معاون وزیر خارجه کشورمان گفت: در این دور از مذاکرات هسته ای با گروه ۵+۱ بحث های بسیار جدی دوجانبه و چندجانبه در سطوح مختلف داشتیم و مذاکرات در فضای کم و بیش بی تنشی صورت گرفت اما اختلاف نظرها تقریبا در سطح گسترده ای همچنان وجود دارد.
به گزارش خبرنگار واحد مرکزی خبر؛سید عباس عراقچی گفت: بحث های خوبی داشتیم اما از این منظر که به نگارش متن نهایی برسیم پیشرفتی صورت نگرفته و این موضوعی طبیعی است.
وی افزود: این دور نخستین دور رسمی مذاکرات بود. سه دور گذشته بیشتر به بحث و تبادل ایده اختصاص داشت اما در این دور به طور رسمی وارد مذاکره شدیم.
وی افزود: می توان گفت انتظار اینکه به پیشرفت زیادی برسیم غیر طبیعی است ولی دو طرف مصمم هستند که مذاکرات ادامه یابد و مقرر شد
در خرداد ماه یک یا دو جلسه مذاکراتی داشته باشیم که تاریخ آنها مشخص است اما منتظر تایید نهایی برخی هیات ها هستیم و تاریخ دقیق اعلام خواهد شد.
عراقچی با بیان اینکه مذاکرات جریان خواهد داشت،گفت: این دور که دور اول مذاکرات جدی برای نگارش متن توافق است پیشرفت محسوسی صورت نگرفته است.
وی افزود:30 تیر یا 20 جولای گام نخست توافق ژنو به پایان می رسد و اگرتا آن زمان به توافق نرسیم باید درخصوص ادامه توافق تصمیم گیری کنیم، اما این زمان برای یکبار و به مدت 6 ماه قابل تمدید است یعنی اگر تا 30 تیر به نتیجه نرسیم یک سال دیگر زمان داریم تا مذاکرات را به نتیجه برسانیم .
وی گفت:البته امیداوریم قبل از 30 تیر توافق نهایی حاصل شود چنانچه هر دو طرف در قبال این موضوع جدیت دارند به شرط اینکه توافق تامین کننده خواسته های ما باشد و حقوق کشورمان در آن رعایت شده باشد ما به این توافق رضایت خواهیم داد.
مذاکره کننده ارشد هسته ای کشورمان گفت: موضوع با اهمیت این است که ما و گروه 5+1 با جدیت در صحنه مذاکرات هستیم و امیدواریم این روند به شکلی معقول و واقع بینانه ادامه یابد و در زمان مقرر به نتیجه ای که مطلوب ماست، برسد.
به گزارش واحد مرکزی خبر؛ سید عباس عراقچی در ادامه نشست خبری در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه آیا زیاده خواهی برخی طرف های مذاکره کننده موجب شد تا مذاکرات به نتیجه مطلوب نرسد گفت: هر دو طرف در مذاکرات مواضعی را اتخاذ می کنند و طبیعی است که تفسیر های مختلفی از این مواضع مطرح شود. در حال حاضر در موقعیتی نیستیم که مواضع طرفهای مقابل را قضاوت کنیم
وی گفت:ما با 5+1 یا 3+3 در سه دوره پیشین که در وین جلسه داشتیم، به نتایج خوبی دست یافتیم که می توان به درک مشترک درباره موضوعات مختلف و مواضع یکدیگر و همچنین نزدیک شدن دیدگاه ها اشاره کرد.
معاون وزیر خارجه کشورمان افزود: دراین دوره یعنی دوره چهارم تلاش کردیم درباره پیش نویس توافق نامه صحبت کنیم اما در این مرحله نتوانستیم به این موضوع دست پیدا کنیم ولی امیدواریم در دورهای بعدی مذاکرات به پیشرفت های مطلوبی نائل شویم .
وی با بیان اینکه این دوره شروعی جدید است،گفت: ما مذاکرات دیپلماتیک، تکنیکی و فنی خود را در سطوح وزرا، معاونان و کارشناسان ادامه می دهیم تا به راه حل مطلوبی دراین زمینه برسیم.
عراقچی با بیان اینکه در دستور کار ما موضوعی نیست که به نتیجه نرسد،افزود: برای هر موضوع گزینه و احتمالی در نظر گرفته شده است که به حسن نیت و موضع سیاسی دو طرف بستگی دارد.
مذاکره کننده ارشد هسته ای کشورمان ابراز امیدواری کرد: این مذاکرات ادامه یابد و پس از پایان دور نخست در تیرماه نهایی شود.
معاون وزیر امور خارجه در پاسخ سوال خبرنگاری درباره نتایج مذاکرات دو جانبه با آمریکا گفت: ما با یک گروه یعنی 5+1 مذاکره می کنیم و نشست های دو جانبه فقط برای رسیدن به درک مشترک درباره مواضع یکدیگر و تفاهم در موضوع هسته ای است.
عراقچی در پاسخ پرسشی دیگر مبنی بر اختلافات 13 گانه میان ایران و 5+1 اظهار داشت: اگر بخواهیم اختلافات را بشماریم بیشتر از این میزان است. به هر حال اختلافات وجود دارد و اگر اختلافات نبود مذاکرات معنی نداشت. وظیفه ما هم از بین بردن اختلافات و نزدیک کردن دیدگاه ها با هدف دستیابی به متن واحد است که در این دور از مذاکرات اغاز شد.
وی گفت:در نشست نخست پیشرفت خاصی نداشتیم و این غیر طبیعی نیست و امیدواریم در جلسات بعدی جبران شود.
عراقچی در پاسخ پرسشی مبنی بر اینکه آیا در این مذاکرات موضوع سیستم ها و تجهیزات دفاعی ایران هم مطرح شد گفت: ما همواره گفته ایم و باز هم تکرار می کنیم که تجهیزات و سیستم های دفاعی ایران اصولا قابل مذاکره نیست.
وی در پاسخ به سوال خبرنگاری دیگر درباره موضوع مذاکرات سه جانبه گفت: نشست سه جانبه ای با خانم اشتون و خانم شرمن داشتیم که از نظر روال مذاکره موضوع فوق العاده ای نیست و پیش از این هم چنین مذاکراتی برگزار شده است.
مذاکره کننده ارشد هسته ای جمهوری اسلامی ایران افزود: در طول مذاکرات هر گاه احساس کنیم نیاز به نشست های دو یا چند جانبه است، آن را برگزار می کنیم. ممکن است طرفهای مقابل آمریکایی، روسی و یا اروپایی باشد و این بستگی به روند مذاکرات دارد.
وی گفت: البته با طرفهای آمریکایی بیشتر از سایر طرفها مذاکره داریم زیرا بیشترین تحریم ها، تحریم های یک جانبه ای است که آمریکا وضع کرده است و رفع آن تحریم ها، حضور مستقیم آنها را در مذاکرات می طلبد به همین علت مذاکره با آنها طولانی تر می شود و یا اگر مذاکرات سه جانبه می شود یک طرف آن آمریکاست.
عراقچی در ادامه از همگان درخواست کرد، به گمانه زنی ها درباه اختلافات، چگونگی اختلافات و راه حل ها، تعداد سانتریفوژها، تعداد دستگاه ها و ارقام مختلفی که دراین باره چه در داخل و چه در خارج اعلام می شود،توجه نکنند زیرا هیچ یک از آنها پایه و اساس درستی ندارد و قابل اعتنا نیست.
وی تصریح کرد: بسیاری از این گمانه زنی ها بویژه در خارج از کشور روشن است که با اهداف خاصی صورت می گیرد و نباید به آنها توجه کرد.
عراقچی افزود: مهم این است که مذاکرات ادامه دارد و در عین حال اختلافات هم وجود دارد و تلاش ما نزدیک کردن دیدگاه ها به یکدیگر است.وی در پاسخ پرسشی دیگر درباره فشارها برای رسیدن به توافق تا سی ام تیرماه گفت: فشار خاصی برای اینکه مذاکرات حتما" و با هر قیمتی تا سی ام
تیر به نتیجه برسد وجود ندارد ،ما هم بنا نداریم که به هر قیمت مذاکرات را دراین تاریخ به نتیجه برسانیم.
معاون وزیرخارجه کشورمان افزود: به توافقی رضایت خواهیم داد که بر اساس منافع ما باشد، خواسته هایمان را تامین و حقوق مردم ایران را تثبیت کند. اگر تا سی ام تیر به چنین توافقی دست یابیم خوب است و اگر هم نرسیم، فاجعه ای رخ نداده و دنیا هم به آخر نرسیده است. هنوز شش ماه وقت داریم که مذاکرات را دنبال کنیم.
وی گفت: البته همه معتقدند که تا سی ام تیر فرصت برای رسیدن به توافق فراهم تر است و پس از آن ممکن است تحولاتی در آمریکا و اروپا و جای دیگر روی دهد که کار را سخت تر کند.
عراقچی گفت: فارغ از اینکه این تحلیل درست است یا خیر، تلاش همه ما رسیدن به توافق پیش از پایان شش ماه اول است.
وی افزود: اینکه شش ماه دوم چگونه تمدید شود احتمالا نیاز به مذاکرات دیگری است که هنوز وارد این بحث نشده ایم اما اگر به سی ام تیر ماه نزدیک شویم و احساس کنیم توافق تا پیش از این زمان حاصل نمی شود، فرصتی را برای مذاکره در این باره تعیین خواهیم کرد.
معاون وزیرخارجه کشورمان در پاسخ به پرسشی دیگر درباره مبنای این دور از مذاکرات گفت :همه چیز از جمله این مذاکرات براساس توافق ژنو است،به طور قطع اگر کار به تمدید مهلت شش ماه اول برسد، این موضوع نیز در چارچوب توافق ژنو است.
مذاکره کننده ارشد هسته ای کشورمان درباره سطوح مقامات شرکت کننده در دور بعدی مذاکرات گفت: این مذاکرات، هم در سطح کارشناسی، هم در سطوح مدیران سیاسی و هم وزیران ادامه خواهد یافت و بستگی به این دارد که چه نیازی برای چه موضوعی تعریف شود. اما از نظر ما هر چقدر نیاز باشد این مذاکرات ادامه خواهد یافت و ما آمادگی داریم و برنامه ریزی های لازم در این باره صورت گرفته است.
سید عباس عراقچی درباره تاثیر اوضاع اوکراین بر روند مذاکرات هسته ای گفت: موضوع اوکراین بحثی جدی در حوزه بین المللی است اما تاکنون تاثیری از این بحران را در مذاکرات شاهد نبودیم و خواسته همه طرف های مذاکره کننده حتی طرف روسی هم این است که هیچ موضوعی از جمله موضوع اوکراین تاثیری بر مذاکرات هسته ای نداشته باشد.
وی در پاسخ به پرسشی دیگر درباره چشم انداز کلی و چارچوب و اصول مذاکرات گفت: در توافقنامه ژنو همه این موارد از جمله اهداف مذاکره، بخش ها و مذاکره نهایی مشخص شده است و مذاکرات جاری نیز در همان چارچوب برگزار می شود.
عراقچی گفت: در این دور از مذاکرات تصمیم بر این بوده و هست که از کلیات خارج، وارد جزئیات شویم و نگارش متن توافق نهایی اغاز شود که چندان محقق نشد و بحث ها همچنان ادامه یافت. در برخی موارد اختلاف نظرها آنقدر گسترده بود که نتوانستیم متن نهایی را تدوین کنیم و امیدواریم در نشست بعدی این امکان فراهم شود.وی افزود: مادامی که درباره موضوعی به دیدگاه واحد نرسیم تدوین متن نهایی مقدور نخواهد بود.
وی در این حال روند مذاکرات را خوب و سازنده توصیف کرد و گفت: هنوز زمان نیاز است تا به مرحله نگارش متن پیش نویس توافق برسیم.
معاون وزیر خارجه کشورمان افزود: در هر مذاکراتی هیات های حاضر با اختیارات
صددرصدی برای تصمیم گیری موضوعات حاضر نمی شوند و باید مباحث را با پایتخت های خود کنترل کنند اما این موضوع لحظه به لحظه نیست و در خصوص هیات ما نیز این گونه نبوده است و بر حسب ضرورت این روند صورت می پذیرد.
عراقچی گفت: اما اینکه شش کشور مجبور بودند برای هر موضوعی از پیش مواضع خود را با هم هماهنگ کنند در کار ما کندی ایجاد می کند که البته این موضوع نیز اجتناب ناپذیر است.وی در پاسخ سوال خبرنگاری درباره نقش خانم کاترین اشتون در مذاکره گفت: خانم اشتون نقش هماهنگ کننده دارد و از جانب هیات خود با ما صحبت می کند.
وی درباره تاریخ بعدی مذاکرات افزود: برای برگزاری یک دور از مذاکرات در خردادماه تصمیم گیری قطعی صورت گرفته اما زمان دور دیگر در حال تنظیم است که احتمالا زودتر خواهد بود و امیدواریم در دورهای بعدی مذاکرات در نگارش پیش نویس پیشرفت داشته باشیم.