ارتقاء شفافیت، سلامت اداری و انضباط مالی دولت با مدیریت نقدینگی، اجرای حساب واحد خزانه و به دنبال آن عدم استفاده از تنخواهگردان بانک مرکزی را خزانهداری کل کشور در دولت چهاردهم دنبال کرده است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما ، خزانهداری کل کشور در راستای ارتقاء شفافیت، سلامت اداری و انضباط مالی دولت برای مدیریت نقدینگی سیاست پرداخت اعتباری (حساب با مانده صفر) را با هدف افزایش قدرت نقدینگی دولت در تأمین بودجه عمومی را اجرا کرده است.
در راستای پرداخت به ذینفع نهایی از سال ۱۳۹۸ با توجه ناکارایی در مدیریت نقدینگی دولت به دلیل عدم تطابق زمانی تأمین و پرداخت منابع به حسابهای دستگاههای اجرایی با زمان مصرف وجوه نقد توسط آنها چالش تأمین منابع و استفاده از تنخواهگردان بانک مرکزی و انتشار اوراق و به دنبال آن استقراض، خلق پول و تشدید تورم، رسوب منابع در حسابهای بانکی دستگاههای اجرایی، پرداخت حقوق کارکنان دولت باز پرداخت اوراق مالی با پرداخت قسمتی از وجوه پیمانکاران و پاداش پایان خدمت بازنشستگان در راستای پرداخت به ذینفع نهایی بهصورت مستقیم توسط خزانهداری کل پرداخت میشود.
با اجرای کامل حساب واحد و پرداخت به ذینفع نهایی مطالعه و امکانسنجی در حال حاضر بالغ بر ۲۰۰ هزار میلیارد تومان از رسوب وجه نقد در حسابهای بانکی دستگاههای اجرایی جلوگیری بهعملآمده است.
۱۶۱ حساب متفرقه دستگاههای اجرایی مسدود شد
خزانهداری کل کشور از سال ۱۳۹۶ شروع قانون برنامه ششم توسعه نسبت به مسدودکردن ۲۵۰ هزار حسابهای بانکی دستگاههای اجرایی نزد بانکهای عامل اقدام و با تجمیع حسابها نزد بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران در قالب ۱۴ هزار و ۵۰۰ فقره حساب پرداخت برای دستگاههای اجرایی، شرکتهای دولتی و دستگاههای نظامی انتظامی و ۷ هزار و ۱۵۰ حساب تمرکزی خزانه برای وصول منابع دولت پروژه حساب واحد خزانه به نتیجه رسید.
در همین راستا سال ۱۴۰۳ تعداد ۱۶۱ مورد حساب بانکی مسدود شده است.
وصول بلادرنگ درآمدهای دولت
خزانهداری کل کشور در راستای وصول بلادرنگ درآمدهای دولت و جلوگیری از رسوب منابع در حسابهای بانکی نسبت به طراحی و راهاندازی شناسه واریز از طریق بانک مرکزی اقدام کرده است و در سال ۱۴۰۳ بالغ بر ۶۵۸ حسابهای مشمول شناسهدار شده است.
عدم استفاده از تنخواهگردان خزانه
باتوجهبه پیادهسازی حساب واحد خزانه و استفاده از ظرفیت منابع نقدینگی دولت برای اولینبار در سال ۱۴۰۲ از ظرفیت ماده «۲۴» قانون محاسبات عمومی کشور (تنخواهگردان خزانه) استفاده نشد و در سال جاری نیز استفاده نشده است.
عدم اتکای دولت به تنخواهگردان خزانه موجب کاهش رشد نقدینگی و پایه پولی و آثار مثبت در روند کاهش تورم شده است.
بهطوریکه بهموجب قوانین ذیربط در سال ۱۴۰۳ رقم تنخواهگردان خزانه (۳ درصد بودجه عمومی دولت) بالغ بر ۸۵ هزار میلیارد تومان میشود.
مطابق با نظر برخی از اقتصاددانان این اقدام باعث کاهش رشد نقدینگی و پایه پولی و اثربخشی مثبت در روند کاهش تورم خواهد شد.
وصول ۱۳۰ درصدی سود سهام شرکتهای دولتی در سال ۱۴۰۳
طی سال ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۳ با برنامهریزیهای مناسب و بهرهمندی بیشتر از سامانههای برخط خزانهداری کل کشور، وصول سود سهام دولت در سنوات اخیر بیش از بودجه مصوب بوده است.
بهطوریکه در سال ۱۴۰۳، بیش از ۱۳۰ درصد مصوب بودجه، سود سهام شرکتهای دولتی وصول شده است.
تنخواه کارت ویژه کارپردازان
خزانهداری کل کشور در راستای ارتقاء شفافیت، سلامت اداری و انضباط مالی دولت در حوزه مدیریت مالی (تنخواهگردان کارپردازان) دستگاههای اجرایی و ارتقاء نظارت مالی در راستای جلوگیری از سوءاستفاده احتمالی از وجوه عمومی که در قالب تنخواهگردان در اختیار کارپردازان قرار میگیرد.
طراحی و پیادهسازی تنخواه کارت ویژه کارپردازان بخش عمومی را از سال ۱۴۰۰ باهدف صیانت از منابع عمومی و ایجاد شفافیت در هزینهکرد دستگاههای اجرایی عملیاتی کرده است.
بهطوریکه امکان رصد، کنترل و مدیریت وجوه نقد در اختیار کارپردازان بخش عمومی فراهم آمده و مسائل و چالشهای ناشی از گردش منابع مالی دولت در حساب شخصی کارپردازان رفع شده است.
تا دیماه امسال بیش از ۲۰ هزار فقره تنخواه کارت نزد بانکهای ملی ایران، سپه و کشاورزی به نام دستگاه اجرایی با حق برداشت کارپرداز با امکان رصد و کنترل لحظهای و برخط تراکنشهای مالی کارپرداز توسط دستگاه اجرایی به وجود آمده افتتاح شده است.