طبخ و نگهداری نامطلوب غذاها؛ عامل سرطان
رئیس انجمن کلینیکال انکولوژی ایران: علاوه بر استرس، نحوه نامطلوب طبخ و نگهداری غذاها، عامل تشدیدکننده سرطان شناخته شده است.
دکتر محمدرضا قوام نصیری در حاشیه همایش یک روزه سرطان و بارداری در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما افزود: متاسفانه سرطان در همه جای دنیا از کشورهای پیشرفته و صنعتی گرفته تا در کشورهای در حال توسعه از جمله کشور ایران و در کشورهای عقب مانده شیوع دارد و مشکل اینجاست که عامل اصلی بروز سرطان در افراد شناسایی نشده است و آنچه درباره آن بحث و بررسی می شود، فاکتورهای مساعدکننده این بیماری است.
وی با اشاره به پیشرفت مراحل درمان سرطان در ایران همپای دیگر کشورها گفت: در کشور ما رقابت تنگاتنگی برای درمان همه سرطانها با کشورهای پیشرفته دنیا وجود دارد و مراحل درمان از قبیل جراحی و روش های درمانگر و همچنین وجود دستگاه ها و تجهیزات پرتو و اشعه درمانی به ویژه در تهران، مشهد و شیراز و نسبتا در اصفهان فراهم است.
استاد کلینیکال انکولوژی دانشگاه علوم پزشکی مشهد افزود: خوشبختانه کمیته شیمی درمانی پیگیر تدارک داروهای سرطانی در کشور است و سازمان های بیمه گر نیز سهولت دسترسی آن را برای مردم ممکن می سازند.
قوام نصیری با اشاره به وجود عوامل و زمینههای متعدد بروز سرطان و پیشرفت آن، بر کاهش استرس تاکید کرد و گفت: سرطان در جوامع رو به افزایش است و زندگی شهری به ویژه در شهرهای بزرگ مانند تهران که با فعالیتهای زنان بیرون از خانواده، ناراحتی های عصبی و در نهایت استرس بیشتر همراه است در بروز بیماری سرطان دخیل است زیرا رابطه مستقیمی با کاهش سیستم ایمنی بدن و افزایش استرس به عنوان فاکتور مساعدکننده سرطان دارد.
طبخ غذا در کشور بسیار نامناسب است
رئیس انجمن کلینیکال انکولوژی با انتقاد از وضعیت تغذیه در شهرهای بزرگ، استفاده از فست فودها و همچنین نحوه تهیه نان و آرد افزود: طبخ غذا در کشور بسیار نامناسب است و استاندارد در تولید مواد غذایی، بسته بندی و پخت آنها رعایت نمی شود.
وی گفت: روغن های موجود در بازار تایید شده نیست و فقط روغن های آفتابگردان خالص، کنجد و زیتون که تحت نظارت دقیق تهیه میشوند برای طبخ قابل قبول است و روغن های خوبی برای غذا وجود ندارد و مسلماً غذاهایی که با روغن های چندبار استفاده شده درست می شوند زیان آور هستند که این عامل خطرزا و غیر بهداشتی به خاطر شرایط اقتصادی در فست فودها رعایت نمی شود.
رو آوردن به زندگی سنتی در جلوگیری از بروز سرطان و پیشرفت آن، موثر است
این پزشک رو آوردن به زندگی سنتی را در جلوگیری از بروز سرطان و پیشرفت آن، موثر دانست و افزود: علاوه بر استفاده از روغن های مناسب، طبخ مواد غذایی با حرارت پایین و کمتر از 80 درجه توصیه می شود، ضمن اینکه باید توجه داشت غذاهایی که در قوطی ارائه می شود تحت نظارت دقیق بوده باشند زیرا اگر در مقدار ساخارین و نیترات که به عنوان نگهدارنده مواد غذایی بکار برده می شود استاندارد رعایت نشود به نیتروزین که عامل خطرناکی برای بروز سرطان است تبدیل می شود.
قوام نصیری استفاده از ویتامین های موجود در سبزیجات خام و میوه های تازه را ضروری دانست و گفت: اندازه گیری مقدار نیترات ها در آب باید تحت نظارت و استاندارد باشد زیرا نیترات زیاد و تبدیل به نیتروزین ها در بدن به ایجاد سرطان به ویژه سرطان در دستگاه گوارش فوقانی (سرطان مری و سرطان معده) منجر می شود که از سرطان های شایع و کشنده در ایران به شمار می آید.
رنگ مو عامل بروز سرطان سینه در بانوان
وی در ادامه با اشاره به عوامل دیگر بروز سرطان سینه در بانوان افزود: استفاده از رنگ مو از حدود دو دهه پیش در بروز سرطان بانوان مطرح بوده است، این خطر ابتدا در اروپا بعد در آمریکا و کشورهای دیگر مطرح شد که ممکن است برخی رنگ موها موجب ابتلا به سرطان سینه شود و مقالات متعددی درباره عوارض استفاده از برخی رنگ موها وجود دارد.
رئیس انجمن کلینیکال انکولوژی ایران همچنین استفاده از هورمون ها را به ویژه در دوران یائسگی عامل دیگری برای بروز سرطان زنان دانست و گفت: برخی هورمون ها تغییرات ژنتیکی ایجاد می کنند و می بینیم که نتیجه آن سرطان های شایع در زنان مسن است.
وی درباره استفاده از طب سنتی در درمان سرطان های زنان افزود: طب سنتی در درمان برخی بیماریها ممکن است مناسب باشد؛ اما برای برخی بیماری ها به ویژه درمان سرطان جدی نیست، ضمن اینکه شیمیوتراپی و دارو درمانی هم مسلماً به خاطر تجارب چندانی که از آنها نداریم همراه با اثرات مطلوب، عوارضی را در طولانی مدت به همراه دارند.
قوام نصیری پوکی استخوان و مشکلات گوارشی را از جمله عوارض درمان های دارویی سرطان دانست و گفت: درباره ریزش مو که بعد از شیمی درمانی اتفاق می افتد باید گفت که نگرانی سطحی وجود دارد زیرا بعد از درمان، موها دوباره می روید و البته آموزش مراحل درمان هم باید مدّنظر کلینک های درمانی قرار بگیرد و این موضوعی بود که شاهد نتایج موفقیت آمیز آن برای نخستین بار در مرکز تحقیقات سرطان دانشگاه علوم پزشکی مشهد از سال 85 به بعد بوده ایم.