احتمال ابتلا به ۱۰ نوع سرطان و مرگ و میر با مصرف دخانیات افزایش مییابد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز یزد، احتمال ابتلا به سرطانهای خون، گردن رحم، ریه، معده، لوزالمعده، مری، مثانه، کلیه، سر و گردن و روده با مصرف دخانیات افزایش مییابد.
ترک سیگار ضروری است، اما جایگزینی قلیان به جای سیگار اشتباه بزرگی است، زیرا مردم از مضرات سیگار اطلاع دارند، اما اطلاع نسبت به قلیان وجود ندارد و بر این اساس آن را وارد خانه و زندگی میکنند و حتی اجازه استفاده از قلیان را به فرزندان خود میدهند.
این در حالی است که قلیان مضرتر از سیگار بوده و توتون بسیار نامرغوبی دارد که مواد مصنوعی آن گازهای سمی زیادی تولید میکند.
قلیان ۴۰۰ ماده سمی سرطان زا داشته و تنباکوهای میوهای مواد مضرتری هم دارند که از پوست میوه تخمیر شده با مواد افزودنی درست میشود و حساسیت ایجاد میکند.
نیکوتون، ماده اعتیادآور تنباکو سبب میشود تا فرد برای تامین نیکوتون به مرور بیش از گذشته قلیان بکشد. پکهای قلیون عمیقتر از سیگار و مدت زمانی هر وعده قلیان طولانیتر است بنابراین یک وعده قلیان میتواند دهها برابر یک سیگار، دود و گازهای سمی وارد ریه کند.
هر وعده قلیان معادل ۵۰ تا ۱۰۰ نخ سیگار است و اسانسهای پرعارضهای دارد و سوختن ذغال آن گاز مونوکسیدکربن و مواد شیمیایی سرطان زا را وارد ریه میکند که احساس گیجی کرده و برخی آن را نشانه مرغوبیت تنباکو میدانند.
آب قلیان هم نه تنها در کاهش زیانهای تنباکو نقشی ندارد بلکه دود قلیان را سرد کرده و با نفوذ عمیقتر به ریه اثرات زیان آوری به جای میگذارد.
دود سیگار به سه دسته تقسیم میشود؛ دسته اول دودی است که به صورت مستقیم توسط فرد سیگاری استشمام میشود و دوم دودی است که در محیط وجود دارد و دیگران آن را استنشاق میکنند.
بر اساس آمار سامان جهانی بهداشت، یک مورد از ۱۰ مورد مرگ ناشی از مصرف دخانیات در افراد سیگاری دست دوم اتفاق میافتد.
دود دسته سوم، دود باقیمانده محیط بر روی سطوح است چرا که دود ناشی از مصرف دخانیات به شدت جذب سطوح دیوار، سقف و سایل خانه و لباس شده و به راحتی از راه پوست، استنشاق غبار و بلغ جذب بدن میشود.