عضو کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی گفت: برای کنترل قیمت نفت در بازارهای جهانی به دیپلماسی فعال تر در این حوزه نیاز داریم.
به گزارش خبرنگار واحد مرکزی خبر، آقای نادران در برنامه "نگاه یک" شبکه یک سیما در پاسخ به این پرسش که چرا به هشدارها مبنی بر اینکه پیش بینی قیمت 100 دلار برای هر بشکه نفت در بودجه سال 93 زیاد است توجهی نشد، افزود: مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی برآورد این قیمت را خوش بینانه می دانست و معتقد بود که برآورد قیمت 80 دلار برای هر بشکه نفت مناسب است.
وی ادامه داد: اما زمانی که دولت قیمت 100 دلار را برای هر بشکه نفت پیشنهاد داد در کمیسیون مجلس شورای اسلامی تلاش شد این رقم کاهش یابد و 90 دلار و یا 95 دلار را پیشنهاد داد.
نادران افزود: زمانی که درآمدهای نفتی کاهش پیدا می کند برای متوازن کردن بودجه باید هزینه ها را کاهش دهیم و اکنون مشخص شد که پیش بینی ها خوش بینانه بود.
وی گفت: نمایندگان مجلس شورای اسلامی برای کاهش نیافتن بودجه طرح های عمرانی با قیمت 100 دلار برای هر بشکه نفت موافقت کردند.
نماینده مجلس شورای اسلامی افزود: با توجه به اینکه درآمدهای نفتی با تاخیر به حساب خزانه واریز می شود و بخش قابل توجهی از قراردادهای نفتی ما بلند مدت است شاید امسال جز در تخصیص بودجه های عمرانی خیلی مشکل اساسی پیدا نکنیم اما آثار تخریبی جدی آن در سال 94 خواهد بود.
بودجه سال 94 براساس قیمت نفت 80 دلار
نایب رئیس دوم کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی ادامه داد: بنابراین بودجه سال 94 باید با قیمت کمتری مثلا 80 دلار برای هر بشکه نفت بسته شود.
نادران افزود: اگر قیمت نفت برای بودجه سال 93 واقع بینانه پیش بینی شده بود امسال دچار مشکل نمی شدیم.
وی اضافه کرد: مشکل ساختاری قدیمی در اقتصاد ما از نظر وابستگی اقتصاد و بودجه به نفت وجود دارد.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در ادامه گفت: اگر اوپک به عنوان کارتل، درست مدیریت می شد و دیپلماسی نفتی فعال داشتیم با کاهش 5 درصدی تولید نفت اوپک امکان برگشت قیمت وجود داشت.
نادران با تاکید بر اینکه به دیپلماسی جدی تر در حوزه نفت نیاز داریم، افزود: دولت ها نگاه کوتاه مدت دارند و این یکی از علت های وابستگی ما به نفت است.
وی، ساختارهای غلط اقتصادی را از دیگر علت های وابستگی اقتصاد کشورما به نفت بیان و اضافه کرد: علت قابل توجه دیگر این وابستگی ، سوء مدیریت های اقتصادی است.
نادران با اشاره به اینکه دولت ها باید نگاه بلند مدت تری داشته باشند، گفت: در عمل به سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی با موانع جدی مواجه هستیم یا این سیاست های کلی را باور نداریم و یا نبود توانمندی به عملیاتی کردن آن یا به علت برخی منافع، افراد مانع اجرای آن سیاست ها می شوند.
وی افزود: سیاست های کلان اقتصاد مقاومتی با هدف مقابله با تحریم ها و مقابله با نابسامانی های داخلی اقتصادی است اما وقتی این باور وجود نداشته باشد موجب می شود به جای نگاه تولید محور و تقویت تولید، به سیاست های سابق برگردیم.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی گفت: باید به تولید بها دهیم و به همین منظور باید موانع تولید را برداریم و مجلس شورای اسلامی با همین هدف، قانونی در راستای بهبود فضای کسب و کار تصویب کرد اما این قانون به درستی اجرا نشده است.
محیط کسب و کار باید با ثبات شود
نادران تاکید کرد: باید محیط کسب و کار را شفاف و با ثبات کنیم.
وی گفت: به لطف تحریم ها واردات در کشور مدیریت و کم شده است اما با این وجود نسبت کالاهای وارداتی بی کیفیت خارجی از جمله چینی زیاد است در حالی که تولید کننده داخلی همان کالا را می تواند با کیفیت بهتر تولید و عرضه کند اما شرایط تولید فراهم نیست.
نادران درباره یارانه ها و لزوم قطع یارانه های دهک های پردرآمد هم گفت: اینکه افراد نباید در گردش های مالی خصوصی مردم سرک بکشند، صحیح است اما حاکمیت می تواند از دخل و خرج و گردش های مالی افراد مطلع باشد.
وی با تاکید بر اینکه باید میان حسابرسی حاکمیت و افراد تفاوت قائل شویم افزود: برای جلوگیری از پولشویی و تعیین میزان صحیح مالیات ها لازم است حاکمیت بر گردش های مالی نظارت کند.
نایب رئیس دوم کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: این کمیسیون برای بررسی لایحه خروج از رکود اقتصادی وقت زیادی صرف کرد.
نادران افزود: مجلس شورای اسلامی تلاش میکند بسترهای قانونی لازم برای اجرای سیاست های اقتصاد مقاومتی را فراهم کند.
باید از خام فروشی پرهیز کنیم
نایب رئیس اول کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی هم با حضور در برنامه "نگاه یک" با بیان اینکه نفت را به راحتی نمی توان از بودجه کنار گذاشت، گفت: باید از خام فروشی پرهیز کنیم تا دچار مشکلات فعلی و در تله های سیاسی گرفتار نشویم.
غلامرضا تاج گردون افزود: نباید فکر کنیم پول صندوق توسعه ، مال غریبه هاست و باید حساب این صندوق را با حساب دولت و بانک مرکزی جدا کنیم.
وی گفت: به علل مختلف مانند تحریم، این دست درازی به صندوق اتفاق می افتد.تاج گردون افزود: پیشنهادم 80 تا 85 دلار برای نرخ نفت در بودجه نفت سال 94 است.
نماینده مردم کهگیلویه و بویر احمد (گچساران) در مجلس شورای اسلامی گفت: باید فروش صادرات یک میلیون و 300 هزار بشکه و تولید فعلی دو میلیون و 20 هزار بشکه ای نفت را با 5 سال پیش با تولید حدود 4 میلیون بشکه ای و صادرات دو میلیون و 200 هزار بشکه ای و قیمت صد دلاری نفت در 5 سال پیش مقایسه کنیم.
تاج گردون افزود: تحریم ها وابستگی ما را کم کرده است و صادرات دو میلیون و 20 هزار بشکه ای را به یک میلیون و 300 هزار بشکه کاهش دادیم.وی اضافه کرد : اکنون هم سهم ما در صادرات نفت بالاست.
مجری در ادامه پرسید: در قانون برنامه بودجه سال 93 قیمت فروش هربشکه نفت خام 100 دلار تنظیم شد، با توجه به کاهش قیمت نفت، این درآمدها در نیمه دوم امسال محقق نمی شود این موضوع چه تاثیری بر دخل و خرج دولت می گذارد؟
تاج گردون در پاسخ با اشاره به اینکه در لایحه دولت ، قیمت نفت، 100 دلار پیش بینی شده بود، گفت: با کاهش قیمت نفت با توجه به اینکه با سه ماه تاخیر درآمدها به حساب خزانه واریز می شود پیش بینی می کنیم در سه ماه پایان امسال، کاهش ورودی را در خزانه داشته باشیم و حدود 8 تا 10 درصد منابع درآمدی پیش بینی شده از طریق نفت، محقق نخواهد شد.
وی افزود: امسال جزو نادر سال هایی بود که بودجه دولت منظم بود و تخصیص های عمرانی به موقع داده می شد.
تاج گردون ادامه داد: برای جلوگیری از فشار ، دولت باید در تخصیص های 9 ماهه کنترل کند تا در سه ماه پایان امسال به مشکل نخورد.
نایب رئیس اول کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی گفت: دولت باید هزینه های مصرفی و جاری خود را کنترل کند.
تاج گردون افزود: باید کاهش قیمت نفت را در بودجه سال 94 هم پیش بینی کنیم زیرا در هر صورت امکان کاهش قیمت نفت در سال آینده وجود دارد چه تحریم ها برداشته شود یا نشود.
اوپک مدیریت عرضه ندارد
محمدعلی خطیبی نماینده سابق ایران در اوپک و کارشناس بازار نفت هم در ارتباط تلفنی با برنامه "نگاه یک" اضافه عرضه در بازار را علت اصلی سقوط قیمت نفت دانست.وی با بیان اینکه نباید از ضعف اقتصاد جهانی غافل شویم، گفت: اوپک معمولا با مدیریت عرضه خود در دهه های گذشته سعی کرد بازار را متعادل نگاه دارد.
خطیبی با اشاره به اینکه از کشورهای غیر اوپک نمی شود انتظار زیادی داشت، افزود: اکنون اوپک مدیریت عرضه ندارد.
وی ادامه داد: اوپک می توانست جلسه اضطراری بگذارد اما این کار را نکرد.نماینده سابق ایران در اوپک افزود: امیدواریم در جلسه بعدی اوپک این مشکل برطرف شود.
خطیبی با بیان اینکه نگرانی برای سال آینده بیشتر است گفت: مدیریت عرضه موضوعی ضروری است و چنانچه اعمال شود می تواند قیمت را کنترل کند اما اگر اعمال نشود ممکن است قیمت ها پایین تر بیاید.وی افزود: اگر این اضافه عرضه ، مدیریت نشود و بازار متعادل نشود می تواند وضع را بحرانی تر کند.
خطیبی در پاسخ به این پرسش که آیا این سقوط قیمت بر تولید نفت آمریکا هم ضربه می زند؟ گفت: برای هزینه تولید نفت آمریکا قیمت های متفاوتی اعلام می شود و این هزینه کم تر است بنابراین تاثیر زیادی نخواهد داشت.
این کارشناس بازار نفت افزود: در آینده ممکن است سه میلیون شبکه اضافه عرضه نفت داشته باشیم.وی گفت: در هر دهه یک بار سقوط قیمت نفت را داشتیم که اوپک با کاهش عرضه و مدیریت آن توانست قیمت ها را برگرداند.خطیبی افزود: در این برهه هم انتظار می رود اوپک وارد عرصه شود تا قیمت ها متعادل شود.
وی با تاکید بر اینکه تولید فعلی اوپک بیش از نیاز است، گفت: موضوع کاهش تولید نفت در دستور کار اجلاس آینده اوپک خواهد بود.
خطیبی افزود : اکنون میزان تولید نفت کشورهای عضو اوپک، 31 میلیون بشکه در روز است در حالی که تقاضای نفت برای سال آینده حدود 29 میلیون بشکه خواهد بود.
وی گفت: اگر بازار متعادل شود قیمت ها به سطح قبلی خود یعنی بیش از 90 دلار و 100 دلار برمی گردد.
نماینده سابق ایران در اوپک افزود: اگر کشورهای عضو اوپک با وجود شرایط فعلی باز هم برای کاهش تولید نفت مقاومت کنند نشان می دهد که پشت پرده مقاصد سیاسی ممکن است وجود داشته باشد.
به گفته مجری برنامه تلاش شد نماینده ای از دولت هم در برنامه حضور داشته باشد اما دوستان وزارت امور اقتصادی و دارایی و معاونت برنامه ریزی و راهبردی ریاست جمهوری قبول دعوت نکردند و حاضر به حضور در برنامه نشدند.