در دومین دورمذاکرات رسمی دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان با مشاور امنیت ملی رئیس جمهور افغانستان، دو طرف ضمن تاکیدبر اتخاذ راهکارهای امنیتی بومی، خواستار توسعه ظرفیت های دو جانبه و منطقه ای برای مقابله مشترک با پدیده های تهدید آمیز جدید شدند.
به گزارش واحد مرکزی خبر، شمخانی در این دیدار خروج نیروهای نظامی ناتو از افغانستان را زمینه ساز شکل گیری فرصت های جدید همکاری دو جانبه عنوان کرد
و با اشاره به ضرورت فعال سازی کمیته های تخصصی برای اجرایی کردن سند همکاری مشترک میان نهادهای عالی امنیتی ایران و افغانستان افزود: تغییر ماهیت تهدیدات منطقه ای و بین المللی، ضرورت اتفاق نظر کشورهای منطقه به منظور اتخاذ راهبردهایی جدید و متناسب را اجتناب ناپذیر کرده است.
نماینده مقام معظم رهبری افزود: امروز تولید و قاچاق مواد مخدر به محل اصلی تامین مالی گروه های تروریستی تبدیل شده و این موضوع متاسفانه با هدایت برخی کشورهای فرامنطقه ای در طول دوران حضور نظامی خود در افغانستان گسترش یافته است.
دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان افزود: بی توجهی و تاخیر در اتخاذ راهکارهای مقابله جدی با روند فزاینده تروریسم، منجر به ظهور نسل جدیدی از تهدیدات غیرقابل پیش بینی خواهد شد.
حنیف اتمر نیز ضمن تشکر از میزبانی شایسته دولت و مردم ایران از میلیون ها مهمان افغان در کشورشان، تداوم همکاری مشترک را برای ایجاد امنیت پایدار در مرزها و کمک به مبارزه با ترویسم و ترانزیت مواد مخدر خواستار شد.
اتمر گفت: فضا و خاک افغانستان تحت هیچ شرایطی ضد کشورهای همسایه از جمله ایران بزرگ استفاده نخواهد شد و اگر بدون اطلاع کابل چنین رخداد ناخوشایندی صورت گیرد به طور قطع بر تداوم همکاری افغانستان با کشور متخلف تاثیر منفی خواهد داشت.
صفحه جدید و متنوعی در روابط ایران و افغانستان گشوده می شود
دبیر شورایعالی امنیت ملی از گشایش صفحه جدید و متنوعی در روابط جمهوری اسلامی ایران و افغانستان خبر داد.
امیر علی شمخانی عصر شنبه در پایان مذاکرات با مشاور عالی امنیت ملی رئیس جمهور افغانستان در نشست خبری گفت: ملت و دولت ایران همواره ثبات و امنیت در افغانستان را به عنوان هدفی اصلی و عمده در روابط دو جانبه و منطقه ای در نظر داشته است و دارد.
وی افزود: متاسفانه امروز پس از خروج نیروهای بیگانه از افغانستان در بررسی کارنامه امنیتی این کشور و اوضاع کشت و تولید مواد مخدر که شاخه اصلی تامین منابع مالی تروریست های داخلی و خارجی افغانستان است پیشرفت قابل ملاحظه ای دراین کارنامه مشاهده نمی شود.
شمخانی گفت: ما به عنوان تکلیفی اسلامی بر این باوریم که می توانیم به برادران خود در افغانستان کمکی جدی و بنیادی کنیم .
وی افزود: در مذاکره با آقای حنیف اتمر تحلیلی از اوضاع کنونی افغانستان، تشکیل مثلث تروریست، مواد مخدر، تامین منابع مالی آن و تنوع و ترکیب تروریست ها در این کشور داشتیم و برای توسعه ثبات و امنیت در افغانستان و بهره مندی هر دو کشور این ثبات در چارچوب توسعه همکاری ها و تنوع فعالیت های اقتصادی به جمع بندی مشخصی رسیدیم.
شمخانی گفت: با سفر مشاور عالی امنیت ملی رئیس جمهور افغانستان به تهران این جمع بندی مراحل ابتدایی را آغاز کرده است و در نهایت توافق نامه ای دو جانبه به امضا خواهد رسید.
دبیر شورایعالی امنیت ملی در پاسخ به پرسش دیگری درباره برنامه های مشترک دو کشور برای مقابله با تروریسم و ترانزیت مواد مخدر اظهار داشت: برنامه مقابله با این دو بازی مکمل، موضوعی نیست که از طریق رسانه ها اعلام شود اما یکی از اهداف اصلی همکاری این دو مسئله است که باید به تدریج برای تحقق آن راهکار عملیاتی مشاهده کرد.
شمخانی تصریح کرد: متاسفانه روند افزایش سطح زیرکشت مواد مخدر و حجم تولید شده آن رو به فزونی است و تنوع تروریسم در این کشور در مقطع آغازین سال 2015 به علت برخی دخالت های غلط منطقه ای ترکیب متنوع تری یافته است.
وی گفت: این مسایل تنها ثبات افغانستان را تهدید نمی کند بلکه اهدافی را در فراسوی مرزهای این کشور در آسیای میانه و فراتر از آن دنبال می کند.
شمخانی تاکید کرد: طبعا باید با کار مشترک، جامع و منطقه ای با مشارکت کشورهایی که در معرض این تهدید قرار دارند کاری فشرده، منسجم و هماهنگ برای مقابله با این تهدیدات انجام دهیم.
دبیر شورایعالی امنیت ملی گفت: تجربه له سازی داعش توسط جمهوری اسلامی ایران در عراق و شامات تجربه ذی قیمتی است که می تواند در خدمت این کار مشترک قرار گیرد.
جایگاه ایران در ثبات منطقه کلیدی است
مشاور عالی امنیت ملی رئیس جمهور افغانستان جایگاه جمهوری اسلامی ایران را در ایجاد صلح و ثبات منطقه ای بی نهایت مهم و کلیدی دانست.
حنیف اتمر پس از مذاکره با دبیر شورای عالی امنیت ملی در نشست خبری مشترک گفت: برای ما مهم است که مسئله همکاری ها با جمهوری اسلامی ایران را از دیدگاه تاریخی و مناسبات دیرینه دو کشور بررسی کنیم.
وی افزود: دوستی با ایران مناسبات صمیمانه و نزدیک دو کشور از ارزش خاص ملی در افغانستان برخوردار است و ما این مسئله را صرفا از دید سیاسی یا دید محدود به مسائل امنیتی و همکاری های اقتصادی نمی بینیم بلکه از دید عمیق تاریخی و آینده مشترک دو ملت بزرگ ایران و افغانستان می بینیم.
اتمر گفت: ما جایگاه ایران را در صلح و ثبات منطقه بی نهایت مهم و کلیدی می دانیم و آرزوی ما این است که با توجه به تغییرات روی داده در منطقه، صفحه جدیدی از همکاری ها را با عزیزان ایرانی باز کنیم.
وی افزود: متاسفانه منطقه با تهدیدات مشترک مواجه شده است؛ تروریسم ماهیت خود را هر روز در شبکه های مختلف تغییر می دهد و قابلیت های این شبکه ها در منطقه هنوز هم به مثابه تهدید مشترک تلقی می شود.
اتمر با اشاره به شرایط کنونی منطقه، همکاری ایران و افغانستان را در مبارزه با ترویسم و مواد مخدر متضمن ثبات در منطقه دانست.
وی افزود: براین اساس هر دو دولت با تعهدات جدید اما با برنامه جدید توام با همکاری هایی که فقط محدود به سطح اطلاعاتی نیست بلکه در سطح عملی نیز مد نظر است آرزو داریم آینده خوبی را رقم بزنیم.
مشاور رئیس جمهور افغانستان در پاسخ به پرسش دیگری درباره برنامه دولت این کشور برای خروج نیروهای ناتو و آمریکا از افغانستان گفت: موافقتنامه اخیری که دولت افغانستان با ناتو و امریکا داشته است خروج مسئولانه این نیروها را در نزدیک ترین فرصت ممکن تضمین می کند.
اتمر افزود: البته همکاری های ما در عرصه مبارزه با تروریسم ادامه خواهد یافت اما نه به شکل گذشته؛ افغانستان از قابلیت های خاص امنیتی و دفاعی برخوردار شده و آرزوی ملی ما این است که با تکیه بر توانمندی های خود دراین مبارزه مسئولیت خوبی را به عهده بگیریم.
وی گفت: البته در این مبارزه خود را تنها احساس نمی کنیم زیرا همکاران منطقه ای و بین المللی داریم و به ویژه نگاه ما به دولت جمهوری اسلامی ایران است.
اتمر افزود: صادقانه می گویم دولت افغانستان علاقه ندارد مسئولیتی که خودش باید ایفا کند بر دوش دوستانش بگذارد اما از دوستانمان انتظار داریم با توجه به ماهیت تهدیدات مشترک در این مبارزه سهمشان را ادا کنند.
وی گفت: افغانستان به نیابت از منطقه با تروریسم و مواد مخدر مبارزه می کند و با درک مسئولیت تاریخی خود برای این کار آمادگی کامل دارد در عین حال امیدواریم با متحدان و دوستان منطقه ای خود همکاری همه جانبه داشته باشیم.
مشاور رئیس جمهور افغانستان در پاسخ به پرسش دیگری درباره چشم انداز همکاری های افغانستان و پاکستان به ویژه با توجه به اتهامات دو کشور علیه یکدیگر افزود: امیدوارم رابطه افغانستان و پاکستان که در این اواخر از سطح اتهامات آن هم در رسانه ها و مطبوعات فراتر رفته است به درک مشترک برسد.
وی گفت: سالها طرف افغانی به این مسئله اشاره داشت که از تروریسم به ویژه از طریق شبکه های غیر دولتی با حمایت دولتی نباید به مثابه ابزار سیاست خارجی استفاده شود و اساسا استفاده از تروریسم در هیچ عرصه ای نباید هیچگونه مشروعیتی داشته باشد.
اتمر تصریح کرد: متاسفانه حوادث سالهای اخیر به ویژه رویدادهای پیشاور و دیگر شهرهای پاکستان ثابت کرد که تروریست ها دوستی ندارند، آنان دشمن همه اعم از افغانستان، پاکستان، ایران، روسیه و چین هستند و کشوری در منطقه پیدا نمی شود که تروریست ها دشمن آن نباشند.
وی تاکید کرد: براین اساس در شر ایطی که ما دشمن مشترک منطقه ای داریم زمان آن رسیده است که راهبرد و راهکار مشترکی برای مقابله با این دشمن داشته باشیم.
مشاور رئیس جمهور افغانستان با قدردانی صمیمانه از رهبر معظم انقلاب اسلامی و ملت ایران از مهمان نوازی گرم و صمیمانه دبیر شورایعالی امنیت ملی تشکر کرد و افزود: ما با امید فراوان به سفر به ایران دل بسته ایم.
دبیر شورایعالی امنیت ملی کشورمان نیز در بخش پایانی این نشست خبری مشترک گفت: مشترکات تاریخی، فرهنگی، زبانی،مذهبی و تمدنی دو کشور ایران و افغانستان موضوعی فراتر از مسائل امنیتی، مبارزه با تروریسم و مواد مخدر است.
امیر شمخانی افزود: گستردگی ایران، اتصال به دریاهای آزاد و وسعیت بنادر آن، خط ترانزیتی قوی را برای تامین نیازمندی های افغانستان در حوزه همکاری های اقتصادی فراهم می کند.
وی گفت: ایران دارای منابع انرژی متنوعی است و به طور طبیعی تامین نیازهای انرژی افغانستان، مسائل مرزی، مسائل مربوط به رودخانه های مرزی و نیز موضوعات فرهنگی به ویژه گسترش زبان فارسی و ارتباطات مذهبی از محورهای اصلی مذاکره دو طرف بود.
شمخانی با اشاره به مشترکات گسترده فرهنگی ایران و افغانستان به ویژه سوابق دیرینه تمدنی را حاکی از اراده دو کشور برای گشایش صفحه جدید و متنوعی در روابط دو کشور دانست.