هشدارهای کارشناسان درمورد آلودگی کشت دوم برنج
کارشناسان هشدار دادند، استفاده بیش از حد و نادرست از آفت کش ها و سموم، گاهی نگرانی هایی را برای کارشناسان حوزه سلامت به ویژه در برداشت های دوم برنج بوجود می آورد.
محسن اعرابی رئیس شبکه بهداشت استان مازندران با اشاره به اطلاعات ناکافی ونبود برنامه های آموزشی مناسب برای کشاورزان گفت: شناخت درستی از کودهای شیمیایی وآفت کش ها وجود ندارد. کشت سنتی ،کم توانی مالی کشاورزان و واسطه ها سبب گرایش صرف کشاورزان به داشتن محصولی برای فروش می شود؛ شاید اگر آستانه سود آنها بالاتر بیاید با محصول کمتر هم که نیاز کمتری به استفاده از این مواد دارند ، کار انجام دهند.
بنا براین گزارش دبیر انجمن برنج ایران هم معتقد است موضوع استفاده از افت کش ها و سموم نادرست در شالیزارها و برداشت های دوم برنج ایرانی را قبول ندارد چون سموم وکودی که وارد کشور می شوند به دقت کنترل می شود.
جمیل علیزاده شایق می افزاید : گزارش موسسه تحقیقات برنج و گزارش رسمی آنها نشانگر آلوده نبودن قطعی اراضی برنج کاری ایران است.
جمیل علیزاده شایق با اشاره به اینکه از کودی که وارد ایران می شود مطمئن هستیم ، تصریح کرد: سازمان حفظ نباتات به هیچ عنوان اجازه ورود سم یا کودی که مواد غیرمجاز را بیشتر از حد داشته باشد، نمی دهد؛ اما نگرانی من بابت این همه دفاع ، از واردات است.
به هر حال هشدارها به اینکه حواسمان را جمع کنیم تا قوت غالب مردم دچار چالش نشود خیلی هم بیراه نمی تواند باشد. نمونه هایی که رئیس شبکه بهداشت استان مازندران هم از انها صحبت می کند مستقیم به مشکل دار بودن افت کش ها و سموم برنج مربوط نیست و اشاره اش به زنجیره ای است از دستگاههایی که ممکن است غفلت کنند.
اعرابی با اشاره به تعیین نوع سم و زمان مصرف آن تصریح کرد: زمان استفاده ومقدار آن مهم است؛ دستگاه های سم پاشی موجود در کشور غیر استاندارد سم پاشی می کند وفرآیند واردات ، تجویز ،توزیع وفروش آنها مشکل است.
وی وجود سم فروشان غیر مجاز وکاهش کیفیت سموم وجود سموم تقلبی را از دیگر معضلات این بخش دانست وگفت: در واردات این مواد وزارت صنعت معدن وتجارت باید نظارت کند.
نیاز مصرفی برنج کشور سالانه حدود 3 میلیون تن براورد می شود. حدود یک میلیون و هشتصد هزار تن آن تولید داخل است. از بهترین های جهان از این رقم هم چیزی حدود 50 هزار تن برداشت دوم است. تقریبا همه اش در استان مازندران برنج هایی که اتفاقا وزارت جهادکشاورزی توصیه ای به کشت و برداشت این برنج ها ندارد.
خاکسار معاون زراعت وزارت جهاد کشاورزی مدیریت درست کشت برنج های برداشت دوم را مهم ترین اولویت تولید برنج های ایرانی دانست وافزود: در کشت دوم می توان بجای مبارزه شیمیایی مانند کشت اول از روشهای بیولوژیک استفاده کرد و نیازی به مبارزه شیمیایی و استفاده زیاد از سموم نیست.
وی با اشاره به آلوده نبودن کشت دوم گفت: تنها انتقادی که به کشت دوم وجود دارد علاوه بر سموم شیمیایی ، مصرف آب است که با انتخاب کشت مناسب و تغییر روشهای آبیاری رفع خواهد شد.
شالیزارهای برنج را فقط آفت های موزی جاندار و سموم تهدید نمی کند. استفاده بی رویه و سلیقه ای از افت کش ها و سموم ، تشویق به کاشت بیشتر، نگاه بخشی به خودکفا شدن محض و جزیره ای عمل کردن دستگاهها در کشت و تولید و برداشت و نگهداری و توزیع فله ای برنج ؛ زنجیره هایی هستند که با عمل به قوانین و دستورالعمل های موجود در دستگاهها برنج ایرانی همچنان بهترین رنگ و بو را در سفره ها خواهد داشت.