به گزارش
خبرگزاري صداوسيما، عليرضا زاکاني رئيس کميسيون ويژه بررسي برجام در مجلس چهارشنبه هفته گذشته نامه اي را خطاب به ظريف براي مهياکردن تمهيدات سفر آمانو به ايران براي حضور در مجلس ارسال کرد و به دنبال اين نامه آمانو ساعت 14 امروز در کميسيون ويژه بررسي برجام حضور يافت.
اين جلسه با حضور اعضاي کميسيون برجام و حسن قشقاوي معاون پارلماني وزارت خارجه و تعدادي از مسئولان سازمان انرژي اتمي برگزار شد.
عليرضا زاکاني در نشست امروز با بيان خوشامدگويي گفت: تشکر ميکنم از قبول دعوت کميسيون، همچنين از وزارت امور خارجه کشور به اين جهت که زمينه نشست را فراهم کرد سپاسگزاري ميکنم. امروز آغاز دهه دفاع مقدس است و لازم است ياد و خاطره شهداي دفاع مقدس و به خاص شهداي هسته اي را گرامي بداريم.
رئيس کميسيون ويژه بررسي برجام در مجلس شوراي اسلامي در ابتدا به اهميت قوه مقننه در کشور اشاره کرد و اظهار داشت: ابتدا بايد اهميت مجلس شوراي اسلامي در ايران را متذکر شوم و همچنين اهميت کميسيون برجام را يادآوري کنم.
وي ادامه داد: انتخاب مستقيم نمايندگان با رأي مردم ايران و جايگاه بالاي حقوقي مجلس اين امکان را فراهم کرده است که نمايندگان مجلس به عنوان سخنگوي مستقيم مردم رشيد ايران در سياستگذاري ساير دستگاهها اثرگذار باشند.
نماينده مردم تهران، ري، شميرانات و اسلامشهر در مجلس شوراي اسلامي در خصوص اهميت کميسيون ويژه بررسي برجام توضيح داد: کميسيون برجام منتخب نمايندگان مجلس است، اهميت آن به اين خاطر است که هم اعضا به انتخاب وکلاي مردم صورت گرفته است و هم در بين اعضاي کميسيون شاهد حضور افراد با ويژگيهاي خاص هستيم به طور مثال در خدمت نايب رئيس مجلس شوراي اسلامي و يکي از اعضاي هيئت رئيسه هستيم.
زاکاني افزود: همچنين 3 نفر از روساي کميسيونهاي تخصصي مجلس عضويت کميسيون ويژه را دارند، در بين اعضاي اين کميسيون جمعي از دانشمندان، دانشگاهيان و حوزوي را شاهد هستيم.
رئيس کميسيون ويژه بررسي برجام در ادامه گفت: مهمترين پايه همکاري و ارتباط متقابل اعتماد دو جانبه است. من قصد دارم در اين باره صحبت کنم و ساير همکارانم نکات ديگري را با جنابعالي بيان ميکنند.
وي ادامه داد: بيانات ما بخشي از درياي دلنگراني ملت رشيد ايران است. ملت ايران و نمايندگان آنان بر اين باورند که آژانس به وظايف ذاتي خود تاکنون عمل نکرده است.
زاکاني با بيان اينکه آژانس براي کساني که خادمان را قبول کنند، متکلف شده خدماتي را ارائه کند، تاکيدکرد: اما ايران از حداقل خدمات آژانس محروم بود، مصداق فاجعه آميز اين موضوع زماني رخ داد که بيماران ايران نياز به راديو دارو داشتند.
اين نماينده مجلس شوراي اسلامي با يادآوري فاجعه سال 1386 در کشور گفت: در حالي که بيماران ايران نياز به راديو دارو داشتند، کشور بلژيک راديو دارو را قطع کرد، من به عنوان متخصص پزشک هسته اي ميدانم که مدت هاي مديدي 130 مرکز هسته اي کشور تعطيل شده بود.
رئيس کميسيون ويژه بررسي برجام همچنين اظهار کرد: زماني سوخت 20 درصد راکتور تهران رو به پايان بود و وضعيت نامطلوبي داشت اما آژانس در آن زمان به ما کمکي نکرد و مجبور شديم خودمان سوخت را تامين کنيم البته مسائل متعددي وجود دارد اما به دليل ضيق وقت از آنها عبور ميکنيم.
در ادامه يوکيا آمانو گفت: خوشحالم چنين فرصتي در اختيار من قرار گرفت تا در خدمت نمايندگان مجلس ايران باشم. فرصت پيش آمده براي تعامل در مسئله مهم هسته اي بسيار مهم است چرا که ما نيازمند گفتگو با هم هستيم.
مديرکل آژانس بين المللي انرژي اتمي اظهار داشت: قبل از اينکه افتخار حضور در مجلس ايران را داشته باشم در 3 ماه گذشته 2 بار با حسن روحاني رئيس جمهور و محمد جواد ظريف وزير امور خارجه ملاقات هاي متعددي داشته ام همچنين با علي اکبر صالحي رئيس سازمان انرژي اتمي ايران ظرف مدت يک هفته 2 بار ملاقات کردم.
وي با بيان اينکه تمام اين ملاقات ها را در مسير گفتگوي سازنده مي داند گفت: شخصا استقبال مي کنم تا اين تعاملات بين ما باشد از سال 2009 بنده سمت مديرکلي را بر عهده گرفته ام و اولويت اول خود را حل مسئله هسته اي ايران از طريق ديپلماسي قرار دادم چرا که به اين روش اعتقاد دارم.
آمانو تاکيد کرد: از 6 سال گذشته اکنون بهترين فرصت پيش آمده تا بتوانيم مسئله هسته اي ايران را حل و فصل کنيم با همکاري کامل ايران مي توان اعتماد جامعه بين الملل را به مقاصد صلح آميز برنامه هسته اي ايران را جلب کرد.
مديرکل آژانس با تأکيد بر اينکه آژانس يک سازمان مستقل و فني است اظهار داشت: آژانس نقش حياتي در چالش پيش رو ايفا خواهد کرد چرا که ما از نيروهاي متخصص برخورداريم و مي توانيم وظايف خود را به درستي انجام دهيم.
وي با تأکيد بر اينکه تاريخچه همکاري ايران و آژانس بسيار طولاني است گفت: تاريخچه فعاليت هاي سازماني و همکاري ايران و آژانس به دهه 70 ميلادي بر مي گردد.
آمانو با بيان اينکه از برجام استقبال مي کند گفت: در ماه ژوئيه بين ايران و گروه 1+5 توافق حاصل شد و ماه گذشته شوراي حکام بنده را مسئول فعاليت هاي مرتبط با آن انتخاب کرد مسئوليت من در زمينه راستي آزمايي خواهد بود که مطمئنم با همکاري ايران مي توان اين وظيفه را به درستي انجام داد و توافقي را که 20 ماه بر سر آن گفتگو شد به سرانجام برسانيم.
وي تأکيد کرد: ما با ايران بر سر يک نقشه راه توافق کرديم نقشه راهي که تا الان قدم هاي چشمگيري در آن برداشته شده است اين نقشه راه بسيار محکم است و برنامه زمانبندي خود را دارد و قرار است در آن مسائل باقيمانده بين ايران و آژانس را تا پايان سال ميلادي به اتمام برسانند.
آمانو تاکيد کرد که اين پروسه بي پايان نيست و قرار است اين پرونده تا پايان سال ميلادي بسته شود.
مديرکل آژانس اظهار داشت: آژانس به مسائل محرمانه احترام مي گذارد چرا که آن را جدي تلقي مي کند. ما رژيمي براي حفاظت از اطلاعات محرمانه داريم که به آن پايبند هستيم و آن را جدي مي دانيم.
آمانو با بيان اينکه طبق برجام ايران به صورت داوطلبانه پروتکل الحاقي را اجرا خواهد کرد گفت: اين اقدام از طرف ما مثبت تلقي خواهد شد و کمک مي کند تا اثبات ماهيت صلح آميز برنامه هسته اي ايران محقق شود.
وي عنوان کرد: بايد متذکر شوم که بيش از 120 کشور در حال حاضر پروتکل الحاقي را اجرا مي کنند و ما اين موضوع را در قبال ايران بدون هيچ تبعيض يا مورد ويژه و استثنايي اجرا خواهيم کرد.
آمانو با بيان اينکه آژانس يک نهاد مستقل، فني و بي طرف است گفت: ما به اساسنامه توافق پادماني متعهد هستيم و شخصا به همکاري با ايران در راستاي ايجاد اعتماد بين المللي در خصوص برنامه هسته اي پايبند هستيم.
مديرکل آژانس در خصوص سوخت 20 درصد راکتور تهران گفت: در آن سال تلاش خود را براي تسهيل اين موضوع انجام داد اما متأسفانه اين توافق بموقع حاصل نشد و نتوانستيم از اين طريق با کمک کشورهاي ديگر موضوع را حل و فصل کنيم بايد تاکيد کنم که کشورهاي ديگر موافقت نکردند و اين موضوع ارتباطي با آژانس ندارد اميدوار هستم بعد از توافق اجرايي اين کار در راستاي همکاري هاي فني صورت بگيرد.
در نشست امروز حسين نجابت عضو کميسيون ويژه بررسي برجام گفت: در اينجا بايد يادآوري کنم که ساختار سياسي ايران با ديگر کشورها متفاوت است، به طوري که مجلس ايران مستقل بوده و تشکيلات حزبي در کشور وجود ندارد که تابع دولت باشد. از طرف ديگر پارلمان جمهوري اسلامي نظرهاي مستقل و وظايف و اختيارات ويژهاي دارد که در تصويب قوانين حرف اول و آخر را ميزند.
عضو هيئت رئيسه کميسيون ويژه بررسي برجام ادامه داد: علت اين مسئله اين است که ما نمايندگان مردم ايران هستيم و افکار عمومي براي ما مهم است و بايد اين امور را ساماندهي کنيم تا برنامهها پيش برود.
وي خطاب به آمانو تصريح کرد: جنابعالي اشاره کرديد که حاضريد درخصوص نقش آژانس درباره ايران بحث جدي داشته باشيد؛ از اينرو دوستان ما در اين جلسه مطالبي را با صراحت عرض خواهند کرد و بنده بابت صراحت و خارج بودن مطالب از ضوابط ديپلماتيک پيش از بيان آنها، از شما عذرخواهي ميکنم.
در ادامه اين نشست سيد حسين نقوي حسيني سخنگوي کميسيون ويژه بررسي برجام با خيرمقدم به مديرکل آژانس بينالمللي انرژي اتمي گفت: از تلاشهاي شما و تيم مذاکرهکننده کشورمان براي رسيدن به نقطه مشترک درباره برجام تشکر ميکنيم.
وي ادامه داد: در سالهاي قبل مجموعه اطلاعاتي از سوي يک گروه تروريستي که ماهيت آن براي همه کشورهاي غربي و منطقه شناخته شده است، منتشر شد. خوب است بدانيد که اين گروه تروريستي تاکنون 16 هزار نفر از مردم ايران را ترور کردهاند اما اطلاعات منتشر شده از سوي آنها موجب بروز اختلافات ميان ايران و آژانس شد، پس از آن اين موضوع موجب شد يک دوره سوالات ميان آژانس و ايران مطرح شود. البته ابتدا سوالات يکموردي بود اما پس از گذشت يک سال 6 سوال مطرح شد که ايران به همه آنها پاسخ داد.
نقوي حسيني افزود: شرط ايران براي پاسخگويي به اين سوالات اين بود که سوال اول از سوي آژانس ارائه شده و ما آن را پاسخ بدهيم، سپس سوالات بعدي به همين گونه مطرح شوند، از اينرو جمهوري اسلامي به هر 6 سوال به صورت جداگانه پاسخ داد و آژانس اعلام کرد که از پاسخهاي ايران قانع شده است. اما مشکلات همچنان باقي ماند. از اينرو ما اين مسئله را يک موضوع طراحي شده و سياسي ميدانيم.
سخنگوي کميسيون ويژه بررسي برجام گفت: مردم ايران آژانس بينالمللي انرژي اتمي را به جاي يک بنگاه فني و تخصصي، يک بنگاه سياسي ميدانند، بنابراين انتظار داريم که به اختلافات پايان داده شود، زيرا ما عضو انپيتي هستيم و انتظار داريم که به اين مسائل پايان داده شود.
در ادامه اين نشست، علاءالدين بروجردي رئيس کميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس شوراي اسلامي با خيرمقدم به آمانو خطاب به وي گفت: ديوار بياعتمادي ميان ايران و امريکا پس از برجام نيز ديوار بلندي است و همچنان شاهديم ادبيات دولتمردان امريکا، تهديد ايران و اعلام گزينههاي مختلف روي ميز است که اين موضوع نشاندهنده سياستهاي خصمانه امريکا درقبال جمهوري اسلامي ايران است.
وي ادامه داد: ما به هيچ وجه علاقهمند نيستيم که اين سايه بياعتمادي بر روي آژانس هم قرار داشته باشد. البته در تاريخچه همکاريهاي ميان ايران و آژانس ميبينيم که برخي اطلاعات جمهوري اسلامي که بايد در بايگانيهاي آژانس محرمانه باقي بماند، سر از نشريات امريکايي درآورد، اين در حالي است که همکاريهاي ايران و آژانس، همکاريهاي صميمانهاي بوده است.
بروجردي تصريح کرد: در مقطع فعلي اگر امريکاييها در بحث برجام قواعد بازي را برهم زده و سوءاستفاده کنند، قطعاً نمايندگان پارلمان ايران بهعنوان منتخبان مردم تصميمات مناسبي را درخصوص اين تخلفات خواهند گرفت. البته در گذشته نيز زماني که دولت ايران به صورت داوطلبانه پروتکل الحاقي را اجرا ميکرد، ما در مجلس دولت را مکلف به توقف اجراي اين پروتکل کرديم و اين گزينه همواره روي ميز مجلس قرار دارد.
عضو کميسيون ويژه بررسي برجام ادامه داد: اميدوارم اجراي برجام به گونهاي باشد که مجلس ناگزير به استفاده از ابزارهاي خود براي کاهش با آژانس نشود.
در ادامه مهرداد بذرپاش عضو هيئت رئيسه مجلس با خيرمقدم به مديرکل آژانس بينالمللي انرژي اتمي گفت: نگراني جدي کشورهاي عضو آژانس نشر اطلاعات محرمانه است، از طرف ديگر شنيدهايم که آژانس از کارکنان خود تعهد گرفته که اطلاعات محرمانه هيچ کشوري از اين بخشها درز نکرده و خارج نشود، اما تجربه نشان داده که اطلاعات محرمانه از اين آژانس به بيرون نشر يافته است.
وي خطاب به يوکيا آمانو تصريح کرد: برخي از همکاران شما که از سازمان خارج شدهاند، اطلاعات محرمانه ديگر کشورها را در قالب نگارش مقاله، مصاحبه و گزارش در رسانهها نشر دادهاند. به طور مثال وقتي مقالات معاون مديرکل آژانس را در رسانههاي بينالمللي دنبال ميکنيم، ميبينيم که اين مقالات شامل اطلاعات محرمانه ساير کشورهاي عضو آژانس است.
بذرپاش ادامه داد: همچنين در نوامبر 2011 گزارش 64 پاراگرافي درخصوص مسائل پيامدي ايران از سوي آژانس تهيه شد، اما در حالي که اين گزارش بايد به دست مسئولان جمهوري اسلامي ايران ميرسيد، اين اقدام صورت نگرفت و پيش از تحويل به ايران، اين گزارش در رسانههاي غربي منتشر شده و در اختيار 5 کشور عضو دائم شوراي امنيت قرار گرفت.
وي افزود: پس از آن 120 کشور عضو جنبش عدم تعهد به اين اقدام خلاف مقررات آژانس اعتراض کردند و شما نيز آن اعتراض را پذيرفتيد. اين در حالي است که اگر اين جو ايجاد نميشد، تاکنون مسئله پيامدي ايران خاتمه يافته بود و هماکنون شاهد باز بودن پرونده ايران نبوديم. از اينرو موضوع بياعتمادي ملت ايران نسبت به آژانس از اين مسائل نشأت ميگيرد.
در اين نشست، حسين نجابت گفت: مردم ايران بر اين باورند که ترور دانشمندان هستهاي کشورشان، به علت درز اطلاعات محرمانه برنامه هستهاي ايران از سوي اشخاصي در آژانس بينالمللي انرژي اتمي بوده است.
همچنين در نشست امروز، محمدمهدي زاهدي عضو کميسيون ويژه بررسي برجام ضمن خوشامدگويي به آمانو مديرکل آژانس بينالمللي انرژي اتمي گفت: من از جانب جامعه دانشگاهيان ايران اعلام ميکنم که ما به آژانس و عملکردش بياعتماد هستيم، زيرا.
وي با اشاره به انجام تعهدات آژانس بينالمللي انرژي اتمي از سوي ايران افزود: براساس مواد 4 و 5 آژانس مکلف است که به توسعه علم و فناوري در حوزه صلحآميز هستهاي کمک کند، اما آژانس درعمل نشان داده که هميشه مانع تحقيق و توسعه ايران بوده و حتي اجازه تحصيل به دانشجويان ايراني را نميداده است، همچنين شاهد بوديم که آژانس حتي دانشمندان ما را رصد و تحت تعقيب قرار داده است.
رئيس کميسيون آموزش و تحقيقات مجلس با بيان اينکه در شرايط کنوني مسئوليت راستيآزمايي در بحث برجام برعهده آژانس بينالمللي انرژي اتمي است، تصريح کرد: تجربه نشان داده که نميتوان در اين حوزه به آژانس اعتماد کرد. به طور مثال زماني که قرار بود در اين رابطه تفاهمي صورت گيرد، آمريکاييها مداخله کرده و مانع اين توافق شدند.
زاهدي خطاب به آمانو گفت: در اين رابطه رئيس سابق انرژي اتمي ايران به شما گفته بود که بياييد اين پرونده را ظرف 5 سال حل کنيم و حتي معاون شما اعلام کرد که 5 هفته در اين رابطه کافي است، اما آژانس اين کار را انجام نداد.
در ادامه محمدحسن ابوترابيفرد نايبرئيس مجلس با خيرمقدم به يوکيا آمانو گفت: گزارشهاي آژانس تا امروز درباره برنامه صلحآميز هستهاي ايران با يک تضاد دروني روبهروست، زيرا آژانس ضمن اظهار بر عدم انحراف فعاليت هستهاي از سوي ايران به گونهاي گزارش خود را به پايان ميرساند که انگار ايران ارادهاي بر شفافسازي در اين حوزه ندارد.
عضو کميسيون ويژه بررسي برجام در مجلس شوراي اسلامي تصريح کرد: به طور حتم بررسي و تصويب پروتکل الحاقي در مجلس به نحوه عملکرد آژانس در رابطه با برنامه هستهاي ايران بستگي دارد. از اينرو عملکرد آژانس ميتواند نقش مهمي در بررسي پروتکل الحاقي در مجلس داشته باشد. البته شما گفتيد که تا پايان سال ميلادي موضوع هستهاي ايران را نهايي ميکنيد.
ابوترابيفرد افزود: قطعاً نگاه دوگانه آژانس به مسائل جهاني بياعتماديها را افزايش ميدهد، زيرا زماني که بر ايران براي شفافسازي فعاليت هستهاي خود فشارهاي بسياري وارد ميشد، در اين شرايط مجمع عمومي آژانس بينالمللي انرژي اتمي قطعنامه نظارت بر فعاليتهاي هستهاي رژيم صهيونيستي را رد کرد.
وي ادامه داد: براساس آمار اين رژيم داراي 80 کلاهک هستهاي و براساس آمار ديگر داراي 200 کلاهک هستهاي است. اين نگاه دوگانه درخصوص رد کردن نظارت بر فعاليت هستهاي رژيم صهيونيستي و فشار بر ايران درباره شفافسازي برنامه هستهاي خود، نکته تاريک و سياهي در کارنامه آژانس است.
يوکيا آمانو با حضور در جلسه کميسيون ويژه بررسي برجام در پاسخ به سوالات اعضاي اين کميسيون گفت: من يک ديپلمات هستم اما از شنيدن سوالات شما ناراحت نشدم و حتي از آن استقبال مي کنم چرا که کمک مي کند تا چيزي که در ذهن شما را بهتر بشناسم.
وي ادامه داد: شما نظرات خود را داريد و من هم نظرات خود را و اکنون که نقطه نظرات شما را مي شنوم باعث مي شود تا بهتر شما را درک کنم.
آمانو با تأکيد بر اينکه هيچگونه دخالتي از طرف آژانس در خصوص ترور دانشمندان هسته اي ايران وجود ندارد اظهار داشت: اين مسئله به هيچ وجه مورد علاقه آژانس بين المللي نبوده است و مي خواهم ضمن اينکه تأکيد کنم اين مسئله ارتباطي به آژانس ندارد "نه"صريحي به اين مسئله بگويم.
وي ادامه داد: شخصا علاقه اي به ترور هسته اي ندارم و در هيچ يک از پادمان، اساسنامه و شوراي حکام جايي براي ترور هسته اي وجود ندارد شخصا مخالف هرگونه خشونت و اعمال زور هستم تنها وظيفه من راستي آزمايي فعاليت هاي هسته اي است.
مديرکل آژانس با اشاره به گفتگو با عباسي ادامه داد: در اين گفتگو تأکيد داشتم که هيچ ارتباطي بين آژانس و ترورها وجود ندارد و اگر اطلاعات و سندي در اين زمينه داريد ارائه دهيد اما آنها اطلاعاتي ارائه نکردند.
آمانو با تأکيد بر اينکه وظيفه او در مسئله ترور هسته اي نيست گفت: اين روزها به قدري درگير هستم و بايد مسئله برجام و کمک به ديگر کشورها در زمينه هسته اي در اولويت برنامه من است بنابراين مسئله ترور در هيچ کجاي وظايف کاري من قرار ندارد
وي با اشاره به حفاظت اطلاعات محرمانه اظهار داشت: ما در اين مسئله بسيار جدي هستيم يک رژيم رعايت محرمانگي را داريم که به آن پايبند هستيم به کارکنان خود آموزش هاي لازم در اين خصوص مي دهيم و هميشه که با آنها صحبت مي کنم متذکر مي شوم مهمترين وظيفه ما حفاظت اطلاعاتي است.
آمانو ادامه داد: با اين حال من نمي توانم ادعا کنم که صد در صد در اين زمينه موفق بوده ايم و يا کارمان را درست انجام مي دهيم متأسفانه گاهي اوقات ممکن است کارکنان ارشدي باشند که اشتباهات جزئي در اين زمينه مرتکب شوند اما در دوران رياست من مشکلات جدي در اين زمينه وجود نداشته است.
مديرکل آژانس اظهار داشت: ممکن است قبل از اينکه کشورها گزارشهايي را دريافت کنند اطلاعات گزارش چند روز قبل در رسانه ها منتشر شود ما اين مسئله را جدي مي گيريم اگر احساس کنيم اين کار به صورت جدي اتفاق افتاده است آن را پيگيري مي کنيم اگر کسي در اين زمينه تخلفي انجام داده باشد با آن برخورد مي کنيم ضمن اينکه افشاي اطلاعات ممکن است از منابع مختلف به کشورهاي عضو داده شده باشد و آنها وسوسه شده باشند اطلاعات را در اختيار رسانه ها قرار دهند.
وي با بيان اينکه نبايد در زمينه درز اطلاعات قضاوت عجولانه اي داشته باشيم گفت: ممکن است از منابع ديگري اطلاعات درز کرده باشد اما من اين اطمينان را به شما مي دهم که به حفاظت اطلاعاتي اعتقاد داريم و آموزش هاي لازم به کارکنان آژانس داده شده است.
آمانو با بيان اينکه متعهد هستم از اطلاعات حفاظت کنيم ادامه داد: در عين حال وظيفه دارم اطلاعات ضروري را در اختيار کشورهاي عضو آژانس قرار دهم و نبايد حفاظت از اطلاعات را با قرار دادن اطلاعات ضروري در اختيار کشورهاي عضو يکي بدانيم.
وي توضيح داد: منظور از ارائه اطلاعات محرمانه به کشورها اين است که گزارش هاي محرمانه براي تمام کشورها ارائه شود.
مديرکل آژانس با اشاره به برنامه کاري سال 2007 گفت: اين برنامه از نظر من يک پروسه بي پايان بود و برنامه مناسبي نبود اما نقشه راهي که اکنون داريم به مراتب بهتر از برنامه گذشته است و چارچوب بهتري دارد چرا که پروسه بي پاياني ندارد و قرار است تا پايان سال ميلادي پرونده را مخدومه اعلام کنيم.
آمانو افزود: البته رويکرد ساختارمندي که داشتيم حدود 2 سال آن را اجرا کرديم و به برخي اهداف نزديک شديم زماني که با آقاي جليلي صحبت مي کردم گفتم حفره هايي وجود دارد و ضمن اينکه ممکن است دولت ها تغيير کنند و برنامه به نتيجه نرسد آن صحبت ها و آن رويکردهاي ساختارمند به ما کمک کرد تا به اين نقشه راه برسيم.
وي با اشاره به همکاري هاي فني آژانس و ايران و استفاده از انرژي هسته اي گفت: شعار ما اين است که اتم بايد در خدمت صلح و توسعه باشد در گذشته به خاطر قطعنامه هاي شوراي امنيت همکاري هايي از اين دست بين ايران و آژانس صورت نگرفت و اين همکاري ها محدود شد و ما اميدواريم در آينده ديگر شاهد اين روند نباشيم و شاهد همکاري هاي مفيد و موثر بين ايران و آژانس باشيم که اين خواست شخص بنده نيز هست.
مديرکل آژانس تاکيد کرد: ما کاملا با آن تروريسم مخالفيم، با ترور دانشمندان هسته اي مخالفيم و اين جايي در برنامه فعاليت هاي آژانس ندارد. همچنين محافظت از اطلاعات محرمانه بسيار براي ما مهم است براي اين کار يک رژيم خاص طراحي کرده ايم و آموزش هاي لازم به کارکنان داده شده است.
آمانو ادامه داد: مسئله ديگر همکاري هاي فني با ايران انجام خواهيم داد. مي خواهم بگويم اعتماد يک شبه به به دست نمي آيد و لازمه آن اين است که با يکديگر تعامل متقابل داشته باشيم.
محمدمهدي زاهدي عضو کميسيون ويژه بررسي برجام سوال کرد: آيا مي توان تاريخ دقيقي براي آغاز راستي آزمايي ها که قرار است از طرف آژانس بين المللي هسته اي صورت گيرد اعلام کرد. آمانو در پاسخ به اين سوال گفت اين موضوع بستگي به خود ايران دارد .
همچنين وحيد احمدي عنوان کرد: اين سوال در بين مردم وجود دارد که عضويت در NPTبراي ايران چه سود و منفعتي داشت چرا که کشورهايي که عضو NPTنيستند مانندا اسرائيل راحت تر توانسته اند کارهاي خود را پيش ببرند اما ايران حتي نتوانست فعاليت خود را به راحتي ادامه دهد.
آمانو گفت: اين سوال بسيار سخت است من که کار راستي آزمايي را بر عهده دارم نمي توانم به راحتي به آن پاسخ دهم.
منصور حقيقت پور با بيان اينکه آمانو خود را يک ديپلمات معرفي کرد گفت: ايشان پاسخ هاي سياسي به سوالات نمايندگان دادند افرادي که در مقابل شما نشستند ديپلمات نيستند بلکه انقلابي هستند.
وي ادامه داد: مي خواهم سوال من را براساس مسائل ديپلماتيک پاسخ ندهيد بلکه با تفکر راستگويي جواب دهيد شما چند ماه گذشته بر پايه نياز امريکا اعلام کرديد که ايران يک اقدام غير قانوني در مريوان انجام داده است مي خواهم که شما در اين باره بيشتر توضيح دهيد.
آمانو در پاسخ به اين سوال گفت: در اين باره در ضمايم سال 2011 توضيح داديم حرف من اين است که اطلاعاتي به دست ما رسيد و ما از شما خواستيم به ما توضيحاتي در خصوص مريوان ارائه کنيد ما در اين باره نتيجه گيري نکرديم.
نماينده مردم اردبيل اظهار داشت: چطور ممکن است که آژانس به عنوان يک سازمان بين المللي مستقل بر پايه اطلاعاتي که صحت آن اثبات نشده است گزارشي ارائه ميکند.
آمانو تاکيد کرد: ما اطلاعات زيادي از منابع مختلف کسب ميکنيم، ميخواهم بگويم که منابع ما باز است اما پس از کسب اطلاعات نتيجهگيري نميکنيم بلکه خدمت شما ميآييم و اطلاعات را عنوان ميکنيم تا شما به ما توضيح دهيد اين فرآيند تا پايان سال ميلادي جاري به پايان خواهد رسيد.
عليرضا زاکاني در بخش پاياني اين نشست با بيان اينکه 5 درخواست از دبيرکل آژانس بين المللي هسته اي دارد، گفت: از شما ميخواهيم برخورد فني، شفاف و غير سياسي با موضوع فناوري هستهاي ايران داشته باشيد، همچنين حل مسائل گذشته و بسته شدن پروندههاي سياسي عليه ايران را پيگيري کنيد.
وي همچنين ادامه داد: حفظ دستاوردهاي هسته اي و امانتداري از اطلاعاتي که از ايران به دست آژانس ميرسد، از ديگر درخواستهاي ما است. همچنين ميخواهيم به پيشرفت ايران در حوزههاي هسته اي کمک شود، اين انتظار جدي ما از عضو ارشد آژانس بين المللي است.
زاکاني با تاکيد بر اينکه نسبت به خلع سلاح کشتار جمعي در جهان اقدام شود، از آمانو خواست که اين کار از غرب آسيا و شمال آفريقا آغاز شود.
رئيس کميسيون ويژه بررسي برجام اظهار داشت: ما نسبت به حفظ مسائل دفاعي و امنيت ايران و همچنين حفظ جايگاه، موقعيت و عزت ايران اسلامي حساس هستيم و ميخواهيم اين حساسيت را شما به عنوان خط قرمز در نظر بگيريد.