فابیوس در مصاحبه با العربیه:
امیدواریم ایران به تعهدات خود در توافق هستهای عمل کند
وزیر خارجه فرانسه: در صورتی که روشن شود ایران به این توافق عمل نکرده، از سازوکاری استفاده می کنیم که به ما اجازه می دهد به وضع سابق باز گردیم.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ لوران فابیوس در گفتگو با شبکه تلویزیونی العربیه در دبی در پاسخ به این پرسش که پس از لغو تحریم های ایران، نگرانی هایی در کشورهای عرب خلیج فارس ایجاد شده است،ارزیابی شما از این نگرانی ها چیست؟ گفت: توانستیم در چهاردهم ژوئیه سال گذشته و پس از مذاکرات فشرده با ایران به توافق برسیم. فرانسه تمایل زیادی برای حصول این توافق داشت و موضع این کشور در این مذاکرات قاطع بود. ترجیح ما این بود که به توافق خوب و جدی برسیم. توافقی که مملو از عقب نشینی باشد هیچ سودی ندارد و این نوع توافق مانع از دستیابی به سلاح هسته ای نمی شود. چنین توافقی، کشورهای عرب خلیج(فارس) و دیگر کشورهای منطقه را برای دستیابی به سلاح هسته ای تشویق می کرد و شکی در این نیست این وضع بسیار خطرناک است.
وی افزود: فرانسه در خلال مذاکرات موضع قاطع و سازنده ای داشت. این توافق را در چهاردهم ژوئیه 2015 امضا کردیم و این توافق دارای تعهداتی است و باید ایران به این تعهدات قبل از روز اجرا برای لغو تحریم ها عمل می کرد و از آژانس بین المللی انرژی اتمی خواسته شد درباره اجرای تعهدات ایران راستی آزمایی کند و آژانس نیز به ما اعلام کرد ایران به تعهدات خود عمل کرد و این مسئله باعث شد که ما روز یکشنبه گذشته تحریم های ایران را لغو کنیم.
فابیوس در پاسخ به این پرسش که آیا ایران به این توافق وفادار خواهد ماند؟، گفت: رسیدن به توافق با ایران بهتر از جنگ و تنش هایی است که نمی توانیم آن را حل کنیم. من به همراه رئیس جمهور فرانسه تاکید کردم که درباره احترام به این توافق بسیار محتاط هستیم. این توافق دارای تعهداتی است که باید ایران به آن در دوره های مختلف که تا بیست سال می رسد، عمل کند و عمل به این تعهدات زیر نظر کمیته مشترک و سازمان ملل است. باید درباره عمل ایران به تعهدات خود بسیار محتاط باشیم و این مسئله طبیعی است.
وزیر خارجه فرانسه در پاسخ به این پرسش که فرانسه چگونه محتاط است و چگونه سازوکار اجرای این توافق را دنبال می کند،گفت: این توافق که در چهاردهم ژوئیه گذشته امضا شده دارای شروط مشخصی درباره سرنوشت رئاکتور اراک، تاسیسات فرودو، شمار دستگاه های سانتریفیوژ و میزان غنی سازی اورانیوم است و درباره این موضوعات فنی در طول سالهای گذشته مذاکره کردیم.
وی افزود: آژانس ماموریت نظارت بر عملکرد ایران به این شروط موجود در توافق را بر عهده دارد و در صورتی که روشن شود که به این توافق عمل نشده است از سازوکاری استفاده می کنیم که به ما اجازه می دهد به وضع سابق باز گردیم. ما امیدواریم ایران به تعهدات خود عمل کند چرا که هدف از توافق هسته ای برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته ای است.
فابیوس در پاسخ به این پرسش که نگرانی هایی دیگری مثل موشک های بالستیک ایران وجود دارد، این کشور در پاسخ به تحریم های جدید آمریکا تاکید کرد این تحریم ها را نمی پذیرد و برنامه موشکی خود را تقویت می کند، موضع فرانسه در این زمینه چیست؟،گفت: این مسئله به صورت کلی با برنامه هسته ای متفاوت است. آمریکا تحریم هایی را علیه ایران درباره برنامه موشکی این کشور اعمال کرده و اروپا نیز دارای نظام تحریم ها در این زمینه است و می توان از این تحریم ها استفاده کرد.
وزیر خارجه فرانسه در پاسخ به این پرسش که نگرانی دیگر درباره لغو تحریم های ایران در خصوص روابط فرانسه با شورای همکاری خلیج فارس است، آیا این توافق بر روابط پاریس با ریاض و ابوظبی تاثیرگذار است؟،گفت: روابط خوبی با شورای همکاری خلیج فارس داریم و رئیس جمهور فرانسه اولین رئیس جمهوری است که سران کشورهای عرب خلیج(فارس) چند ماه پیش به صورت دسته جمعی از وی استقبال کردند. درست است که لغو تحریم های ایران به ویژه تحریم های نفتی به این کشور اجازه می دهد تا تولید خود را افزایش دهد و ایران نیز اعلام کرد تولید نفت خود را پانصد هزار بشکه در روز افزایش خواهد داد و طبیعی است افزایش تولید نفت، تاثیراتی بر بهای نفتی که به شدت کاهش یافته است، داشته باشد.
وی افزود: فرانسه روابط دوستانه و محکمی با اعضای شورای همکاری خلیج(فارس) دارد و این کشورها درک می کنند که می توانند به فرانسه تکیه کنند. در عین حال فرانسه کشور حامی صلح است و با همه طرف ها گفتگو و همیشه تلاش می کند تنش از بین برود.
فابیوس در پاسخ به این پرسش که آیا امروز فرانسه می تواند نقش میانجی میان ایران و عربستان سعودی را ایفا کند؟،گفت: فرانسه نقش میانجی ایفا نمی کند. فرانسه یکی از معدود کشورها در جهان بوده که از استقلال برخوردار است و به تعهدات خود عمل می کند. ما با هر دو طرف ارتباط داریم و در صورتی که بتوانیم نقش مفیدی داشته باشیم و بتوانیم از شدت این تنش بکاهیم، ترجیح می دهیم این نقش را ایفا کنیم. همه می دانند چه طرف هایی دوست فرانسه هستند.