همایش ملی فناوری در برنامه هفتم پیشرفت با حضور معاون رییس جمهور و رییس سازمان برنامه و بودجه، و معاون پژوهشی وزارت علوم و جمعی از روسای دانشگاهها برگزار شد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما ، معاون وزیر علوم در همایش ملی علم و فناوری در برنامه هفتم پیشرفت گفت: اگر سهم بودجه در حوزه علم و فناوری را به هشت میلیارد دلار برسانیم، بسیاری از اهداف در برنامه پنج ساله هفتم پیشرفت محقق خواهد شد.
صالحی گفت: رئیس جمهور این روزها بر حل مسائل توسط دانشگاهها تاکید دارد و ما هم در تلاش هستیم این امر محقق شود.
وی در خصوص تولیدات علمی کشور در جهان گفت: چاپ ۷۸ هزار مقاله علمی و کسب رتبه ۱۶ در جهان، وضعیت علمی ایران در جهان است و اینها همه بیانگر برونداد وزارت علوم است.
معاون پژوهشی وزیر علوم با بیان اینکه تجزیه و تحلیل برنامه ششم توسعه نشان میدهد ۸۰ درصد موضوعات در آن برونداد و پیامد داشته است، افزود: در بسیاری از موضوعات مثل سهم دانشجویان خارجی در این برنامه، دستیابی در سطح بالایی انجام شده است و گاهی بیش از ۱۰۰ درصد از اهداف محقق شده است.
وی تاکید کرد: علیرغم محدودیتهای مالی و تحریم در برنامه ششم توسعه، در آموزش عالی اهداف محقق شده است.
صالحی گفت: اولویت دستورات وزیر علوم پس از انتصاب، تدوین برنامههای عملیاتی وزارت علوم برای برنامه هفتم توسعه بود که این موارد تهیه شده و وظایف تمامی معاونتها تعیین شده است و وزارت علوم بر اساس تجارب گذشته و مسیر پیش رو در مسیر تحقق برنامه هفتم توسعه گام برمیدارد.
وی با طرح این سوال که چطور میتوان در وضعیت فعلی اتفاقاتی را رقم زد، افزود: پیوستگی نظام نوآوری همیشه مورد تاکید من بوده است و این تصور که بدون وجود تحقیقات بنیادی به فناوری برسیم، کاملا اشتباه است و در واقع باید بگویم پیوستگی در نظام نوآوری و تبدیل علم به ثروت ضروری است.
معاون وزیر علوم گفت: مطالبه تقویت همکاری صنعت و دانشگاه همواره مطرح است، در برنامه هفتم توسعه نگاه ما از دو سال قبل به این موضوعات بوده است و برخی از اقدامات انجامشده در این زمینه تقدیر از پایاننامهها و رسالهها است.
وی با بیان اینکه قانون جهش تولید دانشبنیان مشوق مالیاتی را برای جهش تولید در نظر دارد ، گفت: در برخی دانشگاهها قراردادها بین داشگاه و صنعت تا ۲۰ برابر رشد داشته و این نتیجه اطلاعرسانی است و ۱۱۵۰۰ قرارداد به ارزش ۷۱۹۱ میلیارد تومان را در سال جاری داشتیم و قطعا این رقم سال آینده جهش خوبی خواهد داشت.
معاون پژوهشی وزیر علوم گفت: تحقق رتبه ۱۴ در تولید علم جهانی تنها وظیفه وزارت علوم نیست و باید دستگاهها و نهادهای ذیربط کمک کنند
وی با اشاره به اینکه ۱۶۰۰ مجله مورد تایید در وزارت علوم وجود دارد، افزود: وزارت علوم اقدام به نمایهسازی مجلات کرده و در طول سه سال گذشته ۲۰۳ مجله در اسکوپوس نمایهسازی شد در حالی که در ۲۵ سال گذشته، تعداد کل مجلات نمایهسازی شده ۱۰۱ مجله بود و در همین راستا در سه سال گذشته ۱۰۰ کارگاه آموزشی برگزار کردیم و سیاستهای تشویقی و ترغیبی را به کار بستیم تا مجلات نمایهسازیشده افزایش یابد.
صالحی گفت: مجموع بودجه ریالی و دلاری وزارت علوم، یک میلیارد دلار بود و این بودجه برای فعالیت ۱۲۹ دانشگاه و 59 پارک و ۲۸ پژوهشگاه است.
وی اظهار داشت: در سال ۱۴۰۲ در کل حوزه علم و فناوری، ۲.۵ میلیارد دلار هزینه شده است و اگر سهم بودجه را به هشت میلیارد دلار برسانیم بسیاری از اهداف محقق خواهد شد.
وی افزود: بررسیهای ما نشان میدهد هر جایی که مدیر توانمند و قابلی، منصوب و زمان لازم در اختیار آنها قرار داده شد شاهد موفقیتهایی بودیم و باید بگوییم تداوم مدیریت مقتدر در حوزه آموزش عالی، خروجیهای خوبی داشت.
تاکید رئیس سازمان برنامه بر آمایش جدی دانشگاهها
رئیس سازمان برنامه و بودجه در این مراسم با اشاره به فعالیت بیش از دو هزار و ۲۰۰ مرکز دانشگاهی در کشور، تاکید کرد: چنانچه وزارت علوم با همکاری سازمان برنامه و بودجه، آمایش دانشگاهی را شروع نکند، اقیانوسی خواهیم داشت که از آن نهنگ بیرون نمیآید و ماهی بزرگی صید نمیشود.
پورمحمدی گفت: طبق آمار در کشور ایران، دو هزار و ۲۲۷ دانشگاه وجود دارد ترکیه کمتر از ۱۰ درصد ما دانشگاه دارد و عربستان ۶۸ دانشگاه دارد.
وی تاکید کرد: باید صرف هزینههای فراوان برای هر موقعیتی را کنار بگذاریم و منابع محدود را برای بهترین موقعیتها و موارد دارای مزیت و استراتژیک صرف کنیم.
پورمحمدی گفت: آنچه دغدغه سازمان برنامه و بودجه است و باید با جدیت دنبال کنیم بحث آموزش دانشهایی است که مراکز رسمی بینالمللی دارند جایگاه ایران از لحاظ تولید علم در جهان ۲۲۴ و رتبه ۱۶ علمی در جهان و در خاورمیانه جایگاه دوم داریم که میتوانیم به آن افتخار کنیم .
رئیس سازمان برنامه بودجه و بودجه گفت: استادان دانشگاه در فرهنگ دینی ما جایگاه بالایی دارند و این افراد نباید دغدغه معیشت داشته باشند و این به گردن ما سازمان برنامه است تا کلاف سردرگم قوانین که به نحوی دست و پای ما را بسته است، به این صورت که حقوق استاد دانشگاه را به حقوق معلم وصل کرده و حقوق معلم و استاد دانشگاه بازنشسته را به معلم وصل کرده و اگر بخواهیم بخشی را تغییر بدهیم تمام نظام پرداخت دچار اختلال میشود و این ضعفی است که در سازمان برنامه و بودجه وجود دارد و در سالیان مختلف علیرغم تلاشهای زیاد، ولی متاسفانه همین کلاف به هم پیچیده، حل نشده است.
وی افزود: مورد دیگر دانشجویان ما هستند و دانشجو باید در یک محیط آرام تحصیل کنند و امکان دسترسی به دانش و علم روز دنیا داشته باشد و در این زمینه ایراد جدی داریم و این برعهده سازمان برنامه است تا بخشهایی که نیاز به آموزش است را با جدیت دنبال کند و هزینه مورد نیاز را پرداخت کند.
پورمحمدی تاکید کرد: علیرغم همه محدودیتها باید بتوانیم مشکل معیشت اساتید را حل و فصل کنیم و همه باید کمک کنند فضای آرام و امیدبخش برای دانشجو فراهم شود.
وی گفت: است اگرچه نرخ بیکاری حدود ۷ درصد کاهش یافته است ولی متاسفانه نرخ بیکاری جوانان بالای ۲۰ درصد است همچنین نرخ بیکاری فارغالتحصیلان نیز بالاست و این جریان در واقع خروج نخبگان از کشور را رقم میزند.
رئیس سازمان برنامه و بودجه تصریح کرد: بایستی هر مسئلهای را به یک دانشگاه واگذار کنیم و دانشگاهها نباید موازی کاری کنند زیرا کارهای تکراری موجب هدررفت منابع میشود.
وی گفت: دانشگاهها تلاش میکنند به صنعت وصل شوند اما این این کار به راحتی محقق نمیشود زیرا بروکراسی پیچیدهای وجود دارد و مانع ایجاد میکند و در شرایط موجود دانشگاه به سازمان برنامه وصل میشود در حالیکه باید تولید علم در دانشگاه و مصرفش در سازمان برنامه و بودجه باشد.
پورمحمدی با بیان اینکه هر مسئلهای که در کشور وجود دارد متناظرش یک کارشناس سازمان برنامه است، افزود: باید دست صنعت و دست دانشگاه را به هم بدهیم.
لازمه اجرای برنامه هفتم توسعه هماهنگی و اراده جمعی برای اجرای آن است
رئیس موسسه تحقیقات سیاست علمی کشور و دبیر همایش نیز در این مراسم گفت: موضوع برنامههای توسعه همواره با نقدهای بسیاری همراه بوده است، پس از انقلاب برنامههای توسعه در هر دوره نقاط تمرکز ویژهای داشت. برنامه اول و دوم به بازسازی و جبران کمبودهایی همچون آموزش عالی توجه داشت سپس توجه به پژوهش مورد تاکید قرار گرفت و مرجعیت علمی به عنوان سنگبنای افق چشمانداز در برنامههای چهارم، پنجم و ششم مورد توجه بوده است.
قاضی نوری بیان کرد: در برنامه هفتم توسعه، هدفگذاریهایی در زمینه پژوهش و فناوری انجام شد و سیاستگذاران متوجه شدند اگر هماهنگی و ارادهای برای اجرای این موارد نباشد احکام بر روی برگه خواهد ماند.
وی گفت: این همایش به منظور ارائه راهکارهایی برای اجرای برنامه هفتم توسعه توسط صاحبنظران تدارک یافته است و از آذرماه فراخوان برای ارائه مقاله به همایش اعلام و ۲۴ مقاله دریافت شد.
دبیر همایش گفت: برای حل مسائل نظام علم و فناوری، بایستی کلان مسألههای این نظام شناسایی شود.