رئیس مرکز آمار ایران از آغاز سرشماری سراسری کشاورزی در مهر ۹۳ خبر داد.
به گزارش واحد مرکزی خبر ، عادل آذر گفت : مرکز آمار ایران با همکاری و مشارکت دستگاه های اجرایی کشور چهارمین سرشماری عمومی کشاورزی امسال به مرحله اجرا در می آید.
وی افزود: با انجام این سرشماری آمار و اطلاعات پایه همه بهره برداری های کشاورزی کشور (یا همان واحدهای تولیدی کشاورزی) جمع آوری می شود .
رئیس مرکز آمار ایران گفت : این سرشماری با دو منظور طراحی چارچوب آماری و استفاده در برنامه ریزی های کلان و منطقه ای مورد بهره برداری قرار می گیرد.
آذر با بیان اینکه ده هزار آمارگیر و کارشناس کشاورزی در این طرح شرکت می کنند اضافه کرد : طبق آخرین آمار، در کشور ما بیش از 4 میلیون و 300 هزار بهره بردار در حوزه تولید محصولات کشاورزی اشتغال دارند که عمدتا در قالب خانوارهای روستایی فعالیت می کنند.
وی گفت : در اجرای این سرشماری با مراجعه حضوری به تمام نقاط روستایی و شهری کشور به یک یک خانوارهای بهره بردار کشاورزی رجوع می شود و آمار و اطلاعات کشاورزی به طور مستقیم از بهره برداران مربوط دریافت می شود.
آذر با اشاره به اینکه با انجام این سرشماری ، اطلاعات جامع، یکدست، استاندارد و هماهنگی از کشاورزان در کل کشور حاصل خواهد شد گفت: از نتایج این سرشماری اطلاعات گرانبهایی به دست می آید که در اختیار دولتمردان قرار می گیرد و برنامه ریزی های آینده و سرمایه گذاری در بخش کشاورزی دقیق تر و گسترده تر خواهد شد.
رئیس مرکز آمار ایران هدف از اجرای سرشماری عمومی کشاورزی را تهیه چارچوب آماری و تولید آمار و اطلاعات پایه و ساختاری بخش کشاورزی دانست و افزود: با کسب این اطلاعات تصویر کلی از فعالیت های بخش کشاورزی و دامپروری کشور دراختیار تصمیم گیران نظام قرار می گیرد .
وی گفت : با انجام آمارگیری ها و نمونه گیری بعدی، اطلاعات گسترده، تخصصی و تکمیلی هر یک از زیربخش ها نیز در دستورکار قرار می گیرد.
عادل آذر سازمان مسئول سرشماری را مرکز آمار ایران دانست و گفت : با دستور مستقیم رئیس جمهور که در آخرین روز تیر ابلاغ شده است سازمان ها و نهاد ها در ارتباط نزدیک و تنگاتنگ با وزارت جهادکشاورزی و استانداری های کشور نسبت به انجام این امر مهم اهتمام خواهند داشت.
نخستین آمارگیری ملی کشاورزی ایران، در سال 1339 انجام شد. این آمارگیری به صورت نمونهگیری و همگام با نخستین سرشماری جهانی کشاورزی در سال 1950 میلادی اجرا شد. در سال 1339 تا 1352 آمارگیریهای کشاورزی روستائی در دستور کار مرکز آمار ایران قرار گرفت.
سال 1352، برای نخستین بار روستاهای کشور از نظر فعالیتهای کشاورزی مورد سرشماری قرار گرفت. در این سرشماری برای هر آبادی، یک پرسشنامه در نظر گرفته شده و اطلاعات لازم از طریق مطلعین آبادی دریافت شد، نتایج این سرشماری با وجود کاربردهای فراوان در زمینه برنامهریزی و توسعه کشاورزی و روستائی به سبب آنکه آبادی به عنوان واحد آماری محسوب شده بود در نمونهگیریهای بعدی کارائی لازم را نداشت.
لذا مرکز آمار ایران طرح و برنامه نخستین سرشماری عمومی کشاورزی از واحدهای تولید کشاورزی یا بهرهبرداریهای کشاورزی را برای اجرا در سال 1367 در دستور کار قرار داد.
از خصوصیات اساسی این سرشماری انطباق جامع با روشهای سرشماری جهانی کشاورزی سازمان فائو بوده است. بر اساس این روشها، واحد آماری، بهرهبرداران کشاورزی و سطح جغرافیائی جمع آوری اطلاعات شامل مناطق روستائی و شهری و همچنین خانوارهای غیر ساکن (عمدتاً عشایری) بود.
سرشماری عمومی کشاورزی 1367 با مشارکت همه جانبه وزارت جهاد کشاورزی در پائیز همان سال به مرحله اجرا درآمد. از اهداف مهم این سرشماری تهیه چارچوبهای آماری برای نمونه گیریهای بعدی بود.
انجام سرشماری عمومی کشاورزی در سال 1372 و 1382 تکرار شد و اجرای سرشماری برای 1392 در دستور کار مرکز آمار ایران قرار گرفت. با انجام سرشماریهای عمومی کشاورزی زمینههای لازم برای آمارگیریهای نمونهگیری کشاورزی انجام شد. فهرست این آمارگیریها عبارتند از:آمارگیری باغداری، آمارگیری زراعت، آمارگیری دامداری، آمارگیری بخش طیور، آمارگیری از بهرهبرداریهای گل و گیاهان زینتی و….
علاوه بر سرشماریها و آمارگیریهای فوق برخی اطلاعات آماری ثبتی کشاورزی از طریق سازمانها و معاونتها تابعه وزارت کشاورزی دریافت میشود که به صورت سالانه در سالنامه آماری کشور منعکس میشود.
اقلام آماری در حوزه کشاورزی شامل ،سرشماری کشاورزی روستایی ،سرشماری عمومی کشاورزی ، سرشماری اجتماعی و اقتصادی عشایرکوچنده ،آمارگیری دامداری ،آمارگیری باغداری است .
همچنین آمارگیری از مرغداری های صنعتی شامل مرغداری های گوشتی ،مرغداری های تخمگذار و پولت مرغداری های مادر ،موسسات جوجه کشی ،بهنگام سازی فهرست مرغداری های گوشتی و تخمگذار کشور و گاوداری های صنعتی کشور خواهد بود .
در سرشماری سراسری کشاورزی سال 93 سرشماری از موسسات پرورش قارچ خوراکی،آمارگیری از بهره برداریهای گل و گیاهان زینتی ،آمارگیری از گاوداری های صنعتی ،جمع آوری آمار کشتار دام کشتارگاه های کشور ،آمارگیری زراعت ،آمارگیری از بهره برداری های دارای خرما ،آمارگیری از بهره برداران جنگل ،آمارگیری از کارگاه های پرورش ماهی وآمارگیری کشاورزی روستایی نیز در دستور کار قرا دارد .