معاون زراعت وزارت جهاد کشاورزی: برنامه تولید، کشت و صادرات محصولات آب بر به ویژه هندوانه در دست بررسی است.
عباس کشاورز در مصاحبه با خبرگزاری صدا و سیما با اشاره به اینکه کشت محصول هندوانه در شرایطی که با محدودیت منابع آب مواجهیم ، توجیه اقتصادی ندارد ، افزود: الگوی کشت در هر منطقه ای از کشور باید بر اساس میزان منابع آب و شرایط خاک اجرایی شود.
وی گفت: هندوانه از محصولاتی است که در طول دوره رشد به آب زیادی نیاز دارد بنابراین تولید این محصول در کشور به ویژه در مناطقی از جمله استان های که دچار بحران محدودیت منابع آبی است به هیچ وجه توجیه اقتصادی ندارد.
معاون زراعت وزارت جهاد کشاورزی افزود: صادرات این محصول نیز مقرون به صرفه نیست و درآمدی که از صادرات هندوانه به دست می آید در مقایسه با میزان آبی که مصرف شده است توجیه پذیر نیست.
عنایت الله بیابانی قائم مقام خانه کشاورز نیز درباره تولید و صادرات محصولات آب بر مانند هندوانه گفت : کشاورز هندوانه را با صرف میزان قابل توجهی آب تولید می کند اما این محصول را در بازارهای داخلی و خارجی ارزان می فروشد.
وی افزود: ارزان فروشی محصولات آب بر از جمله هندوانه به معنای هدر رفت آب است.
سالانه 100 هزار هکتار به کشت هندوانه اختصاص دارد و بیش از دو میلیون و 300 هزار تن هندوانه نیز در مناطق مختلف کشور تولید و برداشت می شود.
بر اساس آمارهای گمرک، در سه ماهه نخست امسال 170 هزار تن هندوانه به ارزش بیش از 43 میلیون و 300 هزار دلار به عراق، ترکیه، امارات، کویت و بحرین صادر شده است، آیا صادرات هندوانه با این میزان ارزآوری توجیه اقتصادی دارد؟
کارشناسان حوزه آب و کشاورزی معتقدند اگر آب مصرفی در تولید هندوانه، خربزه، سیب زمینی، گوجه فرنگی و دیگر محصولات مشابه را به صورت خام صادر کنیم سود بیشتری عاید کشور خواهد شد.
پارسال هم بیش از 833 هزار تن هندوانه صادر شد که برای تولید آن حدود 208 میلیارد لیتر آب مصرف شده بود.
اگر دلار را 3500 تومان حساب کنیم، این حجم از آب مصرفی را به ازای کیلویی 700 تومان هدر داده ایم و برای کشوری که سالهاست با مشکل خشکسالی دست و پنجه نرم می کند ، عدد بزرگی است.
بر اساس آمارهای سازمان جهانی خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) ایران به لحاظ تولید هندوانه و خیار در مقام سوم جهان قرار دارد.
این مطلب نشان می دهد رویه تولیدات کشاورزی در کشور ما به سمت تولیدارزان ترین و پرآب بر ترین محصولات حرکت کرده و البته این محصولات بیشترین سهم صادرات را نیز به خود اختصاص داده است.
عنایت الله بیابانی قائم مقام خانه کشاورز معتقد است اگر به جای کاشت هندوانه آن هم در استان های خشک مثل سمنان و اصفهان محصولات زراعی کشت می کردیم صرفه اقتصادی بیشتری می داشت.
مسئولان و برنامه ریزان بخش کشاورزی باید با برنامه ریزی دقیق و اجرای الگوی کشت متناسب با میزان منابع آب باید خودمان را از گروه کشورهای صادر کننده محصولات پر آب بر خارج کنیم و منابع با ارزش آب را به تولید محصولاتی با صرفه تر اختصاص دهیم.
از طرف دیگر روش های کشت محصولات نیز باید تغییر کند یعنی به جای کشت سبزی و صیفی در فضای باز، این محصولات را به گلخانه ها ببریم تا با صرفه جویی در مصرف آب به تولید اقتصادی برسیم.