مصاحبه خودکار پذیرش دانشجوی خارجی در دانشگاههای انگلیس که در بیشتر دانشگاههای انگلیس رایج شده، به لحاظ سوء استفاده از هوش مصنوعی در این باره به معضلی برای دانشگاههای انگلیس مبدل شده است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما از لندن، نگرانیها در انگلیس از گسترش استفاده از "دیپ فیک"، با استفاده از هوش مصنوعی و فریبکاری در روند پذیرش دانشجو بیشتر شده است.
دانشگاههای انگلیس برای پذیرش دانشجویان خارجی، از مصاحبههای خودکار استفاده میکنند که از نظر زمانی و مالی، به صرفه است، اما اکنون با جعل عمیق و ماهرانه یا "دیپ فیک" (deepfake) روبهرو شدهاند. "دیپ فیک"، جعل صدا و تصویر شخص با استفاده از هوش مصنوعی و ایجاد فیلم به ظاهر واقعی از شخص است.
نشریه گاردین در این باره نوشت، دانشجویان خارجی ممکن است با استفاده از هوش مصنوعی، با جعل صدا و تصویر خود، در مصاحبههای خودکار دانشگاههای انگلیس شرکت کنند و پذیرفته شوند. شماری از دانشگاههای انگلیس، از نرم افزار "انرولی" (Enroly) استفاده میکنند که در اجرای مصاحبههای آن، نیازی به حضور مسئولان پذیرش نیست و اکنون مشاهده میشود شماری از دانشجویان خارجی، با "دیپ فیک" توانستهاند با تصحیح گویش خود یا استفاده از پاسخ فردی مطلع، به پرسشها پاسخ دهند و در دانشگاههای این کشور پذیرفته شوند.
روزنامه گاردین نوشت استفاده از "جعل عمیق و ماهرانه" تاکنون در دانشگاههای انگلیس اندک بوده و فقط ۳۰ دانشجوی متقاضی تحصیل در دانشگاههای انگلیس، از میان حدود ۲۰ هزار درخواست پذیرش در سال جاری، از "دیپ فیک" استفاده کردهاند و کشف شده است، اما نگرانیها از استفاده بیشتر از این "کلاهبرداری " رو به افزایش است. این روزنامه به نقل از کارشناسان فناوری هوش مصنوعی نوشت "جعل عمیق و ماهرانه"، کابوس ارزیابان مصاحبه هاست، زیرا فقط کافی است صدا و چهره متقاضی به هوش مصنوعی داده شود تا همه حرکات و بیان متقاضی واقعی، تقلید شود در حالی که فرد دیگری، پرسشها را پاسخ میدهد. به نوشته گاردین، تشخیص تقلبی بودن پاسخگوی پرسشها در مصاحبههای خودکار، بسیار دشوار است و این تقلب، به فیلمهای جاسوسی شبیه شده است.
دانشگاههای انگلیس، برای پیشگیری از شرکت دانشجویانی که با "دیپ فیک" در مصاحبهها حاضر میشوند از اقداماتی همچون نرم افزارهای تشخیص چهره و تطابق با گذرنامه متقاضی تحصیل استفاده، اما اعتراف میکنند این روشها کافی نیست. همچنین دانشجویان میتوانند با "جعل عمیق و ماهرانه"، در مصاحبههای خودکار شرکت کنند و پرسشها را ضبط و پاسخهای آنها را پیدا و آماده کنند تا در مصاحبهها رو در رو با مسوولان گزینش دانشجو در دانشگاههای انگلیس، پاسخهای آماده ارائه دهند. به همین علت، مسوولان پذیرش در دانشگاههای انگلیس، در مواردی که به استفاده از "دیپ فیک" مشکوک شوند، با صورت زنده با متقاضی مصاحبه میکنند. گاردین نوشت دانشگاههای انگلیس در پذیرش دانشجو باید دقت کنند، زیرا اگر سالانه بیش از ۱۰ درصد از درخواستهای روادید دانشجویانی که آنان پذیرفتهاند، در وزارت کشور انگلیس رد شود، مجوز پذیرش دانشجوی خارجی آنها لغو میشود.