قضات جوان، در صدور حکم خطا نکنید
معاون اول قوه قضائیه با اشاره به جایگاه خطیر امر قضا و قضاوت خطاب به کارآموزان قضایی گفت: اگر از علم، حلم و توکل در امر قضاوت برخوردار شدید به هیچ وجه در صدور حکم دچار ترس نشوید چرا که برخی احتیاط ها در امر قضاوت ما را به خطا می برد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، حجت اسلام والمسلمین غلامحسین محسنی اژه ای در مراسم تحلیف 118 کارآموز قضایی با تسلیت فرارسیدن ایام عزای سرور و سالار شهیدان به عظمت حرکت و قیام امام حسین (ع) اشاره کرد و افزود: گویا اینکه خداوند خواسته است امام حسین (ع) همیشه در زندگی ما حضور داشته باشد.
وی در ادامه به جایگاه رفیع زیارت امام حسین (ع) در روایات اشاره کرد و گفت: حتی در شب قدر و شهادت مولا امیرالمؤمنین (ع)، زیارت امام حسین وارد است.
معاون اول قوه قضائیه در بخش دیگری از سخنانش به جایگاه خطیر قضاوت اشاره کرد و افزود: امر قضا، واجب کفایی است و اگر چنانچه این امر زمین بماند بر همه مکلفانی که امر قضا را عهده دارند واجب است ورود پیدا کنند.
وی در عین حال قضاوت را امری پرمخاطره خواند و گفت: به خاطر خطیر بودن این شغل نمی شود آن را کنار گذاشت بلکه باید با اتکال به خدا و تحصیل علم، حلم و تقوا در امر قضاوت و در راستای تحقق اوامر الهی در جامعه حرکت کرد.
محسنی اژه ای خطاب به کارآموزان قضایی حاضر در مجلس افزود: به همت دست اندرکاران امر قضا و معاونت منابع انسانی قوه قضائیه بستر بسیار خوبی برای فراگرفتن علم و استفاده از تجربیات گذشتگان فراهم شده است.
وی گفت: در سال های ابتدایی انقلاب بر اساس ضرورت هایی که بود، افرادی از حوزه، دانشگاه و حتی بازار می آمدند و متصدی مسئولیت ها می شدند و آن زمان این کلاس ها، دوره ها و درسها نبود و آنچه در حوزه و دانشگاه از کلیات امر قضا آموخته بودیم به کار می بستیم.
وی با اشاره به اینکه دسترسی ها به منابع قضایی بسیار آسان شده است، خطاب به قضات جوانی که قرار است وارد دستگاه قضایی شوند، گفت: به آموخته های خود در دانشگاه و حوزه اکتفا نکنید و تحقیق، پژوهش، مباحثه و مشورت را مستمر ادامه دهید و اگر در مسیر راه نقطه نظرات و انتقاداتی داشتید به گوش مسئولان عالی قضایی برسانید.
اژه ای افزود: کار قضاوت علاوه بر علم، نیازمند حوصله، سعه صدر و بردباری در تحقیق، شنیدن و جمع بندی است اما در عین حال اگر با حلم، توکل و علم حرکت کنیم نباید در صدور احکام ترس داشته باشیم.
وی گفت: در امر قضاوت باید قانون و موازین شرع را در نظر قرار داد و پس از فراغت از تحقیق، شنیدن، دیدن اسناد و مدارک نباید اجازه دهیم در ما شک و دو دلی ایجاد شود، چرا که این شک برای قاضی مضر است.
معاون اول قوه قضائیه افزود: برخی قضات فکر می کنند اگر در جنبه هایی از موارد احتیاط کنند به صواب نزدیکترند و گاهی این احتیاطهاست که ما را به خطا می برد.
اژه ای در عین حال به قضات توصیه کرد: مراقب وسوسه های شیطانی و نفسانی باشند.
وی گفت: در برخی شئونات و مناصب دیگر اجتماعی باید مراقب باشیم به سمت گناه نرویم اما در موضوع قضاوت باید مراقب بود که گناه و مسائل برخلاف شئون قضا را به دامن ما نیاورند و اینکه فقط خودمان به سمت گناه نرویم کفایت نمی کند.
اژه ای افزود: شیطان با هر کسی متناسب با شرایطش ورود می کند و برخی مواقع قضات از مسیر دنیایی و برخی با ایجاد شک و تردید، وسوسه می شوند.
هیئت های مذهبی به توصیه های پلیس عمل کنند
معاون اول قوه قضائیه از مسئولان هیئت های مذهبی درخواست کرد به توصیه های مسئولان و نیروی انتظامی عمل کنند.
حجت اسلام والمسلمین غلامحسین محسنی اژه ای در حاشیه مراسم تحلیف 118 کارآموز قضایی افزود: مراسم عزاداری حضرت اباعبدالله الحسین (ع) باید در شأن آن حضرت برگزار شود و از همه هیات مذهبی درخواست می کنیم اجرای موارد قانونی را مدنظر داشته باشند.
وی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه چرا با افزایش تعداد قضات، همچنان شاهد اطاله دادرسی و افزایش پرونده های ورودی به دستگاه قضایی هستیم؟ گفت: درست است که ما بر اساس برنامه پنجم توسعه از سال 90 تا پایان امسال نزدیک به چهار هزار قاضی را جذب دستگاه قضایی کرده ایم اما با این حال تعدادی قضات هم بازنشسته شده اند.
اژه ای افزود: بحث اطاله دادرسی و پرونده های ورودی به قوه قضائیه فقط منوط به افزایش قاضی نیست و باید به موارد دیگر هم که در این خصوص تأثیر دارد توجه کرد.امروز مراسم تحلیف ۱۱۸ کارآموز قضایی از واحدهای تهران، مشهد، شیراز، تبریز و ساری با حضور محسنی اژه ای برگزار شد.
این کارآموزان قضایی در مراسم تحلیف سوگند یاد کردند که پاسدار عدالت و قسط اسلامی باشند.
در بخش دیگری از این مراسم از برخی کارآموزان قضایی برتر که دوره های آموزشی خود را با موفقیت پشت سر گذاشته اند تجلیل شد.