پژوهشگر مروج ارشد متخصص چغندرقند موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند گفت: خوزستان با مازاد تولید نسبت به زیرساختها مواجه است و باید زیرساختهای لازم برای تولید چغندرقند فراهم شود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای استان خوزستان، ولی الله یوسف آبادی در نشست تصمیمسازی در حوزه زراعت خوزستان در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفی آباد دزفول گفت: خوزستان با مازاد تولید نسبت به زیرساختها مواجه است و باید برای تولید چغندرقند به عنوان یکی از محصولات اساسی، زیرساختهای لازم فراهم شود.
وی با بیان اینکه تولید و توسعه کشت چغندرقند لازم است، ولی کافی نیست و در واقع به علت نبود زیرساختها توازنی در تولید و مصرف وجود ندارد، افزود: حدود یک میلیون تن از چغندرقند فسادپذیر تولیدی خوزستان پس از برداشت به علت نبود کارخانه قند در دمای ۳۵ تا ۴۰ درجه مسافت ۴۰۰ یا ۵۰۰ کیلومتری را طی میکند تا به کارخانههای قند برسد.
یوسف آبادی ادامه داد: باید موانع توسعه زیرساختها در استان بررسی و مشخص شود کارخانهای که بخش عمدهای از آن ساخته شده و دستگاههای موردنیاز آن وارد شده چرا راه اندازی نمیشود.
پژوهشگر مروج ارشد متخصص چغندرقند موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند اضافه کرد: باید به این موضوع به عنوان یک هدف ملی پرداخته شود؛ در صورت راه اندازی یک کارخانه ۱۰ هزار تنی قند، ۳۰ تا ۴۰ درصد مشکل چغندرکاران حل خواهد شد و نیاز نیست کشاورزان پس از برداشت با هزینههای هنگفت محصول خود را به استانهای دیگر منتقل کنند.
وی میگوید: در طرح الگوی کشت پیش بینی شده میزان کشت چغندرقند کشور به ۵۰ هزار هکتار برسد این در حالی است که استان خوزستان به تنهایی ظرفیت کشت این میزان چغندرقند را دارد.
یوسف آبادی افزود: یک هزار هکتار چغندرقند در لرستان و هفت هزار هکتار چغندرقند در کرمانشاه کشت شده و این حق کشاورزان است که از این ظرفیت استفاده کند ولی باید از طرف مسوولان حمایت شوند.
معاون پژوهشی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفی آباد دزفول نیز در این نشست گفت: تکمیل کارخانه قند دزفول نیازمند سرمایه است.
فریدون عجم گرد افزود: خوزستان برای تغییر رویه کارخانهها از نیشکری به چغندرقند نیازمند اعتبار کلان است ولی طی سه سال اخیر هیچ اعتباری برای انجام کارهای زیربنایی اختصاص نیافته است.
وی ادامه داد: این موضوع همیشه مطرح شده، زیرا کشاورزان مجبورند به علت نبود کارخانه قند در منطقه، محصول را دیرتر برداشت کنند و دچار خسارت شوند.
معاون پژوهشی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفی آباد دزفول تصریح کرد: با وجود اینکه چغندرقند نقش ویژهای در الگوی کشت دارد و دانش حرفهای و سایر شرایط فراهم است به علت نبود زیرساختها کشاورزان هرساله دچار مشکل میشوند.
عجم گرد تاکید کرد: باید ساخت کارخانه چغندرقند و جذب سرمایه گذار در خوزستان به صورت جدی مطرح و پیگیری شود.
وی خاطرنشان کرد: اولویت با اتمام طرحهای نیمه تمام است امیدواریم سیاستگذاران بتوانند به راه اندازی کارخانه ویژه چغندرقند ورود کنند و یا کارخانههای نیشکری مجاب به دوگانه شدن شوند.
معاون پژوهشی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفی آباد دزفول با اشاره به نجابت کشاورزان خوزستانی گفت: خوزستان نه تنها در جنگ سرباز و رزمنده داشته اکنون نیز در شرایط گرمای شدید کشاورزان به عنوان رزمنده خدمت میکنند که باید به مشکلات آنها رسیدگی شود.
محمدسعید حسنوند، عضو هیات علمی بخش تحقیقات چغندرقند صفی آباد دزفول نیز در این نشست گفت: امسال از ۲۰ هزار هکتاری که به کشت چغندرقند در خوزستان اختصاص یافته، یک میلیون و ۴۰۰ هزار تن ریشه برداشت شد که ۲۵ درصد از این میزان در استان مصرف و حدود یک میلیون تن به خارج از استان منتقل میشود.
وی افزود: ۱۶۰ هزار تن از محصول چغندرقند در تیرماه برداشت شد که عیار این محصول به علت کاهش بارندگی و آفات برگخوار حدود ۱۰ درصد کاهش یافته که میانگیرن عیارش ۱۳.۸ بود.
حسنوند بر ضرورت برداشت چغندرقند در زمان مناسب تاکید کرد و گفت: باید به سمتی برویم که هر رقم را در زمان خود برداشت کنیم و موارد تغذیهای آبیاری قبل از برداشت رعایت شود تا کاهش عیار نداشته باشیم.
وی ادامه داد: امسال حدود ۱۷ هزار هکتار از اراضی خوزستان به کشت چغندرقند اختصاص یافته که نسبت به سال گذشته چهار و ۵۰۰ هکتار کاهش یافته است.
وی با بیان اینکه بیشترین میزان چغندرقند در شهرستان شوش و کرخه کشت میشود، افزود: ۱۲ درصد کشت چغندرقند در شهریورماه انجام میشود که به علت اینکه در زمان مناسب کشت نشده ضمن مصرف آب زیاد و سمپاشی، مصرف بذر بالایی دارد.
این عضو هیات علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان تصریح کرد: علاوه بر این، امسال از نظر بارندگی وضعیت مناسب نیست و تا پایان بهمن ماه فقط ۹۷ میلیمتر ثبت شده که نسبت به سال گذشته ۴۰ درصد کاهش یافته است.
وی افزود: همچنین امسال دمای هوا نسبت به سال گذشته با کاهش یک تا ۱.۵ درجهای همراه بوده که ممکن است موجب توقف رشد در زمستان نسبت به سال گذشته شود.