نمایندگان مجلس شورای اسلامی حقوق و امتیازات احزاب دارای پروانه فعالیت در چارچوب قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران را مشخص کردند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، فعالیت سیاسی، انجام فریضه امر به معروف و نهی از منکر برای اجرای اصل هشتم قانون اساسی، اظهار نظر آزاد و علنی در مسائل کشور، معرفی و حمایت از نامزدهای انتخاباتی در همه انتخابات ها، ائتلاف با دیگر احزاب، دایر کردن شعب و دفاتر در استان ها و شهرستان ها، انتشار روزنامه، نشریه و تأسیس پایگاه اطلاع رسانی در فضای مجازی، برخورداری از کمک ها و یارانه های موضوع این قانون، برگزاری راهپیمایی ها و تشکیل اجتماعات با اطلاع و صدور مجوز وزارت کشور و استانداری با رعایت اصل 27 قانون اساسی و حق حضور و دفاع در کمیسیون احزاب موضوع این قانون قبل از ارجاع پرونده تخلف حزب به مراجع قضایی از جمله حقوق و امتیازاتی است که نمایندگان برای احزاب در نظر گرفته اند.
نمایندگان همچنین مصوب کردند، احزاب می توانند در زمان انتخابات یا غیر آن با دیگر احزاب دارای پروانه فعالیت در مورد نامزد یا نامزدهای انتخاباتی یا موارد دیگر ائتلاف کنند و در صورت ائتلاف همه مسئولیت های آن را پذیرا باشند و مراتب را به اطلاع کمیسیون ماده 10 برسانند.
همچنین احزاب می توانند در چارچوب اساسنامه خود به تشکیل شعب و دفاتر خود در استان ها و شهرستان ها اقدام کنند و موضوع را به اطلاع استانداری و فرمانداری ذیربط برسانند.
نمایندگان تاسیس هرگونه دفتر یا شعبه خارج از کشور حزب را ممنوع کردند.
بر اساس مصوبه مجلس، احزاب واجد شرایط این قانون و متقاضی نشریه الکترونیکی یا مکتوب می توانند درخواست خود را به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای صدور مجوز ارسال کنند و این وزارتخانه موظف است پس از دریافت تقاضا حداکثر ظرف مدت سه ماه نسبت به صدور مجوز نشریه الکترونیکی یا مکتوب برای احزاب مربوطه اقدام کند و در صورت عدم صدور مجوز در مدت مقرر، احزاب می توانند به دیوان عدالت اداری شکایت کنند.
در یکی دیگر از تبصره ها دبیران کل احزاب موظف شدند حداقل 72 ساعت قبل از برگزاری اجتماعات و راهپیمایی ها، مراتب را به اطلاع مسئولان ذیربط برسانند.
آیین نامه اجرایی ماده 13 قانون احزاب نیز باید ظرف مدت سه ماه بعد از لازم الاجرا شدن توسط وزارت کشور تهیه شود و به تصویب هیئت وزیران برسد.
موارد تخلف احزاب و گروه های سیاسی مشخص شد
مجلس شورای اسلامی در ادامه بررسی طرح مربوط به نحوه فعالیت احزاب و گروه های سیاسی موارد تخلف احزاب و گروه های سیاسی را مشخص کرد .
بر اساس ماده 15 این طرح عدم ثبت درآمدها و منابع تامین آن و مصارف و هزینه ها همچنین عدم ارائه دفاتر مالی به کمیسیون احزاب و عدم مطابقت درآمدها و هزینه ها با قوانین و مقررات کشور موجب اعمال مفاد بندهای ماده 19 قانون می شود.
یادآور می شود، ماده 19 این قانون هنوز بررسی نشده است و به احتمال زیاد امروز بررسی خواهد شد و در آن مراتب تخلفات احزاب و گروه های سیاسی از جمله تذکر شفاهی ، تذکر کتبی ، اخطار و اعلان از رسانه ها و نیز محرومیت ، تعلیق و توقیف مورد اشاره قرار گرفته است.
برنامه های عصر امروز کمیسیون های تخصصی
اعضای کمیسیون اقتصادی مجلس عصر امروز قرار است در نشستی با فرماندهان و معاونان قرارگاه پدافند هوایی خاتم الانبیاء ، گزارش عملکرد آنان را بشنوند .
فتّاح رئیس جدید کمیته امداد امام خمینی (ره) برای ارائه برنامه های خود میهمان کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی است.
مسئولان سازمان انرژی اتمی و وزارت امور خارجه برای ارائه گزارش مذاکرات اخیر هسته ای به کمیسیون انرژی خواهند رفت ، همچنین بررسی طرح الزام دولت به حفظ دستاوردها و حقوق هسته ای ملت ایران با حضور این مسئولان در دستور کار اعضای این کمیسیون خواهد بود .
کمیسیون صنایع و معادن نیز میزبان رئیس سازمان ملی استاندارد ایران برای تبیین برنامه های این سازمان است .
مسئولان دیوان محاسبات نیز قرار است گزارش عملکرد دستگاه های فرهنگی را به اعضای کمیسیون فرهنگی مجلس ارائه کنند .
در ادامه جلسه علنی امروز مجلس آقای محمد علی پور نماینده مردم ماکو و عضو کمیسیون اقتصاد با 72 رای و آقای محمدرضا پور ابراهیمی نماینده مردم کرمان و راور و عضو کمیسیون اقتصاد با 69 رای به عنوان نمایندگان ناظر مجلس در شورای اقتصاد انتخاب شدند.