وزیر نفت از کنار گذاشته شدن کامل شرکت پتروپارس از توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی خبر داد.
به گزارش واحد مرکزی خبر به نقل از شبکه اطلاع رسانی نفت و انرژی (شانا) ، بیژن زنگنه درباره وضع فاز 11 پارس جنوبی گفت: هنوزتصمیمی درباره این فاز گرفته نشده است. در حال حاضر اولویت ما به روی فازهای اولویت اول(12،15،16و 17،18) است و تصمیم درباره فاز 11 سر فرصت گرفته می شود.
وی درباره این که طبق قرارداد شرکت پتروپارس مکلف به توسعه این فاز است، گفت: قرارداد بستن هنر نیست، قرارداد باید اجرایی شود.
وزیر نفت با بیان این که قرارداد فاز 11 با شرکت پتروپارس قابل اجرا نبود، افزود: شرکت پتروپارس پولی برای توسعه فاز 11 پارس جنوبی در اختیار ندارد.
زنگنه درباره احتمال بازگشت توتال به این فاز اظهار کرد: توسعه این فاز در حال حاضر در اولویت کاری وزارت نفت نیست.
قرارداد فاز 11 پارس جنوبی پس از رفتن شرکت فرانسوی توتال با شرکت CNPC چین و با مبلغ 5 میلیارد دلاری امضا شد. در حدفاصل سالهای 1388 تا 1391 و در مدت بیش از سه سال چینیها هیچ کار جدی در فاز 11 پارس جنوبی دنبال نکردند تا این که در نهایت پاییز سال91 از فاز11 کنار گذاشته شدند. پس از آن، ماموریت طرح توسعه فاز 11 میدان گازی پارس جنوبی طی قراردادی در قالب بیع متقابل و در مدت 52 ماه به شرکت پترو پارس واگذار شد.
اختصاص یک میلیارد دلار به طرحهای صنعت نفت
بیش از یک میلیارد دلار از منابع صندوق توسعه ملی در سال 1393 به طرحهای بالادستی توسعه میادین نفت و گاز اختصاص خواهد یافت.
معاون بررسی، امکانسنجی اقتصادی و مالی طرحهای مدیریت برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی نفت ایران در این زمینه گفت: برای سال 1393 اعتبار اولیهای قریب به یک میلیارد دلار ازمنابع ارزی صندوق توسعه ملی برای کمک به تامین مالی طرحهای توسعه لایه نفتی پارس جنوبی، توسعه فاز 14 پارس جنوبی و کارخانه گاز و گاز مایع مناطق خارک و بهرگان پیشبینی و منظور شده است.
مشتاقعلی گوهری با بیان این مطلب افزود: بر پایه بند الحاقی (م) تبصره (5) قانون بودجه سال 1393، اعتباری به میزان 18 درصد موجودی صندوق توسعه ملی در اختیار سرمایهگذاران بخش خصوصی و یا تعاونی برای طرحهای بالادستی توسعهای نفت و گاز با اولویت میادین مشترک قرار میگیرد.
به گفته وی، بر این اساس تا پیش از سال 93، حدود 10 میلیارد دلار از منابع صندوق توسعه ملی با تضمین شرکت ملی نفت ایران، به سرمایهگذاری در طرحها و پروژههای بالادستی صنعت نفت اختصاص یافت که پنج میلیارد دلار آن در حال تزریق به طرحهای توسعه میدان مشترک گازی پارس جنوبی است و برای پنج میلیارد دلار دیگر، گواهی مسدودی ارزی ازجانب بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و بانکهای عامل صادر و ابلاغ شده است.
گوهری خاطرنشان کرد: پروژههای احداث کارخانه گاز و گاز مایع خارک و دهلران (چشمه خوش)، طرحهای توسعه میادین نفتی آذر و دارخوین، نیروگاههای متمرکز و سیکل ترکیبی پارس جنوبی و غرب کارون از دیگر کاندیداهای برخوردار از منابع صندوق توسعه ملی هستند.
مطابق قانون بودجه سال نود و دو ، 26 درصد از درآمدهای ارزی ناشی از صادرات و فروش نفت خام و میعانات گازی برای ارائه تسهیلات مالی به سرمایه گذاران بخش خصوصی در طرحهای توسعه ای و عمرانی ملی، در صندوق توسعه ملی ذخیره و اختصاص داده می شد که این رقم در قانون بودجه سال 93، به 29 درصد افزایش یافته است.