رئیس انجمن لامپ سازان ایران گفت: از ۱۵۰ میلیون شعله لامپ مورد نیاز مصرفی کشور، ۹۸ درصد تولید این محصول در داخل است.
آقای محمد صاحبی در گفتوگو با خبرنگار تحریریه صنعت خبرگزاری صداوسیما، در خصوص تولید لامپ در ایران گفت: انجمن لامپ سازان ایران از حدود ۲۰ سال گذشته آغاز به کار کرد و هم اکنون ۴۰ کارخانه بزرگ و دارای پروانه صنعتی با مجوز استاندارد ذیل این انجمن فعالیت میکنند.
وی ادامه داد: لامپهای رشتهای جزو اولین نوع تولیدات در کشور بود که پس از آن لامپهای فِلورِسِنت و کم مصرف (CFL) و در نهایت تولید لامپهای LED به محصولات روشنایی افزوده شد که با توجه به ابعاد کوچک و راحتی تولید، جایگزین لامپهای قدیمی شده است و حتی در معابر هم از این لامپها استفاده میشود.
رئیس انجمن لامپ سازان ایران با بیان اینکه هم اکنون بیش از ۲۰۰ نوع لامپ در کشور تولید میشود، گفت: مصرف روشنایی مورد نیاز در کشور حدود ۱۵۰ میلیون شعله لامپ است که از این میزان ۹۸ درصد تولید داخل است.
توان تولید لامپ ۲ برابر ظرفیت مصرفی کشور
صاحبی به صدور ۵ برابری پروانههای صنعتی تولید لامپ اشاره کرد و ادامه داد: کارخانهها با تولید کالای استاندارد هم اکنون توان تولید ۲ برابر ظرفیت مصرفی کشور را دارند، اما با کمتر از نصف ظرفیت فعالند.
به گفته رئیس انجمن لامپ سازان ایران؛ علاقه و اقبال مردم به مصرف لامپهای تزئینی در ساختمانها و منازل ضرورت ظرفیت سازی برای تولید این لامپها را افزایش میدهد.
صاحبی با بیان اینکه قطعات الکترونیکی و مواد اولیه در این صنعت وارداتی است، افزود: بدلیل تعرفه گمرکی بالا و شرایط آزمون در بدو ورود واردات، لامپ به صورت کامل وارد نمیشود بلکه قطعات الکترونیکی وارد و بدنه و حباب در ایران به راحتی تولید میشود.
رئیس انجمن لامپ سازان ایران، سرمایه گذاری در این صنعت را دشوار دانست و گفت: بدلیل تغییر و تحولات بسیار زیاد در تولید لامپ در حدود ۶ ماه انواع مختلفی از لامپ در کشورهای مختلف با شکلهای مختلف تولید میشود که صنعتگر و سرمایه گذار ایرانی برای طراحی قالب و تغییر بن سازه (پلتفرم) کار سختی را پیش رو دارد.
صاحبی افزود: محصول نهایی تولیدشده در کارخانههای ایران بدلیل دارا بودن استانداردهای لازم، مورد اقبال کشورهای مرزی همچون عراق، تاجیکستان، افغانستان است و به این کشورها صادر میشود.
تولید زیر پلهای بلای جان صنعت روشنایی کشور
رئیس انجمن لامپ سازان ایران با بیان اینکه هم اکنون بسیاری از تولید کنندگان در صنف صنعت روشنایی تولید لامپهای رشتهای را کنار گذاشته و به سمت تولید لامپهای الای دی روی آوردهاند، گفت: فضای تولید لامپهای الای دی بسیار راحت شده و در هر سالن و کارخانهای به سهولت تولید میشود به همین دلیل تولید کنندگان در عرصه تولید این لامپها رقبایی پیدا کردهاند که هیچگونه استاندارد و مدرک شناسایی ندارند بلکه به صورت غیر مجاز و زیر پلهای در حال تولید هستند.
صاحبی با بیان اینکه این تولیدکنندگان زیرپلهای، محصولاتی تولیدی خود را با سوء استفاده از نام نشانهای معتبر به بازار عرضه میکنند گفت: به عنوان مثال، لامپهایی که مصرف آنها تنها ۳۰ وات است را با برچسب و قیمت لامپ ۵۰ واتی به فروش میرسانند و در واقع کم فروشی میکنند، این نوع تقلب در بازار نه تنها موجب فریب مصرفکنندگان میشود بلکه خطراتی همچون آتش سوزی برای واحدهای مسکونی، اداری، تجاری و صنعتی را در پی دارد که ورود واحدهای نظارتی، استاندارد و حمایت از مصرف کنندگان به این امر ضروری است.
به گفته رئیس انجمن لامپ سازان ایران؛ در بازار روشنایی (لاله زار) حدود ۸۰ درصد لامپهایی که با قیمت پایین به فروش میرسد غیراستاندارد و تقلبی است و حتی ضمانت خدمات پس از فروش (گارانتی) هم میدهند، اما این لامپها گاهی منجر به خطراتی همچون آتش سوزی در منازل و مراکز اداری و تجاری میشود.
صاحبی به یک نمونه از این واحدهای تولیدی غیراستاندارد اشاره کرد و افزود: به تازگی با همکاری استاندارد به یکی از کارخانههای تولید لامپ که محصول غیراستاندارد را با نشان استاندارد تولید و روانه بازار میکرد مراجعه کردیم ک و با اقدام سازمان استاندارد برای این واحد تولیدی متخلف پرونده تشکیل شد. اما سوال این است آیا این واحد تولیدی بعد از یک ماه دیگر اقدام به تولید این نوع لامپ نمیکند؟ یا پس از پرداخت جریمه مجدد تولیدات را از سر میگیرد.
امکان صحت سنجی استاندارد لامپ با پیامک کد رهگیری روی بسته بندی
رئیس هیئت مدیره انجمن لامپ سازان ایران به مردم توصیه کرد: در خرید لامپهای روشنایی صرفا به نشان استاندارد روی جعبه اکتفا نکنند بلکه با پیامک کدرهگیری درج شده روی بسته بندی اصالت و استاندارد کالا را صحت سنجی و سپس خرید کنند و به توضیحات صرف فروشنده از قبیل گارانتی و آزمایش میزان روشنایی توجه نکنند.
صاحبی عزم جدی سازمانهای استاندارد و بازرسی و متولیان نظارتی را برای بررسی و جمع آوری لامپهای فاقد استاندارد و تقلبی از سطح بازار را خواستار شد و گفت: سازمان حمایت نیز در این مسیر با کم فروشی برخورد کند.
وی آگاهی مردمی از خطرات لامپهای غیراستاندارد را مستلزم تبلیغات در این صنعت عنوان کرد و گفت: همچنین برای خرید لامپ لازم است به جای وات (انرژی مصرف شده توسط لامپ)، لومن (واحد روشنایی: به میزان نور ساطع شده توسط لامپ) مدنظر قرار گیرد، بنابراین توان یا وات یک لامپ که هنگام خرید از فروشنده سوال میشود به شما اطلاعاتی در مورد میزان روشنایی و مقدار نور لامپ نمیدهد در حالی که همچنان روی جعبه و بسته بندیها وات لامپ برجستهتر از میزان روشنایی است.
به گفته رئیس هیئت مدیره انجمن لامپ سازان ایران؛ در گذشته یک لامپ ۱۰۰ وات حدودا ۱۰۰۰ لومن روشنایی داشت و امروزه لامپ ۱۰ وات نیز ۱۰۰۰ لومن روشنایی دارد، اما براساس ذهنیت ایجاد شده مردم تمایل دارند لامپهای با وات بالا خریداری کنند که همین موضوع افزایش میزان مصرف روشنایی و انرژی را در پی دارد.