سرپرست موسسه اطلاعات با ذکر خاطراتی از مواضع و تصمیم گیری های درست و بجای بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران در قبل و بعد از انقلاب گفت: ایشان همواره با افراطی گری و به کاربردن اسلحه حتی در مقابل رژیم پهلوی مخالف بودند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، حجت الاسلام والمسلمین سید محمود دعایی در نهمین همایش امام خمینی و سیاست خارجی، با عنوان امام و نفی خشونت و افراطی گری با اشاره به مسئولیت سفارت خود در عراق در ابتدای انقلاب اسلامی افزود : 15 خرداد 1358 به عراق رفتم و با توجه به حساسیت های آن کشور با دو طیف میانه روی طرفدار حسن البَکر و طیف تندروی طرفدار صدام حسین روبرو بودم.
دعایی گفت: من حامل پیام حسن نیت امام خمینی (ره) برای حسن البکر بودم و وی از این موضع امام استقبال کرد اما با کودتای صدام علیه وی اوضاع دگرگون شد و صدام به بهانه قرارداد الجزایر آماده انتقام گیری از ایران شد.
وی افزود: امام خمینی (ره) با آگاهی از این مسئله و تحرکات عراق از طریق من به سعدون حمادی وزیر خارجه وقت عراق پیام فرستاد و موضع خود را به اطلاع صدام حسین رساند.
سرپرست موسسه اطلاعات گفت: صدام پیشنهاد داد که برای حل مسائل فی مابین دو کشور رهبری ایران نماینده تام الاختیاری را برای مذاکره به عراق بفرستد که امام خمینی (ره) بعد از اطلاع از آن اظهار داشتند که بعد از انتخابات ریاست جمهوری و مجلس ، نمایندگان منتخب مردم در این خصوص اظهارنظر کنند.
وی ادامه داد : اما امام خمینی (ره) از سالها قبل مواضع تند صدام حسین را می دانست و در این خصوص همواره هشدار می داد اما دراین موضوع فرمودند ترجیح می دهم رئیس جمهور وارد مذاکره شود که این موضوع نشانه اعتقاد ایشان به مردم و نمایندگان منتخب آنها بود.
حجت الاسلام دعایی با ذکر خاطره ای دیگر یادآور شد: امام خمینی (ره) همواره با خشونت مخالف بودند به طور نمونه در تمام دوران مبارزه و روشنگری هایشان لحظه ای نداریم که ایشان از گروه های مسلح حتی فداییان اسلام حمایت کرده باشند.
وی افزود: در همه اظهارات امام خمینی (ره) حتی یک جمله در حمایت از سید جمال الدین اسد آبادی نداریم چون وی با تحریک میرزا رضا کرمانی، ناصرالدین شاه را به طور علنی تهدید به ترور کرده بود هر چند امام خمینی (ره) سید جمال الدین اسد آبادی را تخطئه نیز نمی کردند.
وی به قطع رابطه مصر با ایران و حضور خانواده پهلوی بعد از مرگ محمد رضا شاه در آن کشور اشاره کرد و گفت: گروههای جهادی مصر در آن زمان با مراجعه به سید هادی خسرو شاهی حافظ منافع ایران در آن کشور اعلام کرده بودند که چنانچه امام خمینی (ره) اجازه دهند حاضر به ترور رضا پهلوی و مادرش و اپوزیسیون نظام جمهوری اسلامی همزمان با مراسم سالگرد مرگ محمدرضا شاه در مصر هستند.
حجت الاسلام دعایی گفت: امام خمینی (ره) این موضوع را قویا نهی کردند و آن را خلاف شرع دانستند و فرمودند اگر ما تمکن و قدرت داشته باشیم آنها را در دادگاه محاکمه می کنیم که این نشان از شیوه و مشی امام خمینی (ره)دارد .
وی به موضوع دیگری در خصوص فتوای شبه تکفیر یکی ازشخصیت های با نفوذ اشاره کرد و گفت: رئیس قوه قضاییه وقت آقای موسوی اردبیلی در این خصوص موضوع را به امام خمینی (ره) اطلاع دادند و خواستار برخورد با وی شدند که امام فرمودند با ایشان کاری نداشته باشید چرا که هنوز هیچ اقدام عملی صورت نگرفته و حق هیچ گونه برخوردی نداریم .
وی همچنین به موضوع بمباران مناطق استراتژیک عراق در زمان جنگ تحمیلی اشاره کرد و گفت: خلبان ها اجازه بمباران مناطق حساس را با وجود حتی یک نفر غیر نظامی نداشتند .
وی در ادامه با اشاره به اینکه امام خمینی (ره) نخستین پیشوایی بودند که اجازه استفاده از وجوهات شرعیه در قیام مردم فلسطین را به صورت فتوا صادر کردند گفت: برخی از روحانیون در این زمینه تلاش داشتند که بیانیه ای هم با توجه به این فتوا صادر کنند و خودشان ضمن پیش دستی نظراتشان را به صورت بیانیه در مخالفت با استکبار و حمایت از مردم فلسطین صادر کردند.
حجت الاسلام دعایی افزود : این بیانیه به صورت جزوه چاپ و در بین حجاج در زمان حج توزیع شد و امام خمینی (ره) به محض اطلاع از آن فرمودند توزیع این جزوه را در عراق جایز نمی دانند چرا که ابتدا فتوای مرا مقدم بر فتوای سید محسن حکیم مرجع شیعیان عراق دانسته اند و این جسارتی به ایشان است و دوم اینکه این مسائل عنوان شده در بیانیه را من نگفتم و تکذیب می کنم.
وی گفت: بنده ضمن صحبت با امام خمینی (ره) گفتم که مطالب این بیانیه را شما قطعا قبول دارید که ایشان فرمودند حتی اگر مطلبی درباره وحدانیت خدا باشد و من نگفته باشم تکذیب می کنم و من کسی نیستم که حرف غیر صادر شده ای از طرف من نقل شود.
دعایی افزود: تاکید امام خمینی (ره) بر دقت، اصالت و رعایت امانت بود.