در جلسه صبحانه کاری وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و وزیر جهاد کشاورزی مقرر شد چهار کمیته مشترک وجود سموم غیرمجاز و مقادیر بالای سم را در محصولات کشاورزی پیگیری و کنترل کنند.
به گزارش واحد مرکزی خبر، در این جلسه کارشناسان وزارت جهاد کشاورزی کاهش کاربرد سمهای پرخطر را در کشور از 29 درصد به کمتر از هشت و 6 دهم درصد اعلام کردند و گفتند که هنوز برخی از کشاورزان برای داشتن محصولات بیشتر از سموم قاچاق که اغلب از جمله سمهای پرخطر هستند استفاده میکنند.
ایشان همچنین میزان کاربرد سموم با خطر متوسط را نیز در کشور رو به کاهش دانستند و گفتند: 50 درصد از سموم مصرفی ما از این گروه بودند که اکنون این رقم به 24 درصد رسیده است، ضمن اینکه میزان مصرف سموم کم خطر نیز طی چند سال گذشته از 20 درصد به 64 درصد رسیده است.
یکی از این کارشناسان گفت: با وجود آنکه مصرف سموم کشاورزی پرخطر در کشور کاهش یافته است اما هنوز ماده اولیه 90 درصد سموم تولیدی و همچنین بیش از 90 درصد سموم وارداتی کشور ما برای دفع آفات کشاورزی از کشور چین و هند خریداری میشود که معمولا محصولات درجه یکی ندارند.
این کارشناسان به همراه وزیر جهاد کشاورزی از شروع برنامه های جدی در این وزارتخانه و همچنین در مرکز تحقیقات آب و خاک جهاد کشاورزی برای مقابله با کاربرد سموم غیرمجاز و کودهای شیمیایی غیراستاندارد خبر دادند و گفتند: مسلما این تلاش بسیار زمان بر است زیرا از مجموع 6 هزار و 500 مرکز فروش و توزیع سموم و کودهای شیمیایی در کشور 3 هزار و 500 مورد آنها غیرمجاز فعالیت میکنند.
در این جلسه همچنین رئیس سازمان غذا و دارو از شروع برنامه جدیدی در این سازمان برای ردیابی سموم، کودها و فلزات سنگین در هفت محصول کشاورزی شامل خیار، گوجه فرنگی، پیاز، برنج، کاهو، سیب درختی و سیب زمینی خبر داد .
بر داروخانه های مجاز عرضه سموم، نظارت کافی نداریم
وزیر بهداشت فعال شدن بیش از پیش شورای عالی سلامت و امنیت غذا، شورای کدکس و شورای نظارت بر مصرف سموم را خواستار شد.
دکتر سید حسن قاضی زاده هاشمی پس از جلسه صبحانه کاری با وزیر جهاد کشاورزی در جمع خبرنگاران با بیان این که در این جلسه درباره باقی مانده سموم در مواد غذایی گفتگو شد، از تلاش وزارت جهاد کشاورزی در این خصوص قدردانی کرد و گفت: مصرف سموم نسبت به20سال گذشته بیش از یک چهارم کمتر شده یعنی از29درصد به هشت درصد کاهش پیدا کرده است.
وی با بیان این که بر داروخانه های مجاز عرضه سموم نظارت کافی نداریم؛ افزود: همچنین از فعالیت داروخانه های غیر مجاز جلوگیری نمی شود و برخی سموم نیز از مسیرهای غیر قانونی وارد می شود.
وزیر بهداشت با تاکید بر این که سازمان ملی استاندارد، سازمان حفاظت محیط زیست، وزارتخانه های جهاد کشاورزی، صنعت، معدن و تجارت و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در این عرصه سهیم هستند؛ اضافه کرد: در این جلسه درباره تشکیل و وظایف چهار کمیته؛ «محصولات پروتئینی»، «باقی مانده سموم در محصولات نباتی»، «مصرف سرانه مواد موثر در تغذیه» و «اطلاع رسانی و توجه و حمایت از سازمان های مردم نهاد» بحث و گفتگو شد.
دکتر هاشمی همچنین افزایش اعتبارات بیش از پیش برای تولید مواد غذایی سالم و نظارت در این خصوص را خواستار شد و گفت: با همکاری استانداران، شورای عالی سلامت در استان ها در این خصوص فعال شود.
وی از مردم خواست پیش از مصرف سبزی ها و میوه ها سه مرحله ضد عفونی کردن را رعایت کنند.
وجود 3000 سم فروش غیرمجاز در کشور
وزیر جهاد کشاورزی بر نظامند شدن فروش سم و نسخه پیچی سم تاکید کرد و گفت: حدود 6000 سم فروش در کشور وجود دارد که نیمی از آنها غیر مجازند و برخی از آنها هم که مجاز هستند با نسخه گیاه پزشک سم را عرضه نمی کنند.
وی افزود: داروخانه های سم فروش و همچنین نسخه پیچی سم فروشی در حال ساماندهی است.
حجتی درخصوص استاندارد شدن محصولات کشاورزی اضافه کرد: برای استانداردسازی علاوه بر این که کدکس ملی داریم به کدکس بین المللی هم پیوسته ایم.
وزیر جهاد کشاورزی خاطر نشان کرد: با نظام کدکس محصولات کشاورزی قابل پی گیری و هر باغ و مزرعه و محصولات آن مشخص است.