کارشناسان امور دام، اقلیم وآب و هوای استان بوشهر را یکی از مزایای استان در پرورش شتر و استفاده از محصولات متعدد آن از گوشت تا پشم و شیر با توجه به بازده مناسب اقتصادی این دام سنگین میدانند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز بوشهر؛ به گفته این کارشناسان اگر مشکلاتی که پرورشدهندگان شتر در شهرهای مختلف استان بوشهر با آن مواجه هستند بر طرف شود، این دام میتواند به یکی از اصلیترین مولفههای تحول در اقتصاد استان تبدیل و جای دامهای دیگر را بگیرد، زیرا بازار مناسبی بویژه در کشورهای حاشیه خلیج فارس برای آن وجود دارد.
این کارشناسان میگویند: پرورش شتر ظرفیتی ویژه از نظر تولید گوشت و شیر مرغوب و عاری از هرگونه آنتی بیوتیک و داروهای شیمیایی دارد و نقش بسزایی در سلامت و درمان بیماریهای مختلف در انسان دارد.
استفاده از علوفههای خشک مراتع و استفاده نکردن از غذاهای مرغوب از دیگر مزیتهای پرورش شتر است، زیرا مهمترین دامی است که میتواند با توجه به عادات چرایی، باعث حفظ واحیای مراتع شود.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان بوشهر گفت: اقدامات و تمهیداتی برای اجرای طرح راهاندازی پرورش شتر، اصلاح نژاد شترهای بومی استان بوشهر برای افزایش تولید گوشت، شیر و کرک آنها انجام گرفته است.
مرتضی بحرانی افزود: شتر به دلیل نداشتن وابستگی به خارج کشور نقش بسزایی در برقراری امنیت غذایی دارد و استان بوشهر داشتن مناطق شورهزار و بیابانی، آب و هوای گرم و مرطوب و گونههای خاص گیاهی مزیتهای لازم برای پرورش شتر را داراست.
وی با بیان اینکه سه نژاد شتر در استان بوشهر وجود دارد ادامه داد: شتر به منابع کمتری از نظر آب و خاک نیاز داشته و به علت از بین نبردن مراتع، سبب بیابانزایی هم نخواهد شد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان بیان کرد: مقاومت بالا در مقابل بیماریهای عفونی و عوامل از در شرایط سخت و تولید محصولات دامی با بازده اقتصادی مطلوب از دیگر امتیازهای پرورش شتر است.
بحرانی با اشاره به اینکه پوشش عمده علوفهای و مراتع بیابانی استان بوشهر را گیاهان شورپسند از خانواده سالسولا تشکیل میدهد ادامه داد: این علوفه، نمک اضافی موجود در خاک را کاهش و سبب بیانزدایی میشود و برای مصرف شتر مناسب است.
وی با بیان اینکه امسال شاهد کاهش شدید بارندگی در استان بودهایم گفت: کاهش چشمگیر آمار جمعیت دام سبک استان در یک دهه اخیر از یک میلیون و ۷۵۰ رأس به ۹۵۴ هزار رأس، نشان دهندهی تأثیر شدید خشکسالی بر صنعت دامپروری این استان است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان بوشهر بیان کرد: اقدامات و تمهیداتی برای اجرای طرح راهاندازی پرورش شتر، اصلاح نژاد شترهای بومی استان برای افزایش تولید گوشت، شیر و کرک آنها انجام گرفته است.
معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی استان هم گفت: هم اکنون این استان یکی از مناطق مهم در زمینه پرورش شتر در کشور است و شترهای این استان از نژادهای دشتی یا زبه، عربی، ترکی وآمیخته سه نژاد هستند که از نظر رنگ و فنوتیپی از همدیگر متمایز بوده و از نظر تولید گوشت وشیر نیز متفاوت هستند.
ابوتراب نکیسا افزود: نژادهای دشتی به عنوان شتر کرکی شناخته شده و ۶۰ درصد شتر استان بوشهر را به خود اختصاص داده است، نژاد عربی نیز ۲۰ درصد شترهای استان را در بر میگیرد و نژاد ترکی متعلق به استان بوشهر نیست و به همراه عشایر کوچ رو از استانهای مختلف در موقع قشلاق وارد این استان شده است و از نظر جمعیت تعداد آنها در استان کم و به یک درصد کل شتر استان میرسد.
وی ادامه داد: به علت تلاقیهای صورت گرفته ۱۹ درصد شترهای استان بوشهر دو رگههایی هستند که از این سه نژاد حاصل شدهاند و از نظر تولید شیرشان قابل توجه است، اما تولید کرک خوبی ندارد.
نکیسا گفت: استان بوشهر در حال حاضر دارای پنج هزارو ۵۴۵ نفر شتر است که در قالب ۹۶ گله نگهداری و پرورش داده میشوند و سبب ایجاد اشتغال برای ۶۹۳ نفر به طور مستقیم، در روستاهای استان شده است.
وی افزود: همچنین این استان دارای قابلیت افزایش ظرفیت شتر تا دو هزار نفر دیگر است که محقق شدن این مهم میتواند سبب ایجاد اشتغال مستقیم ۲۵۰ نفر دیگر شود.
نکیسا اظهارکرد: عمده تراکم شترهای استان، در شهرستانهای دیر، دشتی و بوشهر است و مردم این مناطق به دلیل برخورداری از امکانات اقلیمی و شرایط تطابقی دام با منطقه و فرهنگ آنها و به لحاظ کسب درآمد و اقتصادی بودن و سنتی و موروثی بودن این حرفه اقدام به نگهداری و پرورش این دام کردهاند، زیرا شتر در تامین پروتئین حیوانی کشور سهم بسزایی دارند.