ابراهيم جعفري تصريح کرد بهتر بود با عراق مشورت مي شد نه اينکه بغداد نام چنين ائتلافي را از رسانهها مي شنيد.
نسخه اينترنتي روزنامه الشرق الاوسط چاپ لندن و وابسته به عربستان در گزارشي به قلم سوسن ابو حسين نوشت ابراهيم جعفري در گفتگوي اختصاصي با الشرق الاوسط در پاسخ به اين سئوال که پس از نشست وزراي عربي و موضع گيري در حمايت از عراق ضد دخالت ترکيه چه خواهد شد گفت: در ابتدا راهي را طي کرديم که از نقطه نخستين با گفتگوي دو جانبه بغداد - آنکارا براي حل مسئله آغاز کرديم. ما همواره بر روابط خوب با ترکيه اصرار داريم. پس از آن به وزراء امور خارجه کشورهاي عربي و دولتهاي عضو دائم شوراي امنيت خبر داديم. پس از آن نشست وزراء عربي برگزار شد و منتظريم اگر واکنش ترکيه عقلاني، سريع و واقع بينانه باشد و بر حسن نيت و خروج (نيروهاي ترکيه) از عراق تأکيد داشته باشد ما براساس پاسخ مثبت ترکيه رفتار خواهيم کرد.
خبرنگار: نخست وزير عراق گفته است اگر ترکيه درباره خارج کردن نيروهايش پاسخ مثبت ندهد وضع بدتر خواهد شد؟
جعفري: همه راهها را براي تحقق هدف طي خواهيم کرد و هدف نيز خروج نيروهاي ترکيه از عراق است و جهان در قبال نقض حاکميت هيچ کشوري سکوت نخواهد کرد.
خبرنگار: برخي ها مي گويند ايران هم در عراق حضور دارد و در نتيجه توجيهي براي اين سرو صداها ضد ترکيه وجود ندارد. نظر شما چيست؟
جعفري: هيچ نيروي نظامي ايراني و غير ايراني حضور ندارد. فقط ترکيه بدون اطلاع عراق حضور يافته است. ما مستشاراني از کشورهاي مختلف جهان آمريکا، انگليس، کانادا، زلاند نو و استراليا به درخواست دولت حضور دارند.
خبرنگار: مستشاران در چه زمينه اي ؟
هيچ نيروي نظامي ايراني و غير ايراني حضور ندارد. فقط ترکيه بدون اطلاع عراق حضور يافته است. ما مستشاراني از کشورهاي مختلف جهان آمريکا، انگليس، کانادا، زلاند نو و استراليا به درخواست دولت حضور دارند.
جعفري: در زمينه امنيتي و همکاري اقتصادي.
خبرنگار: حضور ترکيه بدون اطلاع شما بوده است؟
جعفري: بله. در يک حالت نادر و براي نخستين بار نيروهاي مسلح ترکيه وارد عراق شدند و تا عمق يکصد و ده کيلومتري رسيدند.
خبرنگار: برخي ها معتقدند عراق به اردوگاه شيعي تبديل شده است و بقيه اعراب در اردوگاه سني قرار گرفتهاند و از اين رو همکاري و تفاهمي وجود ندارد. شما اين معادله را چگونه مي بينيد؟
جعفري: سنيها و شيعيان با هم در نيروهاي بسيج مردمي و نيروهاي مسلح عراق براي حفظ منافع عراق حضور دارند و بسياري از اين نيروها براي دفاع از عراق شهيد مي شوند. بنابراين اين حرف کاملا نادرست است و ما نمونه هايي داريم مثلا وزير دفاع سني است و نخستين شهيد از ميان نيروهاي بسيج مردمي نيز سني بود.
خبرنگار: درباره درگيريهاي نيروي بسيج مردمي براي آزاد سازي منطقه الرمادي از دست داعشيها نظر شما چيست؟
جعفري: پيشروي خوب است و بيشتر مناطق آزاد شده و فقط چند محله بسيار اندک در الرمادي باقي مانده است.
خبرنگار: اتهاماتي عليه نيروي بسيج مردمي درباره نقض حقوق بشر مطرح شده است.
جعفري: اين سخن درست نيست. شايد برخي عناصر تخلفاتي داشته باشند اما نيروهاي بسيج مردمي هيچ تخلفي مرتکب نمي شوند و تحت فرماندهي مرکزي کار مي کنند اما شايد برخي مواقع تخلفاتي صورت مي گيرد و اين اتفاق در بسياري از ارتشهاي جهان مي افتد.
خبرنگار: نقش ائتلاف بين المللي براي مبارزه با سازمان (تکفيري صهيونيستي) داعش و انتقادات مطرح شده بر ضد آن درباره حمايت از اين سازمان با سلاح براي تضمين ادامه حضورش در منطقه چيست؟
جعفري: نيروهاي عراقي از حمايت بين المللي برخوردارند اما در حد چالشهاي عراق نيست وکمتر از حد انتظار ما است. قطعا حمايت ادامه دارد اما اتهامات مطرح شده ضد ائتلاف بين المللي درباره تأمين مالي داعش و کمک به آن هنوز براي ما ثابت نشده و زماني که براي ما ملموس شود ما از هيچ کس ترس نداريم که آن را آشکار سازيم.
خبرنگار: طرح تأسيس نيروي نظامي اسلامي (ائتلاف به اصطلاح نظامي به فرماندهي عربستان سعودي) را چگونه مي بينيد و موضع عراق در قبال آن چيست؟
جعفري : موضع ما در قبال ائتلاف اسلامي اين است که ما با هر طرحي که همبستگي و عظمت مسلمانان و اعراب را تقويت کند موافقيم اما شروطي وجود دارد. بايد هويت آن کاملا مشخص باشد و با همه طرفهاي مربوطه مشورت شود و طرح حضور طرفهاي فعال و اساسي گسترش يابد زيرا عراق عضو سازمان کنفرانس اسلامي است و عمق عربي آن در زمين و ميدان است و حد و مرزي براي مقابله با داعش ندارد بنابراين بهتر بود با عراق مشورت مي شد نه اينکه ما نام اين طرح را از رسانه ها بشنويم.
خبرنگار: آيا عراق به اين نيرو ملحق خواهد شد و اگر شما از جزئيات آن با خبر شويد اشتياقي براي پيوستن به آن خواهيد داشت؟
جعفري: بايد همه دولتهاي مؤسس مثل عراق و ديگر دولتهاي عربي و کشورهاي اسلامي در طرحي با اين حجم، حضور داشته باشند و بايد با آنها درباره جزئيات و نقشه راه کامل اين نيرو گفتگو شود.
خبرنگار: فکر نمي کنيد در شرايطي که منطقه در آن به سر مي برد نياز به تشکيل چنين نيرويي است؟ آيا عراق فقط نيروي عربي را ترجيح مي دهد يا نيروي اسلامي و عربي؟
جعفري: ما نقش جوامع مختلف را براي خدمت به مسائلمان ناديده نمي گيريم و آنچه من مي خواهم بررسي اصل تأسيس هر طرحي از طريق مشورت با همه طرفها بر اساس حجم و اندازه آن است به ويژه عراق که تلاش فراواني براي مبارزه با تروريسم و مقابله با آن به عمل مي آورد. در عربيت عراق کسي به پاي عراق نمي رسد و در عين حال يک کشور مسلمان
است.
خبرنگار: شايد با وزير دفاع مشورت شده باشد؟
جعفري: وزير دفاع عضو دولت است و چنين طرحي بايد با مشورت سياسي آغاز شود و سپس به مرحله نظامي عملياتي برسد.
خبرنگار: پرونده سوريه و اعلام آمادگي دولت براي مذاکره با مخالفان را چگونه مي بينيد؟
جعفري: ما از آغاز بحران با مذاکره موافق بوديم و معتقديم ملت، عمليات تغيير را بر عهده مي گيرد و دشمن اساسي سوريه اکنون داعش و قبل از آن نسلي از النصره و القاعده است و اين از نسلي به نسل ديگر منتقل مي شود. سپس اين مرحله اي که در آن به سر مي بريم ما را به فراموشي مي رساند زيرا اين نسل الخرساني [ اسم يک گروه تروريستي ] است.
خبرنگار: مقصود شما از الخرساني چيست؟
دشمن اساسي سوريه اکنون داعش و قبل از آن نسلي از النصره و القاعده است و اين از نسلي به نسل ديگر منتقل مي شود
جعفري : وارد جزئيات نشويم. نسلهاي تروريستي وجود دارند اگر براي مقابله با اين خطر تروريستي تلاش مي شد به اين مرحله نمي رسيديم. آنچه در فرانسه اتفاق افتاد به سبب تروريسمي بود که در سوريه شکل گرفت و به عراق رسيد. تلاشها بايد روي مبارزه با تروريسم متمرکز باشد. ملتها برخي نظامها را تغيير دادند. همان طور که در مصر و تونس اتفاق افتاد. منطق درست اين است که اين تروريسم يک خطر جهاني است و اکنون تروريسم سوريه در مرزهايش متوقف نخواهد شد و بايد روي رهايي از تروريسم متمرکز شويم اما نظامها را خود ملتها تغيير مي دهند.
خبرنگار: يک مقام آمريکايي مي گويد: داعش به دنبال اهداف نفتي در خارج از سنگر سوريه است. تا چه اندازه با اين نظر موافقيد؟
جعفري: اين خطرناک است و نگرش واقعي اين است که کساني هستند که بر برخي منابع نفتي عراق سلطه دارند و نفت به برخي کشورها برده مي شود تا از آن استفاده کنند.
خبرنگار: درباره روابط بغداد با واشنگتن مي بينيم وزير دفاع آمريکا بيش از جان کري وزير امور خارجه اين کشور به بغداد سفر مي کند.چرا؟
جعفري: در سازمان ملل متحد (با وي ) ديدار کرديم. با دولتهاي عضو شوراي امنيت ديدار کرديم.
خبرنگار: درباره هماهنگي با روسيه در جنگ ضد داعش نظر شما چيست؟
جعفري: جنگ بر ضد داعش سنتي نيست بلکه جنگ از نوعي جديد است و اطلاعات امنيتي در اين جنگ نقش اساسي ايفا مي کند به همين سبب بين ما و روسيه ائتلاف نظامي وجود ندارد اما هماهنگي اطلاعاتي وجود دارد. ما نياز به اطلاعات درباره حرکت داعشيها در داخل و خارج عراق داريم.
خبرنگار: عملکرد اتحاديه عرب را چگونه مي بينيد؟
جعفري:نقش مهمي دارد. تصميمي که اين اتحاديه به تازگي به اتفاق آراء درباره عراق گرفت اين امر را ثابت مي کند. اتحاديه عرب مي تواند نقش مهم و مثبتي را براي حمايت از همه مسائل عربي به ويژه عراق بازي کند. ما طرحي را مطرح کرديم و از اتحاديه عرب درخواست کرديم تجاوز امنيتي ترکيه را بررسي کند و خواستار تصميم گيري شديم و تصميم به اتفاق آراء تصويب شد.
خبرنگار: حفظ امنيت ملي عربي و رابطه عربي را با ايران چگونه مي بينيد؟
جعفري: مهم اين است که بدانيم طرف مقابل چگونه فکر مي کند. همچنين منابع ، اسناد اتهام و دفاع از اتهام بايد مشخص شود. ما يک درخواست معيني را ضد تجاوز ترکيه مطرح کرديم بنابراين اتهامات عليه ايران را هم بايد عرضه کنيم و همه مواضع و شکل رابطه را بررسي کنيم. مهم بيان خواسته هاي کشورهاي عربي است.
خبرنگار: آيا طرح و يا ابزاري پيشنهاد مي کنيد که زمان جنگ ضد تروريسم کوتاه شود؟
جعفري: اين موضوع را در چند نشست مطرح کردم و گفتم تروريسم به صورت ترکيبي و پرونده هايش نيز فراوان است. بايد بررسي کنيم چه کسي (تروريستها را ) آموزش داده و مسلح کرده و چه کسي به آنها پول داده است و چه کسي به آنها پناه داده است؟ همه آ»ها جنايتکار هستند و عمليات تروريستي بايد به همين روش حل شود.
خبرنگار: سفري به کويت داشتيد آيا به ديگر کشورهاي عربي هم سفر خواهيد کرد تا مرحله جديدي از روابط را آغاز کنيد؟
جعفري: بله به مغرب عربي ، الجزاير، ليبي و مصر سفر خواهم کرد.
خبرنگار: شما که اکنون در مصر هستيد؟
جعفري: اين سفر براي حضور در نشست اتحاديه عرب است اما سفر آينده براساس دعوت سامح شکري وزير امور خارجه مصر براي بررسي همکاري هاي مختلف خواهد بود.
خبرنگار: قرار بود وزير دفاع عراق به مصر بيايد آيا اين سفر هنوز به قوت خود باقي است؟
جعفري: بله به قوت خود باقي است.
خبرنگار: نظر شما درباره دعوت وزير امور خارجه مصر درباره مسئله توافق بين نيروهاي سياسي عراق و آشتي چيست؟
جعفري: عراق از مرحله آشتي به مرحله مشارکت و تنوع سياسي منتقل شده است . تنوع سياسي و مصالحه در همه نهادهاي دولت شکل گرفت و اکنون رؤساي سه قوه، رياست جمهوري کرد سني، رياست پارلمان عرب سني و نخست وزيري عرب شيعي هستند. مي بينيم در شوراي وزيران شيعه ، سني و کردي و يک شخصيت مسيحي حضور دارند. چيز پنهاني وجود ندارد و همه چيز آشکار است. آشتي عراق در قالب مشارکت ملي جلوه خواهد يافت.
خبرنگار: آيا پديده طائفه گرايي از بين رفت؟
عراق از مرحله آشتي به مرحله مشارکت و تنوع سياسي منتقل شده است . تنوع سياسي و مصالحه در همه نهادهاي دولت شکل گرفت و اکنون رؤساي سه قوه، رياست جمهوري کرد سني، رياست پارلمان عرب سني و نخست وزيري عرب شيعي هستند.
جعفري: طائفه گرايي وجود ندارد. همه گروهها در ساخت ميهن شريکند.