مذاکره کننده ارشدهسته ای کشورمان باحساس خواندن مذاکرات هسته ای آتی درنیویورک گفت:درمورد رسیدن به یک توافق بین المللی درمورد برنامه هسته ای پیش ازپایان ضرب الاجل تعیین شده یعنی بیست وچهارم نوامبر،خوشبین هستیم.
به گزارش واحد مرکزی خبر،عباس عراقچی درگفتگو با شبکه فرانس 24 درپاسخ به سوال مجری که پرسید: شما به همراه ظریف وزیر امور خارجه ایران در بروکسل بودید و با ارمان وان رامپوی رئیس شورای اروپا و خانم اشتون مسئول سیاست های خارجی اتحادیه اروپا دیدار کردید. ظریف (در بروکسل) گفت، نسبت به ادامه مذاکرات خوشبین است. وی نسبت به حل این مسئله تا پایان ماه نوامبر ابراز امیدواری کرد. اما روحانی رئیس جمهوری ایران چند روز پیش نسبت به حسن نیت (طرف های مذاکره کننده) ابراز تردید کرده بود. به نظر شما آیا امکان دستیابی به یک توافق تا بیست و چهارم ماه نوامبر وجود دارد؟
عراقچی پاسخ داد: بسم الله الرحمن الرحیم، من فکر می کنم که ما اکنون در موقعیتی قرار نداریم که بتوانیم قضاوت کنیم که تا مهلت مقرر یعنی بیست و چهارم ماه نوامبر به توافقی دست پیدا می کنیم یا خیر. اما همه تلاش مان را خواهیم کرد و بسیار امیدواریم. ما خوشبین هستیم. خبر خوب این است که دو طرف یعنی ایران و گروه پنج بعلاوه یک در دستیابی به یک توافق تا تاریخ مقرر مصمم هستند. همه ما مصمم هستیم. همه ما واقعا حسن نیت داریم. فقط آمریکایی ها در آخرین اقدام شان موارد جدیدی به فهرست تحریم ها اضافه کردند. در حقیقت ما بر این باوریم که این اقدام با ماهیت توافقات ژنو مغایر است. ما تصمیم گرفتیم برای نشان دادن حسن نیت مان تمهیداتی اتخاذ کنیم و برای مذاکرات نهایی فضای خوبی فراهم نماییم.
مجری گفت: اما این تحریم ها مانع دستیابی توافق نهایی نخواهد شد.
عراقچی پاسخ داد: ما تلاش می کنیم به گونه ای عمل نماییم که این اقدام مانع دستیابی به توافق نهایی نشود. ما برداشت های متفاوتی از توافق ژنو داریم. آمریکایی این طور وانمود می کنند که تحریم های قبلی را (مجددا) اعمال می کنند. اما ما معتقدیم که این طور نیست. آن ها تحریم های جدیدی اعمال کرده اند. حتی اگر آن ها تحریم های قبلی را اعمال کرده باشند نیز چنین اقدامی با اصل حسن نیت که اکنون بسیار ضروری است، در تضاد است.
مجری گفت: پس شما امروز به ما می گویید که همچنان دستیابی به توافق نهایی در چهار ماه آینده را ممکن می دانید و خوشبین هستید. عراقچی گفت: بله. ما هنوز در حال مذاکره هستیم و تا آخرین ثانیه ها به مذاکره ادامه خواهیم داد. ما جدی و مصمم هستیم. ما برای هر مسئله ای که در مذاکره مطرح می شود، مسئله غنی سازی و یا راکتور آب سنگین و هر مسئله دیگری، طرح هایی داریم. ما درباره هر مسئله ای طرحی داریم. هدف اصلی این است، برنامه هسته ای ایران صلح آمیز است و صرفا صلح آمیز خواهد ماند. ما برای دستیابی به این هدف برنامه هایی داریم و آماده ایم.
مجری گفت: پس شما طرح های جدیدی دارید که در دور جدید مذاکرات نیویورک مطرح خواهید کرد؟ عراقچی گفت: بله. ما در جریان مذاکرات قبلی طرح های مان را مطرح کرده ایم و این طرح ها را در آینده ارائه خواهیم کرد. همانطور که توافقنامه ژنو تاکید کرده است، هدف دستیابی به توافق نهایی است و ما معتقدیم که می توانیم به این هدف دست پیدا کنیم.
مجری گفت: در بیستم ماه ژوئیه توافق نهایی محقق نشد، اگر تا پیش از تاریخ بیست و چهارم ماه نوامبر این توافق نهایی تحقق نیابد، آیا تاریخ دیگری تعیین خواهد شد؟
عراقچی گفت: زمانی که تاریخ مذاکرات قبلی فرا رسید، ما این تاریخ را به چهار ماه بعد موکول کردیم. من احتمال تعویق مجدد این تاریخ را بسیار بسیار ضعیف می دانم. اما فکر می کنم که در شرایط بسیار دشواری قرار داریم. من فکر می کنم که برای (اعمال) دیپلماسی پایانی وجود ندارد و من به عنوان یک دیپلمات ترجیح می دهم که به سرانجام رساندن کار در مهلت مقرر خوشبین و امیدوار بمانم.
مجری گفت: آیا در دور جدید مذاکرات در نیویورک، شما به دستیابی به یک توافق همچنان امیدوار خواهید بود؟ چرا که این مرحله از گفتگو ها بسیار حساس است. عراقچی گفت: شاید نه. به هر حال مذاکرات نیویورک بسیار حساس خواهد بود. مجری گفت: نقاط کلیدی مهمی چون شمار بالای سانتریفیوژ ها در این مذاکرات وجود دارد. نظر دو طرف مذاکره کننده در این مورد فاصله زیادی از هم دارند. شما فکر می کنیم که اگر در خصوص سانتریفیوژ ها به مصالحه برسید، مصالحه و توافق کلی حاصل خواهد شد؟
عراقچی گفت: بله. من فکر می کنم که این مسئله بسیار مهمی است. ما فکر می کنیم که دستیابی به مصالحه ممکن است. در حقیقت ما قبلا راه حل هایی را برای دستیابی مصالحه ارائه کرده ایم. من فکر می کنم اگر طرف دیگر مطالبات بیشتری مطرح نکند، مصالحه ممکن خواهد بود و در پی آن مصالحه در خصوص مسایل دیگر هم ممکن خواهد شد.
مجری گفت: این سوالی که مطرح می کنم خیلی فنی خواهد بود. غربی ها نگران هستند که راکتور آب سنگین اراک برای ساخت پلوتونیوم مورد استفاده قرار بگیرد. ایران نیز برای مطمئن کردن غرب در حال اصلاح این راکتور است. آیا این یک تضمین واقعی است؟ عراقچی گفت: بله. ما در این مورد خاص معتقدیم که تکنولوژی می تواند یک کمک بزرگ باشد. ما مهیا هستیم و از پیش برای کاهش تولید پلوتونیم در آینده، اصلاحاتی را در راکتور آب سنگین اراک برنامه ریزی کرده ایم تا این کاهش به اندازه ای برسد که هیچ نگرانی در خصوص بهره برداری نظامی از پلوتونیوم باقی نماند. اما من فکر می کنم که فن آوری می تواند ما را در کاهش و یا حذف تمامی نگرانی ها کمک کند. مجری گفت: آیا شما از تحرکات اسرائیلی ها نگران هستید؟ گزارشی در خصوص سرنگون یک پهپاد توسط ایران در نظنز منتشر شده است. آیا این مسئله شما را نگران می کند و پیامدی به دنبال خواهد داشت؟
عراقچی گفت: این اقدام آسیبی است به توافقی که می تواند تنش ها در منطقه را کاهش بدهد و به صلح و ثبات در سراسر منطقه کمک کند. برخی نمی خواهند چنین توافقی انجام شود و ما می دانیم که آن ها برای جلوگیری از چنین توافقی که نه تنها برای صلح و آرامش منطقه بلکه برای صلح و آرامش در جهان ضروری است، هر کاری می کنند. منطقه ما بسیار پیچیده است. این اقدام بسیار تاسف بار است. ما توانستیم یک پهپاد را در فاصله بسیار کمی با نظنز ساقط کنیم. در حقیقت این اتفاق احتمال حملات هوایی را تقویت کرد و نگرانی های ما را در خصوص حفاظت از نطنز افزایش داد. این اقدامات با عقد چنین توافقی در تضاد است. عده ای برای منافع شان خواستار حاکمیت دائمی تنش در منطقه هستند. این اتفاقی است که باید جلوی آن را گرفت. البته ما بر این باوریم که این پهپاد یک اقدام تحریک آمیز بوده است. اما ما در حال حاضر اقدامی انجام نداده ایم. ما بر حق خود در خصوص پاسخ به چنین اقداماتی تاکید داریم و در زمان مناسب از این حق دفاع خواهیم کرد. اما در حال حاضر ما روی مذاکره متمرکز شده ایم و خواستار دستیابی به توافق هستیم. مجری گفت: اکنون به مسئله نگران کننده عراق و اقدامات دولت اسلامی( داعش) در عراق و سوریه و اسلامخواهانی که سراسر این کشور را هدف حملات خود قرار داده اند می پردازیم . آیا این گروه برای ایران یک تهدید است؟ عراقچی پاسخ داد: دولت اسلامی (داعش) یک گروه تروریستی است، گروهی که برای همه ما یک تهدید است، نه فقط برای منطقه. این گروه برای جهان یک تهدید است. شما می توانید تصور کنید که این گروه چطور می تواند برای اروپا یک تهدید باشد. بله، این (گروه) یک تهدید است.