مشکلات صنعت چای کشور با حضور رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس و رئیس سازمان چای در برنامه گفتگوی ویژه خبری بررسی شد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما گفت: در کشور ما 110 تا 120 هزار تن در سال چای مصرف می شود که 15 تا 20 درصد آن تولید داخل است.
عباسی رجایی افزود: پارسال 14000 تن چای خشک تولید داخل داشتیم و بقیه از خارج کشور وارد شد.
وی با اشاره به اینکه چای داخلی دارای مشکلاتی است گفت: شاید لازم نباشد چای به سبد خرید تضمینی دولت بیاید و نوع حمایت از صنعت چای باید تغییر کند.
رئیس سازمان چای: نبود سازمان متولی و سیاستگذار
رئیس سازمان چای در ادامه این برنامه در ارتباط تلفنی از رشت در پاسخ به این پرسش که آیا خرید چای باید تضمینی باشد یا نه؟ گفت: باید به صنعت چای نگاه کلان داشته باشیم و به علت ویژگی های خاصی که چای دارد باید از آن به طور ویژه حمایت کنیم.
محمدولی روزبهان افزود: به علل مختلف از جمله نبود سازمان متولی و سیاستگذار موجب شد صنعت چای کشور شرایط بسیار بدی را داشته باشد.
کاهش سطح مزارع چای به 18 هزار هکتار
وی ادامه داد: سطح زیر کشت چای در کشور از حدود 34 هزار هکتار در 14 سال قبل به 18 هزار هکتار رسیده است.
روز بهان گفت: سازمان چای، سیاستگذار و مجری است و مسئولیت خرید برگ سبز چای را هم از باغات چای برعهده دارد.
رئیس سازمان چای افزود: اکنون 50 هزار خانوار مشغول کشت چای و حدود 140 کارخانه چای فعال هستند و این صنعت در استان های مازندران و گیلان، اشتغالزاست.
ارزش تولیدات چای داخلی 600 میلیون دلار
روزبهان ادامه داد: اگر همین میزان چای را در داخل کشور تولید نکنیم حدود 600 میلیون دلار باید صرف واردات آن کنیم.
وی با اشاره به اینکه چای تولیدی کشور از کیفیت بالایی برخوردار است گفت: چای تولیدی داخل تنها چای در جهان است که بدون استفاده از سم تولید می شود.
انتقاد از عملکرد سازمان چای و خرید تضمینی چای
رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی در ادامه برنامه با انتقاد از عملکرد سازمان چای و خرید تضمینی چای گفت: در کشور ما شش و نیم میلیون هکتار محصول کشاورزی کشت می شود اما هیچکدام متولی خاصی مانند سازمان چای ندارد و نیازی هم به این کار نیست.
رئیس سازمان چای هم در ادامه گفت: اکنون این سازمان تنها برگ سبز چای را می خرد و به هیچ وجه چای خشک تولیدی کارخانه ها را نمی خرد و چای های سنواتی مربوط به چای هایی است که 10 تا 12 سال پیش تولید شده است.
روزبهان افزود: نتیجه اقدامات سازمان چای این شده است که همه چای های تولیدی سال 93 کارخانجات فروخته شده است و دیگر چای در کارخانجات باقی نمی ماند.
باغ های چای فرسوده شده است
وی گفت: باغ های چای فرسوده شده است و برخی عمر بیش از 60 سال دارند و این موضوع در کیفیت چای تولیدی تاثیر منفی گذاشته است و به همین علت سازمان چای به سمت نوسازی این باغات گام برداشته است.
روزبهان افزود: برغم همه مشکلات توانستیم 25 میلیارد تومان را در اسفند پارسال جذب کنیم و تا کنون به 11 هزار چای کار تسهیلات پرداخت شده است و به 8 هزار چای کار دیگر هم پرداخت خواهد شد.
رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی در ادامه گفت: این رقم تسهیلات برای چایکاران کافی نیست اما با توجه به محدودیت بودجه ای ، این تسهیلات پرداخت شده است.
نوع حمایت از چایکاران و صنعت چای اشکال دارد
رجایی افزود: نوع حمایت از چایکاران و صنعت چای اشکال دارد زیرا به کیفیت کار آنها اهمیت داده نمی شود و از چای با کیفیت و بی کیفیت به طور یکسان حمایت می شود.
وی گفت: راهکار این است که تولید چای، رقابتی و باغات چای یکپارچه سازی شود.
رئیس سازمان چای در ادامه با بیان اینکه توسعه سیستم های آبیاری تحت فشار از برنامه های این سازمان است افزود: سد پل رود تا سال 95 به بهره برداری می رسد و با بهره برداری از این سد، 9 هزار هکتار از باغات چای می تواند به آبیاری تحت فشار مجهز شوند.
آزادسازی خرید چای
روزبهان گفت: در سال های گذشته موضوع آزادسازی خرید چای را داشتیم به این معنا که کارخانجاتی که در جهت کیفیت محصولات تولیدی خود اقدام کنند ،حمایت شوند.
وی افزود: 25 اسفند پارسال ،صندوق حمایت از توسعه صنعت چای کشور را تشکیل دادیم و این اقدام مناسبی برای حمایت پایدار از این صنعت است.
روزبهان ادامه داد: 50 هزار چای کار در شمال کشور داریم که 25 هزار نفر از آنان و تعدادی از کارخانجات چای عضو و سهامدار این صندوق شده اند.
وی افزود: 49 درصد سهام این صندوق متعلق به دولت و 51 درصد سهام آن متعلق به چای کاران و کارخانجات است و مدیریت این صندوق هم با چایکاران و بخش خصوصی است.