رئیس مرکز مطالعات امنیت ملی دانشگاه امام حسین (ع) گفت: به اذعان دشمن، ایران به یک وضعیت بازدارندگی رسیده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس وبه همراه وزیر سپاه در دوران دفاع مقدس مهمانان استودیو گفتگوی ویژه خبری بودند.
متن کامل این گفتگو به شرح زیر است:
سوال: آقای رفیق دوست، چون رهبری به موضوع ۲۲ بهمن اشاره کردند و گفتند یک قیام مردمی بود که تهدیدات دشمن را خنثی کرد حضور حداکثری مردم و پیامی که ۲۲ بهمن امسال داشت را شما چه تحلیل میکنید؟
رفیق دوست: ملت ما یک ملت کاملا بیدار و هشیار و به روز است، این روزها تهدیدهای توخالی و بی منطقی بر علیه ما مطرح میشود، این راهپیمایی که در ۴۶ سال گذشته کم سابقه بود، پاسخ به همینهایی بود که ملت ما را تهدید میکنند، ملت ما انقلابش را دوست دارد، نسل سوم و چهارم هم در راهپیمایی خودشان را نشان دادند و در مصاحبهای که با آنها انجام شد کاملا مطرح کردند که ما هیچ فرقی با نسل اول و دوم نداریم، لذا این راهپیمایی یک قیام ملی بود و یک پاسخی بود به آنهایی که بر علیه ملت ما حرف میزنند.
سوال: از صحبتهای آقای رئیس جمهور تجلیل کردند و گفتند که صحبتهای ایشان مکمل این حرکت مردمی بود، این صدای واحد بین مسئولان به نظر شما در موضوعات بین المللی از چه اهمیتی برخوردار است؟
ولایتمدار: ما انقلاب مان با رمز کلمه وحدت کلمه امام به پیروزی رسید، هر کجا که این وحدت کلمه مصداق عملی پیدا کرده ما یک گام نه، چند گام به جلو رفتیم و دشمن هم حساب خودش را کرده است، این هماهنگی بین مسئولین و یکصدایی قطعا قدرت بازدارندگی ما را چندبرابر کرد و آثار آن هم به زودی خواهیم دید.
سوال: آقای رفیق دوست در دوران جنگ که جنابعالی مسئولیت هم داشتید، خیلی از این تجهیزات دفاعی را حتی به چند برابر قیمت هم میگفتند که به شما نمیفروشیم الان ما به جایی رسیدیم که میگویند حالا شما خودتان نفروشید، از این نمیفروشیم تا به این نفروشید به نظر شما چه مرارت هایی، چه فراز و نشیبهایی طی شده و چطور یک ملت میتواند از آن نقطه به نقطه امروزی برسد؟ چه اتفاقاتی افتاده در پس آن؟
رفیق دوست: همانطور که در سوال شما بود، در جنگ ما دیدیم که نه شرق و نه غرب با ما میانه خوبی ندارند، غربیها که رسما ما را تحریم کرده بودند، شرقیها هم به انواع حیل متوسل میشدند که به ما نفروشند، ما در داخل جنگ به فکر این افتادیم که خودکفایی دفاعی را شروع کنیم و همین طور که امروز مقام معظم رهبری فرمودند ما الان از نظر دفاعی خودکفاییم و آنچه که خواست ایشان بود نوسازی، پیشرفت و روبه جلو بود، و الا ما الان کشورمان از نظر دفاعی کاملا خودکفا است، یک آزمایشهایی هم برای دنیا و مردم مان انجام دادیم، موشک باران عین الاسد عراق بعد از داستانی که اتفاق افتاد، نشان داد که یکی از کشورهایی که موشک نقطه زن دارد جمهوری اسلامی است که خیلی از کشورها آرزوی آن را دارند، امروز ما از نظر دفاعی کاملا خودکفا هستیم و این ملت میتواند در هر موردی که تصمیم بگیرد خودکفا باشد.
سوال: آن زمانی که شما میرفتید موشک میخریدید و وارد میکردید آیا آن زمان این تصور را داشتید که ما بتوانیم به این دستاورد برسیم و خودمان تولید کنیم؟
رفیق دوست: اتفاقاً همان مرحله اولی که موشک وارد کردیم، مرحوم شهید طهرانی مقدم مامور شد از طرف من که برود لیبی و این موشکها را بیاورد که همین برادرمان آقای سردار حاجی زاده هم با هم بودند، اینها وقتی که رسیدند به فرودگاه مهرآباد، طهرانی مقدم آمد در وزارت سپاه پیش من و گفت فلانی اجازه بده ما دو فروند از این موشکها را برای مهندسی معکوس برداریم، من هم موافقت کردم و هم تا پایان ساخت موشک اسکاد پی از این گروهی که داشتند این کار را میکردند حمایت کردم، این صنعت در کشور ما از آن تاریخ شروع شد و الان در بهترین نقطهای است که ما در هر مقیاس و کیلومتری که نظام تصمیم بگیرد و فرمانده کل قوا اجازه دهند برادران ما در صنایع سپاه میتوانند این موشک را بسازند و کاملا از نظر دفاعی ما خودکفاییم.
سوال: آن موقع این تصور را داشتید که به این نقطه الان برسیم یا به قول شما حالا بروید مشغول شوید ببینیم چه میشود؟
رفیق دوست: من اولین چیزی که شروع کردم بسازم، چون در جنگ موشک تاو برای رزمندگان ما بهترین موشک ضد تانک بود و تاوهای ما هم در حال تمام شدن بود، شروع کردیم از آنهایی که میتوانستند دعوت کردیم و شروع به ساخت موشک تاو شد و همان در زمان جنگ موشکی ساخته شد که چند رده بالاتر از موشک تاو بود و در جنگ ۳۳ روزه لبنان علیه رژیم صهیونیستی موشکهایی که چند نسل از تاو هم جلوتر بود تانکهای مرکاوای اسرائیل را هدف قرار داد و آنها عقب نشینی کردند و شکست جنگ ۳۳ روزه را پذیرفتند، الان در نقطهای هستیم که ما هر جنگ افزاری را برای دفاع بخواهیم میتوانیم بسازیم و من در حالی که مدتها است دیگر از سازمان نظامی خارج هستم ولی در تماس دائم با برادرانم به روز هستم و میدانم که ما از نظر دفاعی خودکفاییم و فرمان مقام معظم رهبری که به نوآوری و پیشرفت برویم این را برادران ما اجرا میکنند.
سوال: آقای ولایتمدار الان برای نسلهای جدیدی که الان این دستاوردها را دارند میبینند شاید خاطرشان از زمان جنگ خیلی سن شان اجازه ندهد، یک مقایسهای بخواهیم کنیم قبل از انقلاب و الان، چه تفاوتهایی وجود دارد و این که الان خیلی دشمنان، چون روی موضوع موشکی ما خیلی حساسیت دارند، یعنی از اول که تا آنجاییکه توانستند محدود کردند که دست پیدا نکنیم الان که دست پیدا کردیم به دنبال این هستند که از ما بگیرند، ما چه مسیری را طی کردیم اگر بخواهیم مقایسه کنیم چه بودیم و الان چه شدیم؟
ولایتمدار: سردار رفیق دوست تاریخ شفاهی انقلاب و دفاع مقدس است، در عملیات فتح المبین ما به تعداد رزمنده هایمان اسلحه نداشتیم، آن زمان ما شنیدیم که آقای رفیق دوست با ارتباطی با آقای حافظ اسد دارد یک مقدار برای ما کلاش آورد، نمیدانم الان شاید خودشان یادشان هست نمیدانم چقدر بود ولی همان هم که آورد باز به تعداد رزمندهها نبود.
سوال: چقدر آقای رفیق دوست آن زمان از سوریه کلاش گرفتید؟
رفیق دوست: من اولین پارتی اسلحهای که خریدم، از مرحوم یاسر عرفات خریدم و رفتم بیروت دو هزار کلاشینکف و ۲۰۰ هزار تا فشنگ و ۵۰۰ تا آرپیجی ۷ و پنج هزار تا موشکش را خریدم.
سوال: آن زمان فکر میکردید تا پایان جنگ آنها جواب میدهد.
رفیق دوست: این همان اول است، هنوز جنگ شروع نشده بود ولی بعد که جنگ شروع شد کشورهای غربی که کلا ما را تحریم کرده بودند ولی ما در طول جنگ برای سلاحهای غربی که داشتیم از کشور بی طرف سوئیس تا آنجایی که توانستیم مهمات خریدیم و آنها هم میفروختند، خمپاره اندازهای غربی و توپهای مختلف، ولی این احساس باعث شد که من در وزارت سپاه یک معاونت صنایع درست کردم و ۱۸ گروه درست کردم و خدمت حضرت امام (ره) رسیدم و گفتم که آقا من معتقدم که تا وقتی که این عقیده شما در انقلاب بر این کشور حاکم است ما مورد عنایت شرق و غرب قرار نمیگیریم من هم این گروهها را درست کردم، ایشان وقتی که حرف من را شنیدند فقط از یک چیزی ما را نهی کردند و گفتند بمب اتم نسازید ولی بقیه اش را بروید و من هم دعا میکنم و میتوانید این کار را کنید و واقعا این کار هم انجام شد و بعد از من حتی در زمان جنگ توانستیم موشک ۱۱۰ کیلومتری بسازیم و در جنگ استفاده کنیم ولی امروز دیگر در نقطهای هستیم که یکی از کشورهای محدودی در دنیا هستیم که خودمان آنچه را که برای دفاع بخواهیم میسازیم.
ولایتمدار: عرضم این بود که در آن شب عملیات باز با این حال ما به تعداد رزمندهها اسلحه نداشتیم یادم است که شهید حسین مظاهری برادر شهید اشرف علی مظاهری از خطه دلاورخیز مریانج همدان با چوب دستی وارد عملیات شد یعنی یک چوبی دست او بود وقتی که هوا روشن شد فردا صبح دیدم همان نشسته پشت تیربار دشمن و بعثی ها، این را برای جوانانی میگویم که آن روزها را ندیدند، ما از آنجا یعنی رزمنده شاید الان این پذیرفته نشود، برای خط شکنی رزمنده با دست خالی دارد میآید و با این نگاه و اراده، منتها بعد فردا مسلط میشود حالا امروز رسیدیم به جایی که به لطف خدا همانطور که اشاره کردید میگویند که نفروشید، این تجهیزاتی که فراهم کردید، این سلاحهایی که به دست آوردید را دارند به یک شکلی کنترل میکنند یا سختگیری میکنند یا توصیه میکنند که به دنیا نفروشید، از کجا تا به کجا؟ این نتیجه اش چیست؟ اول که باید بگویم مدیون و مرهون امامین انقلاب حضرت اقا هستیم که توانسته اینقدر عالی این شرایط را مدیریت کند و جوانان دلداده و مومن، نابغه و نخبه که امروز تعدادشان را شما در این نمایشگاه البته آثارشان و دستاوردهایشان را دیدید ولی از نظر امنیتی خیلی از چیزها نشان داده نشد.
سوال: چقدر الان متکی به توان داخلی هستیم، آیا ما بخشهایی داریم که همچنان وارداتی باشد در حوزه صنایع دفاعی؟
ولایتمدار: که از بیرون وارد کنیم؟ البته این نیست که نیاز نباشد، جاهایی که تشخیص میدهند و ارتباطاتی است میشود برای تکمیل، ولی اگر آنها هم نباشد مورد داشتیم که صد در صد ما با تکیه بر داخل توانستیم دستاوردهایی داشته باشیم که حتی دوستان مان را متحیر کرده تا برسد به دشمنان.
سوال: در مجموع فکر میکنید این پیشرفت ما در حوزه صنایع دفاعی در ۴ دهه گذشته الان رضایتبخش است؟ یعنی دقیقاً همان نقطهای که باید بایستیم الان ایستادیم؟
ولایتمدار: واقعا حرکت جهشی بوده، منتها با توجه به شرایط منطقه و شرایط جهان که دیگر تقریبا میشود گفت همه اصول توسط استکبار زیر پا گذاشته شده و رعایت نمیشود، ما لازم است که یک مقدار سرعت مان را در یکسری از سلاحها و تجهیزات بیشتر کنیم، مثلا سلاحهایی که دشمن در جنوب لبنان استفاده کرد و منجر به شهادت سیدحسن نصرالله شد اولین سلاح بود تا حالا در دنیا کسی ندیده بود و تجربه نکرده بود، برای مقابله با اینها و مشابه اینها باید اقدامات جدی داشته باشیم که تا جایی که سراغ دارم جهت استحضار مردم شریف ایران و جبهه سرافراز مقاومت دستاوردهای خوبی داریم و پیشرفتهای خوبی اتفاق افتاده است.
سوال: جناب آقای ابراهیم عزیزی، رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی روی خط ارتباطی ما هستند، آقای عزیزی ارزیابی شما از نمایشگاه اقتدار ۱۴۰۳ چیست؟
عزیزی: روز گذشته ملت بزرگ ایران حماسه بزرگی را آفریدند و لازم است که ضمن تبریک اعیاد شعبانیه و فرارسیدن سالگرد پیروزی انقلاب صمیمانه سپاسگزار حضور حماسی و پرصلابت ملت بزرگ و موقع شناس ایران اسلامی باشم و به سهم خودم به نمایندگی از مجلس شورای اسلامی، کمیسیون امنیت ملی سیاست خارجی به همه خالقان این حماسه بزرگ و بی نظیر تشکر کنم، احتمالا میهمان شما، چون من پای تلویزیون نیستم بیرون هستم، از فرمایشات آقای ولایتمدار فکر کنم استفاده میکنید، امروز رهبر معظم انقلاب اسلامی دیداری داشتند با مسئولین وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و مثل همیشه راهبردها و فرمایشات حکیمانهای را داشتند و فکر میکنم باید به این موضوع به صورت ویژه پرداخت، جایگاه و نقش امنیت، دفاع و ضرورت توجه به قدرت دفاعی کشور؛ بدون شک امروز این یک امر اجتناب ناپذیر است گرچه ملت بزرگ ما با بهره گیری از ظرفیتهای ایمان، اراده و اتکا به ملت قدرت ساز و نوآوریهای صنایع دفاعی کشور در طول این سال هابی نظیر بوده است، به هرحال برادر عزیز من جناب آقای ولایتمدار از دوستان و عزیزان ما در دوران دفاع مقدس است بنده هم توفیق داشتم هیچ وقت نباید فراموش کنیم از عقب ماندگیها و ضعفهای مثبتی که در آن دوران از باب امکانات و تجهیزات امروز به برکت همین اندیشههای بزرگ انقلاب اسلامی و نوآوریهایی که در صنعت دفاعی کشور داشتیم و مخصوصا دانشمندان مومن به انقلاب و تلاش بی وقفه به نتیجه رسیدیم.
سوال: برای ادامه پیشرفت صنایع دفاعی چه الزاماتی نیاز داریم؟
عزیزی: اول باید این مسیر را خوب توام با تهدیدات بشناسیم، یعنی امروز باید صنایع دفاعی کشور متناسب با تحولات آتی باشد، نیازهای آتی را ببینیم، تهدیدات آتی را خوب ببیند و تمرکزشان بر همین موضوعاتی باشد که امروز رهبر معظم انقلاب اسلامی تاکید کردند. نوآوری، بهره گیری از ظرفیتهای جدید و ظرفیتهایی که بتواند قدرت ساز باشد و توان دفاعی کشور را در مقابل برخی بدخواهیها و کینه توزیها پاسخگو باشد. البته در طول این سالها حقیقتا وزارت دفاع و نیروهای مسلح، مجلس شورای اسلامی، دولت، تمرکز خوبی بر این امر داشته است ولی قطعا نیازمندیم که برای تولید قدرت ضمن اتکای به ظرفیتهای ایمان و اراده و ملت بزرگ مان صنایع دفاعی مان را روزبه روز کارآمدتر و پیشرفتهتر و پاسخگوی تهدیدات کنیم.
سوال: آقای رفیق دوست گفتید همچنان مطلعید از اطلاعات به روز صنایع دفاعی ما در مرحله بازدارندگی قرار داریم در حوزه صنایع دفاعی؟
رفیق دوست: کاملا مطمئنم در دو اسلحه دفاعی یکی موشک و یکی پهباد نظیری در منطقه که نداریم که در دنیا هم یکی از کشورهای تولید کننده بزرگ این دوتا هستیم، برادران ما در صنایع دفاع و نیروهای مسلح متوقف نیستند، هر روز دارند تبلور ایجاد میکنند، برد موشک را زیاد میکنند، حمل سرجنگی اش را زیاد میکنند، دقت را زیاد میکنند، همین طور که موشک نقطه زن در اختیار هر کشوری نیست. حتی در دنیا این قدر ما صنعت موشکی مان اشتهار پیدا کرده است که یک عده خیال میکنند که روسیه از ما موشک میخرد. در حالی که روسیه خودش یک قدرت بزرگ نظامی است ولی، چون این جا دیدند که ما چقدر پیشرفت کردیم حتی این تصورات را میکنند. ما در نقطهای هستیم که فقط به جلو نگاه میکنیم و کشور ما همین طور که من تکرار میکنم، از نظر دفاعی خودکفای کامل است و باید روز به روز نوتر و بهتر کند.
سوال: این نوتر و بهتر شدن به نظر شما در این مرحله که ایستادیم چه الزامات و پیش نیازهایی را لازم دارد؟
رفیق دوست: امکان کار را برای دانشمندان فراهم کنیم همان طور که تا الان بدون اتکای به خارج به پیشرفتهای دفاعی رسیدیم در کشور بسیار مغزهای متفکر به دردبخور داریم و میدان را باز کنیم و این پیشرفت را انجام دهیم.
سوال: آقای ولایتمدار الان در مجلس نگاهی که به صنایع دفاعی وجود دارد چیست و این همدلی برای توسعه و وفاق برای این توسعه از سمت مجلس ایجاد شده است؟
ولایتمدار: بنده علاوه بر این که مسئولیت کمیته دفاع را دارم، نماینده مجلس شورای اسلامی هستم در صنایع دفاع و دستاوردهای دفاعی کشور. سپاه، حتی عزیزانمان در فراجا، وزارت دفاع و عزیزانمان در ارتش انصافا در یک رقابت مقدس متعالی عجیب نیازمندیهای خودشان را ابداع و اجرا میکنند، من از مجموعه خودم در مجلس شورای اسلامی گلایهای داشته باشم نسبت به آن انگیزه و نسبت به آن پیشرفت و توانی که بچهها گذاشتند ما اعتبار نگذاشتیم یعنی اعتباری که ما برای دفاع مان گذاشتیم اندازه کویتی است که اندازه یکی از خیابانهای تهران ماست، اندازه کشور اردن هم نیست یعنی بودجهای که امسال باهمه دستاورد که امروز انشاءالله که نیاز نباشد، اگر نیاز بود مردم میفهمند امروز آقا چی بازدید کردند، آقا روز قبل فرمودند که تهدید کنید، تهدید میکنیم، عمل کنید، عمل میکنیم، آن سند آن عمل بود. به هر دلیلی سلاحی دیده نشد که نشان داده شود که آنها چی بود، ولی بچهها با جان و دل و با چنگ و دندان آنها را پیش میبرند ولی داده ما از نظر اعتباری به اندازه پیشرفت نیست، ولی بچهها از اضافه کار خودشان و بودجههایی که برای بحثهای دیگر است، مثلا خانههای سازمان در نیروهای مسلح نسبت مان از همه نیروهای مسلح دنیا پایینتر است ولی سختیها را تحمل میکنند و اعتبارات در جهت راهبردی انجام میشود. سیاستهایی که سرلشکر باقری این فرمانده حاذق ما دارد نسبت به تهدیدهای منطقه انجام میدهد و اعتبارات و سرمایه دارد در جهتی که میبرد که همین فکر که سوال کردید از استاد من آقای رفیق دوست، ما به آن مرحله بازدارندگی رسیدیم، من میگویم رسیدیم و به زودی آن نکتهای که ترامپ دیوانه چند روز پیش اعلام کرد که ایران ضعیف شده است به زودی رونمایی میشود.
سوال: او که اتفاقا اعتراف کرد که قوی شده است، نتانیاهو گفت ضعیف شده.
ولایتمدار: به زودی خواهند دید پیشرفتهترین هم رونمایی خواهد شد و اگر اشتباه کنند در عمل جواب خودشان را خواهند دید. به مردم عزیز ایران عرض کنم به جواب این بزرگی و عظمت و این واقعا باید به خودم ببالم به عنوان فرزند این مردم در مجلس شورای اسلامی که دیروز بعد از ۴۶ سال مجددا قیام کردند و انقلاب کردند و نشان دادند که نیروهای مسلح و فرزندان شما در نیروهای مسلح گام به گام شما، پا به پای شما جلو میروند.
سوال: این حد یقفی ندارد صنایع دفاعی، باز رهبری مطالبه شان این است که موشکهای فوق پیشرفته و نقطه زن تری که هر چه پیش میرویم ته ندارد و سرریز شود در بقیه صنایع ما که این اتفاق میافتد در صنایع دفاع ما؟
رفیق دوست: ما الان صنایع دفاع مان میتواند خیلی از گرههای صنایع دیگر را باز کند یعنی ما در صنایع دفاع فولاد آلیاژی داریم که مملکت به آن احتیاج دارد.
سوال: در حال حاضر این گرهها را باز میکند به نظر شما، یعنی استفاده میشود؟
رفیق دوست: استفاده و کمک میکند.
ولایتمدار: آن جایی که خواستند باز کرده است. آن بخش از صنایع که خواستند از بچههای نیروهای مسلح بدون هیچ چشم داشتی رفتند و گرهها را باز کردند، انتظار داریم که بخشهای دیگر که انحصار در آن است مثلا خودرو آنها هم از آن غرور ساختگی کنار بیایند و این خواسته را بخواهند مطمئنا در آن جاها هم جهش چشمگیری کنند.
سوال: صنایع دفاعی چه کمکی میتواند به خودرو کند؟
ولایتمدار: ما توانستیم همین کارهایی که انجام شده است، خودروهایی که در صنایع دفاعی و شرایط متفاوت آب و هوایی و در سرعتهای متفاوت ایفای نقش میکند و همه اش داخلی است، میبینیم که خودروهای مان از نظر ایمنی شرایطی که دارد، خودروهایی که وزارت دفاع و نیروهای مسلح ساختند هم ایمن است و هم به روز و هم شرایط متفاوت را جواب میدهد. همین صنعت و دانش میآید این جا و تبدیل میشود به ماشینهایی که استفاده میکنند.
سوال: بخشهایی که خواستند الان توسعه پیدا کرده است مصداقا کجاهاست؟ الان صنایع دفاعی ما در این صنایع دفاعی وارد شده است؟
ولایتمدار: مردم ایران به اندازه مویرگهای تنتان فیبر نوری خواباندهایم و این را بچههای نیروهای مسلح وارد این عرصه کردند امروز اگر بمب اتم به ایران زده شود ما ارتباطاتمان قطع نمیشود ما تمام ایران را فیبر نوری خواباندهایم از صفر تا صد فیبر نوری را خودمان تولید کردیم و ساختیم و به کارگیری کردیم اکثریت در نیروهای مسلح است.
سوال: آنهایی که نرفته است خودشان نخواستند، در مجلس که باید یک کارهایی کنید که بخواهند آن ها، یعنی بخواهند این اتفاق بیافتد. بهره اش را مردم میبرند، خیلیها معتقدند الان جنگها جنگهای چهاردهه پیش نیست، چرا این قدر دنبال موشک و تفنگ و توپ و تانک هستید، الان مبتنی بر هوش مصنوعی شده است، مبتنی بر جنگهای الکترونیک شده است، آیا به همین میزان که در نیروی حوزه موشک پیشرفت میکنیم، آیا در حوزه پیشرفت جنگهای مبتنی بر هوش مصنوعی بر جنگهای الکترونیک آیا به همین میزان در آن جا توفیقات داشتیم؟
رفیق دوست: کاملا در آن صحنهها و بخشها هم برادران ما فعال هستند حتی مسئله موشک من یک مصاحبهای از رئیس جمهور آمریکا میدیدم که چند دفعه پشت سرهم تکرار کرد که ایران خیلی موشک دارد، ایران موشکهای حسابی دارد. یعنی آوازه پیشرفت ما تا کاخ ریاست جمهوری آمریکا رفته است ولی همانطور که مطرح میشود توقف باعث میشود که ما از دنیا غافل شویم. توقف نیست داریم پیشرفت میکنیم.
سوال: این جا از حوزههایی است قناعت معنی نمیدهد و باید پیش برویم؟
رفیق دوست: همان طور که دنیا سریع پیش میرود ما باید سریعتر عمل کنیم که جلوتر از دنیا باشیم.
سوال: سردار حسن رستگار پناه، رئیس مرکز مطالعات امنیت ملی پایدار دانشگاه امام حسین (ع)، در حوزههای کارهای مطالعاتی و پژوهشهایی صورت گرفته در دانشگاهها به ویژه دانشگاه امام حسین (ع) و دانشگاههای نظامی چقدر این پژوهش مبتنی بر مسئله محوری است؟ شناخت و مقابله با تهدیدهای جدیدی را در دستور کار دارند، پژوهشهای ما به این سمت میرود و چقدر آینده پژوهی میکنیم برای صنایع دفاعی؟
رستگار پناه: خوشبختانه فرآیند جهت گیری پیشرفتهای نظامی ما بر اساس یک سلسله برنامههای دراز مدتی که در ستاد کل نیروهای مسلح تعریف شده است، روز به روز پیشرفتهایی را میبینیم که این پیشرفتها اول بر مطالعات دقیق علمی است و وضعیت تهدیداتی که در مقابلمان داریم نیازهای خودمان را تشخیص میدهیم و با ارادهای که در بین جوانان و دانشمندان ماست و هدایت فرمانده معظم کل قوا این نیازها شناسایی شد و بعد برای خودکفایی در این نیازها وارد کار میشویم و فعالیتهای خودمان را دنبال میکنیم. خوشبختانه در اثر روندی که وجود داشته است امروزه ما در جهان به سطح رسیدیم که همه دشمنان مان اعلام میکنند ایران به یک وضعیت بازدارندگی رسیده است که میتواند در مقابل با تهدیدات موجود پاسخ مناسب را بدهد. امروزه در نمایشگاهی که در محضر مقام معظم رهبری بود دیدیم که معظم له گفتند که توقف غیر ممکن است و باید همه با هم تلاش کنیم که پیشرفت کنیم و با نوآوری جدید این کار را انجام دهیم. برادر آقای رفیق دوست جملاتی در اول فرمایشات شان گفتند که ما در دوران جنگ تحمیلی چه وضعیتی داشتیم، ولی اراده کردیم با برنامه ریزی دقیق و بعد از پذیرش قطعنامه ظرفیت نیروهای مسلح ما اعم از سپاه، ارتش و در ستاد کل و وزارت دفاع در شرایطی قرار گرفت که این نیازها را خوب شناخت، تهدیدات شناخت و خودش در سطح قابل قبولی برای دفاع از ملت عزیزمان آماده کرد.
سوال: یکی از چالشها در حوزه صنایع غیر دفاعی عدم اتصال دانشگاهها به صنایع است، آن چه که شما اشاره کردید آیا پژوهشها مسئله محور در دانشگاههای نظامی صورت میگیرد؟
رستگار پناه: دقیقا در مراکز علمی و دانشگاهی مخصوصا در دانشگاه امام حسین (ع) اول مسئله شناسی کار را دنبال میکنیم و نیاز سپاه پاسداران در حوزه دفاعی را در دانشگاه امام حسین (ع) در نظام مسائل مورد نیاز مخصوصا در مسائل دفاعی و آفندی مورد نیاز، ما امروز در مقابل دشمنان باید ظرفیت سازی مناسبی انجام دهیم که توان آفندی ما افزایش پیدا کند و در اصل بازدارندگی یکی از مسائل مهمی است که با توانمند شدن قدرت نظامی، با پیشرفت تکنولوژیها و استفاده از علم و دانشی که امروز مبنای کار پیشرفت تسلیحات نظامی ماست، خوشبختانه جوانان عزیز و با ارادهای در وزارت دفاع و در سازمان نیروهای مسلح مشغول به کار هستند و روز به روز تلاش میکنند که آینده بهتر و مطمئنتر و پاسخگوی مناسبی باشند و محاسبات تمامی پیش بینیهای دشمن را با چالش روبه رو کنند. خوشبختانه این ظرفیت خودش را در مقاطع مختلف نشان داد و این سطح آمادگی به طور یقین و قطعی شرایطی است که ما را با پیشرفت و تکنولوژیهای جدید میتواند پاسخگوی تهدیدات در پیش رو باشد.
سوال: معتقدید آن حلقه اتصال بین دانشگاههای نظامی ما و صنایع دفاعی کاملا برقرار است؟
رستگار پناه: بله، خوشبختانه این ارتباط منطقی بین وزارت دفاع که تامین اعتبار با مراکز دانشگاهی مستمرا ادامه دارد، مضاف بر این که ما در دانشگاه جامع امام حسین (ع) صرفاً به ظرفیت درون دانشگاه قناعت نکردیم با دیگر دانشگاههای کشور تلاشهایی را انجام میدهیم که به خوبی دانشگاه امام حسین (ع) در پارسال رتبه دوم دانشگاههای کشور را کسب کرد و به دلیل ارتباط با اندیشمندان، دانشمندان و تلاشهای محققانه دیگر عزیزانی که در دانشگاههای دیگر مشغول کار هستند ارتباط و تعامل منطقی دارد و از طرفی دیگر ارتباط با صنایعی که باید اقدام به ساخت کند. بسیاری از پژوهشها مخصوصا در زمینه موشک و پهپاد و بحث تحقیقات اولیه و رسیدن به نقطه مورد نیاز در دانشگاهها انجام شد و وزارت دفاع با تلاشهای عزیزان برای ساخت اقدام میکند و بسیاری از این مسائل زبانزد حتی دشمنان ماست. آنها روی تک تک این ظرفیتهای موشکی و پهبادی تاثیرگذار است و میدانند این ظرفیتها وجود دارد.
سوال: چشم انداز صنایع دفاعی را کجا میبینید و در سالهای آینده کجا خواهیم ایستاد؟
رفیق دوست: دنیا پیش میرود، ما قطعا در مورد دفاع از کشور هیچ وقت از دنیا عقب نخواهیم بود در همین دانشگاه امام حسین (ع) کسانی تربیت میشوند که میآیند در صنعت نظامی و دفاعی کشور و خوشبختانه من یک جایی صحبت میکردم میگفتم ما که توانستیم به سرعت در تولید صنایع دفاع خودکفا شویم، نمیتوانیم در مورد صنایع غذایی کفایی خودکفا شویم. این ملت میتواند، دولت وقف امکان دولت به ملت بدهد در همه چیز خودکفا میشویم.
ولایتمدار: من میخواهم از این تریبون اول به همرزمان خودمان در مجلس، هم آقا فرمودند در جنگ تمام عیار و هم رئیس جمهور و همه صاحب نظران ما در جنگ تمام عیار هستیم به همین دلیل یعنی همرزم، همرزمان و رئیس مجلس آقای قالیباف فرمانده روزهای سخت این مملکت و این نظام عرض میکنم که دوستان این مردم این قدر به هنگام عمل کردند. ما باید یک عیدی به این مردم و دست مریزادی به این مردم بدهیم من پیشنهادم این است که روز یکشنبه که اولین روز شروع مجلس در هفته آینده است ما چند کار کنیم، یک به همه مردم ایران به آنهایی که مستحق هستند یک قطعه زمین ما میتوانیم واگذار کنیم و مافیای مسکن را متلاشی کنیم. من عرض میکنم که واقعا این به هنگام عمل نکردن خدای نکرده ممکن است خیلی دیر شود.