معاون اول رئیسجمهور، عصر امروز برای هم اندیشی و گفتگوی صمیمانه با وزیر و معاونان وزارت صمت به وزارتخانهای رفت که آن را «دولت کوچک» نامید و از آنکه وزیری باتجربه در راس آن است تقدیر کرد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، در این نشست صمیمانه که درطبقه دهم وزارت صمت برگزارشد، عارف بعد از آنکه وزیرصمت و معاونان وزارتخانه، گزارشها و نظرات کارشناسانه خود را در حوزههای مختلف صنعت، معدن، تجارت، توسعه صادرات و اصلاحات ساختاری بیان کردند، با تبریک اعیاد شعبانیه و دهه فجر و تشکر ازمهندس اتابک و معاونان این وزارتخانه گفت: وزارت صمت در اصل سه وزارتخانه در یک وزارتخانه است و بسیار خوشحالم که مدیر با تجربهای در رأس آن قرار گرفته که به خوبی بر این حوزهها اشراف دارد.
عارف در این نشست بعد از شنیدن گزارشهای مربوط به مشکلات مربوط به ناترازی در سه حوزه صنعت، معدن و تجارت، عدم النفع و کاهش تولیدات در برخی حوزهها از جمله فولاد، سیمان و خودرو و درعین حال آمارهای مربوط به رشد تولیدات در برخی حوزههای دیگر و نیز رشد صادرات افزود: در ماههای گذشته در «دولت وفاق» روند رشد بسیار خوب بوده است و به عنوان عضو کوچکی از کابینه، در دهه فجر شهادت میدهم که وفاقی که رئیسجمهور آن را اعلام کردهاند به حد اعلا ادامه یافته است.
عارف با نامیدن وزارت صمت با عنوان دولت کوچک گفت: این وزارتخانه، به عنوان «پیشران توسعه» ظرفیت بینظیری برای ایجاد رشد دارد و حتی معتقدیم که کمبودهای رشد در سایر حوزهها را میتوان با تلاش در حوزههای صنعت و معدن جبران کرد، البته متأسفانه رشد مثبت صنعت، در سالهای اخیر کاهش یافته بود ولی مطمئنم در این فضای صمیمانه و با حضور شما که بهترین نیروهای این حوزه هستید، به رشد مطلوب خواهیم رسید و خروجیها نشانگرعملکرد خوب شما بر طبق برنامه هفتم پیشرفت است.
معاون اول رئیسجمهور در ادامه بعد از شنیدن درخواستهای وزیر و معاونان برای پشتیبانی از بخش صنعت و معدن در شرایط قطعی برق و گاز و کاهش تولید در برخی حوزهها گفت: میدانیم که عدمالنفعی که بخاطر ناترازی انرژی وجود دارد چه مشکلاتی را برای صنعت و معدن پیش آورده و چه فشارهایی را وارد کرده است، اما ضمن آنکه متعهد به تامین انرژی این حوزهها هستیم برای حمایتهم آمادهایم، خوشبختانه رئیسجمهور فوقالعاده در این زمینه دغدغهمند هستند و برای آن وقت گذاشتهاند و در اکثر جلسات مشارکت کردهاند که پیام روشن آن این است که «این مسائل باید حل شود» و خوشبختانه دستاوردهای خوبی در این زمینه داشتیم.
عارف با بیان اینکه انتظارمان در کمک به حل ناترازیها از بخش صنعت بیشتراست گفت:متأسفانه در بحث بهینهسازی خوب کار نشده است در حالی که با اطلاع رسانی به جامعه و بهبود بحثهای مربوط به خودرو و سوخت باید به رفع ناترازی کمک کنیم، متأسفانه تجهیزات گرمایشی و سرمایشی، موتورخانهها و یخچالها در کشور ما راندمان پایینی دارند، هنوز هم یخچال ۲۵ ساله با راندمان پایین استفاده میشود و این در حالی است که در کشورهای دیگر برای تعویض آنها مشارکت میشود.
معاون اول رئیس جمهور در ادامه با ذکر خاطرهای در این زمینه افزود: در دوران تحصیل در ایالتی که درس میخواندم یکسال کمبود آب بوجود آمد و در آن شرایط، شهرداری وارد عمل شد و با تعویض برخی لوازم در سرویس بهداشتی خانهها، ۴۰ درصد هدررفت آب را کاهش داد و شما اکنون باید به ما کمک کنید و بگویید که ما هم برای رفع ناترازی انرژی چه میتوانیم بکنیم، گاهی شاید به این نتیجه برسیم که سیستمهای گرمایشی و سرمایشی را اگر عوض کنیم به صرفهتر است.
عارف در ادامه در توصیههای خود به حاضران در این جلسه گفت: مشکلات و مسائل دستگاهها را احصاء کنید تا در جلسهای آنها را با هماهنگی سایر دستگاههای دولتی بررسی و حل کنیم تا در شروع سال آینده شفافتر و راحتتر کار را پیش ببرید.
معاون اول رئیسجمهور با تأکید بر نقش بخش خصوصی در پیشبرد برنامههای توسعه گفت: متأسفانه در دهههای گذشته در زمینه بخش خصوصی با تعارف جلو رفتهایم، اما اکنون تلاش میکنیم که به این بخش به صورت عملی و جدی میدان بدهیم و راهبرد دولت در این زمینه مشخص است.
وی در ادامه افزود: بخش خصوصی برای ما آنقدر مهم است که در تنظیم بازار هم نقش آن را بسیار مهم دیدهایم و از اتاق بازرگانی، اتاق اصناف و تعاون خواستهایم جدیتربه میدان بیایند و نقش جدیتری داشته باشند.
عارف با اشاره به گفتوگو با تجار ایرانی در آلماتی قزاقستان در حاشیه اجلاس اتحادیه دولتی اوراسیا گفت: متاسفانه برخی مسائل پیش پا افتاده باعث ایجاد مشکل برای تجار و شرکتهای ایرانی شده است که برای رفع آنها برنامه داریم و این در حالی است که با وجود اشتراکات فرهنگی، تاریخی و همسایگی، ما درمنطقه اوراسیا برای همکاری در اولویت هستیم، اما برخی کشورهای دیگر جای ما را در آسیای میانه گرفتند که البته واقعیت این است که برخی رقابتهای نادرست باعث این مشکل بعد از فروپاشی شوروی شد.
معاون اول رئیسجمهور در ادامه با بیان آنکه در صنعت خودرو باید جدیتر باشیم گفت: ما در این بخش خوب پیش نرفتهایم، اما اگر میخواهیم موفق شویم باید شرایط رقابتی ایجاد شود، بررسی کنید با چه راهبردی و با تولید چه خودرویی میتوانیم به موفقیت برسیم، درگذشته در آسیای میانه طرفداران خودروی ما زیاد بود و حتی دفاتری در آسیای میانه تشکیل شد و قرار بود در آنجا خودرو مونتاژ کنیم، اما بررسی کنید که نتیجه آن چه شد و بعد از آن برای ایجاد شرایط رقابتی قدم بردارید.
عارف در ادامه این جلسه با اشاره به راه حلهای پیش رو در رفع ناترازی انرژیگفت: بحثی را که از آن غفلت کردهایم، بحث نیروگاههای خانگی است که بر روی پشت بامها، مزرعهها و باغها میشود از آنها استفاده کرد، بررسیها نشان میدهد در بعضی از کشورها مثل آلمان، درصدی از برق نیروگاههای خانگی تولید میشود و ما نیز باید در این زمینه برنامه دقیقی داشته باشیم.
عارف در ادامه خطاب به مدیران بخش بازرگانی داخلی افزود: بازارماه رمضان و شب عید را جدی بگیرید و بر بحث عرضه مستقیم کالا به دفت نظارت کنید. دکتر عارف در ادامه خطاب به مدیران بخش بازرگانی داخلی افزود: بازارماه رمضان و شب عید را جدی بگیرید و بر بحث عرضه مستقیم کالا به دفت نظارت کنید.
در ابتدای این جلسه اقدامات صورت گرفته در بخش اصلاح ساختار وزارتخانه، فعالیتهای صورت گرفته برای ایجاد رشد در بخشهای صنعت، معدن و تجارت، پروژههای قابلافتتاح، طرحهای پیشران و بستههای حمایتی توسط وزیر و معاونان وزارتخانه بیان شد.
وزیر صمت هم در شورای معاونان که با حضور «محمدرضا عارف» معاون اول رئیسجمهور در وزارت صنعت، معدن و تجارت برگزار شد، ضمن ارائه گزارش سرفصل عملکرد معاونتها، ناترازی انرژی را از مسائل مهم پیشروی تولید عنوان کرد و گفت: با وجود مشکل ناترازی انرژی با همت تولیدکنندگان و فعالان صنعت و معدن تا حد امکان از کمبود محصول در بازار پیشگیری شده است.
«سیدمحمد اتابک» در همین رابطه با ارایه گزارشی از ایجاد محدودیت در تحویل گاز به واحدهای فولادی افزود: در برخی مقاطع سهمیه واحدها کاهش یافته و این کمبود بر رکورد تولید در صنعت فولاد تاثیر داشته است.
وزیر صمت کاهش رشد صنایع معدنی را تاثیر ناترازی انرژی بر صنایع دانست و تاکید کرد: در کاتد مس و آلومینا تولید افزایش یافته و فولاد و سیمان و کنستانتره زغالسنگ، روند کاهشی داشتهاند.
وی رشد ۱۱ درصدی تجارت در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته را امیدوار کننده خواند و افزود: میزان صادرات در صنایع معدنی ۹،۸ میلیارد دلار و پتروشیمی ۲۲ میلیارد دلار و جمع صادرات غیر نفتی ما رقمی معادل ۴۳.۱ میلیارد دلار است و رشد ۱۱ درصدی را داشته است.
ترمیم ساختار وزارت صمت برای پیوستگی در حلقه عملکردی
وزیر صمت از ترمیم ساختار وزارت صمت به عنوان دیگر اقدام اثرگذار یاد کرد و ادامه داد: در شروع دولت چهاردهم با ساختاری ناقص و موازی مواجه شدیم و در گام نخست با ترمیم آن برای ایجاد پیوند در ارکان تشکیلاتی، حلقههای گسسته برای ایجاد یک وزارت واحد در مدیریت کلان صنعت، معدن و تجارت بازسازی شد.
اتابک اضافه کرد: از دیگر اقدامات، تدوین پیشنویس سند سیاستهای راهبردی صنعتی بود که تاکنون پیشرفت قابلتوجهی داشته و آنچه که قبلاً انجام شده و مورد وفاق جمعی است، در دستور کار قرار گرفته و نقایص با راهکارهای جامع جایگزین شده است.
وزیر صمت، از تامین مالی طرحهای پیشران با هماهنگی بانک مرکزی گفت و افزود: این طرح در جریان است و طبق گزارشها از پیشرفت خوبی برخوردار بوده است.
آقای اتابک وی موضوع اسقاط خودروهای فرسوده و افزایش ۴۰۰ درصدی آن را از نقاط قوت برنامههای وزارت صمت عنوان کرد.
وی تامین خودروی جانبازان را که پیش از این زمانبَر و در برخی دورهها متوقف شده بود را از دیگر کارهای مثبت صورت گرفته در دولت چهاردهم برشمرد و خاطرنشان کرد: اقدامات و هماهنگیهای لازم با بخشهای مختلف و دستگاههای اجرایی صورت گرفت که در نهایت به افزایش عملکرد مجموعه در تامین خودرو این عزیزان منجر شد.
توسعه دریا محور در راس برنامههای راهبردی وزارت صمت
وزیر صمت توسعه دریامحور را از شعارهای دولت چهاردهم عنوان کرد و یادآور شد: ایجاد و توسعه شهرکهای و نواحی صنعتی تخصصی با توجه به طرح دریا محور بودن در کنار آبهای ساحلی آغاز شده و برداشت ژئو فیزیک از مناطق اطراف هم در برنامه قرار گرفته است و در همین رابطه ۹۲۵ واحد غیرفعال وارد چرخه تولید شده است.
اتابک واگذاری معادن به مردم را اقتصاد مردمی و قابل رقابت دانست و خاطرنشان کرد: ۳۸۱ معدن در این برنامه وارد فعالیت مجدد شده است..
وی از برنامه وزارت صمت برای تبدیل نیروگاههای گازی به سیکل ترکیبی خبر داد و افزود: ۲۹۰۰ مگاوات تولید انرژی شامل حرارتی و تجدیدپذیر در دست اقدام است و نیروگاههای گازی به سمت سیکل ترکیبی تغییر وضعیت خواهد داد.
وزیر صمت از اکتشافات جدید که نسبت به سال گذشته رشد داشته در بخش ژئوفیزیک و زمینشناسی گفت و تصریح کرد: ۳۲ هزار کیلومتر کار ژئوفیزبک هوایی انجام شده که ۱۲ پروژه دریایی هم در این مجموعه قرار دارد.
اتابک ارتقای ایمنی معادن را از دیگر اقدامات ویژه وزارت صمت نام برد و افزود: در این رابطه هم ایمیدرو و هم معاونت معدنی پیگیری موثری داشتهاند و گروههای بازرسی تقریبا تمام معادن زغالسنگ را به لحاظ ایمنی به همراه دیگر دستگاههای اجرایی مورد بازرسی قرار دادهاند و با تعیین فرصت بازنگری به برخی مجموعهها با لحاظ بیمه بیکاری برای کارگران آن، وضعیت معدن به شرایط ایمن باز خواهد گشت.
وزیر صمت از فعالسازی دبیرخانه کمیسیون برند تجاری گفت و افزود: کمیته تهاتر هم در بین کشورهایی که روابط تجاری آنها با ایران برقرار شده و تجارت ترجیحی در جریان است، از تهاتر کالا برای تامین نیاز کشور استفاده خواهد شد.
اتابک، گسترش رابطه ایران با اتحادیه اوراسیا و بلاروس را از گشایشهای مهم عرصه اقتصادی و سیاسی کشور برشمرد و تاکید کرد: در سایه این روابط، تامین برخی از کالاها با تعرفه صفر برای کشور امکانپذیر است.
وی، طرحهای قابل افتتاح در دهه فجر انقلاب اسلامی با ۸۹ طرح ملی از مجموع ۴۲۰ طرح که بیشترین آن مربوط به صنایع معدنی است؛ دارای اهمیت خواند و گفت: ۳۴ هزار شغل با سرمایهگذاری ۳۲۳ همت از ویژگی این طرحها است.