وزیر نیرو با بیان اینکه بارش در کشور ما در هفت سال گذشته از میانگین بلندمدت بسیار کمتر بوده، از استاد فرشچیان درخواست کرد تا با هنر منحصر به فرد خود بحران کم آبی در کشور را به تصویر بکشد.
به گزارش واحد مرکزی خبر، آقای چیت چیان در همایش نقاشی ایرانی و محیط زیست در آثار استاد فرشچیان افزود: وقتی صحبت از طبیعت می شود نخستین ماده ای که به ذهن آدمی متبلور می شود، آب است.
چیتچیان گفت: متاسفانه در حال حاضر در دوره ای زندگی می کنیم که با خشکسالی طولانی مدت مواجهیم بهگونهای که در هفت سال گذشته متوسط بارش در کشور ما از میانگین بلندمدت کمتر بوده است.
وزیر نیرو افزود: با خشکسالی نمی توان مقابله کرد بلکه باید با آن زندگی کنیم.
وی گفت: اگر بر اثر خشکسالی دچار مشکل می شویم به خاطر نحوه برخورد ما با طبیعت است و چنانچه رفتارمان را از مسئولان تا شهروندان، تا زنان خانهدار، صنعتگران و کشاورزان با طبیعت اصلاح کنیم و در برابر مصرف آب خود را متعهد و مسئول بدانیم طبیعت بر ما سخت نمی گیرد.
چیتچیان با اشاره به نگرانی استاد فرشچیان در مورد خشک شدن زاینده رود افزود: متاسفانه همین حالا که زاینده رود کاملا خشک شده است نیز عده ای در بالادست این رودخانه مشغول کشت برنج هستند در حالی که برنج برای آن منطقه محصول مناسبی نیست و متعلق به اقلیم شمال کشور است.
وزیر نیرو از استاد فرشچیان درخواست کرد که با قلم سحرآمیز خود مسئولیت های نسل امروز را درباره بحران آب به تصویر بکشد به گونه ای که مانند سایر آثار این استاد ارجمند در روح و جان مردم اثر بگذارد.
نماینده دفتر منطقه ای یونسکو در تهران نیز با اشاره به اینکه هنرهای زیست محیطی زمینه آموزش را فراهم می کند گفت: آثار استاد فرشچیان بهترین نمونه است که به سرعت در دورترین نقاط دنیا در بسیاری از موزه ها و مجموعه های مهم به معرض نمایش گذاشته شده است.
خانم استر لاروش افزود: یونسکو حامی انتشار دو کتاب درباره آثار استاد فرشچیان بوده است زیرا نقاشی های استاد زیبایی ارتباط بین انسان ، حیوان و طبیعت را به نمایش می گذارد.
وی گفت: معتقدم استاد فرشچیان با آثار فاخر خود به ما راه جدیدی برای زندگی کردن به صورت هماهنگ با محیط زیستمان نشان می دهد.
در ادامه این همایش استاد فرشچیان از مردم خواست در حفاظت از محیط زیست پیرامون خود کوشا باشند.
رونمایی از تازه ترین اثر استاد فرشچیان شامل نگارگری دیوان رباعیات خیام و اهدای دو تابلوی استاد به محیط بانان و همچنین اهدای لوح سپاس محیط بانان به استاد از دیگر برنامه های این همایش بود.
آثار استاد فرشچیان، زنگ هشدار حفاظت از محیط زیست
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: آثار استاد فرشچیان زنگ بیدارباش برای حفظ محیط زیست و حفاظت از گونه های در خطر انقراض است.
معصومه ابتکار در همایش نقاشی ایرانی و محیط زیست در آثار استاد فرشچیان افزود: در آثار استاد فرشچیان حفاظت از محیط زیست مورد توجه قرار گرفته است.
وی یکی از ویژگی های خلقت خداوند را تنوع گونه های جانوری و گیاهی دانست و گفت: متاسفانه رفتار انسان با این نعمات مناسب نیست به گونه ای که از دست رفتن آن پیام خطرناکی برای بشریت است .
ابتکار با اشاره به اینکه در برخی موارد شاهد شکارهای بی رویه هستیم، افزود: این در حالی است که تعمق در آثار استاد فرشچیان قطعا انسان را از این کار باز خواهد داشت.
وی گفت: هنری که بتواند با الهام گرفتن از طبیعت حفاظت از محیط زیست را به تصویر بکشد یک معجزه گری است که در آثار استاد فرشچیان به خوبی قابل رویت است.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست افزود: قطعا از این آثار ارزشمند می توان برای یک حرکت اجتماعی مانند حفاظت از محیط زیست و جلوگیری از نابودی گونه های در خطر انقراض استفاده کرد زیرا تاکید فراوان به رابطه انسان و طبیعت در آثار استاد فرشچیان مشهود است.
ابتکار گفت: امروزه محیط زیست یک مسئله جهانی است از این رو می توان با الهام از آثار متعدد استاد فرشچیان که بسیار دقیق و علمی حفاظت از محیط زیست در آن به تصویر کشیده شده است؛ استفاده کرد.
وی با اشاره به این که طبیعت در همه آثار استاد فرشچیان دیده می شود، افزود: برخی از تابلوهای ایشان مانند تابلوی روز پنجم چنان با طبیعت آمیخته شده که می توان آنها را تابلوی محیط زیستی نامگذاری کرد و در ابعاد بین المللی از آنها بهره برد.
قبل از شروع این همایش وزیر نیرو و خانم ابتکار به همراه استاد فرشچیان از تعدادی از آثارارزشمند استاد با حضور جمعی از استادان و هنرمندان دیدن کردند.
استاد محمود فرشچیان نقاش بزرگ ایران چهارم بهمن 1308 در اصفهان متولد شد و پس از گذراندن دوره هنرستان هنرهای زیبای اصفهان به اروپا رفت و به مطالعه آثار نقاشان برجسته مغرب زمین پرداخت.
فرهنگسازی برای حفاظت از محیط زیست با آثار استاد فرشچیان
رئیس فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی گفت: حفظ محیط زیست باید فرهنگ عمومی و برای مردم از واجبات محسوب شود.
دکترحدادعادل در همایش نقاشی و محیط زیست در آثار استاد فرشچیان افزود: امروز که بشر با محیط زیست نامهربان شده، خودآگاهی حفظ محیط زیست در میان مردم جان گرفته است.
وی گفت: باید حفظ محیط زیست فرهنگ عمومی شود و از همه امکانات و از جمله هنر در همه ابعاد آن برای جا انداختن این فرهنگ بهره برد.
حدادعادل افزود: هنر سنتی ایران، هنری نجیب است که با طبیعت مهربان بوده و حاصل دل و جان مردمی است که در طبیعت زندگی کرده اند.
رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی با بیان اینکه امروز انسان از دایره تعادل با طبیعت خارج شده و به فکر استیلا و غلبه بر طبیعت برآمده است، گفت: همین تفکر موجب شده که انسان تیشه بر ریشه خود بزند، لذا واکاوی آثار هنرمندان بزرگی مانند استاد فرشچیان که طبیعت در آثار آن جایگاه ویژه ای دارد، نقش بسیار مهمی در جا انداختن فرهنگ حفظ محیط زیست در کشور دارد.
حداد عادل افزود : آثار استاد فرشچیان از جهات مختلفی قابل بررسی است که یکی از آنها جنبه اعتقادی است به گونه ای که تابلوی عصر عاشورا که در ذهن تمام ایرانیان جای دارد، سبب شده این اثر نقاشی سنتی ایران در مدت کوتاهی به نماد عاشورا در سراسر کشور مبدل شود.
وی گفت: این توفیق در هر دوره ای نصیب کمتر هنرمندی شده که شاهد تاثیر آثار خود در چنین مقیاسی باشد، بنابر این به نظر می رسد این پاداش کسی است که هنر را پاک نگه داشته و به طبیعت و اعتقاداتش احترام می گذارد.
حداد عادل افزود: یکی دیگر از ابعاد آثار استاد فرشچیان توجه به طبیعت است که از این جنبه نظر سازمان محیط زیست را به خود جلب کرده به گونه ای که در تابلوی ضامن آهو، استاد توانسته است با تلفیق جنبه اعتقادی و طبیعت دوستانه خود داستان ضامن آهو را به زیبایی به تصویر بکشد.
وی گفت: حمایت امام رضا(ع) از آهو نشانگر اهمیتی است که دین ما به محیط زیست می دهد و استاد فرشچیان موفق شد در تابلوی ضامن آهو این پیام را به زیباترین شکل به مردم منتقل کند.
رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی افزود: در سایر جنبه های هنری سنتی ایران نیز به طبیعت و از جمله به آهو بسیار پرداخته شده که می توان به داستان مجنون و آهو که نظامی گنجوی سروده و یا مثنوی آهوی وحشی حافظ و یا اشعار سعدی و دیگر شعرای بزرگ اشاره کرد.
حدادعادل با قدردانی از شخصیت برجسته استاد فرشچیان گفت: منش و رفتار این استاد ارجمند باید الگوی همه هنرمندان کشور قرار گیرد و با اشاعه هر چه بیشتر آثار وی، در جا انداختن محیط زیست در فرهنگ عمومی کمک شود.
همچنین رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری گفت: میراث فرهنگی ما شهادت می دهد ایرانیان در طول تاریخ بلندخود موفق شده اند معماهای پیچیده محیط مستعد ایران را با حکمت پرستارانه حل و فصل کنند.
سلطانی فر افزود: میراث فرهنگی ما نشان می دهد که حضور چند هزار ساله انسان در این سرزمین هیچگاه موجب برانگیختن واکنش های نامطلوب طبیعت به حضور انسان نشده است.
سلطانیفرگفت: همه عناصر طبیعت در صورت کمال خود حضور دارند و وجه آسمانی آنها پررنگ تر از وجه خاکی و زمینیشان است.
وی با بیان اینکه در حال حاضر از خط قرمزهای طبیعت عبور کرده ایم، افزود: باید به جبران رفتار خود بپردازیم، لذا چه راهکاری بهتر از رجوع به سنت پرستاری از محیط و درس آموختن از میراث فرهنگی چند هزار ساله کشور، ما چاره ای جز رعایت نداریم.