به گزارش
خبرگزاري صداوسيما، سخنگوي وزارت امور خارجه در خصوص جريان غرامت گيري از ايران که از سوي ديوان عالي آمريکا مطرح شده است گفت: دولت جمهوري اسلامي ايران در صورتي که دستبردي به اموالش در چارچوب تحولات داخلي آمريکا صورت گيرد، از حقوق ملت و دولت ايران دفاع خواهد کرد و دولت آمريکا را مسئول اين دستبرد خواهد دانست.
جابري انصاري در نشست خبري هفتگي خود افزود: در خصوص بحث گروگان گيري چند موضوع در کنار هم و به يک شکل نگاه شده که نخستين آن توضيح وضعيت اتفاقاتي است که در حال انجام است.
وي اضافه کرد: بحث پرداخت غرامت گروگان هاي آمريکايي در حال حاضر از محل دريافت جريمه اي در حال انجام است که دولت آمريکا از يک بانک فرانسوي گرفته است.
جابري انصاري اظهار داشت :بخشي از آن تحت عنوان غرامت گروگان هاي آمريکايي گرفته شده که بايد بگويم در اينجا ، هيچ بحثي در مورد اموال و منافع ايران مطرح نيست.
سخنگوي وزارت امور خارجه تصريح کرد: بخشي از جريمه بانک فرانسوي را دولت آمريکا به اين امر اختصاص داده است و به دليل تعارض آن با بيانيه الجزاير، امکان اينکه پرداخت اين غرامت از اموال ايران انجام شود منتفي است.
جابري انصاري با بيان اينکه آمريکايي ها در حال حل مشکلات داخلي خود هستند و اين امر مربوط به ما نيست افزود: بخش ديگري از مباحث مطرح شده مربوط به سپرده هاي بانک مرکزي ايران است و اين امر از سال 86 تاکنون در آمريکا مطرح بوده و احکامي نيز توسط برخي دادگاههاي اين کشور صادر شده است.
جابري انصاري اظهار داشت : بانک مرکزي با توجه به اينکه از لحاظ حقوقي و قانوني هويت مستقلي از دولت دارد ، طرح دعوي کرده و در حال پيگيري استيفاي حقوق خود است .
وي اظهار داشت: اما در مورد آنچه مربوط به منافع دولت جمهوري اسلامي ايران است ، چنانچه در چارچوب تحولات داخلي آمريکا ، به آن دستبردي صورت بگيرد ، از تمامي حقوق ملت و دولت ايران دفاع خواهيم کرد و دولت آمريکا را مسئول اين دستبرد خواهيم دانست.
سخنگوي دستگاه ديپلماسي کشورمان در ادامه در پاسخ به سوال ديگري در خصوص اتهامات مطرح شده از سوي اردوغان در خصوص فعاليتهاي ايران در سوريه و اينکه آيا برنامه اي براي دعوت از سفير ترکيه و صحبت در اين زمينه دارند گفت: اين نخستين بار نيست که اين ادبيات با اهداف خاص سياسي و در چارچوب منازعات منطقه اي در مورد جمهوري اسلامي ايران بکار برده مي شود .
وي با بيان اينکه ما مسئول سخنان ديگران نيستيم اظهار داشت: سياست هاي جمهوري اسلامي ايران در مورد سوريه و مسائل منطقه کاملا آشکار و مبتني بر اصول اساسي است.
جابري انصاري نخستين بند اساسي سياست ايران در مورد سوريه را حق مشروع و قانوني ملت سوريه براي تعيين سرنوشت و آينده خود دانست و افزود: دومين اصل ، مخالفت ايران با استفاده ابزاري از تروريسم و خشونت براي محقق کردن اهداف سياسي است.
وي افزود: در چارچوب اين اصول روشن، سياست ايران در مورد سوريه و منطقه پيگيري مي شود و اميدواريم با ايجاد سهمي مشترک، امکان مديريت وضع فعلي با کمترين خسارات فراهم و به اين فاجعه پايان داده شود.
*کميسيون نظارتي برجام
سخنگوي وزارت امور خارجه گفت: براي اجراي برجام کميسيون نظارتي در نظر گرفته شده است و در موارد اختلافي امکان مراجعه طرفين به آن وجود دارد.
جابري انصاري در ادامه نشست خبري امروز خود، در پاسخ به سوال خبرنگاري درباره اظهارات ديروز سيدعباس عراقچي مبني بر اينکه مصوبه کنگره امريکا نقض فاحش برجام است و پيگيريهاي وزارت خارجه در اين خصوص، افزود: در ايران هم کميسيون نظارت بر برجام شکل گرفته است که نظارت بر روند اجراي برجام را در تمام مراحل بر عهده خواهد داشت.
وي اضافه کرد: وزارت امور خارجه مجري سياست خارجي و تصميماتي است که در کميسيون نظارت بر برجام به عنوان عاليترين مرجع تصميم گيري اتخاذ مي شود؛ اين کميسيون درباره مراحل اجرا و نظارت بر اجراي برجام هر تصميمي بگيرد، وزارت خارجه آن را اجرا خواهد کرد.
جابري انصاري گفت: يکي از روش هاي پيش بيني شده مراجعه به کميسيون اشاره شده در برجام است و بر اساس تصميمات مرجع نظارت بر برجام، پيگيري هاي جمهوري اسلامي هم سامان داده خواهد شد.
سخنگوي وزارت امورخارجه در پاسخ به سوالي مبني بر اينکه معاون وزير خارجه امريکا در جلسه سنا گفته است بازرساني که از ايران بازرسي مي کنند امريکايي هستند يا در امريکا تربيت شده اند، گفت: اين امر جديدي نيست، همواره موضوع تابعيت بازرسان آژانس بينالمللي انرژي اتمي مطرح بوده است.
جابري انصاري با بيان اينکه ايران به طور طبيعي به اين امر حساسيت داشته و در مراحل برجام و توافقات مورد توجه بوده است افزود: ما براساس توافقات برجام اقدام خواهيم کرد و هرگونه اقدامي خارج از اين چارچوب مورد پذيرش ايران نيست ودر صورت ضرورت اقدام لازم انجام خواهد شد.
وي اضافه کرد: آنچه در فضاي سياسي و رسانه اي امريکا مطرح است الزاما مبتني بر واقعيت محض نيست و نوعي بحث رواني و سياسي بين جريانات داخلي مطرح است که هرچه به سمت انتخابات امريکاپيش مي رويم سنگين تر خواهد شد.
جابري انصاري گفت: مسائل داخلي امريکا مربوط به ما نيست آنچه مربوط به منافع ماست براساس توافقات برجام ونکات فني است که در نظر گرفته شده است. هر اقدامي خارج از جزئيات توافقات با برخورد مناسب ايران مواجه خواهد شد.
سخنگوي وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالي درباره اقدامات کنگره و موضع جمهوري اسلامي ايران تصريح کرد: واقعيت اين است که توافق برجام يک توافق موردي و موضوعي در مسئله اي خاص است و در فضاي راهبردي بين جمهوري اسلامي ايران و امريکا تغيير اساسي انجام نشده است .
جابري انصاري گفت: اين امري است که اتفاق نظر براي آن وجود دارد . مجموعه اقدامي که امريکا عليه دولت و ملت ايران و نظام جمهوري اسلامي انجام داده همواره با حساسيت مواجه بوده و حرف اساسي ما چه در پيش از برجام و حين برجام و پس ازآن اين است که راههاي رفته را دوباره تکرار کردن جز به بن بست منجر نمي شود.
وي تصريح کرد: راه تعامل با ايران که نظامي برآمده از انقلاب مردمي و مبتني بر قدرت مردم است جز از راه تعامل و پذيرش احترام متقابل و حاکميت ملي ممکن نيست.
جابري انصاري با بيان اينکه اين راه را امريکايي ها بارها رفته اند و ادامه آن جز به نتايجي که قبلا منجر شده است، منجرنخواهد شد گفت: دولت و ملت ايران به عنوان يک مجموعه واحد سياست کشور را پيگيري مي کنند و منافع ايران را مد نظر قرار مي دهند و به هيچ کشوري اجازه سوء استفاده نخواهند داد.
وي در پاسخ به سوالي درباره علت و چرايي اقدام امريکا در مصوبه اخير عليه ايران همزمان با اجراي برجام اظهار داشت: برجام در يک مسير آماده به نتيجه نرسيده است، هم در داخل امريکا، هم رقبا و دشمنان ما در منطقه پيراموني ما، تمام تلاش خود را به کار گرفتند تا توافق حاصل نشود و پس از آن هم آنهايي که مخالف اين توافق بودند بيکار ننشستند و به بازي خود ادامه خواهند داد، اين براي ما امري غيرمترقبه نبوده و نيست.
سخنگوي وزارت امور خارجه گفت: در مسير اجراي برجام هم همين بازي ها و قدرت نمايي ها براي صدمه زدن به روند اجراي برجام و تحميل هزينه هايي به ايران ادامه خواهد داشت اما آنچه اهميت دارد اين است که با درک اين بازي، دولت و ملت ايران و مجموعه هاي سياسي و قانوني کشور با اتحاد، همدلي و همبستگي، برنامه هايي را دنبال کنيم تا زمينه هاي موفقيت اين بازي را به حداقل برسانيم و زمينه هاي تامين منافع حداکثري ملت بزرگ ايران را فراهم کنيم.
وي اظهار داشت: بازي سياست، پيچيدگي ها و درگيري هاي مربوط به خود و پيگيري هاي قدرت و منافع را دارد، مهم اين است با شناخت درست، راه هاي موفقيت اين بازي ها را مسدود کنيم و امکان حداکثر بهره برداري از فرصت هاي پديد آمده در قالب برجام را درچارچوب منافع ملت بزرگ ايران به دست آوريم.
سخنگوي وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالي مبني بر اينکه وزارت خارجه چه برنامه هايي براي فعال شدن هرچه بيشتر ديپلماسي انرژي دارد گفت: به هر حال يکي از امکانات و توانايي هاي اصلي اقتصادي ايران و يکي از سرفصل هاي اساسي سياست خارجي ايران، موضوع انرژي است.
وي افزود: در فضاي پسابرجام به لحاظ فناوري و سرمايه گذاري در حوزه انرژي، تبادل انرژي با کشورهاي جهان و هم ايجاد ارزش افزوده در زمينه توليدات ايران در حوزه انرژي فرصت هايي فراهم مي شود که پيگيري اين فرصت ها در دستور کار است و در اين راستا هماهنگي کاملي بين مجموعه دولت و وزارتخانه هاي مرتبط موضوع پيگيري مي شود.
جابري انصاري تصريح کرد: وزارت خارجه هم فراهم کردن فرصت هاي هر چه بيشتر براي استفاده بهينه از مزيت هاي ايران در حوزه انرژي را در دستور کار خود دارد و در حال پيگيري است.
سخنگوي وزارت خارجه در ادامه نشست خبري امروز در پاسخ به سوالي در خصوص تحويل سامانه اس 300 و طرح شکايت ايران از روسيه در دادگاه لاهه گفت: يکي از توافقات بين ايران و فدراسيون روسيه اين موضوع بود.
جابري انصاري افزود: در مقطعي روسيه به استناد قطعنامه هاي تحريم شوراي امنيت اعلام کرد که امکان اجراي قرارداد نيست و براساس سازوکارها در قراردادهاي بين المللي از اين حيث ايران طرح شکايت براي استيفاي حقوق دولت و ملت ايران را مطرح کرد.
سخنگوي وزارت خارجه گفت: در فضاي جديد پس از برجام، دولت فدراسيون روسيه آمادگي خود را براي تحويل سامانه و اجراي قرارداد دو جانبه بين المللي و عمل به تعهداتش اعلام کرد و در خصوص اين موضوع بين دو طرف مذاکراتي صورت گرفته و در مسير اجراست.
وي افزود: مهم استيفاي حقوق ايران در قالب اين قرارداد است که اگر محقق شود براساس توافقات جديد اقدامات انجام خواهد شد.
سخنگوي وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالي درباره اقدام نمايندگان امريکا براي اعمال تحريمهاي جديد عليه ايران گفت: در قالب ساختار داخلي امريکا، رقابت جدي بين جريانهاي قدرت وجود دارد و هر چه به سمت انتخابات رياست جمهوري برويم، سياست خارجي خرج رقابت دروني خواهد شد.
جابري انصاري خاطرنشان کرد: جريان قدرت قوي درون امريکا، غرب آسيا و در سطح جهان با سردمداري صهيونيست ها تلاش کردند برجام به نتيجه نرسد و به تلاش هاي خود در مراحل اجراي برجام هم ادامه مي دهند.
سخنگوي وزارت خارجه افزود: مهم تعهدات طرف مقابل در چارچوب برجام است که بايد محقق شود و اگر تعهدات طرف مقابل با مشکل مواجه شود طرف حساب ما دولت امريکا است.
وي اضافه کرد: آقاي کري هم در نامه اخير خطاب به وزير امورخارجه صراحتا بر اجراي تعهدات دولت امريکا در چارچوب برجام تاکيد کرد و هر اقدامي خارج از چارچوب برجام انجام شود حسب مورد درباره آن تصميم گيري خواهد شد و بي پاسخ نخواهد ماند.
سخنگوي وزارت امور خارجه در پاسخ به سوال ديگري درباره ديپلماسي اقتصادي و امکان احياي معاونت اقتصادي وزارت امور خارجه اظهار داشت: بر اساس نيازهاي کنوني از چند ماه قبل جلسات هماهنگي بين نهادهاي اقتصادي جمهوري اسلامي در چارچوب دولت به شمول وزارت امور خارجه که اگرچه نهادي اقتصادي نيست براي ارتباط با جهان خارج، جلسات منظم و متعددي برگزار شده است.
وي اضافه کرد: علاوه بر اين ستاد اقتصادي هم در وزارت امورخارجه فعال شده است که همه نهادهاي اقتصادي در سطح عالي عضو اين ستاد هستند و اين ستاد به رياست قائم مقام وزير امورخارجه هماهنگي هاي لازم را براي بهره برداري از فرصت هاي جديد برجام بين نهادهاي اقتصادي ايجاد مي کند.
جابري انصاري با بيان اينکه ديپلماسي اقتصادي از اولويت هاي اساسي ديپلماسي کشور است، به اقدامات هماهنگ بين نهادهاي مختلف اشاره کرد و اظهار داشت: وزارت امورخارجه نهاد تسهيلکننده نهادهاي کشور با فضاي خارج است و به وظايف خود در اين چارچوب عمل خواهد کرد.
وي با بيان اينکه برخي از پروژه ها در اين ستاد در دست بررسي است درباره احتمال احياي معاونت اقتصادي گفت: الزاما شايد ايجاد بخش هاي جديد در اولويت نباشد بلکه ساماندهي نهادهاي موجود در قالب نهادي مشخص در دستور کار باشد.
جابري انصاري گفت: اگر احساس نياز به نهاد يا مجموعه جديدي باشد انجام خواهد شد اما تا اين لحظه چنين جمع بندي وجود ندارد.
سخنگوي وزارت امورخارجه در پاسخ به سوال ديگري درباره مطالب منتشر شده در روزنامه السفير درمورد ديدار وزير امورخارجه کشورمان با وزير خارجه عربستان اظهار داشت: مراحل اوليه مجموع تحرکاتي بين جمهوري اسلامي ايران و عربستان سعودي در جريان است و اعلام تفاسير و جزئيات تحرکات ديپلماتيک پيش از اينکه به نتيجه برسد اقدام درستي نيست و مبناي ما و طرف مقابل هم نيست که با اين موضوعات به صورت خبري و رسانه اي برخورد کنيم.
جابري انصاري ادامه داد: آنچه به جمهوري اسلامي ايران مربوط است، ايران آمادگي کامل دارد اگر اراده جدي در عربستان وجود داشته باشد که فضاي فعلي دچار تحول شود که هم براي دو کشور مثمر خواهد بود و هم در زمينه مديريت اوضاع به شدت بحراني غرب آسيا امکان اقدامات جديتر فراهم خواهد شد.
وي گفت: در حاشيه اجلاس هاي بين المللي تماس هايي بين دو طرف صورت گرفته است و اميدواريم اين تماس ها زمينه خروج از وضع فعلي را فراهم کند.
سخنگوي وزارت امور خارجه در عين حال افزود: البته اشتياقي به اين امر به اعتبار خودمان نداريم. حرص ما اين است که اگر دو دولت مهم غرب آسيا اراده مشترکي براي حل وضع فعلي داشته باشند امکان حل بحران هاي منطقه بيشتر فراهم مي شود و هزينه کمتري بر ملت ها و دولت هاي منطقه وارد مي شود.
وي اضافه کرد: اگر طرف مقابل که در چند سال گذشته سياستي در تعارض با اين روند در پيش گرفته است جديت داشته باشد ما بر اساس سياست ثابت در اين مسير حرکت خواهيم کرد.
جابري انصاري همچنين درباره واگذاري مسجد کبود ايروان به جمهوري اسلامي ايران گفت: خبر منتشر شده در اين باره دقيق نيست، در چارچوب تفاهمي که بين ايران و ارمنستان از چندين سال قبل مطرح بوده است و در قالب آن يادداشت تفاهم اقداماتي در دست اجراست و امر جديدي اتفاق نيفتاده است.
سخنگوي وزارت امور خارجه افزود: اين امري است که چندين سال است در قالب يادداشت تفاهم صورت گرفته و اجراي آن در دستور کار است و اقدام جديدي نيست.
جابري انصاري در پاسخ به سوال ديگري درباره موضع وزارت امور خارجه در قبال حملاتي که به مسلمانان در جنوب فرانسه انجام مي شود، گفت: جرياني در ساختارهاي اجتماعي و ساختارهاي قدرت در غرب وجود دارد که اسلام هراسي و برخورد با مسلمانان را در اولويت جدي سياست خود قرار داده اند.
وي افزود: يکي از زمينه هاي برخي ناامنيها و گرايش برخي جوانان جوامع غربي به حرکت هاي تروريستي هم به نحوه برخورد با مهاجران مسلمان و اتباع مسلمان کشورهاي غربي بوده است.
جابري انصاري گفت: جمهوري اسلامي ايران همواره در زمينه سياست اسلامهراسي هشدار داده و آن را از عوامل بروز برخي اصطکاک ها و مشکلات ايجاد شده در غرب عنوان کرده است.
وي افزود: اقداماتي که در پرتو تحولات تروريستي در برخي کشورهاي غربي اتفاق ميافتد تشديدکننده تروريسم خواهد بود و به جاي اينکه مشکلات را حل کند به آن دامن مي زند.
جابري انصاري ضمن تاکيد بر لزوم احترام به همه اديان الهي اظهار داشت: اين اقدامات علاوه بر اينکه از نظر اخلاقي و انساني درست نيست نتايج سياسي معکوس هم به دنبال دارد.
سخنگوي وزارت امور خارجه در پاسخ به سوال ديگري درباره دستگيري دو تن از اتباع ايران در سومالي گفت: دستگيري در کار نبوده و سوء تفاهمي حاصل شده و سفارت ما در سومالي از مقامات اين کشور توضيح خواسته است و در حال بررسي اين موضوع هستيم.
وي همچنين در مورد مذاکرات صلح سوريه در فرايند تهيه فهرست گروه هاي معارض و گروه هاي تروريستي اظهار داشت: مطابق نتايج اجلاسيه هاي وين 1، 2 و وين 3 که در نيويورک برگزار و قطعنامه اي صادر شد نماينده دبيرکل سازمان ملل متحد ماموريت پيدا کرد وضع جريان هاي معارض سوريه و تيم مذاکره کننده سوري را مشخص کند.
جابري انصاري گفت: جمهوري اسلامي ايران از همان ابتداي ماموريت نماينده ويژه دبيرکل هرگونه همکاري که توانسته است درباره ماموريت وي و ايجاد آرامش در سوريه انجام داده است و از اين پس هم انجام خواهد داد .
سخنگوي وزارت امور خارجه ادامه داد: ما جزئي از روند وين هستيم و بدون جمع بندي اجماعي مجموعه شرکت کنندگان امکان ادامه روند وين وجود ندارد.
وي همچنين درباره فهرست گروه هاي تروريستي اظهار داشت: در اجلاسيه وين 3 در نيويورک دولت اردن فهرستي را بين اعضا توزيع کرد.
جابري انصاري گفت: دولت اردن در وين 2 مامور شده بود تروريست هاي مورد نظر کشورهاي عضو اين اجلاسيه را اعلام و جمع بندي کند و در فهرستي که در اجلاسيه نيويورک تهيه شده بود برخي موسسات و نهادهاي جمهوري اسلامي هم در اين فهرست توزيع شده بود و وزير امورخارجه ايران به صراحت اعلام کرد اگر بنا بر توزيع اين فهرست وجود داشته باشد بسياري از موسسات و نهادهارا هم ايران معرفي مي کند که به اين فهرست اضافه شود.
وي يادآور شد: ادعاي تهيه کنندگان اين بود که نظر ما اين فهرست نيست و براساس دريافت اسامي از کشورهاي شرکت کننده تهيه شده است؛ جمهوري اسلامي ايران به اين فهرست اعتراض کرد که در نتيجه از دستور کار اجلاس کنار گذاشته شد.
جابري انصاري خاطرنشان کرد: کارگروهي تشکيل شده است که جمهوري اسلامي ايران هم در آن شرکت دارد و قرار است از برخي اعضاي اجلاسيه وين درباره آن تصميم گيري کند.
سخنگوي وزارت امورخارجه گفت: تاکنون داعش و النصره (شاخه سوري القاعده) به عنوان امر اجماعي ازجانب مذاکره کنندگان به عنوان گروه تروريستي اعلام شده است و گروه هاي ديگر منوط به توافق اين کارگروه است و در اين مسير پيش مي رويم.