نایب رئیس کمیسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی گفت: حمایت از منابع دامی و پروتئینی سالم داخلی برای کاهش واردات و جلوگیری از قاچاق دامی می تواند از راه های پیشگیری از بیماری های مشترک انسان و دام باشد.
عبدالرحمان رستمیان در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما در حاشیه همایش مدیریت بروسلوز دامی در کشور افزود: امسال که بنا به شعار سازمان بهداشت جهانی سال امنیت و ایمنی غذایی نام گرفته است باید برای داشتن غذای سالم و پیشگیری از بیماری هایی که سلامت جامعه را به خطر می اندازد شاخص هایمان را ارتقا دهیم.
وی تاکید کرد: یکی از این راه ها ، تقویت تولید داخل برای کاهش واردات است.
رستمیان افزود: ثبت 20 هزار مورد تب مالت انسانی به علت کمبود واکسن در سال های گذشته نباید سبب می شد این بیماری عفونی تا این اندازه افزایش یابد چرا که می توانستیم از طریق راه های مختلف از این بیماری پیشگیری کنیم.
وی همچنین با اشاره به برخی خبرها که باعث افزایش استفاده مردم از شیر غیر پاستوریزه شده است گفت: شیر غیرپاستوریزه از جمله مواردی است که می تواند تب مالت را افزایش دهد لذا آموزش و اطلاع رسانی درست به مردم می تواند یکی از راه های پیشگیری از این بیماری باشد.
رئیس سازمان دامپزشکی کشور نیز با اشاره به اینکه بروسلوز مشکل تنها کشور ایران نیست افزود: در کشورهای خاورمیانه، خاور نزدیک و شمال آفریقا این بیماری در حد بالا گزارش شده است.
خلج گفت: علاوه بر ایران در ترکیه نیز افزایش تب مالت انسانی گزارش شده است ضمن اینکه در عراق و افغانستان که تحت تهاجم غرب بودند و برنامه های عملیاتی نداشتند وضعیت مشخصی گزارش نشده است و کشور پاکستان نیز هیچ برنامه مشخصی برای کنترل این بیماری نداشته است؛ بنابراین ایران در یک منطقه پرخطر قرار دارد.
وی ادامه داد: من هیچ گله ای از دوره های قبلی سیاست سازمان دامپزشکی ندارم، در مقطعی به علت های مختلف از جمله کمبود اعتبارات و نبود کافی واکسیناسیون، پارسال افزایش تب مالت انسانی را شاهد بوده ایم که من قول می دهم به شرط امکان تامین واکسن کافی و با کیفیت این روند کاهش یابد که نتیجه این موضوع تا سه سال آینده مشخص خواهد شد.
رئیس اداره بیماری های قابل انتقال از حیوان به انسان وزارت بهداشت نیز با اشاره به اینکه فرآورده های لبنی غیرپاستوریزه از عوامل انتقال بیماری های مشترک بین حیوان و انسان هستند گفت: باید نظارت بر تولید افزایش یابد و محصولات لبنی پاستوریزه در اختیار مردم قرار گیرد و مردم نیز با اطلاع کافی از مضرات شیر غیرپاستوریزه از مصرف آن خودداری کنند.
دکتر محمدرضا شیرزادی افزود: مصرف مواد لبنی غیرپاستوریزه می تواند علاوه بر تب مالت باعث سل گاوی و تب کیو نیز شود.
وی ادامه داد: در روستاها کسانی که مجبور به استفاده از شیر غیرپاستوریزه هستند باید حداقل 5 دقیقه در حالت جوش شیر را نگه دارند و پس از آن مصرف کنند.
شیرزادی درباره علایم و عوارض تب مالت گفت: این بیماری در عرض دو تا سه هفته با بالارفتن تب، لرز و کوفتگی همچون علایم آنفولانزا بروز می کند و در ادامه بی اشتهایی همراه با اختلالات روانی و کاهش وزن گریبانگیر بیمار می شود و از عوارض آن می توان به آبسه های ستون مهره ها، دریچه قلبی و کبد و ورم مغز اشاره کرد.
رئیس اداره بیماری های قابل انتقال از حیوان به انسان وزارت بهداشت افزود: مردم تا جایی که امکان دارد به ویژه از مصرف شیر و پنیر غیرپاستوریزه خودداری کنند و اگر کسی دچار این بیماری شد بداند درمان آن حداقل سه ماه با چند نوع داروی همزمان امکانپذیر است.