عامل بروز بیماری آنفلوانزا ویروسی هوشمند است که هرساله تغییر شکل می دهد و به همین علت است که هر سال نیاز به تزریق واکسن جدید این بیماری است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما ، آنفلوانزا از آن دسته بیماری هایی است که با آغاز فصل پاییز شایع و سوالات بسیاری درخصوص لزوم تزریق واکسن آنفلوانزا و چگونگی تزریق آن در ذهن همه ایجاد می شود.
بیشترین زمان احتمال ابتلا به این بیماری از ماه مهر تا اسفند است؛اگرچه برخی علائم بیماری سرماخوردگی و آنفلوانزا مشابه هم هست اما شدت علائم و مدت زمان آن در آنفولانزا با سرماخوردگی متفاوت است و نباید از کنار آن بی تفاوت گذشت.
نکته جالب درخصوص این بیماری اینکه واکسن آنفلوانزا به هیج عنوان در برابر سرماخوردگی ایمنی ایجاد نمی کند.
تا بحال بیش از 200 نوع ویروس سرماخوردگى شناسایى شده است که تعداد آنها هر ساله نیز افزایش مىیابد. اغلب این ویروس ها نیز در مجارى تنفسى به صورت غیرفعال زندگى مىکنند و زمانی که زمینه مناسب مانند سرد شدن هوا فراهم شود فعال مى شوند.
دکترمسعود مردانی عضو کمیته کشوری مبارزه با آنفلوآنزا درمصاحبه با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما می گوید: این نوع ویروسها در پرندگان و پستانداران اثر میگذارد و موجب عفونت حاد دستگاه تنفسی میشود که با سردرد ناگهانی، درد ماهیچه، تب و ضعف و بیحالی شدید نمایان میشود.
وی با بیان اینکه این بیماری در موارد حاد به خصوص درخردسالان ممکن است باعث سینهپهلو شود اظهار می دارد: سه گونه ویروس آنفلوآنزا به نام های A B C وجود دارد که شروع بیماری در هر سه نوع با تب ناگهانی همراه است.
این فوق تخصص بیماری های عفونی با بیان اینکه سرماخوردگی بیماری خود محدود شونده است گفت: سیر بیماری در سرماخوردگی در عرض دو تا سه روز کاهش می یابد و بهبودی حاصل می شود و فرد قادر خواهد بود در محل کار یا مدرسه حضور یابد و اما در آنفلوانزا گاه فرد بیش از دو هفته علائم حاد دارد.
عضو کمیته کشوری مبارزه با آنفلوانزا می افزاید: ابتلا به آنفلوانزا در افراد خاصی مانند میانسالان، بیماران قلبی و عروقی و بیمارانی که دچار نقص سیستم ایمنی هستند، ممکن است منجر به مرگ شود و لذا باید در خصوص علائم این بیماری با هوشیاری بیشتری رفتار شود.
در طی هفته های اخیر میزان مراجعات بیماران به بیمارستان ها و مراکز درمانی با علایم سرماخوردگی افزایش یافته و این به معنی به صدا در آمدن زنگ اپیدمی آنفلوانزاست .
دکتر شروین شکوهی فوق تخصص بیماری های عفونی هم در این باره می گوید : همهافراد به ویژه افراد بالای 65 سال و کودکان 3 تا 12 سال و افرادی که بیماری هایی نظیر پرفشاری خون، دیابت، مشکلات ریوی و کبدی، نارسایی کلیوی و کم خونی دارند بهتر است این واکسن را تزریق کنند.
وی با بیان اینکه واکسن آنفولانزا دو تا سه هفته پس از تزریق علیه سه سویه از ویروس ها محافظت می کند می افزاید: بنابراین دقیقا قبل یا بعد از واکسیناسیون احتمال درگیری با سویه های بیماری زا وجود دارد .
شکوهی ادامه می دهد: توجه به این نکته ضروری است که تزریق واکسن آنفلوانزا در کسانی که سابقه واکنش حساسیت به مواد موجود در این واکسن دارند مانند؛ تخم مرغ، فرمالدهید و جنتامایسین ؛و کسانی که در زمان مراجعه برای تزریق واکسن تب یا عفونت حاد داشته باشند و شیرخواران زیر شش ماه ممنوع است.
بنابراین گزارش ، واکسن های آنفلوانزا در همه مراحل بارداری قابلیت مصرف دارند و واکسن آنفولانزا باید در دوزی که پزشک تجویز می کند به صورت داخل عضلانی یا زیرجلدی عمیق تزریق شود.
یکی از راه های مهم پیشگیری از این بیماری، رعایت بهداشت فردی و اجتماعی است یعنی دست ندادن با فردی که دچار علایم عفونت های ویروسی و دستگاه تنفسی فوقانی است، شستشوی مکرر دست، نبوسیدن و در آغوش نگرفتن بیماری که علایم بیماری را دارد از اصول اولیه پیشگیری از آنفلوانزا است.
معاون بهداشتی وزارت بهداشت در این باره می گوید: همه واکسن هایی که در کشور استاندارد وزارت بهداشت را دارند مورد تایید است چرا که واکسن بدون مجوز وارد کشور نمی شود.
دکتر سیاری می افزاید: نظارت بر سلامت واکسن های وارداتی برعهده سازمان غذا و دارو است و درحال حاضر سه نوع از واکسن آنفلوانزا در کشور وجود دارد که مورد تایید این وزارتخانه است.
وی با بیان اینکه این واکسن ها را باید از داروخانه ها تهیه کرد ادامه می دهد: به هیچ عنوان از جایی به جز داروخانه این واکسن ها نباید خریداری شود چرا که این واکسن شرایط نگهداری خاصی دارد و باید خانواده ها به این نکته توجه کنند.
معاون بهداشتی وزارت بهداشت می افزاید: تاریخ این واکسن در سالجاری باید مربرط به سال 2015 تا2016 باشد.
برای محافظت بهتر و بیشتر از خود و فرزندتان باید اصول بهداشتی را رعایت کرد و از فرزندان خود بخواهید دست هایشان را چند بار در روز بشویند.این کار از انتقال بیماری درخانه جلوگیری می کند همچنین دور نگه داشتن فرزند خود از افراد مشکوک به بیماری اهمیت دارد درضمن از آنجایی که درمان خاصی برای سرماخوردگی و آنفلوانزا وجود ندارد، «پیشگیری» بهترین سلاح برای مقابله با این عوامل ویروسی است.
گزارشگر : طیبه کارگر