استان کردستان با دارا بودن پتانسیل های بالقوه طبیعی، با شتاب در مسیر توسعه و پیشرفت حرکت می کند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز کردستان، کردستان از استانهای کردنشین غرب ایران است که در سال ۱۳۳۷ ش، به مرکزیت سنندج تأسیس شد.
کردستان ۲۹ هزار و یکصد و ۳۷ کیلومتر مربع مساحت دارد که ۲۳۰ کیلومتر آن مرز مشترک با کشور عراق است و در مجاورت استانهای آذربایجان غربی، زنجان، همدان و کرمانشاه قرار دارد.
کردستان از نظر وسعت و جمعیت شانزدهمین استان کشور محسوب میشود. کردستانیها از نژاد آریایی، وطن دوست، ایثارگر و با ایمانند. آنها خونگرم و با محبت هستند و به لهجههای مختلف کردی از جمله سورانی، اردلانی، هورامانی کرمانجی و شبه لکی تکلم میکنند.
حضور همیشگی و باشکوه آنها در صحنههای متعدد دفاع از انقلاب اسلامی اعم از دفاع مقدس، مقابله با جریانهای تروریستی، تقدیم ۵۵۳۶ شهید گلگون کفن، ۹ هزار و پانصد جانباز و...، شاهدانی گویا بر این مدعا است؛ و به فرمایش رهبر معظم انقلاب اسلامی، کردستان سرزمین صفا و وفاداری و سرزمین مجاهدتهای خاموش است.
حفظ تمامیت اراضی ایران بزرگترین دستاورد جمهوری اسلامی است که در پرتو همین ایثارگریها و جان فشانی های اقوام متعدد ایرانی از جمله کردها صورت گرفته است.
در همین راستا ایجاد امکانات و خدمات متنوع در دستور کار دولتهای مختلف برای خدمت به مردم کردستان قرار گرفته است و از سالهای پس از جنگ تحمیلی تا کنون اقدامات متنوع و متعددی برای جبران عقب ماندگیهای دورانهای مختلف صورت گرفته است.
بر اساس سرشماری نفوس و مسکن سال ۱۳۹۵ جمعیت استان کردستان یک میلیون و ۶۰۳ هزار و ۱۱ نفر اعلام شده است که یک میلیون و ۱۳۴ هزار و ۲۲۳ نفر آن شهری و ۴۶۸ هزار و ۷۷۸ نفر روستایی است. ۸۱۲ هزار و ۷۷۶ نفراز این آمار را مردان و ۷۹۰ هزار و ۲۳۵ نفر را زنان تشکیل میدهند.
استان کردستان ۵ حوزه انتخابیه و ۶ نماینده در مجلس شورای اسلامی دارد با ۲ نماینده در مجلس خبرگان رهبری.
از نظر تقسیمات کشوری استان کردستان ۱۰ شهرستان، ۳۱ بخش، ۲۹ شهر، ۸۶ دهستان و ۱۷۰۲ روستا دارد که ۱۳۱۶ آبادی آن دارای سکنه است.
۹۲ درصد مردم استان کردستان با سوادند و شغل بیش از ۵۰ درصد از آنها کشاورزی است.
۳۰ درصد اشتغال پایدار استان هم در بخش کشاورزی است. بقیه هم در بخشهای خدمات و صنعت فعالیت میکنند. معدن، گردشگری، دامداری و باغداری از دیگر منابع درآمدی و ثروت استان کردستان است.
استان کردستان یک هزار و ۳۰۰ کیلومتر راه اصلی بین شهری، ۱۶۵ کیلومتر بزرگراه، ۲ هزار و ۳۰۰ کیلومتر راه روستایی آسفالته وحدود ۴ هزار کیلومتر راه روستایی شوسه دارد.
سال ۷۴ به کردستان گاز کشی شد و اکنون ۱۰۰ درصد جمعیت شهری و روستایی استان کردستان از گاز خانگی بهره مندند.
۹۹ درصد مردم استان به آب آشامیدنی بهداشتی دسترسی دارند. از جمعیت یک میلیون و ۶۰ هزار نفری شهری استان ۱۰۰ درصد تحت پوشش خدمات آب و ۹۵درصد تحت پوشش خدمات فاضلاب قرار دارند. ۱۰۰ درصد جمعیت شهری و روستایی استان از نعمت برق برخوردارند.
پوشش رادیویی و تلویزیونی در استان کردستان ۱۰۰ درصد است و در بهمن سالجاری کیفیت تصویر به اچ دی ارتقا یافت.
۱۰۰ درصد جمعیت شهری و روستایی استان از تلفن همراه بهرهمندند و ۱۰۰ درصد جمعیت شهری و ۹۳ درصد جمعیت روستایی از اینترنت پرسرعت برخوردارند.
میزان دسترسی مردم استان به خدمات بهداشتی درمانی ۹۸درصد است؛ برای این منظور ۱۶ بیمارستان با ۳ هزار و ۹۶ تخت فعال، ۶۳۰ خانه بهداشت، ۷۹ مرکز بهداشتی شهری و ۷۵ مرکز بهداشت روستایی ۳۹۱ پزشک عمومی ۶۰۰ نفر متخصص و ۶۱ نفر فوق تخصص فعالیت دارند.
۴۰ واحد دانشگاهی با بیش از ۷۰ هزار دانشجو در کردستان فعال است. مهمترین آنها عبارتند از دانشگاه کردستان، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، دانشگاه پیام نور، دانشگاه آزاد اسلامی و دانشگاه فرهنگیان.
گرچه میزان اشتغال در کردستان به نسبت استانهای برخوردار پایین است، اما همه مسوولان رفع این نقیصه را در دستور کار جدی خود قرار دادهاند و امید است با بهره گیری از منابع خدادادی، انسانی و طبیعی، استان کردستان به یکی از استانهای ثروتمند و برخوردار کشور تبدیل خواهد شد.
سمیه قادری