رئیس مجلس شورای اسلامی نگرانی خود را از مصاحبه اخیر وزیر صنعت در خصوص اینکه در موضوع اجرای هدفمندی یارانه ها، بخش تولید سهمی ندارد ابراز داشت و گفت: باید سهم تولید در اجرای هدفمندی یارانه ها مورد توجه قرار گیرد و گرنه چرخه گذشته تکرار خواهد شد.
به گزارش واحد مرکزی خبر ، در ادامه جلسه علنی مجلس و پس از ارئه گزارش وزیر صنعت معدن و تجارت به نمایندگان، آقای لاریجانی از وزیر صنعت، معدن و تجارت خواست قوانینی را که مانع توسعه صادرات و تولید می شود از طریق دولت برای اصلاح به مجلس ارائه دهد.
رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به سخنان وزیر صنعت، معدن و تجارت در خصوص شناسایی برخی قوانینی که مانع توسعه تولید و صادرات می شود گفت: منتظریم این قوانین برای اصلاح از سوی دولت به مجلس ارائه و راه توسعه تولید باز شود چرا که رکود تولید در کشور یکی از دغدغه های نمایندگان مردم است.
وی همچنین در خصوص موضوع سرمایه در گردش کارخانجات و مشکلات موجود در این زمنیه نیز گفت: انتظار ما این است که جنابعالی به عنوان وزیر صنعت دولت را مجاب کنید تا اگر لازم است سرمایه این بخش افزایش پیدا کند و اگر نیازی هست که از مجلس مجوزی گرفته شود مجلس آماده همکاری در این زمینه است.
رئیس مجلس شورای اسلامی همچنین در خصوص معوقات بانکی و بخشودگی ها نیز گفت: با توجه به اهمیت این موضوع در امر صادرات باید روابط و مقررات در این زمینه به شکلی باشدکه تسهیل کننده امور شود و اگر قرار است در زمینه توسعه اقتصادی و تولید رونق داشته باشیم باید این موضوع به صورت خیلی فوری حل شود.
رئیس مجلس همچنین به موضوع سهم دولت در معادن که 65 درصد است و برای تسهیل بخش معدن صرف می شود اشاره کرد و گفت: ما در این زمینه قانون داریم ولی اگر لازم است اصلاحیه ای در قانون صورت گیرد دولت می تواند آن را به مجلس شورای اسلامی ارائه دهد.
لاریجانی همچنین نگرانی خود را از مصاحبه اخیر وزیر صنعت، معدن و تجارت در خصوص اینکه در موضوع اجرای هدفمندی یارانه ها، بخش تولید سهمی ندارد ابراز داشت و گفت: باید سهم تولید در اجرای هدفمندی یارانه ها مورد توجه قرار گیرد و گرنه چرخه گذشته تکرار خواهد شد و ما از شما می خواهیم که سهم تولید را در این زمینه در نظر بگیرید.
وی افزود : ما از آن جهت که شما را فردی حکیم در صنعت می دانیم انتظار داریم این مشکلات را با قدرت و جدیت رفع کنید.
رئیس مجلس همچنین از تدوین کتاب صادرات با تلاش وزارت صنعت، معدن و تجارت برای تسهیل فعالیتهای صادراتی تقدیر کرد و گفت: مشخص شدن اهداف کمی اجرای سیاستهای اقتصاد مقاومتی از سوی این وزارتخانه کار درستی است و امیدواریم با داشتن راهبردی روشن در صنعت، معدن و تجارت اهداف کمی معنادار شود و مجلس هم در این زمینه به این بخش کمک خواهد کرد.
گزارش وزیر صنعت به مجلس درباره اقتصاد مقاومتی
وزیر صنعت معدن و تجارت امروز با حضور در صحن علنی مجلس، گزارشی از برنامه ها و اقدامات این وزارتخانه در خصوص چگونگی اجرای سیاست های اقتصاد مقاومتی ارائه کرد.
آقای نعمت زاده، تکیه بر ظرفیت داخلی، تحرک و پویایی، مقاوم بودن در مقابل انواع تهدیدها، مردم محور بودن، فساد ستیزی و همچنین وابستگی کم به درآمدهای نفتی را از ویژگی های سیاست های ابلاغی اقتصاد مقاومتی از سوی مقام معظم رهبری برشمرد و گفت: از 24 اصل سیاست اقتصاد مقاومتی، 12 اصل آن به صورت مستقیم به بخش صنعت معدن و تجارت مربوط می شود.
وزیر صنعت معدن و تجارت از تشکیل ستادی برای اجرایی کردن سیاست های اقتصاد مقاومتی در این وزارتخانه خبر داد و گفت: ریاست این ستاد بر عهده وزیر است و اعضای آن را 15 تن از معاونان و مدیران همچنین کارشناسان بخش های دولتی و خصوصی تشکیل می دهند.
آقای نعمت زاده همچنین افزایش سهم تولید، محصولات و خدمات دانش بنیان، لغو کلیه موانع قانونی بخش تولید، تشویق سرمایه گذاری بخش های خصوصی، تعاونی و خارجی، ارتقای توان رقابت پذیری و همچنین کیفی محصولات و نیز شناسایی بازارها و توسعه روابط سیاسی و تجاری بین الملل را ازجمله برنامه های وزارت صنعت معدن و تجارت در اجرای سیاست های اقتصاد مقاومتی دانست.
وی با تأکید بر اینکه ما در این زمینه سعی می کنیم موانع مربوط به الحاق ایران به سازمان تجارت جهانی را نیز رفع کنیم گفت: جمهوری اسلامی ایران بزرگترین اقتصاد خارج از سازمان تجارت جهانی است بنابراین نیاز هست که موانع مربوط به الحاق ایران به این سازمان رفع شود.
وزیر صنعت معدن و تجارت همچنین گفت: پس از ابلاغ سیاست های اقتصاد مقاومتی از سوی دولت و معاون اول رئیس جمهور به وزارتخانه ها، در وزارت صنعت معدن و تجارت در اولین قدم کمیته ای برای شناسایی قوانین اضافی تشکیل دادیم که باعث محدودیت فعالیت ها در زمینه صنعت و تجارت می شد.
وی اضافه کرد: حدود 25 مصوبه مربوط به دولت های گذشته را که مانع رشد تولید و صادرات بود شناسایی و برخی از آنها را لغو کردیم همچنین 35 اصلاحی جدید هم برای مصوبات قبلی به دولت فرستادیم و دولت نیز آنها را برای بررسی بیشتر و تصمیم گیری نهایی به کمیسیون های مربوط ارجاع داده است.
آقای نعمت زاده همچنین از رفع برخی مشکلات بانکی مربوط به بخش صنعت معدن و تجارت خبر داد و افزود: در گمرکات کشور هم مشکلاتی داشتیم که با تشکیل جلسات زیاد منجر به منتشر شدن کتاب صادرات و واردات شد که این کتاب در واقع موضوع صادرات و واردات را نسبت به سال های قبل شفاف تر نشان می دهد .
وی همچنین گفت: بسیاری از مواردی که باعث جلوگیری از صادرات و واردات می شد رفع شده و ما سعی می کنیم برای سال آینده نظام مندی جدیدی که موضوع صادرات و واردات را تسهیل می کند داشته باشیم.
وزیر صنعت معدن و تجارت افزود : حدود 38 درصد تولید ناخالص ملی کشور مربوط به بخش معدن صنعت و تجارت است و ما در سال گذشته 35 میلیارد دلار صادرات غیرنفتی داشتیم و کل واردات کشور نیز 49 میلیارد دلار بود که باید در زمینه افزایش صادرات غیرنفتی تلاش های شایانی صورت گیرد.
وزیر صنعت معدن و تجارت از تشکیل کمیته ای به منظور شناسایی و حذف قوانین زائد در این وزارتخانه خبر داد.
نعمت زاده افزود: بر همین اساس 25 مصوبه دولت که از گذشته و در دولتهای مختلف اجرا می شد و مانع رشد تولید و صادرات بود لغو یا اصلاح شد.
رئیس مجلس شورای اسلامی نیز در این حال به وزیر صنعت گفت: یکی از دغدغه های اکثر نمایندگان تعطیلی بسیاری از بخشهای صنایع یا پایین بودن ظرفیت فعالیت آن هاست که مشکل اصلی در این زمینه،نبود سرمایه در گردش است.
آقای لاریجانی افزود:از سوی دیگر بانکها همراهی درستی نکردهاند از طرفی نیز گاهی بخشهای تولیدی به خاطر نوسان قیمت ارز معوقاتی دارند مجلس هم اختیار بخشودگی جرایم و تخصیص معوقات را به دولت داده است توضیح دهید که بانکها چطور میخواهند در خدمت تولید کار کنند؟ یکی از مشکلات از این است که بعضا بانکها شرکتهای اقماری دارند که بیشتر تسهیلات خود را به آنها میدهند، شما به عنوان متولی اصلی صنعت و معدن در این باره چه کردهاید؟.
وزیر صنعت، معدن و تجارت در پاسخ به پرسش لاریجانی گفت: براساس بند 11 یکی از مصوبات دولت قبلی که 2 سال پیش تصویب شد اگر کسی 50 میلیون تومان بدهی داشته باشد سیستم بانکی نمیتواند خدماتی به وی ارائه کند که این مشکلات وجود دارد و البته ما توانستیم این مصوبه را لغو کنیم.
نعمتزاده ادامه داد: در دو سال اخیر 900 واحد صنعتی توسط بانکها تملک شده و به جز 190 مورد که نیمه تعطیل هستند بقیه تعطیل شدند یعنی نه بانک به پول رسیده و نه آن شخص میتواند پول خود را برگرداند.
وزیر صنعت افزود: ما در سالهای گذشته تورم 30 تا 40 درصدی را تجربه کردهایم و با افزایش قیمت ارز از 1000 به 3000 تومان، هزینههای ارزی نیز افزایش یافت در حالی که سرمایه بانکها ثابت است.
وی با تاکید بر اینکه دولت در تلاش برای افزایش سرمایه بانک صنعت و معدن است، گفت: بانک توسعه صادرات نیز تنها برای هفت درصد از صادرات غیرنفتی میتواند وام دهد علاوه بر آن با بانکهای ملی و سپه نیز جلساتی داشتهایم و درصدد رفع این مشکل هستیم اما بانکهای خصوصی ظرفیت محدودی دارند.
نعمتزاده همچنین خاطرنشان کرد: اینکه گفته میشود معوقات بانکی نزدیک به 80 هزار میلیارد تومان است باید دید چند درصد از این مطالبات مربوط به بخش تولید است.
وی افزود:طبق بررسیهای انجام شده بین 15 تا 20 درصد از معوقات بانکی به مطالبات واحدهای تولیدی برمیگردد؛ بنابراین 80 هزار میلیارد تومان معوقات بانکی به سمت سفتهبازی حرکت کرده و نه تولید، که اگر اینگونه بود باید تورم کاهش مییافت.
رییس مجلس دوباره به وزیر صنعت گفت: شما که تایید میکنید بخشی از معوقات مربوط به تولید است و این به خاطر نوسان قیمت ارز بوده میتوانید با قانون مجلس این معوقات را تقسیط کنید و واحدهای تولیدی را مشمول بخشودگی کنید.
نعمتزاده پاسخ داد: اگر بانکها در اختیار من بودند حتما این کار را میکردم.
لاریجانی نیز گفت:بالاخره شما در دولت هستید.
وزیر صنعت در ادامه گفت:در کشور سه میلیون صنف وجود دارد که دو میلیون از اصناف رسمی و با مجوز اتحادیهها فعالیت میکنند و یک سوم آنها به خاطر اینکه شغل مولدی در کشور به وجود نیامده به یک دکه یا مغازه روی آورده و کاسبی میکنند که فروش بالایی ندارند ولی با توجه به اینکه باید یک خانواده را اداره کنند قیمتها را افزایش میدهند اما تلاش می کنیم که تسهیلات بیشتری برای اصناف در نظر بگیریم.
وی درباره بررسی لایحه تجارت در مجلس نیز گفت: بهتر است قانون تجارت در قالب اصلاحیه مطرح شود البته موارد خوبی هم در آن وجود دارد اما نیازی نیست که یک قانون مادر را به کلی عوض کنیم.
لاریجانی در همین زمینه گفت: البته لایحه تجارت در دورههای گذشته از سوی دولت به مجلس ارائه شده و اکنون نیز این لایحه به صورت اصل 85 در کمیسیون حقوقی در حال بررسی است که می توانید موارد مدنظر خود را آنجا مطرح کنید.
وزیر صنعت همچنین قانون جدید ستاد مبارزه با قاچاق را دارای اشکالاتی دانست و ادامه داد: قانون برنامه پنجم میگوید تنها ابزار کنترل واردات، تعرفه است و ما نباید واردات برخی محصولات را ممنوع کنیم.
وی همچنین با تاکید برضرورت پرهیز از کلی گویی در اجرای سیاستهای مقاومتی گفت: به جای کلی گویی باید ابزار اجرایی را فراهم کنیم و یکی از اهداف ما نیز این است که نسبت ارزش افزوده بخش صنعت، معدن و تجارت به تولید ناخالص از 38 به 45 درصد افزایش یابد.
نعمت زاده افزود:تلاش می کنیم سهم صادرات محصولات با فناوریهای متوسط و بالا به صادرات کل صنایع و معادن به 30 درصد برسد و کالای باارزش تولید و صادر کنیم و بر اساس برنامه ریزی ها می خواهیم رتبه کشور در رقابتپذیری جهانی را به کمتر از 45 نزدیک کنیم و رشد سالانه نرخ بهرهوری کل عوامل تولید به سه درصد افزایش یابد.
وزیر صنعت در ادامه گفت:در بخش پتروشیمی، صادرات کود داشتیم اما در اسفندماه سال گذشته وزیر جهاد کشاورزی گفتند که کود صادر نکنید زیرا فصل کشت است البته ما روز گذشته با بانک مرکزی و اتحادیه کارفرمایان پتروشیمی صحبت کردیم تا مشکل برای اردیبهشت ماه حل و کود هم برای مصرف داخل و هم صادرات، تولید شود.
نعمت زاده به اهمیت سرمایه گذاری خارجی نیز اشاره ای کرد و گفت:باید عدد جذب سرمایه گذاری سالانه به سه میلیارد دلار برسد چرا که آمار جهانی نشان میدهد به ازای یک دلار سرمایهگذاری خارجی، دو دلار به صادرات اضافه خواهد شد.
رئیس مجلس: ضرورت فهم سبک زندگی فاطمی
رئیس مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: باید سبک زندگی فاطمی را فهمید و ترویج کرد.
علی لاریجانی در آغاز جلسه علنی امروز مجلس با تبریک سالروز میلاد حضرت فاطمه زهرا (س) ، روز زن و مادر به همه زنان و مادران به ویژه مادران شهدا گفت: اساس تفکر اسلامی براین است که جامعه اسلامی نهاد خانواده را رکن نظام اجتماعی می داند و در یک نگاه خانواده پایگاه اصلی رشد اجتماعی است.
وی افزود: از منظر اسلام خانواده امر موقت و گذرا در تکمیل جامعه نیست بلکه جامعه سازی در نگاه اسلامی از خانواده آغاز می شود.
وی حضرت زهرا (س) را الگوی بشریت بویژه بانوان دانست و گفت: همواره باید فهم دقیقی از سبک زندگی فاطمی داشته باشیم چرا که سبک زندگی فاطمی اهمیت ویژه ای برای زن به عنوان محور خانواده دارد و همچنین عامل اصلی در رشد اجتماع است.
وی گفت: همانگونه که عدالت اجتماعی بدون توحید تصنعی است تصور اجتماعی سالم و پویا بدون خانواده پرعاطفه ناممکن است و خداوند عواطف رقیق و ظریف زنان را محور رشد خانواده و اجتماع قرار داده است و هیچ چیزی نمی تواند جای آن را پر کند.
رئیس مجلس گفت: باید پایه های شخصیتی افراد در درون خانه با مهر و محبت مادران و عواطف و دلبستگی های درون خانواده شکل گیرد تا جامعه به بهره وری برسد.
وی در پایان افزود: امروز در جوامع غربی به زن و نهاد خانواده توجهی نمی شود و نگاه ابزاری به زن باعث شده تا نهاد خانواده رفته رفته اهمیت خود را از دست بدهد.
گزارش وزیر صنعت درباره هدفمندی به خانه ملت
وزیر صنعت، معدن و تجارت امروز در صحن علنی مجلس درباره هدفمندی یارانه ها و همچنین چگونگی اجرای سیاست های اقتصادی به عنوان نخستین دستور گزارشی ارائه می کند.
جلسه علنی مجلس شورای اسلامی که امروز به ریاست علی لاریجانی در حال برگزاری است ، وارد دستور قانون گذاری شد.
قرار است در جلسه امروز گزارش کمیسیون قضایی و حقوقی درباره طرح دائمی شدن قانون اصلاح موادی از قانون تشکیل سازمان بازرسی کل کشور ارائه و به بحث و بررسی مجلس گذاشته شود.
لایحه تمدید مدت اجرای آزمایشی قانون تشکیل سازمان مدیریت بحران کشور نیز در دستور جلسه امروز مجلس قرار دارد.
همچنین طرح انتقال پایتخت که گزارش شور دوم کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور است نیز جزء طرح هایی است که مجلس قصد دارد در جلسات این هفته آن را به بحث و بررسی بگذارد.
همچنین مجلس شورای اسلامی از وزیر آموزش و پرورش دعوت کرده تا در صحن علنی مجلس حضور یابد و به سوال 18 نفر از نمایندگان درباره مسائل مربوط به این وزارتخانه پاسخ دهد.
رحمانی: دولت با همراهی مجلس راهبرد صنایع را تدوین کند