مراسم رونمایی از کتب فارسی منتشرشده در هند با حضور رییس فرهنگستان زبان و ادب فارسی کشورمان برگزار شد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما از دهلی، در این مراسم که در حاشیه نشست استادان زبان فارسی دانشگاههای هند با غلامعلی حداد عادل رییس بنیاد سعدی در خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران در دهلی نو برگزار شد از سه کتاب به زبان فارسی و یک کتاب که از فارسی به هندی ترجمه شده است رونمایی شد.
این کتابها شامل:
۱- کتاب گنجینههای مثنوی معنوی ترجمه فارسی کتاب سوانح مولانا روم " نوشته علامه شبلی نعمانی از ادبا و مورخان بنام هند که به همت محمد رضا اظهری استاد زبان فارسی دانشگاه لکنهوبه فارسی برگردان شده است.
۲_کتاب" مشایخ دهلی" نوشته استاد شریف حسین قاسمی استاد زبان فارسی دانشگاههای هند.
این اثر تاریخی و عرفانی بر اساس حدود پنجاه منبع معتبر از زبانهای فارسی، اردو و انگلیسی تدوین شده و به زندگی و احوال ۳۵۳ عارف و صوفی از سلسلههای گوناگون میپردازد که از دوران تأسیس حکومت مسلمانان در دهلی تا اوایل قرن بیستم میلادی در این شهر تاریخی به فعالیتهای علمی و معنوی مشغول بودهاند.
از مهمترین ویژگیهای این کتاب تأکید بر ارتباط تاریخی میان صوفیان هندی و ایرانی است. منابع عرفانی نشان میدهند که عرفای هند، به واسطه جهانگردان، تجار و مریدانی که از ایران به هند میآمدند، با تحولات عرفانی آن دیار آشنا میشدند و تأثیرات ژرفی از عرفای ایرانی میپذیرفتند. آثاری، چون ملفوظات شیخ ابوسعید ابوالخیر، رساله ابوالقاسم قشیری و مثنوی مولانا جلالالدین بلخی از جمله منابعی بودند که در میان عرفای هند بهطور گسترده مطالعه میشدند.
۳_"سیاهه "نوشته سید نقی عباس کیفی.
۴-" به کی سلام کنم " (یا کیسه سلام کرون به زبان هندی) عنوان کتاب دیگری است که خانم ناصره شارما از نویسندگان برجسته هند ترجمه کرده است. خانم شارما در این کتاب ده داستان از ده نویسنده زن ایرانی را به هندی ترجمه کرده است. او هدف از این کار را نشان دادن قرابت فرهنگی و سبک زندگی زنان ایرانی و هندی برشمرد.
پس از رونمایی از کتابها هر کدام از استادان زبان فارسی دانشگاههای هند به بیان دیدگاهها در راستای ارتقا و گسترش زبان فارسی، راهکارهای برون رفت از چالشها و نقشه راه آینده این زبان در هند پرداختند.
آقای حداد عادل نیز در این مراسم ضمن قدردانی از زحمات خادمان زبان فارسی بر همکاری بیش از پیش و حمایتهای ارگانهای ایرانی در راستای حفظ و ترویج زبان فارسی تاکید کرد.
هم اکنون بیش از ۱۰ هزار دانشجو در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری در ۱۴۰ دانشگاه و کالج هند مشغول به تحصیل هستند.
اظهارات:
ناصره شارما: نویسنده هندی
محمد رضا اظهری: نویسنده هندی
قهرمان سلیمانی: رییس مرکز تحقیقات زبان فارسی در دهلی نو
علی اکبر شاه: استاد زبان فارسی دانشگاه دهلی