سخنگوی کمیسیون تلفیق لایحه بودجه سال 1391 کل کشور در ابتدای بررسی لایحه بودجه در صحن علنی مجلس شورای اسلامی توضیحاتی درباره ویژگی ها، محورها و روند بررسی بودجه در کمیسیون تلفیق ارائه کرد.
به گزارش خبرنگار واحد مرکزی خبر ؛ محمدمهدی مفتح با اشاره به برگزاری 43 جلسه در کمیسیون تلفیق گفت: در بررسی بودجه توجه به اسناد بالادستی همچون چشم انداز 20 ساله ، برنامه پنجم توسعه، سیاست های کلی اصل 44 قانون اساسی و همچنین تحقق شعار امسال را مد نظر قرار دادیم.
وی افزود: در روند بررسی بودجه تلاش شد مصوبات کمیسیون تلفیق مغایرتی با اسناد بالادستی و همچنین قوانین دائم مجلس نداشته باشد.
مفتح اضافه کرد: معیار سختگیرانهای در کمیسیون قائل شدیم که اگر پیشنهادی به ضرورت باید تصویب شود که ممکن است قوانین دائم را نقض کند و یا قانونگذاری جدیدی یابد، سه چهارم رأی بیاورد یا اگر بخواهیم برنامه ای را نقض کنیم که نمی توانیم یا اصلاح کنیم، دوسوم آراء نمایندگان را می طلبید.
وی توجه به رشد اقتصادی به میزان حداقل مورد اشاره در برنامه پنجم، بهبود رفاه اجتماعی، تعدیل توزیع درآمد و ثروت در کشور، کوچکتر شدن دولت و هزینه های جاری آن، توانمندسازی بخشهای غیردولتی و افزایش ایجاد اشتغال، حمایت از قشرهای محروم و مستضعف، توجه به توسعه علوم و فناوریهای نوین و تقویت صندوق توسعه ملی را از ویژگی های برجسته بودجه 1391 برشمرد و گفت: علاوه بر آن تلاش شد تا وابستگی بودجه به نفت به شکل درخور توجهی کاهش یابد.
مفتح با بیان اینکه تلاش شد تا ارقام بودجه به واقعیت نزدیک باشد، افزود: در همین خصوص بر اساس مصوبات کمیسیون، کسری بودجه به دلیل نزدیکی با واقعیات به حداقل خواهد رسید.
سخنگوی کمیسیون تلفیق توجه ویژه به تولید ملی، حمایت از کار و سرمایه ایرانی را از دیگر محورهای مصوبات این کمیسیون در لایحه بودجه 91 دانست و گفت: کارگروهی نیز در کمیسیون برای پیگیری این مهم پیش بینی شد.
احکام متعدد و مناسب حمایت از تولید در بودجه
سخنگوی کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی گفت: احکام بسیار متنوع ، متعدد و مناسبی برای حمایت از تولید و تولیدکنندگان در بودجه پیش بینی شده است.
مفتح افزود: در حمایت از کشاورزی و کشاورزان و سرمایه گذاری احکام متعددی در نظر گرفته شده است.
وی گفت: تقویت بنیه مقابله با حوادث غیرمترقبه در سازمان هایی مثل هلال احمر در بودجه ، حکم هایی آمده است.
سخنگوی کمیسیون تلفیق مجلس افزود: به گازرسانی به شهرها و روستاها توجه ویژه ای شده است و احکام خوبی برای تسریع در گازرسانی وجود دارد.
مفتح گفت: تحقق هر چه بیشتر اصل 44 قانون اساسی و واگذاری اموال دولتی و تقویت بخش غیر دولتی احکام متعددی درخصوص واگذاری و فروش سهام در نظر گرفته شده است.
وی ، توجه ویژه به ایثارگران، دانشگاه ها و آموزش عالی را از دیگر احکام بودجه برشمرد.
سخنگوی کمیسیون تلفیق مجلس تقویت و توجه به ناوگان حمل و نقل ریلی و هوایی را از دیگر موارد توجه شده در بودجه برشمرد و گفت: برای تقویت ناوگان مواردی نظیر دو هزار میلیارد ریال به راه آهن اختصاص یافته است.
مفتح افزود: سه هزار میلیارد ریال از محل فروش یا واگذاری هتل هما برای ناوگان هوایی در نظر گرفته شده است.
وی گفت: 5 درصد صندوق توسعه ملی به خرید هواپیما اختصاص یافته است.
مفتح افزود: درخصوص مناطق محروم توجه ویژه و به محرومان در کمیته امداد و سازمان بهزیستی و زندانیان جرایم غیر عمد کمک در نظر گرفته شده است .
وی گفت: در بخش آب و مهار آب به ویژه آب های مرزی توجه خوبی شده است.
سخنگوی کمیسیون تلفیق مجلس افزود: این کمیسیون درخصوص هدفمند کردن یارانه ها، 66 هزار میلیارد تومان تصویب کرده است.
مفتح گفت: درباره اوراق مشارکت ریالی و معافیت حقوق کارکنان که ماهانه تا 550 هزار تومان حقوق دارند احکامی در نظر گرفته شده است.
وی افزود: احکامی درخصوص توجه به امور زنان و پژوهش وتوجه به فرهنگ قرآن ، عفاف و حجاب در گزارش کمیسیون دستوراتی در نظر گرفته شده است.
مفتح توجه به ورزش و جوانان و دانشجویان و صندوق رفاه دانشجویی را از دیگر موارد توجه شده در بودجه برشمرد.
تقویت ناوگان ریلی و هوایی و هدفمندی یارانه ها در بودجه
سخنگوی کمیسیون تلفیق مجلس گفت: در بررسی بودجه 91 به بخش حمل و نقل ریلی و هوایی و هدفمندی یارانه ها توجه ویژه ای شده است.
مفتح افزود: در این بررسی تنظیم رابطه مالی دولت و نفت به صورت شفاف و سرمایه گذاری در حوزه نفت رعایت شده است.
وی گفت: در مجموع 5 / 14 درصد ارزش نفت خام و میادین گازی به حوزه نفت اختصاص یافته است.
سخنگوی کمیسیون تلفیق افزود: وزارت نفت مجاز شده است10 میلیارد دلار اوراق مشارکت نفتی منتشر کند تا بتواند منابع مالی لازم را برای توسعه سرمایه گذاری در حوزه نفت کسب کند.
مفتح گفت: به صندوق توسعه ملی و تقویت این صندوق نیز که نقش مهمی در اقتصاد کشور دارد ، توجه ویژه ای شده است.
وی افزود: توجه شده است که در خصوص این صندوق در جهت اهدافی که مقام معظم رهبری تعیین کرده اند و در برنامه پنجم توسعه آمده است، حرکت شود.
مفتح گفت: مقرر شد حداقل 23 درصد درآمد نفتی ما مستقیم به صندوق توسه ملی واریز شود و نیز در حوزه مصرف با توجه به نیازهای کشور و رسیدن به نرخ رشد مقرر در قانون برنامه پنجم ، ده درصد منابع صندوق توسعه ملی به صورت ریالی به بخش کشاورزی و صنعت و معدن داده شود.
سخنگوی کمیسیون تلفیق مجلس افزود: 18 درصد منابع صندوق توسعه ملی به صورت ارزی برای اجرای طرح های بالادستی برای خرید هواپیما و تقویت ناوگان هوایی وام داده خواهد شد.
مفتح گفت: دو میلیارد دلار هم برای تامین قطارهای شهری از محل صندوق توسعه ملی اختصاص می یابد.
وی افزود: درباره توجه به تولید ملی و احکامی در این زمینه ،مقرر شده است اجازه استفاده از فاینانس های سال های قبل که هنوز استفاده نشده، همچنان پا برجا باشد و30 میلیارد دلار فاینانس جدید هم امسال صورت گیرد .
مفتح گفت: بانک ها مکلف شدند بدهی های واحدهای تولیدی اعم از صنعت، کشاورزی و خدمات را در پنج سال تقسیط کنند و جرایم دیرکرد در صورت بازپرداخت در این پنج سال ، بخشوده شود.
وی افزود: بانک مرکزی مجاز شد پنج میلیارد دلار در بانک های عامل داخلی و یا خارجی سپرده گذاری کند.
سخنگوی کمیسیون تلفیق مجلس گفت: وزارت امور اقتصادی و دارایی و بانک مرکزی مکلف شدند حداقل ده میلیارد دلار خط اعتباری برای تامین مالی سرمایه گذاری در کشور در سال 91 تامین کنند.
مفتح افزود: همچنین قرار است 3300 میلیارد ریال وجوه واریزی شرکت های ایمیدرو در سال 83 به عنوان افزایش سرمایه دولت در بانک صنعت و معدن تلقی شود که سرمایه بانک صنعت و معدن افزایش یابد.
وی گفت: مقرر شد افزایش سرمایه بنگاه های تولیدی ناشی از تجدید ارزیابی آنها از پرداخت مالیات معاف شوند.
مفتح افزود: وزارت نفت موظف شد سوخت مایع واحدهای تولیدی را تامین کند.
سخنگوی کمیسیون تلفیق مجلس افزود: بانک مرکزی مکلف شد سه و نیم میلیار دلار در بانک های تخصصی سپرده گذاری کند تا واحدهای تولیدی بتوانند از این محل سرمایه در گردش وام بگیرند.
مفتح گفت: بانک ها مکلف شدند وسایل شرکت های تولیدی را به میزانی که از اقساط آن باز پرداخت می شود ، آزاد کنند.
اعضای شورای نگهبان همزمان با آغاز بررسی لایحه بودجه 91 در صحن علنی مجلس حضور یافتند .
مخالف کلیات لایحه بودجه؛ توکلی نماینده تهران
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی، به عنوان مخالف کلیات لایحه بودجه 91 ، بی انضباطی مالی را نتیجه بی توجهی به اصولی از قانون اساسی در تهیه و تنظیم بودجه امسال دانست.
احمد توکلی در جلسه علنی مجلس، ویژه بررسی کلیات لایحه بودجه گفت: در تهیه و تنظیم بودجه اصولی از قانون اساسی ، موادی از قانون برنامه پنجم ، قانون هدفمندی یارانه ها ، قانون برنامه و بودجه و قانون محاسبات عمومی رعایت نشده که نتیجه اش بی انضباطی مالی است.
وی با اشاره قانون آیین نامه داخلی مجلس گفت: رعایت نشدن زمان تقدیم لایحه بودجه و فرصت کافی نداشتن مجلس برای بررسی آن نیز به بی انضباطی مالی منجر می شود.