رئیس گروه باستانشناسی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی اردبیل گفت: مجموعه تاریخی قلعه اولتان در شمال استان، به عنوان بزرگترین سایت باستانی خشتی شمال غرب کشور، قابلیت ثبت جهانی دارد.
وی افزود: مجموعه قلعه اولتان شامل گورستان تاریخی (هزاره اول قبل از میلاد)، تپه اولتان (دورههای اشکانی و ساسانی)، ارگ مرکزی اولتان قالاسی (دورههای ساسانی، اوایل اسلام، سلجوقی و ایلخانی)، بخش صنعتگران یا شهر بیرونی (قرن ۲ تا هفت هجری قمری) و خندق و گورستان دوره (ساسانی و اسلامی) است.
رئیس گروه باستانشناسی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی اردبیل گفت: مطالعات باستان شناسی در این سایت تاریخی از سال ۱۳۵۰ ه. ش آغاز گردید و تاکنون ۱۰ فصل مطالعات باستانشناسی اعم از کاوش، بررسی و مطالعات ژئوفیزیکی انجام گرفته و نتایج این کاوشها نشان دهنده وجود شهر باستانی با وسعت بیش از ۲ کیلومتر مربع است و شهر تاریخی اولتان در اوایل اسلام با نام «ورثان» در این محدوده واقع شده است.
محمدی اضافه کرد: در راستای حفاظت و صیانت بهتر از شهر تاریخی اولتان، برای اولین بار در سال ۱۳۹۸ نقشه عرصه و حریم قلعه پس از تصویب در شورای حرایم کشور به استانداری اردبیل ابلاغ شد و طرح بازنگری نقشه عرصه و حریم اولتان نیز در سال ۱۴۰۲ از سوی وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی تصویب و ابلاغ گردید.
وی افزود: در طرح بازنگری عرصه و حریم اثر، بر اساس ضوابط ابلاغی، امکان هرگونه احداث در عرصه اولتان ممنوع و فقط در حریم مجموعه امکان احداث واحدهای گردشگری و تاسیسات مرتبط با پایگاه میراثفرهنگی برای آینده مهیا شده است.
رئیس گروه باستانشناسی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی اردبیل گفت: از مهمترین برنامههای اداره کل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان اردبیل در معرفی و حفاظت شهر تاریخی اولتان، درخواست تبدیل سایت به پایگاه ملی میراثفرهنگی و راهاندازی هیاتهای مشترک بینالمللی برای کاوشهای باستانشناسی، مرمت، احیا و ساماندهی مجموعه آثار تاریخی اولتان است.
محمدی افزود: با تکمیل پژوهشها و اقدامات حفظ و احیا، قابلیت قلعه اولتان برای ثبت در فهرست آثار جهانی میراث فرهنگی مشخص شد و تاکنون هیچگونه مجوزی جهت تغییر کاربری، ساخت و ساز و فعالیتهای عمرانی اجرایی در محدوده عرصه و حریم آثار تاریخی اولتان از سوی این اداره کل صادر نشده است.
وی ادامه داد: با الحاق حریم اولتان قالاسی به محدوده شهری از سوی اداره کل میراثفرهنگی استان اردبیل به شدت مخالفت شده است.