قسمت نخست مستند دو قسمتی " قبله اول" از تولیدات جدید خبرگزاری صدا و سیما شب گذشته از شبکه پنج سیما و همچنین شبکه خبر پخش شد.
به گزارش گروه مستند خبرگزاری صدا و سیما، قسمت دوم این مستند خبری - تحلیلی نیز امشب ساعت 21 از شبکه پنج سیما و ساعت 21 و 30 دقیقه از شبکه خبر پخش می شود.
متن کامل قسمت نخست مستند قبله اول که به مناسبت روز قدس تهیه شده است در ذیل می آید:
سُبْحَانَ الَّذِی أَسْرَى بِعَبْدِهِ لَیْلًا مِّنَ الْمَسْجِدِ الْحَرَامِ إِلَى الْمَسْجِدِ الأَقْصَى الَّذِی بَارَکْنَا حَوْلَهُ لِنُرِیَهُ مِنْ آیَاتِنَا إِنَّهُ هُوَ السَّمِیعُ البَصِیرُ( سوره اسراء آیه 1 )
«پاک و منزه است ، خدایی که بنده اش را در یک شب،از مسجد الحرام به مسجد الاقصی که گرداگردش را پر برکت ساخته ایم برد،تا برخی از آیات خود را به او نشان دهیم،چراکه او شنوا و بیناست»
داستان حیله انگلیسیها در اشغال سرزمین مقدس فلسطین و تلاش آنان برای حاکمیت صهیونیست ها در این منطقه دل هر آزادی خواهی را به درد میآورد. در میان عاشقان آزادی و حامیان مظلوم، یک روحانی از خاک ایران فعالیتهای خود را آغاز می کند. آیت الله روح الله که این روزها در قم به سر می برد هوشیارانه فعل و انفعالات رژیم پهلوی را زیر نظر دارد و با حساسیت فراوان، با هرگونه رابطه با صهیونیست ها به شدت مخالفت می کند.
اسناد ساواک نشان می دهد، امام راهبری مبارزه با اسرائیل را ابتدا در جلسات خصوصی آغاز و سپس آن را علنی می کنند. امام امروز دوازده شهریور 1341 در ملاقات با یکی از سردفتران اسناد رسمی تهران که به دیدار ایشان رفته، از مبارزه با اسرائیل سخن می گویند.« راهی که من انتخاب کرده ام راهی است که مردم خواهان آن هستند ما با اسرائیل و بهایی ها نظر مخالف داریم و تا روزی که مسئولین امر دست از حمایت این دو طبقه برندارند، ما به مخالفت با آنها ادامه می دهیم.»
از دربار خبر می رسد موشه دایان وزیر کشاورزی رژیم صهیونیستی قصد دارد دو هفته آینده به تهران بیایید.او 31 شهریور41 به طور مخفیانه برای بازدید ده روزه به تهران امد. نگرانی این روزهای آیت الله خمینی به سفر سال قبل بن گورین نخست وزیر اسرائیل به ایران و سفر امسال موشه دایان برمی گردد .رژیم پهلوی توسعه مناسبات بااسراییل را در دستور کار قرار داده است.
انتخاب اسدالله علم به نخست وزیری در سال 41 ، انتخاب یک حامی اسرائیل از سوی تحلیل گران ارزیابی می شود. علم چند هفته قبل از انتخاب به نخست وزیری ، مخفیانه به اسرائیل رفته و در یک سفر دو هفته ای با مقامات اسرائیل دیدار داشته است.
نخست وزیر علم ،بعد از بازگشت از اسرائیل به مئیر عزری سفیر اسرائیل در تهران آن طوری که عزری در خاطراتش نوشته، می گوید:
«خاک اسرائیل برایم خوش شگون بود هنوز عرقم خشک نشده بود که بر کرسی صدارت عظمی نشستم، با اطمینان کامل می گویم مشکلاتی را که بر سر روابط ایران و اسرائیل است یک به یک حل خواهیم کرد»
آیت الله خمینی بذل و بخشش رژیم به اسرائیلی ها را مخالفت آشکار پهلوی با اسلام می دانند. ایشان با درک عمیق خود نسبت به خطرات اسرائیل ، در اردیبهشت سال 42 در نامه ای به علمای یزد اقدامات دولت اسدالله علم در واگذاری اختیارات ویژه و توزیع مسولیتها به وابستگان اسرائیل را محکوم می کنند.امام در این باره میگویند:« آقایان باید توجه فرمایند که بسیاری از پست های حساس دست این فرقه است که حقیقاً عمال اسرائیل هستند ،خطر اسرائیل برای اسلام و ایران بسیار نزدیک است. پیمان با اسرائیل در مقابل دول اسلامی یا بسته شده یا می شود. لازم است علمای اعلام و خطبای محترم ، سایر طبقات را آگاه فرمایند که در موقعش بتوانیم جلوگیری کنیم.»
محرم سال 1342 فرا رسیده است. به رغم هشدار رژیم پهلوی به امام ، ایشان مصمم هستند در عصر عاشورا در اجتماع دویست هزار نفر از مردم در قم سخنرانی کنند.امروز 13 خرداد 42، سخنان امام ، از علنی شدن و رویارویی جدی با شاه و اسرائیل حکایت دارد . نطق تاریخی امام در حالی صورت می گیرد که رژیم پهلوی در فروردین امسال به مدرسه فیضیه قم حمله کرده است .ایشان در این سخنرانی میگویند:«اینها با اساس کار دارند، با اسلام و روحانیت مخالفند. اینها نمی خواهند اسلام موجود باشد. اینها نمی خواهند صغیر و کبیر ما موجود باشد. اسرائیل نمی خواهد در مملکت قرآن باشد. اسرائیل نمی خواهد در این مملکت علمای اسلام باشند. مدرسه فیضیه را کوبید، ما را می کوبد، شما ملت را می کوبد. می خواهد اقتصاد شما را قبضه کند می خواهد تجارت و زراعت شما را از بین ببرد می خواهد ثروتها را تصاحب کند.»
امام خمینی که هوشیارانه هدف اصلی را نشانه رفته است ،در میان خشم و تأثر مردم به افشاگری ادامه می دهند:
«امروز به من خبر دادند که عده ای از وعاظ و خطبای تهران را برده اند سازمان امنیت، و تهدید کرده اند که از سه موضوع حرف نزنند. اول از شاه بدگویی نکنند. دوم به اسرائیل حمله نکنند و سوم نگویند که اسلام در خطر است و دیگر هر چه بگویند آزادند. تمام گرفتاری ها و اختلافات ما در همین سه موضوع نهفته است که اگر از این سه موضوع بگذریم دیگر اختلافی نداریم. اگر ما نگوییم اسرائیل برای اسلام و مسلمین خطرناک است آیا خطرناک نیست؟ و اصولاً چه ارتباط و تناسبی بین شاه و اسرائیل است که سازمان امنیت می گوید از شاه صحبت نکنید. از اسرائیل نیز صحبت نکنید. آیا به نظر سازمان امنیت شاه اسرائیلی است؟ آیا به نظر سازمان امنیت شاه یهودی است؟ »
بیانیه ها و افشاگری های امام در رابطه با وابستگی رژیم پهلوی به آمریکا و اسرائیل، هر روز ابعاد وسیع تری به خود می گیرد.
سرانجام امام 13 آبان 43 از ایران به ترکیه و سپس به عراق تبعید می شوند. آیا اسرائیل از حملات امام در امان می ماند؟
از سوی دیگر اسرائیل خود را برای جنگ با مصر و کشورهای مجاور فلسطین با هدف در هم شکستن مقاومت عربی، ضد اسرائیلی آماده می کند. اسحاق رابین، رئیس ستاد ارتش اسرائیل در آستانه جنگ محرمانه برای مذاکره با شاه 25 فروردین 46 وارد تهران می شود.امام که از تبعیدگاه خود در نجف اوضاع را زیر نظر دارند ،در دیدارهای عمومی و خصوصی به روشنگری ادامه می دهند.
حمله اسرائیل به مصر و جنگی که به جنگ شش روزه معروف شده ، آغاز میشود.ویلیام شوکراس در کتاب آخرین سفر شاه درباره خشنودی شاه از موفقیت های اسرائیل در این جنگ می نویسد:
«به مناسبت پیروزی اسرائیل شاه میان دوستانش سکه های طلا تقسیم کرد»
امام خمینی که هیچ گاه از یاد فلسطین و قدس شریف غافل نیست، دو روز پس از آغاز جنگ شش روزه در 17 خرداد 1343 از نجف بیانیه مهمی منتشر می کنند،در این بیانیه آمده است:
"کراراً دولت ها را بخصوص دولت ایران را از اسرائیل و عمال خطرناک آن تحذیر نمودم. این ماده فساد که در قلب ممالک اسلامی با پشتیبانی دول بزرگ جایگزین شده است و ریشه های فسادش هر روز ممالک اسلامی را تهدید می کند باید با همت ممالک اسلامی و ملل بزرگ اسلام ریشه کن شود. اسرائیل قیام مسلحانه بر ضد ممالک اسلامی نموده است و بر دول و ملل ، قطع و قمع آن لازم است. کمک به اسرائیل چه فروش اسلحه و مواد منفجره و چه فروش نفت حرام و مخالفت با اسلام است.»
همزمان با انتشار بیانیه امام، قرار است مراسم بزرگداشت شهدای جنگ شش روزه در مسجد ارک تهران برگزار شود. ساواک از برگزاری مراسم جلوگیری و جمعی از حاضران را دستگیر می کند.
امروز 19 خرداد 46 ، ناصر مقدم، مدیرکل سوم ساواک در اطلاعیه ای تاکید می کند:
« از هرگونه بحث درباره جنگ بین اعراب و اسرائیل در منابر و مجالس ممانعت شود و در صورتی که برخی از روحانیون یا وعاظ بخواهند در منابر در این باره دعایی می کنند، برای خاتمه جنگ دعا کنند و نامی از اشخاص و کشورهای خاص برده نشود.»
یک سال از حمله اسرائیل می گذرد، گروهی از مردم می خواهند به مقاومت مسلحانه علیه اسرائیل بپیوندند. این گروه امروز ششم شهریور سال 1347 با ارسال نامه ای به نجف از امام می خواهند تا نظرشان را درباره کمک جانی و مالی به فلسطین اعلام نمایند، امام از تبعیدگاه خود پاسخ می دهند:«قبلاً هم تذکر داده ام که دولت غاصب اسرائیل با هدف هایی که دارد برای اسلام و ممالک مسلمین خطر عظیم دارد و خوف آن است که اگر مسلمین به آنها مهلت دهند ، فرصت از دست برود و جلوگیری از آنها امکان پذیر نشود و چون احتمال خطر متوجه به اساس اسلام است ،لازم است بر دول اسلامی بخصوص، و برسایر مسلمین عموماً، که رفع این ماده فساد را به هر نحو که امکان دارد بنمایند و از کمک به مدافعین کوتاهی نکنند و جایز است از کل زکات و سایر صدقات در این امر مهم حیاتی صرف نمایند.»
فروردین 1349 از راه رسیده است. ساواک در گزارش های خود به مقامات پهلوی از تمایل شدید اسرائیل برای رابطه با ایران خبر می دهد و اعلام می کند مسابقات ورزشی برای آنها اهمیت دارد.
میئر عزری سفیر اسرائیل در ایران در خاطراتش می نویسد:
«شاه درباره اسرائیل چاره ای نداشت،جز اینکه بازی دوگانه ای را به نمایش بگذاره ،حضور تندروهای دین مدار در برون و درون کشور او را در برخی رویدادها به دوری گزینی از ما وا می داشت هر چند خود چنین چیزی نمی خواست، البته شاه از دیگر سوی می کوشید از پیمان هایی که با اسرائیل می بست پشتیبانی کند.»
میئر عزری سفیر اسرائیل در تهران در خاطراتش از شتاب شاه در برقراری روابط با اسرائیل، سرنخ های مهمی برای تاریخ بجای گذاشته است ،وی در گوشه ای از خاطرات خود مینویسد «واکنش شاه برای ما گاه شگفت انگیز بود یک بار دستوری پنهانی از دربار به همه سازمان های دولتی و ملی داده شد تا در شرایط مساوی در مناقصه ها کارها به شرکت های اسرائیلی داده بشه.»
امروز 20 خرداد 1349 آیت الله سعیدی زیر شکنجه های ساواک به شهادت رسید . وی به حضور گروهی از سرمایه داران اسرائیلی در تهران اعتراض کرده بود.امام خمینی در پیام تسلیت شهادت آیت الله سعیدی بار دیگر خطر اسرائیل را یادآور می شوند و تاکید می کنند :« اینجانب کرارا خطر دولت اسرائیل و عمّال آن را به ملت گوشزد کردم که باید مقاومت منفی کنند و از معاملات با آنها احراز جویند . اکنون راه را برای مصیبت بزرگتری باز کرده اند و ملت را به اسارت سرمایه داران می خواهند در آورند.
بر رجال دینی و سیاسی و جوانان مدارس دینی و دانشگاه و بر همه طبقات لازم است که قبل از اجرا شدن این واقعه و نتایج مرگبار آن اعتراض کنند و به دنیا برسانند که این قراردادها مخالف رای ملت است.»
روند گسترش مخفیانه روابط شاه با رژیم صهیونیستی ادامه دارد. سفیر اسرائیل امروز 11 اردیبهشت 51 از سفر گلدامایر به تهران خبر می دهد . علم در خاطراتش می نویسد « به سفیر اسرائیل گفتم محرمانه نگه داشتن سفر کاملاً بر عهده شماست .»
گلدامایر به همراه رئیس دفتر و یکی از مشاورانش با یک هواپیمای اختصاصی وارد تهران می شود .هواپیمای مایر در یک محل دور افتاده در فرودگاه مهرآباد توقف می کند او 2/5 ساعت با شاه در کاخ نیاوران مخفیانه دیدار می کند. نگرانی رژیم پهلوی از رابطه با صهیونیستها به حدی است که سفیر اسرائیل در خاطراتش می نویسد :
«شاه در دیداری دیگر با گلدا در یکی از کشورهای اسکاندیناوی گلدامایر را در اتاق خوابش پذیرفت نه در اتاق ملاقات . در این دیدار شاه به تفصیل درباره تماس های خود با سادات به نخست وزیر اسرائیل گزارش داد و از وی خواست سیاست معتدل تری نسبت به سادات در پیش گیرد.»
رمضان سال 1351 از راه می رسد رهبر نهضت مردم ایران در پیامی به همه مسلمانان، رمضان را فرصت استثنایی می دانند و با انتقاد از رهبران کشورهای اسلامی که با اسم اسلام ،فرهنگ قرآن را به عقب می رانند به فجایع فلسطین اشاره و تصریح می کنند.
«فلسطین اکنون در راس مصیبت هاست و این اختلاف کلمه و سرسپردگیهای بعضی از سران ممالک اسلامیست که با داشتن منابع طبیعی سرشار و ذخایر گرانبها و جمعیت هفتصد میلیونی نتوانسته اند دست استعمار و صهیونیسم را از بلاد اسلامی قطع کرده و به نفوذ ایادی آن پایان بخشند.این هواهای نفسانیه و دست نشاندگی بعضی دول عربی است که موجب شده جمعیت صدمیلیونی اعراب نتوانند فلسطین را از چنگال اسرائیل برهانند.»
امام خطاب به دولت های عربی هشدار می دهند:«باید بدانند که مقصود دول بزرگ استعماری از ایجاد اسرائیل تنها اشغال فلسطین نیست بلکه اگر به آنان فرصت داده شود، تمام کشورهای عربی ـ العیاذبالله ـ به سرنوشت فلسطین دچار خواهند شد.»
سال 52 به دنبال چهارمین جنگ اعراب واسرائیل ناگهان درآمد های نفتی ایران به دوبرابر افزایش پیدا می کند . فرح پهلوی درباره احساسات خود درباره جنگ اعراب و اسرائیل جملات قابل تاملی را برای تاریخ بر جای گذاشته است.
«گریه کردم ،حاضر بودم به عنوان ابراز تشکر حتی برای اسرائیل رانندگی آمبولانس را بر عهده گیرم، همیشه به یاد خواهم داشت که فرزندان این کشور برای من چه کرده اند.»
آیت الله روح الله خمینی در پی چهارمین جنگ اعراب با اسرائیل در پیامی ،خطر و ضرر اسرائیل را تنها برای کشورهای عربی ندانسته بلکه ملتها را به هوشیاری در برابر نقشه سیطره صهیونیسم بر دنیای اسلام فرا می خوانند و تاکید می کنند:
«دولت های ممالک نفت خیز اسلامی لازم است از نفت و دیگر امکاناتی که در اختیاردارند به عنوان حربه علیه اسرائیل و استعمارگران استفاده کرده از فروش نفت به آن دولت هایی که به اسرائیل کمک می کنند خودداری ورزند. »
امام در این پیام ملت ایران را نیز خطاب قرار می دهند و میگویند «ملت شریف و مسلمان ایران نیز در قبال تجاوز وحشیانه اسرائیل و مصیبت هایی که اکنون گریبانگیر برادران عرب مسلمان آنان شده است، بی تفاوت ننشینند و از هر راه ممکن برادران مسلمان خود را در آزادی سرزمین فلسطین و نابودی صهیونیسم کمک نمایند و دولت ایران را وادار سازند که این سکوت را شکسته در صف دولت های ممالک اسلامی به پیکار علیه اسرائیل برخیزند».
همزمان با انتشار خبر ارتباط دربار با اسرائیل خبرنگاری از شاه میپرسد: «گزارش های وجود دارد موشه دایان وزیر خارجه اسرائیل اینجا آمده است تا با شما گفتگو کنند آیا می توانید در خصوص این گزارشات توضیح دهید؟
شاه در پاسخ میگوید: گزارشهای زیادی است این روزها منتشر می شود که اگر ما بخواهیم درباره این گزارشها توضیح بدهیم خودمان بیانیه صادر می کنیم.اما الان قرار نیست همکاری صورت گیرد»
بی اعتنایی پهلوی به امام و امت و ملت از مسیر حق خواهی ، عدالت و ظلم ستیزی به سقوط این رژیم می انجامد، اسرائیلی ها انقلاب اسلامی ایران را زلزله ای سیاسی می نامند.از مدرسه علوی در اولین روزهای انقلاب بوی حمایت از مظلوم به مشام می رسد
رهبر انقلاب به عرفات و چند تن از مقامات فلسطینی که به دیدار ایشان آمده اند در پاسخ به مباحث عرفات صراحتاً تأکید می کنند برای رهایی قدس به خدا تکیه داشته باشید نه قدرتهای مادی.
عرفات دراین دیدار به ملاقاتهایش با مقامات اسرائیلی اشاره می کند و می گوید به آنها گفته ام به رهبری ایران تکیه کرده ایم.
رهبر انقلاب این طرز اندیشه عرفات را اشتباه می دانند و با اشاره به تکیه مردم ایران به خدا در مبارزه با رژیم پهلوی راز رهایی از غاصبان صهیونیست را تنها تکیه بر الله و بر مبدأ آفرینش و استمداد از او می دانند نه اشخاص و صاحبان قدرت.
امام در این دیدار میگویند:«شاه هم تکیه کرده بود به آمریکا و انگلیس و چین و اسرائیل و همه اینها لکن تکیه گاهها سست است آن تکیه گاهی غیر سست و سنگین و مستحکم است که خدا باشد. خدا تکیه گاه است و من به شما و ملت خودم و ملت فلسطین این توصیه را دارم ،همیشه خدا را در نظر داشته باشند و نظر به این قدرتها نداشته باشند ،اعتماد بر مادیات نکنند بلکه اعتماد بر معنویات بکنند. »
اولین بهار انقلاب فرا رسیده و امام خمینی چند هفته ای است در قم مستقر شده اند در دیدارهایی معنادار با فعالان جبهه مبارزه با اسرائیل تلاش می کنند در ماههای آغاز پیروزی انقلاب از هر فرصتی برای تبیین اندیشه حمایت از مظلومان فلسطین استفاده کنند.
امام در دیدار امروز خود با دو فعال فلسطینی توجه آنان را به مسئله وحدت میان همه گروههای فلسطینی و اتحاد همه دولتهای عربی برای آرایش جدی در مقابله با اسرائیل فرا می خوانند و میگویند«باید ملت های دیگر و ملت فلسطین وحدت کلمه پیدا کنند و اتکا به خدای تبارک و تعالی ، توجه به روحانیت توجه به معنویت داشته باشند تا پیروز شوند. من از سالهای بسیار طولانی نسبت به فلسطین و نسبت به اسرائیل نظرهای خودم را کراراً گفته ام و حالا هم می گویم ما اسرائیل را محکوم می کنیم، اسرائیل غاصب است و در محلی که آمده به طور غصب آمده است و قدس باید نجات پیدا کند و اسرائیل بیرون رانده شود. »
حساسیت امام به حوزه سیاست خارجی به ویژه به مسئله فلسطین متأثر از ارزشها و آرمانهای اسلامی است.
آرمانهای نظری امام در پرتو درک واقع گرایانه از شرایط کشور ،تلفیقی از منافع ملی و مصالح اسلامی را ایجاد می کند.
رهبر انقلاب که مسئله قدس را نمی توانند به بهانه مشکلات کشور از یاد ببرند در تصمیمی راهبردی به ماندگاری اقدام تجاوزگرایانه اسرائیل در افکار عمومی می اندیشند.
انتخاب آخرین جمعه ماه مبارک رمضان به نام روز قدس در شانزدهم مرداد سال 58 حرکت مهمی در بی ثبات کردن رژیم صهیونیستی شمرده می شود. آزادیخواهان دنیا از این اقدام امام جان تازه ای می گیرند.
امام در بیانیه انتخاب روز قدس میگویند:«من از عموم مسلمانان جهان و دولتهای اسلامی می خواهم که برای کوتاه کردن دست این غاصب و پشتیبانان آن به هم بپیوندند و جمیع مسلمانان جهان را دعوت می کنم، آخرین جمعه ماه مبارک رمضان را که از ایام قدر است و می تواند تعیین کننده سرنوشت مردم فلسطین نیز باشد به عنوان روز قدس انتخاب و طی مراسمی همبستگی بین المللی مسلمانان را در حمایت از حقوق قانونی مردم مسلمان اعلام نمایند.
روز قدس روزی است که ما باید به همه ابرقدرتها هشدار داد که باید دست خود را از روی مستضعفین بردارید و سر جای خود بنشینید اسرائیل دشمن بشریت دشمن انسان که هر روز قائله ای ایجاد می کند و برادرهای ما را در جنوب لبنان به آتش می کشد باید بداند که دیگر اربابهای او رنگی ندارد در دنیا و باید انزوا اختیار کند طمع ها را از ایران ببندند قطع کند دست های اینها باید از همه ممالک اسلامی قطع شود عمال آهنها در تمام ممالک اسلمی باید کنار برود روز قدس روز اعلام یک همچون مطلبی است.»
ادامه دارد.......