متخصصان دانش بنیان موفق شدند، با استفاده از فیلترهای هوای نانویی در خودروهای سنگین علاوه بر کاهش آلودگی هوا به طور چشمگیری بلکه موجب کاهش هزینهها و افزایش بهره وری شوند.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما، استفاده از فیلترهای هوای نانویی در خودروهای سنگین نه تنها مصرف سوخت و هزینههای تعمیرات را کاهش میدهد، بلکه سالانه میلیاردها تومان صرفهجویی اقتصادی برای کشور به ارمغان میآورد. جایگزینی این فناوری با فیلترهای معمولی میتواند آلودگی هوا را نیز به طور چشمگیری مهار کند.
فیلترهای هوای معمولی از الیاف میکرومتری ساخته میشوند که تنها قادر به جذب ذرات چند میکرونی هستند. اما فیلترهای نانویی با استفاده از نانوالیاف با قطر کمتر از ۱۰۰ نانومتر، ذرات ریزتر از ۰.۳ میکرون (مانند دوده و ریزگردها) را نیز جذب میکنند.
این ویژگی دو مزیت کلیدی شامل کاهش سایش قطعات موتور: جلوگیری از ورود ذرات ساینده به سیلندر و پیستون، طول عمر روغن موتور را تا ۳۰ درصد افزایش داده و هزینههای تعمیرات را کاهش میدهد.
همچنین، کاهش آلودگی هوا: فیلترهای نانویی با جذب ذرات معلق خروجی از اگزوز، عملکرد کاتالیست را بهبود بخشیده و انتشار آلایندهها را تا ۴۰ درصد کم میکنند.
مقایسه هزینههای استفاده از فیلترهای نانویی و معمولی را در یک بازه ۱۰ ساله ، شامل قیمت فیلتر نانویی حدود ۱۰ درصد گرانتر از فیلتر معمولی است و عمر مفید فیلتر نانویی ۱.۵ برابر بیشتر است
با احتساب مسافت طی شده خودروهای سنگین، استفاده از فیلترهای نانویی به جای نمونههای معمولی، تعداد فیلترهای مصرفی را از ۸.۸ میلیون به ۵.۸ میلیون کاهش میدهد.
این جایگزینی تنها در یک سال، ۱۲۰ میلیارد تومان صرفهجویی مستقیم به همراه دارد. اگر این محاسبات را برای ۱۰ سال در نظر بگیریم، رقم صرفهجویی به ۱.۰۸ تریلیارد تومان میرسد!
کاهش ذرات معلق خروجی از اگزوز خودروهای سنگین، تأثیر شگرفی بر کیفیت هوا به ویژه در کلانشهرها و مناطق صنعتی دارد. بر اساس پژوهشها، آلودگی هوا سالانه جان ۴۰ هزار ایرانی را میگیرد و هزینههای درمانی مرتبط با آن به ۱۰ هزار میلیارد تومان میرسد. استفاده از فیلترهای نانویی با کاهش ۲۰ درصدی این آلایندهها، میتواند سالانه از مرگ زودرس هزاران نفر جلوگیری کند.