خاصی نداشت و روی مدار قیمت 93400 تومان فروخته شد.
به این ترتیب در روز پنجشنبه هر قطعه سکه بهار ازادی 931 هزار تومان داد و ستد شد، هر قطعه نیم سکه بهار ازادی هم 467 هزار تومان ، ربع سکه 250 هزار تومان و سکه یک گرمی هم 170 هزار تومان معامله شد.
گزارش : محمدرضا طلا جوران