واحد تشخیص ملکولی تب دنگی در آزمایشگاه مرکزی دانشگاه علوم پزشکی مشهد راهاندازی شد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز خراسان رضوی، رییس اداره امور آزمایشگاههای معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: پس از استقرار دپارتمان اچ. آی. وی. در بخش مولکولی آزمایشگاه مرکزی شبکه آزمایشگاهی واقع در مرکز بهداشت استان خراسان رضوی، این آزمایشگاه برای نخستین بار «گواهی انجام آزمایش تشخیص ملکولی تب دنگی به روش ریل تایم PCR» را از آزمایشگاه مرجع سلامت وزارت بهداشت دریافت کرد.
دکتر فضل الدین فهیمی افزود: انستیتو پاستور ایران که با همکاری آزمایشگاه مرجع سلامت با تهیه و ارسال نمونههای مجهول برای آزمایشگاه ملکولی اداره امور آزمایشگاههای معاونت بهداشتی این برنامه مهارت سنجی را برعهده داشته است، با بررسی نتایج این آزمایشگاه و انطباق صد درصدی پاسخهای ارسالی آن با مقادیر صحیح، اعتبار دقت و صحت آزمایشگاه فوق را تایید کرد و در عمل آزمایشگاه ملکولی دانشگاه علوم پزشکی مشهد به شبکه تشخیص مولکولار تب دنگی کشور پیوست.
رییس اداره امور آزمایشگاههای معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: تا پیش از این، نمونههای خونی بیماران مشکوک برای آزمایش بررسی ابتلا به تب دنگی به انستیتو پاستور ارسال میشد که با توجه به ارسال نمونه از طریق پست هوایی و انجام آزمایش در انستیتو پاستور در روزهای خاصی از هفته، در عمل نتایج بین یک هفته تا ۱۰ روز بعد از اخذ نمونه از فرد به این دانشگاه اعلام میشد که علاوه بر ایجاد نگرانی برای بیمار و خانواده وی در این مدت، تاثیر چندانی در تصمیمگیری برای روش و سیر درمان بیماران نداشت.
فهیمی افزود: با راهاندازی واحد تشخیص ملکولی تب دنگی آزمایشگاه مرکزی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد، این زمان بین پنج تا ۱۰ برابر کاهش یافته و بین ۲۴ تا ۴۸ ساعت نتیجه قطعی آزمایش بیماران مشخص و گزارش خواهد شد.
وی ادامه داد: انجام آزمونهای بررسی ملکولی هپاتیت B و هپاتیت C در برنامه بعدی آزمایشگاه مرکزی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد قرار دارد و منتظر ارسال نمونههای مهارت آزمایی تشخیص این ۲ ویروس نیز هستیم.
او اضافه کرد: از آنجا که ویروس هپاتیت B، یک ویروس DNA دار است، روند انجام آزمایش بر روی این نوع ویروس نسبت به فرایند آزمایش ویروسهایی، چون آنفلوانزا، کووید ۱۹، تب کریمه کنگو و تب دنگی که همگی حاوی RNA به عنوان ماده ژنتیکی هستند متفاوت است و در واقع اولین تجربه کار با ویروسهای DNA دار در این آزمایشگاه محسوب خواهد شد.
به گفته متخصصان، بیماری تب دنگی (Dengue fever) که به آن "تب دنگ"، "تب دانگ" و "تب استخوانشکن" نیز گفته میشود، از بیماریهای ویروسی خونریزی دهنده است که از طریق بندپایان و حشره آئدس قابل انتقال بوده و عمدتاً مربوط به مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری دنیاست.
انتقال این بیماری از طریق انسان به انسان امکان پذیر نیست و بروز بیماری بر اثر گزش پشه اتفاق میافتد. علائم این بیماری سردرد، کمردرد و پشت درد، تب معمولاً شدید و در برخی موارد خارش و جوش در قسمتهای مختلف بدن است.