براساس برنامه هفتم، سرمایه گذاری، بهره وری و نیروی کار، سه مولفه اصلی برای تحقق رشد اقتصادی ۸ درصد است.
به گزارش خبرنگار گروه اقتصاد کلان خبرگزاری صداوسیما، یکی از احکامی که در قانون برنامه هفتم بر آن تاکید شده، رسیدن به میانگین رشد اقتصادی ۸ درصد در طول سالهای برنامه است. همچنین در این برنامه، سه مولفه اصلی برای تحقق این نرخ رشد اشاره شده است؛ سرمایه گذاری، بهره وری و نیروی کار.
در این خصوص با مدیر کل سابق دفتر آینده پژوهی، مدلسازی و مدیریت اطلاعات اقتصادی وزارت اقتصاد گفتوگو کردیم. آقای صیامی گفت: یکی از احکامی که در برنامه هفتم به آن اشاره شده، رسیدن به رشد اقتصادی ۸ درصدی است. برای رسیدن به این هدف نیازمند الزاماتی هستیم. در چارچوب وظایف وزارت اقتصاد، تامین سرمایه برای دستیابی به رشد ۸ درصد در نظر گرفته شده است.
او در ادامه اظهار کرد: از همین منظر، وزارت اقتصاد موظف شده برنامه تامین مالی دستیابی به رشد اقتصادی ۸ درصد را هر ساله یک ماه مانده به پایان سال برای سال آتی برنامه ریزی کند. روندهایی که در گذشته اقتصاد ایران بودند، نشان میدهد که رشد اقتصاد ایران در ۴۰ سال گذشته اعدادی بین ۴ تا ۴.۵ درصد را تجربه کرده و در دهه قبل هم رشد اقتصادی با ارقام بالایی را تجربه نکردهایم و تقریبا یک عدد مثبت ضعیف بوده است. پس با توجه به گذشته، این عدد ۸ درصدی که تعیین شده عدد بالایی است، اما میتوان با برنامه ریزی و رفع یکسری از ناترازیها در اقتصاد کلان کشور، تا حد زیادی به این عدد دست پیدا کرد.
به گفته کارشناسان، تحقق رشد اقتصادی ۸ درصد امکان پذیر بوده، اما دشواریهایی در این مسیر وجود دارد. اولین مولفه مورد نیاز برای رسیدن به رشد ۸ درصد، سرمایه گذاری است که به دو بخش سرمایه گذاری داخلی و خارجی تقسیم میشود. آقای داودی کارشناس اقتصادی در گفتوگو با خبرگزاری صداوسیما در این خصوص گفت: تجربه ۳ ساله نشان داده که توانستهایم سرمایه گذاری خارجی خوبی را جذب کنیم. در سالهایی که تحریم بودهایم از میانگین سالهایی که در برجام بودهایم سرمایه گذاری خارجی بیشتری را جذب کردهایم.
آقای صیامی گفت: برای دستیابی به رشد اقتصادی ۸ درصد به یک تامین مالی ۱۲۰ تا ۱۳۰ میلیارد دلاری در سرمایه گذاری ثابت خالص میخواهیم که منجر به سرمایه در اقتصاد شود. اگر بخواهیم این ۱۳۰ میلیارد دلار را با پتانسیلهای فعلی اقتصاد ایران مقایسه کنیم، توان تامین مالی کشور این عدد نیست و نیازمند این هستیم که برخی از این سرمایهها را از محل سیاستگذاریهایی که در تامین مالی خارجی انجام میدهیم، جذب کنیم.
بهره وری دومین عامل اثرگذار در مسیر رسیدن به رشد اقتصادی ۸ درصد است. به گفته آقای صیامی، مولفه اول بهره وری ست و تقریبا ۳۳ درصد از رشد اقتصادی به افزایش بهره وری کل عوامل تولید منتسب شده است. این مولفه طی سالهای گذشته عملکرد مناسبی را نداشته و حتی در دورههایی بهره وری عوامل تولید منفی بوده است.
به گفته آقای قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی، ۲.۸ درصد از رشد ۸ درصدی اقتصادی باید از حوزه بهره وری باشد که نیازمند پول نیست و به معنای مدیریت استفاده صحیح از امکانات است که اگر اصلاح شود، پول و سرمایه گذاری نیز میآورد.
آقای داودی درباره راهکارهای افزایش بهره وری عوامل تولید اظهار کرد: مدیر دولتی به اندازه بخش خصوصی انگیزه بهبود وضع بنگاه و افزایش بهره وری و استفاده از دانش برای افزایش عایدی بنگاه را ندارد؛ بنابراین با حل این معظل، در جایی که بخش خصوصی مالکیت بنگاههایی را دارد، اگر بتواند مدیریت بنگاه را هم داشته باشد، میتوان امیدوار بود که رشد ۲.۸ درصدی از ناحیه افزایش بهره وری، محقق شود.
در نهایت، سومین عامل تاثیرگذار برای رسیدن به رشد اقتصادی ۸ درصد، نیروی کار است. نیروی کار ماهر و دانش بنیان میتوانند به ارتقای رشد اقتصادی کمک کنند. به گفته آقای قنبری کارشناس اقتصادی، ما ۳۰ درصد نیروی توانمند با قابلیت جذب در بازار کار داریم که فرصت کار ندارند. اگر به یکباره ۳۰ درصد به نیروی شاغل ما اضافه شود، تحول بزرگی در اقتصاد ما رخ میدهد.