از اقتصاد نفتي عبور کرده ايم
خسرو تاج گفت : ايران در حال عبور از اقتصاد متکي بر نفت است که تحقق آن آرزوی همه ايرانيان بوده است.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاري صدا و سيما ، مجتبي خسروتاج در دهمين همايش سالانه اتحاديه صادر کنندگان فراورده هاي نفت ، گاز و پتروشيمي که امروز در مرکز همايش هاي بين المللي صدا و سيما برگزار شد ، افزود : اگر قيمت فروش نفت خام در حدود بشکه اي 25 تا 30 دلار در سال باشد درآمد نفتي دولت حداکثر 14ميليارد دلار است که اين درآمد ، معادل صادرات يک قلم از کالاهاي غيرنفتي يعني محصولات پتروشيمي در سال گذشته (1393) خواهد بود.
قائم مقام وزير صنعت ، معدن و تجارت با بيان اينکه طبق پيش بيني ها حداکثر 14ميليارد دلار حتي با وجود رفع تحريم هاي بين المللي مي توانيم درآمد نفتي داشته باشيم ، گفت: سهم نفت در اقتصاد کشور روز به روز کمتر شده و کشور در حال گذر از اقتصاد نفتي است.
وي افزود : اگر همانگونه که قيمت نفت هم اکنون زير 30 دلار در هر بشکه است ، نفت ايران را با ميانگين 25 دلار در بشکه و به ميزان حدود يک ميليون بشکه بفروشيم نزديک به 9 ميليارد دلار درآمد نفتي خواهيم داشت و اگر بخواهيم نيم ميليون بشکه نفت هم به آن اضافه کنيم در مجموع در سال آينده در مجموع 13.5 تا 14 ميليارد دلار درآمد نفتي نصيب کشور مي شود که اين مقدار برابر با درآمد حاصل از صادرات محصولات پتروشيمي در سال گذشته است.
وي افزود : بنابر اين اينکه از اقتصاد نفتي در حال گذريم شعار نيست و روز به روز سهم نفت در اقتصاد کشور کمتر مي شود.
خسروتاج با بيان اينکه کاهش قيمت نفت بر قيمت گاز و ساير محصولات نفت پايه از جمله قيمت مواد پتروشيميايي نيز اثرگذار است ، افزود : در حال حاضر قيمت هر تن LPG از 1200 دلار به 300 دلار در ژاپن رسيده است ضمن اينکه قيمت هر تن سبد محصولات پتروشيمي نيز از 800 دلار به حدود 500 دلار سقوط کرده است.
قائم مقام وزير صنعت، معدن و تجارت با اشاره به کاهش قيمت فلزات رنگين که وابستگي زيادي به انرژي دارد از جمله مس و آلومينيوم و فولاد، تصريح کرد: در سياست هاي اقتصاد مقاومتي به موضوع صادرات مواد با ارزش افزوده بالاتر پرداخته شده تا اتکاي کشور از خام فروشي به سمت اضافه کردن بخش دانايي براي ارز آوري بيشتر تغيير کند.
وي به نياز کشور به يک سازمان توسعه اي براي طراحي چشم انداز در صنايع پايين دستي پتروشيمي براي 5 تا 10 سال ديگر اشاره کرد و افزود: اتحاديه صادرکنندگان فراورده هاي نفت، گاز و پتروشيمي مي تواند چنين نقشي را ايفا کند چرا که اين کار وظيفه دولتها نيست و بايد خود دست اندرکاران هر بخش انجام شود تا بدانيم با کدام طرح و پروژه به کدام سمت خواهيم رفت.
خسروتاج با بيان اينکه با ورود شرکت هاي خارجي به کشور اميدواريم که قفل فرايند انتقال فناوري که در چند سال اخير وجود داشته است از ميان برود، گفت: بايد بتوانيم براي پتروشيمي در بخش هاي پايين دستي فاينانس را از بانک هاي خارجي دريافت کنيم تا مشکلات آنها که ناشي از کمبود منابع مالي است ، مرتفع شود.
قائم مقام وزير صنعت، معدن و تجارت با بيان اينکه بخش خصوصي مي تواند به عنوان نماينده بخش دولتي ديپلماسي اقتصادي کشور را جلو ببرد ، افزود : مشکل ديگر حضور شرکت هاي داخلي در بازارهاي بين المللي است که اتحاديه ها و از جمله اتحاديه صادرکنندگان فراورده هاي نفتي اين قابليت را دارد که بتواند معيارها و ضوابطي را براي حضور مستقيم در بازار و نحوه حضور تعيين کند.
وي افزود : تنظيم مقررات به صورت مشترک با بخش خصوصي و دولتي يکي از راه هاي تقويت بخش خصوصي است که بايد بيش از گذشته در دستور کار دولت قرار گيرد.