وزیر امور خارجه کشورمان با بیان اینکه دور بعدی مذاکرات جمهوری اسلامی ایران و گروه پنج به علاوه یک ۲۳اردیبهشت ماه در وین برگزار می شود گفت :ما به میانه راه گفتگوهای مربوط به توافق نامه جامع رسیده ایم.
وزیر امور خارجه با بیان اینکه همکاران ما توانستند تصویری کاملا روشن و واقع بینانه از برنامه صلح آمیز هسته ای ارائه دهند افزود : احساس می کنیم بسیاری از نگرانی ها و سوء تفاهم ها با همین موضوع قابل حل و فصل است و بسیاری از نگرانی ها با این همکاری ها به سمت رفع شدن پیش می رود.
وزیر امور خارجه در ادامه نشست خبری خود در وین گفت : با جدیت و به صورت مشترک از 23 اردیبهشت با دیدار پایان کار ، نگارش مشترک را آغاز خواهیم کرد.
محمدجواد ظریف افزود : از 24 اردیبهشت و در جلسه رسمی و بعد در جلسه نگارش میان ما و اشتون ، مرحله تدوین راآغاز خواهیم کرد.
وی اضافه کرد : در مرحله تدوین ، چارچوبی را مبنای تفاهم قرار می دهیم و بعد جزئیات را وارد چارچوب می کنیم تا به بهترین شکل مراحل مختلف رسیدن به تفاهم را به پیش ببریم.
ظریف گفت : همان طور که در سه ماه گذشته با بحث های کارشناسی بسیاری از نقاط ابهام درباره برنامه هسته ای ایران مشخص شد ، امیدواریم مرحله نگارش نیز ایجاد اعتماد کند.
وی افزود : از اکنون سه ماه برای تدوین محصول نهایی فرصت است و برای اینکه در این مرحله حداکثر دقت را داشته باشیم ،کمیته ای مشورتی - حقوقی از استادان برجسته حقوق بین الملل و فارغ التحصیلان حقوق بین الملل دانشگاه های معتبر تشکیل دادیم که در این اجلاس برخی از آنها به ما پیوستند و در تهران این کمیته شکل نهایی را خواهد یافت.
وزیر امور خارجه گفت : این کمیته مسئولیت ارائه مشورت حقوقی به تیم مذاکره کننده را خواهد داشت تا دقیق تر وارد مرحله نهایی شویم.
ظریف ابراز امیدواری کرد با همدلی ، همفکری، همراهی و با در نظر گرفتن سیاست خارجی و همچنین با دعای خیر مردم بتوانیم این کار بسیار مهم و حساس را به نتیجه برسانیم و مردم خوب ما راضی باشند.
وزیر امور خارجه در ادامه نشست خبری در وین در درباره مخالفت آمریکا با حضور آقای ابوطالبی به عنوان نماینده ایران در سازمان ملل در نیویورک گفت: به آمریکایی ها اعلام کردیم که یکی از مجرب ترین ، منطقی ترین و باسابقه ترین دیپلمات ها را برای نمایندگی دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل تعیین کرده ایم.
آقای ظریف با اشاره به اینکه آقای ابوطالبی سوابقی چون سفیر در برخی کشورهای اروپایی از جمله ایتالیا و بلژیک و همچنین سفیر ایران در استرالیا را در کارنامه اش دارد افزود: وی بعنوان یک دیپلمات جمهوری اسلامی مسئولیت های بالایی در وزارت امور خارجه از جمله مدیر کلی برعهده داشته و از سوی جمهوری اسلامی ایران به نیویورک سفر کرده و در جلسات سازمان ملل شرکت کرده است.
رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان تصریح کرد : نباید اجازه داد گروهی تندرو دستور کار حضور ایران را در سازمان ملل تعیین کنند ، این رفتار برای ما قابل قبول نیست و سازکارهایی برای پیگیری این موضوع در سازمان ملل وجود دارد.
آقای ظریف افزود: دولت امریکا به خوبی اطلاع دارد که این رفتار از نظر جمهوری اسلامی ایران به هیچ وجه قابل قبول نیست.
وزیر امور خارجه با اشاره به اینکه در مرحله دشواری از مذاکره قرار داریم ، گفت: این کار غیر ممکن نیست و این مسئله به اراده سیاسی و تصمیم مشترک و حسن نیت نیاز دارد که همه طرفها برای رسیدن به راه حلی که مبتنی بر احترام متقابل است ، باید قدم بردارند.
آقای ظریف با اشاره به لزوم رعایت خط قرمزهای جمهوری اسلامی ایران در مذاکرات افزود: نمی پذیریم که جز با زبان احترام و تکریم با مردم ما و نمایندگان آنها صحبت شود.
ظریف در ادامه گفت: همانطور که مقام معظم رهبری فرمودند« ما هیچگونه زور گویی را نمی پذیریم » گفت : حتما باید تصمیم گیریها مبتنی بر منافع و منطق مشترک و آنچه تحت عنوان اقدام مشترک در ژنو بر آن توافق شده است ، باید مذاکرات تداوم یابد.
وزیر امور خارجه ادامه داد : مطمئنم در صورت وجود اراده سیاسی و حسن نیت امروز هم رهبری تاکید کردند که عزم سیاسی ما در سطح کل نظام است و اگر طرف مقابل هم چنین عزمی داشته باشد و با حسن نیت مشابهی وارد شود، حتما برای همه این نتیجه خوبی خواهد بود.
وزیر امور خارجه کشورمان در ادامه نشست خبری در وین در پاسخ به پرسشی درباره زمان تعیین شده برای تهیه متن نهایی گفت: اعتقاد داریم سه ماهی که فرصت داریم کافیست در صورتی که همه طرف ها با اراده و حسن نیت وارد موضوع شوند.
به گزارش خبرنگار واحد مرکزی خبر؛ دکتر محمد جواد ظریف افزود: من دیدم که آقای کری در چه شرایطی و با چه وضعی در کمیته روابط خارجی سنای آمریکا صحبت می کرد ترجمه های مختلفی از حرف های وی مطرح شده است.
وی تصریح کرد: اعتقاد داریم سه ماهی که فرصت داریم کافیست در صورتی که همه طرف ها با اراده و حسن نیت وارد موضوع شوند؛ البته همانطور که گفتم اگر این سه ماه بیشر شود نه فاجعه است و نه غیر منتظره خواهد بود.
وزیر امور خارجه اضافه کرد: احتمال همه چیز هست؛ احتمال هست که درخصوص یک جمله ما مجبور باشیم ساعت ها بحث کنیم، هیچ چیز الان قابل پیش بینی نیست تا زمانی که این متن نوشته و مذاکره شود.
دکتر ظریف گفت: طرف مذاکره ما شش کشورند و این که حتی بین شش کشور دیدگاه ها هماهنگ و همسان شود به زمان نیاز است.
وی افزود: هم اکنون شش کشور مشغول گفتگو با هم هستند تا درباره انتخاب هایی که در این چند هفته و ماه بحث شده است بتوانند دیدگاه های مشترکی پیدا کنند.
وزیر امور خارجه خاطر نشان کرد: از هم اکنون نمی شود پیش بینی کرد؛ به نظر من سه ماه کافیست اگر نیاز به زمان بیشتر باشد فکر می کنم که فاجعه نباشد.
وزیر امور خارجه در ادامه نشست خبری با خبرنگاران ایرانی دروین گفت: طرف مقابل باید تصمیم های دشواری بگیرد و با واقعیت ها کنار بیاید و توهمات را نیز کنار بگذارد.
آقای ظریف درباره فضاسازی برخی مقامات آمریکایی افزود: به فضاسازی ها توجه نمی کنم و اهمیتی به آن نمی دهم.
وی تاکید کرد: اینکه چه کسی باید تصمیم دشواری بگیرد ،طرف مقابل است تصمیمی که ما می گیریم سهل و آسان است چرا که پیش از این تصمیم گرفته ایم که دنبال سلاح هسته ای نخواهیم رفت.
وی گفت: به نظر می رسد طرف مقابل نیز با پذیرش حق غنی سازی در داخل خاک ایران بخشی از واقعیت را پذیرفته است ، اما در مجموع رسیدن به راه حل ، اراده سیاسی می خواهد.
وزیر امور خارجه گفت : زمانی می توانیم قضاوت کنیم به تفاهم نزدیک شده ایم که به مرحله نگارش برسیم ، اما فضاسازی هیچ کمکی به مذاکرات نمی کند.
ظریف همچنین خطاب به خبرنگاران ایرانی خاطرنشان کرد : توصیه می کنم رسانه های داخلی نیز تحت تاثیر فضاسازی قرار نگیرند و یک راه آن این است که به آن توجهی نکنند.
وی تصریح کرد به ادامه فعالیت های صلح آمیز هسته ای ادامه خواهیم داد اما در عین حال آماده ایم نگرانی های معقول را نیز بررسی کنیم.
وزیر امور خارجه گفت: اینکه در دنیا ما با کشورها رابطه داریم، بر اساس اراده سیاسی خودمان است چرا که کشوری مستقل هستیم و تشخیص می دهیم که روابطمان با کشورها چگونه باشد.
وزیرامورخارجه در ادامه نشست خبری خود در وین گفت: متاسفانه برخی نهادهای آمریکایی با اعمال زور و فشار و فضاسازی ها تلاش کرده اند در سالهای گذشته مانع همکاری قانونی میان ایران و دیگر کشورها در حوزه تجارت و اقتصاد شوند.
محمدجواد ظریف افزود: با فضای جدید ایجادشده این ساختمانی که به خیال خود ایجاد کرده اند درحال فروریختن است و دیوار تحریم ترک های جدی برداشته است.
وی گفت: امیدواریم قبل از اینکه این روش ها ادامه یابد با رسیدن به تفاهم نهایی هرگونه توجیه و بهانه برای حرکت های ایذایی از بین برود.
ظریف درباره قطعنامه پارلمان اروپا علیه ایران گفت: بعید می دانم هیچ کسی در اروپا این پارلمان را جدی بگیرد و آنقدر که ما پارلمان اروپا را جدی گرفتیم اگر خودشان بشنوند یقینا تعجب می کنند زیرا کمتر کسی اهمیتی به تصمیم های پارلمان اتحادیه اروپا که جنبه اجرایی ندارد ، نمی گذارد.
وزیر امور خارجه کشورمان افزود: قصد توهین به کسی را ندارم اما نمی پذیرم هیچ مرجعی بخواهد به مردم ایران توهین کند و اگر کسی توهین به مردم ایران را در دستور کار خود قرار دهد، آن وقت فضایی را شکسته است.
ظریف گفت: هرچه فضاسازی شود این فضاسازی ها تاثیری در تصمیم ما ندارد و اگر کسی بخواهد از این فضاسازی ها به عنوان ابزار فشار استفاده کند ، می داند که این فضاسازی ها تاثیری در اراده ملت ، مسئولان و تیم مذاکره کننده هسته ای نداشته است.
رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان در ادامه نشست خبری در وین در باره اظهار نظرهای مختلف مقامات امریکایی گفت: شما در سخنان رئیس جمهور امریکا در مقابل کنگره دیدید که اعلام کرد دولتش به هرانچه که تعهد داده است ، عمل خواهد کرد و این را هم گفت که اگر کنگره برخلاف اقدامات دولت امریکا کاری کند ان را وتو خواهد کرد.
آقای ظریف تصریح کرد: ما با دولت آمریکا صحبت می کنیم و مسئولیت تنظیم روابط با خود آنهاست.
وزیر امور خارجه درباره توافق نهایی و اینکه آیا در نهایت توافق خواهد شد یا خیر ؟ گفت : احساسم این است تا زمانی که نگارش توافقنامه را اغاز نکنیم نمی شود گفت چند درصد اختلاف وجود دارد.
وی با بیان اینکه 60 درصد در موضوعات مورد گفتگو با پنج بعلاوه یک تفاهم وجود دارد ، افزود: موضوع ها ، متنوع و چارچوب اقدام مشترک کاملا مشخص شده است و فکر می کنم در چارچوب اقدام مشترک رسیدن به تفاهم ممکن است.
آقای ظریف با بیان اینکه در حوزه های مختلف در دیدگاههایی که مطرح شده است ، فاصله وجود دارد ، گفت : غنی سازی یکی از این موارد است و البته در اصل غنی سازی اختلافی نیست.
رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان تصریح کرد: در دیدگاه های ما مبنی بر اینکه هیچ برنامه ای متوقف نخواهد شد، هیچ تاسیساتی تعطیل نخواهد شد و فناوری جمهوری اسلامی ایران حفظ خواهد شد ، بعید می دانم اختلاف نظر جدی وجود داشته باشد.
وزیر امور خارجه با اشاره به یکی از بندهای اقدام مشترک که آمده است هیچ چیز مورد توافق نیست ، مگر انکه درباره همه چیز توافق شود ، گفت: این یک اصل در توافقنامه های بین المللی است و بر این اساس ممکن است 2 درصد اختلاف نظر ممکن است 98 درصد توافق ها را بهم بزند اما ما تلاش می کنیم بر همه موارد توافق شود.
وزیر امور خارجه در ادامه سخنرانی خود در نشست خبری وین گفت: تا نگارش نشود در نمی یابید که چقدر درک مشترک شما با طرف مقابل فاصله دارد.
آقای ظریف افزود: قرار نبود در این گفتگوها توافقی با طرف مقابل داشته باشیم بلکه قرار بود یک دور موضوع ها را مرور کنیم.
وی گفت: هم اکنون می شود اظهار کرد که صددرصد به درک مشترک رسیده ایم و یا صفر درصد ، اما هنگامی این امر مشخص می شود که موارد را روی کاغذ بیاوریم تا ببینیم بر روی چه عبارات و مفاهیمی می توانیم توافق کنیم.
وزیرامورخارجه در ادامه در پاسخ به سوال دیگری افزود: در مورد اجرای مرحله اول طرفین متعهد به اجرای آن هستند و همه طرف ها اظهار می کنند که تعهداتشان را به بهترین شکل و در حد توانشان اجرا کرده اند.
ظریف افزود : این نخستین جلسه کمیسیون مشترک است و گرنه از ابتدای آغاز اجرای برنامه اقدام مشترک مواردی را که احساس می کردیم کوتاهی شده است ، در اجرای تعهدات به شکل جدی پیگیری کردیم و تعدادی از آنها رفع شد البته با تاخیر ، اما تعدادی از موارد نیز رفع شده است ، برخی مشکلات تکنیکی بوده و برخی مشکلات مربوط به فضای بین المللی است که به تدریج رفع شده و اگر موردی هم باقی بماند پیگیر آن خواهیم بود.
وی افزود: حتما بر اجرای تعهدات طرف مقابل تاکید خواهیم کرد و بر حفظ حقوق مردم.
وزیر امور خارجه گفت: همکاری صلح آمیز بخشی از تعهدات طرف مقابل ماست و در برنامه اقدام مشترک ، همکاری صلح آمیز مابه ازای هیچ چیز نیست ، بلکه یکی از تعهدات است.
ظریف افزود: ما در برابر کوتاه آمدن از چیزی همکاری مشترک نمی کنیم ، همکاری مشترک خود وسیله ای است برای ایجاد اعتماد و حضور در برنامه صلح آمیز هسته ای ایران که خودش یکی از بهترین روش های اعتمادآفرینی و به نفع دو طرف است.
اشتون :برای کاهش فاصله ها در مذاکره تلاش می کنیم
رئیس تیم مذاکره کننده گروه 1+5 در نشست خبری مشترک با وزیر امور خارجه کشورمان در وین گفت : همه تلاش ما این است که شکاف ها و فاصله ها میان گروه های مذاکره کننده کاهش یابد.
کاترین اشتون افزود : لحظاتی قبل دور دیگر از مذاکرات به پایان رسید و به دنبال رسیدن به توافق درباره مسئله هسته ای ایران بر اساس طرح اقدام مشترک پیش رفتیم.
وی گفت : آقای ظریف و دیگر اعضای شرکت کننده در این کنفرانس در خصوص چارچوب کاری که در ماه گذشته دنبال شده بود ، صحبت کردند و جزئیات مطرح شد و همه موضوع هایی که باید بخشی از توافق جامع هسته ای ایران باشد مطرح کردیم.
اشتون گفت : تفاوت هایی برای رسیدن به رویکرد واحد و توافق وجود دارد که در تلاشیم شکاف های میان گروههای مذاکره کننده را کاهش دهیم.
وی گفت : نشست بعدی ما در وین در 13 می ( 23 اردیبهشت) خواهد بود.
به گزارش خبرگزاری رویترز ، یک مقام بلندپایه آمریکا روز چهارشنبه گفت :« اکنون ما قصد داریم نوشتن پیش نویس موافقتنامه هسته ای طولانی مدت با ایران را آغاز کنیم.»