دشت قزوین با چهارصد و چهل هزار هکتار بهترین زیستگاه آهوی وحشی ایران است .
به گزارش واحد مرکزی خبر ، مدیر کل حفاظت محیط زیست استان قزوین میگوید عرصه های دشتی استان قزوین در سالهای نه چندان دور پهنه جولان غزالهای تیز پا، قوچ و میش البرزی بوده، به طوری که گزارش های موجود از سال های یک هزار و سیصد و پنجاه تا شصت به گله های بزرگ هفتصد راسی در این دشت حکایت دارد.
علیپور می افزاید متاسفانه به علت ساخت آزاد راهها ، بزرگراهها ، توسعه شهر ها و شهرک های صنعتی ، منجر به حذف کامل این کریدور کشوری شد به طوریکه آهوان محدود به زیستگاههای جزیره ای مانند باشگل قزوین و سهرین زنجان شده اند .
استان قزوین تا دهه هفتاد قوچ و میش البرزی را در ارتفاعات شمال شرق میزبانی می کرده است.
وسعت پراکنش این پستاندار زیبا در استان قزوین ، نشان از استعداد بالقوه اکوسیستم دشتی وتپه ماهوری این استان به ویژه در منطقه حفاظت شده باشگل دارد.
معاون محیط طبیعی اداره حفاظت محیط زیست استان قزوین ، منطقه حفاظت شده باشگل در شهرستان تاکستان را بهترین زیستگاه آهوی قزوین می داند ومی گوید : این منطقه با بیست و پنج هزار و یکصد و نود وهشت هکتار مساحت ودویست و صد گونه جانوری و گیاهی در شمال غربی شهر تاکستان یکی از بهترین مناطق زیست جانوری و گیاهی است.
مظفری همچنین وجود تنوع زیستی و زندگی گونه های متنوع پرندگان در این منطقه اشاره و اضافه کرد : باقرقره، کبک، عقاب طلایی و لاشخور از جمله دیگر گونه های است که در این منطقه زیست می کنند .
حیات وحش و منطقه زیبا و دیدنی باشگل با توجه به موقعیت خاصی که دارد دارای زیستگاههای متفاوتی است ، قسمت های جنوبی آن دشتی و زیستگاه آهو و بقیه نقاط منطقه تپه ماهوری و زیستگاه قوچ و میش است.
بنا به اعلام اداره کل حفاظت محیط زیست استان قزوین، در حال حاضر هفتاد و پنج راس آهودر دشت قزوین زیست می کنند درحالی که دهه های قبل به چند صد رأس می رسید .
فرهادی علت این روند را ، توسعه بی رویه وناموزون و شکار بی رویه در دهه های گذشته می داند .
او می گوید: در سال نود و دو فقط دویست و هفتاد شکارچی غیرمجاز در استان قزوین دستگیر و بیش از دویست قبضه سلاح غیر مجاز و قاچاق در استان قزوین کشف و ضبط شد که این مهم یکی از عوامل انقراض نسل آهوان دشت قزوین است.
آتش سوزی در مراتع و جنگل ها از دیگر عوامل از بین رفتن گونه های حیاط وحش است .
چگینی مدیرکل منابع طبیعی ، آبخیزداری استان قزوین می گوید : پارسال بیش از سی و نه فقره آتش سوزی در مراتع این استان رخ داد که بر اثر آن بیش از دویست و ده هکتار از مراتع و جنگل های استان آسیب دید .
معاون منابع طبیعی اداره کل منابع طبیعی استان هم ، بهره برداری غیراصولی، وجود دام مازاد بر ظرفیت مراتع، تغییرکاربری اراضی، بوته کنی ، تخریب منابع آب و خاک وآتش سوزی در فصول گرم سال را از عوامل تهدید کنند حیاط وحش از جمله گونه های نادر اعلام کرد .
اسداللهی ، کاهش تعداد دام، توسعه واحدهای پرواربندی، تبدیل و اصلاح دیمزارهای کم بازده و اجرای طرحهای مکمل آبخیزداری را از عوامل موثر در توسعه پایدار مراتع و به تبع آن حیاط وحش دانست .
مدیر کل حفاظت محیط زیست استان قزوین گونه های در معرض انقراض را سیزده گونه از جمله پلنگ ایرانی ، خرس قهوه ای ، کبک ، کرکس کوچک ، قوچ ارمنی ، عقاب شاهی و اردک مرمری اعلام کرد.
علیپور می افزاید مقابله با این روند را ضروری دانست و تصریح کرد: طرح ویژه تکثیر آهو و احیای آن در اولویت برنامه های این اداره کل قرار دارد .
علیپور کمبود اعتبارات را از مشکلات پیش روی برای اجرای این طرحها دانست و خاطرنشان کرد : در تلاش هستیم با تامین اعتبار لازم ، هر چه زودتر طرح تکثیر آهوان را آغاز کنیم .
او همچنین تصریح کرد : با احیا مناطق شکار ممنوع مناطق الموت، طارم سفلی، بویین زهرا وآوج به مناطق حفاظت شده زیستگاه حیات وحش این گونه جانوری افزایش یابد.
مدیر کل حفاظت محیط زیست استان قزوین اضافه کرد : با اضافه شدن دو منطقه حفاظت شده الموت و طارم سفلی که نود و هفت هزار هکتار وسعت دارد مساحت مناطق حفاظت شده استان قزوین به بیش از یکصد و بیست هزار هکتار افزایش یافته است.
در حال حاضر مناطق حفاظت شده استان قزوین بیش از هفت درصد است .
در سالهای گذشته مسئولان بارها از اجرای طرحهای مختلف برای جلوگیری از انقراض برخی از گونه های جانوری ازجمله آهوان خبر داده بودند اما به دلایل مختلف اجرا نشد امیدواریم این بار شاهد توقف طرحها نباشیم.