اعراب دشت عباس عید فطر را متفاوت جشن میگیرند، یکی از معروفترین آداب و رسوم عید سعید فطر در میان اعراب دهلران، خرید لباس نو و جشنهای محلی است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای مرکز ایلام؛ اهالی دشت عباس از توابع شهرستان مرزی دهلران یک روز قبل از عید به بازار میروند و لباس نو میخرند، شیرینی سفارش میدهند و مضیف خانه را برای مهمانی بعد از نماز صبح روز عید محیا میکنند.
حضور کودکان با لباسهای بلند عربی در لابلای صفوف نماز، جلوه خاصی به نماز عید فطر در این روستاها میبخشد.
پس از اقامه نماز، اهالی به همدیگر تبریک میگویند و به توزیع نقل و شیرینی در مسجد میپردازند.
مردان هر روستای دشت عباس پس از تبریک و روبوسی جمع میشوند و با همدیگر عازم خانه سادات و سپس شیوخ و بزرگان روستا میشوند.
سادات و بزرگان نیز که منتظر حضور جمعیت کثیری از اهالی روستا در منزل خود هستند، شربت و شیرینی و تنقلات را تدارک دیده و با استقبال از اهالی، عید فطر را تبریک میگویند و برای عاقبت بخیری اهالی روستا دست به دعا میشوند.
اهالی روستای " مملح" معتقدند، عید فطر مهمترین عید در زندگی آنهاست و بهترین زمان برای جمع شدن خانوادهها و تبادل تبریکات و خوردن شیریینیها و زدودن کدورتها و نشاندن بذر آشتی و دوستی و برادری در دل است.
از همین رو، اگر اختلافی بین اهالی و خانوادهها وجود داشته باشد، عدهای که از این اختلافات اطلاع دارند، به بزرگان و شیوخ پیشنهاد میدهند که برای رفتن به منزل طرفین اختلاف، در مسیر صلح و سازش آنها گام بردارند.
بر اساس این رسم کهن عربی، طرفین اختلاف نیز مکلفند به یمن قدوم بزرگان و اهالی روستا در روز عید فطر همه کدورتها و دشمنیها را کنار گذاشته و با روبوسی و به آغوش کشیدن همدیگر، دست دوستی و برادری بدهند و از همین لحظه با صلح و دوستی به زندگی ادامه دهند.
شیوخ میگویند گاهی این حل اختلافات روز عید فطر، باعث رهایی شخصی از قصاص، و آزادی اشخاصی از زندان میشود.
قرائت اشعار محلی با زبان عربی و رقص محلی یزله در سرتاسر روز عید فطر در منزل تمام اهالی، روز شاد و بانشاط را رقم میزند.
اهالی روستا تا ظهر به این کار همت میورزند و نهار در منزل یکی از بزرگان روستا بر سر سفره مهربانی و برادری مینشینند و از این عید و مناسبت دینی برای عمل به فرامین الهی در راستای ایجاد وحدت و برادری استفاده میکنند.