رئیس کمیسیون سیاست خارجی مجلس گفت: دنیا به این واقعیت رسید که جبهه مقاومت نشان داد، سرآغاز راه نصرالله است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، گفتگوی ویژه خبری با موضوع تشییع تاریخی در لبنان و با حضور میهمانان ابراهیم عزیزی رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس و ابوالفضل عمویی دستیار ویژه رئیس مجلس در امور بینالملل برگزار شد. در این گفتگو بازتاب گسترده بزرگترین تشییع تاریخی لبنان با تشییع میلیونی شهیدان سیدحسن نصرالله و سیدهاشم صفیالدین بررسی شد.
سؤال: آقای عزیزی قبل از گزارش، راجع به سفر صحبت کنیم؛ از سفر لبنان و این تشییع با شکوه برگشتید، وقتی عازم لبنان بودید برای تشییع رهبران مقاومت؛ این دو شهید بزرگوار و عزیز، فکر میکردید که چنین جمعیتی این مراسم را پوشش دهند و بیایند به میدان تشییع زعیم پیشتاز مقاومت در منطقه به همراه شهید صفیالدین؟
ابراهیم عزیزی: بله همانطور که شما اشاره کردید، دیروز مردم غیرتمند بیروت، جبهه مقاومت و همه دلدادگان جبهه مقاومت حماسه بزرگی را خلق کردند. البته از مردان و زنانی که دلبسته آیین نبوی و پیرو این جبهه مقاومت هستند، علیالقاعده این انتظارات است، اما در واقع من به اتفاق همکاران و عزیزان وقتی وارد استادیوم محل برگزاری شدیم، تحت تأثیر قرار گرفتم، به شکلی که شاید تصور این حجم جمعیت نه تنها داخل استادیوم، بیرون؛ این حضور اعتقادی معنوی، سرشار از اراده و با شعارهایی که از همان ابتدا شروع کردند که خیلی جالب و برجسته بود شعار «انّا علی العهد»؛ هستیم بر آن عهد که بستیم و این خود خیلی فضای حاکم بر مراسم؛ همه بیان کننده همین نکتهای است که شما هم به آن اشاره کردید؛ حماسهای بزرگ که پیامهای بینظیری داشت و من مایل هستم در ادامه روی پیامهایی که این حرکت افتخارآفرین مردم عزیز و دلدادگان مکتب مقاومت خلق کردند، بیشتر صحبت کنیم.
سؤال: آقای عمویی در این مراسم چه دیدید؟ از خرد و کلان، جمعیتی که آمده بودند، از احوالاتی که بین شرکت کنندگان حاکم بود.
ابوالفضل عمویی: هر واقعهای در یک بستر فکری و گفتمانی شکل میگیرد و حتماً دوستانی که کار خبر را دنبال میکنند، تحولات بینالمللی را میشنوند و پیگیر هستند، این را میدانند که جریان نظام سلطه غرب و آمریکا تلاش میکند بعد از ۱۵ ماه جنگی که رژیم صهیونیستی علیه مردم فلسطین رقم زد، القا کند که مقاومت ضعیف شده، اما چیزی که دیروز در بیروت رخ داد؛ نمایش قدرت حزبالله، مقاومت و عمق نفوذ مقاومت در بین مردم به صورت خاص لبنان بود. هر چند خیلیها نتوانستند از کشورهای مختلف به دلیل موانعی که بود در این مراسم به صورت فیزیکی حاضر شوند، اما قلبهای زیادی هم به یاد شهید نصرالله و تحولات بیروت و این تشییع جنازه هم میتپید. پیامهایی که من دریافت کردم روزی که داشتم میرفتم، خیلیها التماس دعای ویژه داشتند و در عین حال مردمی را میدیدی که از زن، کودک، پیر و جوان که آمده بودند در این مراسم به نوعی این علاقهای که به شهید نصرالله دارند، این مسیری که این بزرگوار آغاز کرده بود را نمایش دهند و من برداشتم این است که این انگاره در ذهنها نشست. امروز گزارش رسانههای غربی را میدیدم که بازتابهای این سفر چه بود در خود رسانههایی که موضع آنها نسبت به مقاومت روشن است. به صراحت همه از حجم مشارکت صحبت کرده بودند، جمعیت عظیمی که آمده بود و این نمایش قدرت و نمایش پایگاه مردمی حزبالله لبنان را.
سؤال: حتی آنهایی که همیشه سکوت میکردند در مقابل این جمعیت دیگر نتوانسته بودند که سکوت اختیار کنند و فقط اشاره کرده بودند به جمعیت چند ده هزار نفری که حالا از لحاظ رسانهای، همین اذعان در این بود و این آمار، تحلیلها میطلبد؟
عمویی: همین طور است، لبنان کشوری است که جمعیت محدودی دارد، ۴ میلیون و خردهای مقیم دارد و افراد زیادی البته خارج از لبنان هستند و الان هم در شرایطی است که به دلیل محدودیتهای تردد خیلیها نتوانستند به صورت فیزیکی در مجلس شرکت کنند. اما همین تعدادی که آمدند بیش از یک چهارم جمعیت لبنان بود و از طیفها و اقشار مختلف بودند. پرچمهای گوناگونی که در مراسم دیده میشد، نشان از این بود که راه مقاومت محدود به یک گروه، قشر و تفکر نیست بلکه عمق متنوعی در بین مردم هم لبنان، هم مردم منطقه دارد. خیلیها سعی میکردند در حاشیه مراسم وقتی گفتوگو میکردیم که از کشورهای مختلف آمده بودند؛ از یمن، عراق، تونس و الجزایر، میخواستند بگویند که ما فقط خود ما نیستیم، بله ما نماینده یک فکر هستیم و اتفاقاً یک نگاهی که در هیأت رسمی جمهوری اسلامی هم بود، این بود که باید این هیأت نشان دهد که قشرهای مختلفی از جمهوری اسلامی و نهادهای مختلفی را پوشش میدهد. از بخشهای مختلف سازمانی؛ از دفتر رهبر معظم انقلاب، از دفتر نمایندگان مجلس، از دولت، قوه قضائیه و کنار اینها شخصیتهای فرهنگی، خانواده شهدا؛ همه اینها یک قشری را نمایندگی میکردند و از جانب ایرانیها این پیام را داشتند که راه شهید نصرالله چه در دوران حضورش و چه در دوران شهادتش با استواری ادامه دارد و این فقط هم محدود به ایران نبود، عراق، لبنان، سوریه؛ همه کشورها با همین نگاهها حاضر شده بودند.
سؤال: آقای عزیزی جنگندههای رژیم صهیونیستی اعزام میشوند به این مراسم، سطح حرکت و اعزامشان را پایین میآورند، دیوار صوتی شکسته میشود. جمعیت نه تنها پراکنده نمیشود، فریاد لبیک یا نصرالله، مرگ بر آمریکا و مرگ بر رژیم صهیونیستی را سر میدهند و همین جا یک پیام به عرصه بینالملل مخابره میشود. راجع به پیامهای این مراسم صحبت کنیم؟
عزیزی: فکر میکنم اولین پیامی که این حضور حماسی دیروز شاهدش بودیم؛ این بود که این مراسم معنا بخش این موضوع بود که اساساً رویشهای بیکرانه نصرالله آغاز شده، یعنی همه فکر میکردند بعد از شهادت سیدحسن نصرالله، فرماندهان جبهه مقاومت که بعضاً آقای عمویی هم اشاره کردند، تضعیف شده، در حالی که دیروز نشان داد که آن رویشهای بیکرانه و بیانتها و آغاز نصرالله؛ این پیام بزرگی است. همه فهمیدند، همه دنیا باید به این واقعیت رسیده باشند که دیروز جبهه مقاومت نشان داد که سرآغاز راه نصرالله است. این نکته و پیام اولی که فکر میکنم باید از حماسه دیروز بپذیریم.
سؤال: تعبیر شگفتی بود؛ مراسم تشییع و تدفین مساوی با آغاز مسیر نصرالله؟
عزیزی: آغاز مسیر نصرالله با چه؟ با رویشهایی که شروع شده، دیروز اگر جمعیت را نگاه میکردید، همان زمانی که میفرمایید هواپیماهای رژیم صهیونیستی، این جوانهایی که در استادیوم بودند، سمت چپ من عموماً میدیدم شعارهایی که میدادند علیه رژیم صهیونیستی، دقیقاً بیان کننده این نکته بود؛ آغاز راه نصرالله است، پایان راه نیست. نکته دوم و پیامی که فکر میکنم؛ این که حزبالله و جبهه مقاومت همچنان زنده، پابرجا، مستحکم، ثابت قدم و با اراده در این مسیر است. این دیروز واقعاً به درستی به نمایش گذاشته شد؛ یعنی ما میدیدیم ارادهای که همه کسانی که آن جا بودند و کسانی که نتوانستند بیایند. واقعاً خیلیها نتوانستند. اگر من به شما بگویم چه تعداد از دوستان، همکاران ما و عزیزانی که در ایران دنبال میکردند به شیوههای مختلفی که خودشان را به بیروت برسانند، شاید باورتان نشود. این معنا و مفهومش؛ یکی همین است که حزبالله، جبهه مقاومت به برکت اندیشههای تابناکی که بر آن حاکم بوده، مدیریت و فرماندهی شهید سیدحسن نصرالله و سایر شهدای مقاومت؛ شهید صفیالدین پابرجا و استوار است، این ذهنیت که حزبالله، مقاومت؛ تضعیف، ناتوان و ناکارآمد شده، کاملاً غلط است. نکته بعدی این که دیروز این حضور ثابت کرد که بر پیمانی که با شهدا و به ویژه شهید سیدحسن نصرالله مردم و به ویژه مردم عزیز بیروت بالأخص جنوب بیروت بستند، پابرجا هستند. این یک بیعت مجدد بود و این هم بسیار مهم بود. یعنی لحظهای که پیکر مطهر شهید سیدحسن نصرالله و شهید سید صفیالدین آمد وارد مردم و جامعه حاضر شد، اصلاً این هیجان، حس، شعار و رفتارهایی که آن جا مشاهده میکردیم بیان کننده همین بود که ما بر پیمانی که با شهید سیدحسن نصرالله بستیم، پایبند هستیم. نکته بعدی این که حزبالله محبوب است، جبهه مقاومت محبوب است. این تصور که برخی مشکلات، گرفتاری ها، حوادث و سختیها، محبوبیت این جبهه و این مجموعه را کم کرده، این هم اشتباه بزرگی بود. بعضیها مرتکب شدند در این میان. فکر میکردند جبهه مقاومت، دلدادگان جبهه مقاومت به خاطر مشکلات اقتصادی و فشارهای این چنینی واقعاً دیروز، من این را به تمام معنا با تمام وجودم حس کردم که نشان دادند حاضرین و آنهایی که بیرون بودند و آنهایی که به شکلهای مختلف در خیابانها؛ شما شاید بعضی از اماکن من میدیدم؛ زن، دختر، کوچک و بزرگ نشستند با یک حال معنوی؛ محبوبیت. نکته بعدی هم این که حمایت از جبهه مقاومت؛ امری جدی و قطعی است. این نیست که ما جبهه مقاومت و این حرکت بزرگی که در طول این مدت شهید سیدحسن نصرالله و سایر شهدا و سایر کسانی که در این جبهه فداکارانه آمدند و وارد میدان شدند، این خدشه پذیر باشد. البته پیامهای بیشتری دارد این حضور و این حرکت افتخارآفرین.
سؤال: آقای عمویی، آقای عزیزی اشاره کردند به حزبالله محبوب که این حضور نشان دهنده محبوبیت همچنان حزبالله است. قبل از این مراسم را اگر بخواهیم خط رسانهای را دنبال کنیم، میپردازیم و میبینیم که عنوان میکردند که حضور در این مراسم به نوعی خود یک رفراندوم یا معادل فارسی آن؛ همهپرسی است برای محبوبیت و ادامه راه حزبالله، برای بقای حزبالله و دیروز همه آن چه که در صحنه بود، مهر تأییدی بود بر این محبوبیت؟
عمویی: مقاومت یک اندیشه مردمی است و از دل مردم برمیخیزد و هر چه رسانههای غربی تلاش میکنند این را به عنوان یک پروژه معرفی کنند، این که کسی مأموریتی داده به کسی یا به عنوان نایب کسی در منطقه عمل میکند، ولی واقعیت این است که مقاومت از دل مردم منطقه میجوشد و به همین جهت است که اگر بزرگی مثل شهید نصرالله که عزیز دل خیلیهاست از بین ما میرود، ولی این مسیر و اندیشه با قدرت و صلابت مسیر خود را ادامه میدهد. به این جهت حرکت دیروز و این مشارکت مردمی حتماً تأییدی بر این ادعا بود که مقاومت ریشههای مردمی قویای دارد، اگر شهید نصرالله از بین ما رفت، شهید نصراللههای دیگری شکل خواهند گرفت و این مسیر میتواند گامهایی رو به جلو بردارد. خط القایی رسانههای غربی این بود که مقاومت ضعیف شده، حالا بخشی از این ضعف را برمیگرداندند به این که فرماندهان حزبالله لبنان یا فرماندهان مقاومت در جاهای دیگر فلسطین به شهادت رسیدند یا محدودیتهایی برای آنها اعمال شده، اما واقعیت این است که قدرت چند منشأ دارد؛ یکی از منشأهای اصلی آن، اراده مردمی است که ما تجلی این اراده مردمی را دیروز دیدیم. فکر میکنم این خیلی تأثیرگذار است در شرایطی که منطقه ما به سر میبرد. منطقه ما؛ منطقه غرب آسیا یا به تعبیری خاورمیانه؛ یک منطقه در حال گذار است. نظم منطقهای در حال شکلگیری است و خیلیها اراده کرده بودند که جریان مقاومت را، این حلقههای به هم پیوسته را که در کشورهای مختلف وجود دارد، حذف کنند و با ضعیف نشان دادن آنها؛ نقش آنها را نادیده بگیرند. اقدام دیروز یک حرکت مسالمتآمیز بود برای این که نشان دهد این قدرت، این اراده و این توانمندی؛ حذف نشدنی است. چیزی که خواسته مردم باشد، حذف نمیشود. این اتفاق دیروز رخ داد در بیروت؛ یعنی جمعیتی که آمده بود، خیلی فراتر از ظرفیت بیروت بود. بیروت شهر بزرگی نیست، ولی این جمعیت آمدند و خیابانها بسته شد، هیأتهای رسمی که حاضر بودند، از فاصله دوری مجبور شدند که خودشان پیاده به این جمعیت بپیوندند تا بتوانند در این مراسم حاضر باشند. اتفاق دیروز؛ اتفاق تاریخی است، تأثیرگذار است، این روند گذار بینالملل در منطقه ما را حتماً شکل میدهد.
سؤال: آقای عمویی دست حزبالله و مقاومت را این حضور به چه سمتی بازتر خواهد کرد؟
عمویی: مقاومت یک ایده است که دنبال استقلال مردم خود منطقه با روی پا ایستادن خود این مردم است. دارد دخالت خارجی، تجاوزات رژیم صهیونیستی را نفی میکند، اینها را رد میکند و وقتی این ایده، ریشه مردمی خود را به نمایش میگذارد، حتماً طرفهای مقابل هم در محاسباتشان این را مد نظر قرار میدهند. این محاسبه غلط که مقاومت با فشاری که اعمال کردند اعم از کشتار، تحریم آزار و اذیت، ریشه مردمی خود را از دست داده، این انگاره؛ دیروز باطل شد با قدرت بیشتری. این توانمندی فقط محصور در شهید نصرالله نبود بلکه شیخ نعیم قاسم و رهبران دیگر حزبالله هم همین توانمندی را دارند و نقش آنها در داخل لبنان در تحولات منطقه حتماً پر رنگ خواهد بود.
سوال: برگردیم به اوج بمباران هوایی بیروت، فرود هواپیمای حامل جناب آقای دکتر قالیباف و هیئت همراه شان که از نمایندگان خانه ملت بودند در اوج بمباران آقای دکتر عراقچی سفرشان را در اوج بمباران لبنان و بیروت داشتیم، سفر آقای دکتر پزشکیان و میبینیم که جمهوری اسلامی ایران و اجزاء مقاومت همواره همیشه در کنار مردم لبنان در کنار موضوع مقاومت بودند؟
عزیزی: همین طور است هم بودند هم هستند و هم خواهند بود ما شک نداریم، چون این باور است، ببینید میخواهم یک اشارهای کنم به حرکت بزرگ و تاریخ سازی که شهید سید حسن نصرالله آن را شاید بگوییم صاحب این سبک، صاحب این مکتب شد و بالاخره در طول این سالها مبارزه جبهه مقاومت که حالا خودتان میدانید در ابتدا به این عنوان هم نبود، گروههای مسلحی از مردم در قالب احزاب و جنبشهایی مقابل رژیم صهیونیستی میایستادند حس وطن پرستی داشتند انگیزشان این بود که جلوی این رفتار وحشیانه رژیم صهیونیستی را بگیرند در فلسطین، در کرانه، در غزه و در لبنان آن چیزی که شهید سیدحسن نصرالله آمد متمایز کرد تلاش هایش، اقدامات و آنچه که در طول این سالها مشاهده کردیم این که یک حرکت صرفاً نظامی، چریکی، مبارزاتی را تبدیل کرد به یک گفتمان به یک مکتب. این اساس آن بر پایه ریشه و بنیان کاری است که سید حسن نصرالله آغازگر آن بود نگاه کنید اگر دیروز این جمعیت اگر دیروز از ۷۹ هیات از کشورهای مختلف در بیروت حاضر شدهاند اگر دیروز من بگویم پرچم کدام کشورها دست مردمی بود که شاید باور نکنیم. علت اصلی اش این بود که شهید نصرالله و همه کسانی که توی این مسیر همراه بودند همگام بودند شهید صفیالدین، شیخ نعیم قاسم فرماندهان شهید همه با آن پرچمداری شهید سید حسن نصرالله یک مکتب را پایه گذاری کردند یک گفتمان را به نام مقاومت که جلوههای ویژه انسانیت، همه خوبیهایی که بشریت به دنبال آن هست را این گفتمان به نمایش گذاشته اگر برگردیم به خلقیات شهید، اگر برگردیم به سبک مدیریتی و فرماندهی شهید سید حسن نصرالله اگر برگردیم به مردم داری شهید سید حسن نصرالله اگر برگردیم به همدردی، همراهی با مردم نه با شیعیان لبنان با تمام مردم حتماً یادتان هست این ایامی که گذشت مشکل سوخت در لبنان بود چه قدر دنبال میکرد برای همین مشکل مردم اصلا بنا بر این نبود که فقط دنبال مسائل جبهه مقاومت و شیعیان باشد. برای همه گروهها برای همه افراد یعنی همان مردم داری لذا میبینید آنچه که وجه تمایز شهید سید حسن نصرالله با سایرین که درگذشته آمدند در یک میدان مبارزه خودشان را نشون دادند و مدیریت کردند فرماندهی کردند همین است که ایشان پایهگذاری یک مکتب یک گفتمان شد و این بود که دیروز آن حماسه را آفرید یعنی باز دیروز نشان داد مردم حاضر در این مراسم که ثابت قدم برای ادامه این گفتمان هستند و ثابت قدم برای ادامه این حرکت بنیادین هستند لحظهای که آن هواپیما آمد شعارها و حماسههایی که خودش رو به ظهور و بروز رساله برگرفته از این مکتب بود که من معتقدم واقعاً باید روی این مکتب حرف زد ویژگیهای این مکتب و دستاوردهایی که این مکتب تاکنون داشته به فضل الهی در آینده خواهد داشت که گفتم خود این شهادت یک سرآغازی است آغاز نصرالله.
سوال: آقای دکتر عمویی قبل و بعد از این مراسم این تشییع باشکوه در روز تاریخ بیروت مذاکراتی صورت گرفت اگر بخواهیم از نگاه رسانهها بپردازیم به این موضوع قبل از مراسم اخبار به گونهای منتشر شد و بعد از مراسم پوشش خبری و نقل قولها و فضای حاکم بر مذاکرات چیز دیگری بود چه اتفاقی افتاد در صحنه مذاکرات، گفت و گوهای که صورت گرفت مثلاً آقای دکتر عراقچی آقای دکتر قالیباف با مقامات لبنانی، بحثها و تکههای از این مذاکرات که منتشر شد مثلاً به نقل از مقامات لبنانی که عنوان کرده بودند لبنان از این جنگهای دیگران خسته شده ولی دیدیم که بعد از مراسم تشییع باشکوه در این روز تاریخی اظهار نظرها، موضعگیریهای به سمت دیگری رفت؟
عمویی: آقای قالیباف خوب ۴ ماه قبل در میانه بحران در شرایطی که لبنان خوب آتش و دود داشت به لبنان سفر کرده بودند، اما خوب شرایط نسبت به قبل از آن تغییرات اساسی کرده، جنگ متوقف شده و عمده سرزمینهای لبنانی با مقاومت حزب الله بازگشته و اشغالگران از اکثر مناطق خارج شدند هر چند هنوز ۵ نقطه مهم در اشغال رژیم صهیونیستی هست و این یکی از موضوعات مهمی بود که توی جلساتی که با مقامات لبنانی بود پرداخته شد و مقامات لبنانی این را به عنوان یکی از چالشها و دغدغههای حکمرانی در لبنان ذکر کردند، اما یکی از اتفاقاتی که رخ داده این است که خود فضای سیاسی لبنان هم در جهت ثبات و همکاری سیاسی پیش رفته از جمله اینکه لبنان رئیس جمهور جدیدی دارد و همینطور کابینه جدیدی تشکیل شده و الان بحث تعیین رای اعتماد کابینه و بیانیه صدور بیانیه وزارتی است و با توجه به اینکه سطح هیئت ایرانی سطح بالایی بود از نهادهای مختلف حاضر بودند، یکی از اهدافی است که در سفر پیگیری میشد این بود که خوب از این فرصت برای صدور این پیام که جمهوری اسلامی از صلح و ثبات در لبنان حمایت میکند و آماده همکاریهای دو جانبه با کشور دوستمان لبنان هست استفاده کند و در همین چارچوب با اینکه یکشنبه تعطیل بود مقامات اصلی لبنان یعنی رئیس جمهور رئیس مجلس و نخستوزیر پذیرای هیئت ایرانی بودند که توی ملاقاتها موضوعات مهمی هم رد و بدل شد از جمله ملاقات آقای جوزف ئون. ایشان با سابقه فرماندهی ارتش به عنوان رئیس جمهور انتخاب شده و نکاتی را ایشون گفت هم تقدیر کردند از حضور هیئت ایرانی در این سطح در لبنان و اشاره هم کردند به اینکه لبنان خسته است از جنگهایی که شاید مربوط به لبنان نباشد اتفاقاً آقای دکتر قالیباف هم به این پرداختند و گفتند که خوب ما حامی و دوست لبنان هستیم و همیشه در سیاست خارجی مان اصل عدم مداخله در امور داخلی را مد نظر قرار دادیم و همینطور اشاره کردند که ما همیشه حامی تمامیت ارضی لبنان یکپارچگی آن و عدم مداخله دیگران در لبنان بودیم اتفاقاً اینجا آقای قالیباف یک خاطرهای را از خود شهید نصرالله نقل کرد که گفت من از خود ایشان شنیدم چند باری که ملاقات داشتم که شهید نصرالله میگفت در تصمیماتم برای مقاومت و حرکتهای سیاسی اولین اولویتم لبنان و مردم لبنان است و اولویتهای دیگر مثل نگاه شیعی یا تشکیلاتی مسائل بعدی است اولویت مردم لبنان است و این اتفاقاً نگاه مورد تایید ما هم هست یکی از نکاتی که هیئت ایرانی دائماً تاکید میکرد به عنوان رویکرد کلان سیاست خارجی جمهوری اسلامی این بود که ما از اجماع لبنانیها و هر تصمیمی که حاصل مجموعه نگاه لبنانیها باشد حمایت میکنیم ما مداخلهای در امور لبنان نداریم همین که لبنان در دولتش در ریاست جمهوری در مجلس طوایف مختلف حضور دارد و آنها بر یک تصمیم اجماع کنند آن تصمیم مورد حمایت ماست به عنوان کشوری که دوست لبنان هستیم البته آقای دکتر قالیباف اینجا اشارهای کردهاند و آن اینکه که منطقه دارد از چالشهای مختلفی رنج میبرد و یکی از آن چالشهایی که خوب همه با آن دست به گریبانند طراحیهای صهیونیستها و آمریکاییها است اشاره شد به همین گزاره جدیدی که رئیس جمهور آمریکا در موردش صحبت میکند در مورد سیاست کوچ اجباری یا تحجیر که مردم غزه را خارج کنند از غزه به اردن ببرند یا به مصر ببرند یا حتی مقامات رژیم صهیونیستی صحبت از تشکیل فلسطین در داخل عربستان سعودی کردند و این یک تهدید امنیتی برای همه منطقه است در عین اینکه خوب نفی حقوق مردم فلسطین هم هست در واقع آنها هستند که پیگیر ناامنی و بیثباتی در منطقه هستند منفعت رژیم صهیونیستی و ایالات متحده و عامل باقی ماندنش در منطقه این طراحیهایی است که باید دامن بزند برای بیثباتی در منطقه، بیثباتی توجیه میسازد برای آمریکاییها و صهیونیستها تا بتوانند مداخله کنند طراحیهایی را پیش ببرند و خوب این پاسخ ما پاسخ مورد توجهی بود همین طور اشاره شد به سابقه فعالیت گروههای افراطی در سوریه که این طبق صحبتهای خود ترامپ تشکیل گروههای تروریستی مثل داعش به نوعی با حمایت آمریکا بوده و این نشان میدهد باز جزئی از مصداقهاییست که نشان میدهد که طراحیهای صهیونیستهاست که نا امنی را در منطقه دامن میزند البته ملاقاتهایی که بعد ازظهر بعد از مراسم تشییع شکل گرفت یعنی آقای نبیه بری و آقای نواب سلام ملاقاتهایی بود که فضای مراسم تشییع روی آنها تاثیر خوبی داشت آقای بری احساس اقتدار میکردند و این را یکی از نقاط عطف تاریخی لبنان میدانستند همینطور آقای سلام فضای همکاری را با جمهوری اسلامی ایران در موضوع بازسازی در موضوع همکاریهای منطقهای کاملاً باز معرفی کردند و خوب این فرصتهای جدیدی را پیش روی جمهوری اسلامی ایران هم قرار میدهد.
سوال: حزبالله و مقاومت لبنان بعد از سید حسن نصرالله با وجود تصاویری که ما دیدیم چگونه خواهد بود؟
عزیزی: معتقد هستم که اساساً اگر بخواهیم تاریخ را و جایگاه مقاومت را بررسی کنیم تاریخ پر افتخار جبهه مقاومت را باید به پیش از رهبری شهید سید حسن نصرالله و بعد از آن اول تقسیم کنیم به لحاظ شخصیت، ویژگیهای منحصربهفرد و اقدامات فداکارانه و منبعث از آن روح بلندی که هم بر این مرد و جبهه مقاومت حاکم بود و اینکه واقعاً شهید سید حسن نصرالله رهبری جامع، سیاست مدار با تدبیر در این سالها جلوه کرد خوب این را باید بپذیریم آنچه که من فکر میکنم باید در ادامه هم توجه کنیم به لحاظ همان رویکردها، سیاستها، اقدامات که بخشیش استحکامبخشی درونی جبهه مقاومت بود تاکتیکهایی که برای شرایط مختلف و رویکردهایی که جبهه مقاومت به فرماندهی شهید سید حسن نصرالله برای فرضیههای مختلف فراهم کرده بود به نظر میآید که در ادامه همچنان همان حرکت استحکام بخش رو به پیشرفت خواهد بود و جبهه مقاومت روز به روز مهیاتر، آمادهتر و مصممتر. یعنی ما نباید اینجور تصور کنیم که با شهادت شهید سید حسن نصرالله راهبرد و استراتژی جبهه مقاومت تغییر میکند هر آنچه که در آن گفتمان در آن فرهنگ در آن مکتب و آن استحکام بخشی داخلی در طول سالها توسط شهید سیدحسن نصر الله و سایر فرماندهان و عزیزانی که جاودانه شدند، عارفانه شدند و واقعاً عند ربهم یرزقون هستند به نظر من ذخیره پایان ناپذیری است برای آینده این جبهه و این حرکت بزرگ و ماندگار ما مطمئن هستیم آینده جبهه مقاومت و مردم عزیز لبنان و غزه سایر ظرفیتهای جبهه مقاومت به فضل الهی به لحاظ هم درهم تنیدگی این جبهه و هم گفتمان حاکم بر کل این محور و هم آن اندوختههایی که در طول حیات طیبه شهید سید حسن نصرالله بر این مجموعه حاکم بوده انشاءالله فصل نوین و پیش برندهای را در این ادامه راه شاهد خواهیم بود و نکته هم عرض کنم، اینکه اساساً نفوذ معنوی هم شهید سیدحسن نصرالله و آن جایگاهی که سایر شخصیتهایی که امروز عهدهدار این حرکت بزرگ هستند به نظر میآید زمینهساز حرکت بسیار پر افتخار در پیش رو باشد.
سوال: آقای عمویی جمع بندی بفرمایید؟
عمویی: فضای جدیدی بعد از مراسم تشییع شکل گرفته و این حتماً توی روند شکلگیری نظم جدید در منطقه اثرگذار جمهوری اسلامی ایران نشان داد که حامی ثبات در لبنان است و از اجماع لبنانیها حمایت میکند و در عین حال مقاومت جزئی جدایی ناپذیر از فرهنگ لبنانی و فرهنگ مردم منطقه است به این جهت شهید نصرالله با مراسم تشییع خودش هم یک گام بلندی برداشت در کنار این دوران حیات پر برکتی که داشت که منطقه ما را به سمت آزاد سازی، مقابله و حیات طیبه شکل بده و هدایت کند.