مالیات بر سفته بازی ابزار هدایت منابع به سمت فعالیتهای مولد
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی گفت: مالیات بر عایدی سرمایه به دنبال هدایت منابع به سمت فعالیتهای مولد و جلوگیری از انحراف منابع به بخشهای غیرمولد است.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در نشست علنی امروز (یکشنبه، ۳۱ فروردین ماه) مجلس در تشریح و توضیح قانون مالیات بر عایدی سرمایه که رفع ایرادات شورای نگهبان در دستور کار است، گفت: همانگونه که مستحضر هستید در نظام اقتصادی، یکی از زیربخشهای مهم، نظام مالیاتی است. وقتی از نظام مالیاتی صحبت میکنیم، در واقع مجموعهای از پایههای مالیاتی، نرخها، نظام اجرایی و معافیتهای مالیاتی است.
سید شمسالدین حسینی ادامه داد: نظام مالیاتی ابزاری برای کسب درآمد دولت است. اگر این نظام به درستی مستقر شود، بهترین منبع درآمدی دولت بوده، همانطور که در اکثر کشورها مالیات پایه اصلی درآمد است. از طرف دیگر، کارکرد نظام مالیاتی باید بازتوزیع ثروت و درآمد باشد که به چگونگی استقرار سیستم مالیاتی برمیگردد. نظام مالیاتی نقش تنظیمی در اقتصاد دارد؛ یعنی باید از فعالیتهای مولد حمایت کند و از فعالیتهایی که باعث بیثباتی و انحراف منابع به بخشهای غیرمولد میشود، جلوگیری کند.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: مالیات بر عایدی سرمایه که در فرآیند رسیدگی با عنوان مالیات بر سفتهبازی و سوداگری نامگذاری شده یکی از ابزارهای مهم در این زمینه است. این طرح به دنبال هدایت منابع به سمت فعالیتهای مولد و جلوگیری از انحراف منابع به بخشهای غیرمولد است. مشکلاتی که امروز در خرید و فروش داراییهایی مثل طلا، ارز و املاک مسکونی میبینیم، ناشی از همین سفتهبازیها است. در نظام مالیاتی ایران، پایههای شناختهشدهای مثل مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی و حقوقی، مالیات بر مصرف (مالیات بر ارزش افزوده) و مالیات بر دارایی (نقل و انتقال ثروت) وجود دارد، اما پایه مستقیمی برای مقابله با سفتهبازی نداریم. بنابراین، این طرح به دنبال پر کردن این خلأ است.
سید شمسالدین حسینی افزود: این قانون در مجلس قبل تصویب شد، اما شورای نگهبان ایراداتی گرفت. با تغییر مجلس و دولت، بررسیهای جدیدی انجام شد. ما با وزارت اقتصاد و دارایی هم در دولت قبل و هم دولت جدید مذاکره کردیم و در نهایت وزیر اقتصاد سابق آقای همت در نامهای اعلام کرد برای اصلاح نظام مالیاتی، به ویژه تقویت بسترهای اجرایی این قانون، نیاز به همراهی داریم.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس ادامه داد:در کمیسیون اقتصادی، فقط به رفع ایرادهای شورای نگهبان بسنده نکردیم، بلکه مواد قانون را با دقت بازبینی کردیم تا مزاحمتی برای مردم ایجاد نشود و در اجرا مشکلی پیش نیاید. برخی ایرادهای شورای نگهبان به مواردی مثل تعریف اوراق تجاری یا شامل نشدن رمزپولها مربوط میشد که اصلاح شد. همچنین، سوپاپهای اطمینانی در قانون پیشبینی کردیم تا اجرا با مشکل مواجه نشود.
سید شمسالدین حسینی گفت: این پایه مالیاتی برای اقتصاد ایران ضروری است. ما از تجارب سایر کشورها و نظرات کارشناسان داخلی استفاده کردیم و با همکاری دولت و شورای نگهبان، اصلاحات لازم را انجام دادیم. امیدوارم با رأی نمایندگان، این قانون هرچه سریعتر به تصویب نهایی برسد.