نبود همکاری،علل ناکامی در مبارزه با موادمخدر
وزیر کشور علل ناکامی جامعه جهانی در مهار کردن کشت و تولید مواد افیونی را، نبود همکاری واقعی و جدی بین کشورهای مختلف به خصوص جامعه اروپا و امریکا که بازار اصلی مصرف هستند، دانست.
عبدالرضا رحمانی فضلی در گفتگوی اختصاصی با خبرگزاری صدا و سیما در وین در پاسخ به این سوال که علل ناکامی جامعه جهانی در مهار کردن کشت و تولید مواد افیونی در افغانستان چیست، گفت: نداشتن ضمانت اجرایی برخی از تصمیمات و فقدان اولویت بندی موضوعات از دیگر علل این ناکامی است.
وزیر کشور و دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر ایران گفت: بطور مثال کشورهایی که در خط مقدم درگیری و برخورد با قاچاق مواد مخدر هستند، مورد توجه جدی و کمک هم از لحاظ تجهیزاتی، هم امکانات مالی و هم اطلاعاتی قرار نمی گیرند.
پول های کثیف قدرت خطر پذیری را برای قاچاقچیان افزایش می دهد
رحمانی فضلی افزود: از طرف دیگر ، حجم پول های ناشی از تجارت کثیف مواد مخدر بقدری وسوسه انگیز، تحریک کننده و اغوا کننده است که قدرت خطر پذیری را برای قاچاقچیان افزایش می دهد.البته کارتل های بزرگ قاچاق با نفوذی که در مراکز تصمیم سازی و تصمیم گیری دارند امر مبارزه را در برخی از موارد دچار خلل و مشکل می کنند.
وزیر کشور با اشاره به تنوع محصولات افزود : هم اکنون با تولید محصولات صنعتی مواد مخدر و تنوعی که در این محصولات وجود دارد و تبلیغاتی که نظام تبلیغاتی پشت این مواد دارد، نوع درگیری و شیوه برخورد با مسئله را کاملا دگرگون کرده است.
رحمانی فضلی اضافه کرد: این مساله ای پیچیده ای است که هم بعد اقتصادی ، هم بعد سیاسی ، هم بعد امنتیی و هم بعد اجتماعی دارد.
وی گفت:لازم است که متناسب با این فاجعه جهانی, دنیا بخصوص سازمان ملل با نگاهی جامع تر, با برنامه ریزی عملی و عینی تر و قبول مسوولیت مشترک برای همه کشورها اقدام کنند.
ایران در خط مقدم مبارزه با مواد مخدر
وزیر کشور در پاسخ به این سوال که جمهوری اسلامی ایران در خط مقدم مبارزه با مواد مخدر قرار دارد و در دیدارهایی که چند روز اخیر با مقامات عالیرتبه سازمان ملل در حاشیه اجلاس سالانه کمیسیون مواد مخدر در وین صورت گرفته، آیا قرار است کمک هایی به ایران در مبارزه با مواد مخدر صورت بگیرد ،گفت: آنها باید در قالب کنوانسیون ها عمل کنند. ما به انها گفته ایم که کنوانسیون سه گانه, بیانیه سیاسی و برنامه اقدام سازمان ملل را قبول داریم و اینها ، آن را بصورت کامل اجرا نکردند، کشورها تعهدات خود را عمل نکردند و درخواست ما از انها, این بود که باید همه کشورها مسوولیت خود را بپذیرند و اقدامات لازم را انجام دهند.
رحمانی فضلی گفت: بطور مثال بحث کشت جایگزین از موضوعات بسیار مهمی است و ما با نود درصد تولید تریاک در افغانستان مواجه هستیم؛ ما اگر نتوانیم در انجا کشت ومعیشت جایگزین داشته باشیم، یقیینا نمی توانیم کمک موثری انجام دهیم، این کار یک و یا دو کشور نیست، جامعه جهانی باید این مسوولیت را قبول کند که متاسفانه نکرده است.
وی افزود: همچنین قولی که در جلسات از جمله ارائه تجهیزات و امکانات مطرح می شود, تاکنون عمل نشده است؛ نه تنها در خصوص ایران به علت تحریم ها بلکه به بقیه کشورها هم چیزی داده نشده است.
وزیر کشور اضافه کرد: ما انتظارمان از آنان این است که کنوانسیون را خوب اجرا کنند.
پنجاه و هشتمین اجلاس سالانه کمیسیون مواد مخدر سازمان ملل از روز دوشنبه با شرکت وزیران ، کارشناسان مواد مخدر، سازمان های غیردولتی و سازمان های بین المللی و منطقه ای در وین آغاز بکار کرده است.