محققان علوم ژنتیک اعلام کردند ژنی را کشف کرده اند که با چاقی ارتباط دارد و احتمالا می توان از آن به عنوان هدفی جدید برای درمان چاقی رو به رشد در جهان استفاده کرد.
به گزارش واحد مرکزی خبر به نقل از خبرگزاری فرانسه ،محققان می گویند موش های آزمایشگاهی که ژن آی آر ایکس سه IRX3 را ندارند به میزان یک سوم ، لاغرتر از موش هایی هستند که این ژن را دارند.
مشابه این ژن در انسان نیز وجود دارد و تعریف کارکرد این ژن ، احتمالا دلیل استعداد چاقی در برخی افراد را توجیه خواهد کرد.
دکتر مارسلو نوبرگا و همکارانش در دانشگاه شیکاگو در مقاله ای در شماره اخیر نشریه نیچر اعلام کردند این بررسی نشان می دهد با کنترل دقیق فعالیت این ژن می توان ترکیب بدن و افزایش توده بدن را تنظیم کرد.
به گفته محققان ، این ژن احتمالا مسئول تنظیم سوخت و ساز و متابولیزم بدن است.
دانشمندان همچنین می گویند با تعریف عملکرد این ژن ، دلیل احتمالی افزایش دور کمر را نیز می توان توضیح داد.
مطالعات پیشین محققان نشان داده بود ژن موسوم به اف تی او ، اصلی ترین عامل ژنتیکی بروز چاقی است.
دکتر نوبرگا می گوید : اکنون ما توضیح جدیدی یافته ایم و می گوییم که مسیر قبلی محققان ، غلط بوده است.
دانشمندان در این بررسی دریافتند مسیر فعالیت های ژنتیکی ، به ایجاد واکنش در ژن آی آر ایکس سه منجر می شود.
این روند به تولید پروتئین آی آر ایکس سه در مغز منجر می شود که محل دقیق آن در هیپوتالاموس است و سوخت و ساز و اشتهای بدن در این مرکز ، تنظیم می شود.
دکتر نوبرگا می گوید: این ژن ها ، زمینه را برای ایجاد چاقی فراهم می کنند و بر این اساس می توان گفت با ژن اف تی او مرتبطند.
دانشمندان در این بررسی از موش های آزمایشگاهی ، سلول های بدن انسان از جمله سلول های مغزی و جنین ماهی برای نشان دادن واکنش بین آی آر ایکس سه و اف تی او در ْآزمایشگاه استفاده کردند.
عوامل موثر در ایجاد چاقی شامل عوامل ارثی، پرخوری، تغییر سوخت وساز بافت چربی، کاهش تولید گرما ، کاهش فعالیت جسمی بدون کاهش مقدار غذای دریافتی و برخی از داروهاست.
افزایش چربی شکم نیز که به چاقی شکم موسوم است با افزایش خطر بروز بیماری های قلبی عروقی همراه است.